Maj - mjesec dobrih dešavanja u oblasti PR

Napišite komentar

dobrila mocevic

Mjesec maj 2015. godine obilovao je brojnim događajima vezanim za odnose s javnošću, blogere, komuniciranje uopšte, a ponajviše zahvaljujući agenciji Prime communications. O čemu se sve pričalo na ovim skupovima pitali smo Dobrilu Močević - izvršnog direktora u ovoj agenciji...

SA-RS: Nedavno ste organizovali značajne događaje iz oblasti PR-a i događaj za blogere u Sarajevu?

Imali smo jako dinamičan period i on se nastavlja ali važno je da pomenem da smo 12. maja održali finale studentskog takmičenja u odnosima s javnošću, PR Challenge, a potom 13. maja petu konferenciju Sarajevo PR open. Kao posebnu poslasticu i takoreći ekskluzivitet, nakon konferencije smo, u saradnji sa BeeBlog.network i PRpepper agencijom organizovali druženje za blogere #SabloggerUp uz prezentaciju rezultata prvog regionalnog istraživanja statusa, stavova, navika i osjećanja blogera - #Blogometar15. Konačni rezuiltati biće uskoro objavljeni a već sad, na osnovu podataka u koje smo ekskluzivno zavirili, mogu reći da tu ima zanimljivih i neočekivanih podataka.

SA-RS: Hoćemo li redom? Kakvi su utisci sa studentskog takmičenja PR Challenge i kakvi su nam studenti?

Vrlo smo zadovoljni. Imali su dva podjednako zahtijevna zadatka, izradu PR strategije za Premium domene na jezicima bivše nam države za doMEn, agenta registracije nacionalnog .ME domena i za kampanju #VrtićiZaSve UNICEF-a u BiH koja ima za cilj da osigura veći obuhvat djece uzrasta od 3-6 godina predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem. Ukupno sedam timova u finalu pokazalo je energiju na koju smo bili ponosni i sigurno ono što nam je najvažnije i zbog čega ovo takmičenje organizujemo – veliku volju i želju da rade na prktičnim primjerima i zadacima. Ne znam kakvi su nam svi studenti ali ekipa koja je prihvatila PR izazov meni je dala nadu da ćemo u budućim generacijama imati dosta vrijednih i kreativnih kolega uz koje će se i PR profesija razvijati.

SA-RS: Sarajevo PR open nije organizovan skoro četiri godine. Zašto nije, a zašto je ovo bio trenutak da ipak bude?

Tačno. Četiri godine smo se bavili drugim projektima ali nismo zanemarili ciljeve niti smo zaboravili šta nam je Sarajevo PR open. Jednostavno, nije bilo vrijeme za organizaciju takve konferencije a nismo i ne želimo raditi stvari reda radi. To smo jasno rekli i kad smo objavili da je Proactive X poslednji. Previše toga se „otaljava“, organizuju se događaji zbog događaja – bez cilja i rezultata. Mislim da je to naročito loše za našu profesiju, za njen razvoj i na kraju krajeva, za svakog od nas posebno jer smatram da samo ako se kao pojedinci i timovi jačamo znanjem i iskustvima pa i poznanstvima, ako baš hoćete, imamo šansu da skinemo stigmu sa „PiaRa“ kako se doživljava i odnosa s javnošću – PR-a kakav zaslužujemo. Zato je sad bio trenutak i tema, aktuelna i važna.

SA-RS: O čemu se govorilo i ima li nekih zaključaka?

Pričali smo o društveno odgovornom poslovanju, osnovama, terminologiji, načinu na koji se primjenjuje u svijetu i kod nas. Zabludama i izazovima, dobrim i lošim primjerima. Pričalo se o stubovima na kojima počiva društvena odgovornost i kontekstu zbog koga smo je preveli tako a ne doslovno – korporativna društvena odgovornost. Zašto je društvena odgovornost na plećima kompanija i gdje su tu institucije, a i o ulozi komunikacija u promociji društvene odgovornosti. Pričali smo o inovativnim poslovnim modelima koji su, u svojim osnovama, humaniji i odgovorniji i zašto je to tako i zašto ne smijemo da posustanemo u opredijeljenju da budemo dobri – ljudi i profesionalci. I predstavili smo rezultate istraživanja koje smo realizovali tokom marta i aprila, kao pripremu za konferenciju a rezultate možete pogledati na našem slideshare nalogu. Odabir predavačke ekipe, Tamare Vlastelice Bakić i Dragane Đermanović za ovu temu bio jedna od onih sastojaka koji naše konferencije učini posebno zanimljivim i upečatljivim. Količina energije, korisnih informacija, motivacije i inspiracije koje su prenijele na učesnike jasno ukazuju da smo dobro odabrali i njih i temu i vrijeme za razgovor o temi. Niko ne čita dugačke intervjue (i hvalisave) pa ću se zaistaviti kad ste već vi previše pristojni.

SA-RS: Čuli smo da ste na nekom takmičenju u Londonu u konkurenciji za neku nagradu...O čemu je riječ?

 IPRA Golden world award u kategoriji "krizni menadžment" za kriznu komunikaciju. Detalje kad bude vrijeme, sad malo držimo fige svi, naročito tim koji je  radio na ovom projektu.

SA-RS: Da li uskoro pripremate neki novi događaj?

Prvo 27. maja, Banja Luka – drugi poslovni forum Porodične firme Republike Srpske. Projekat Centra za edukaciju Pro Educa, jako važan projekat koji je na vrijeme prepoznalo nekoliko regionalnih partnera pa se zahuktava u više država regiona: Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori i Albaniji ali to nije dovoljno.

Mnogo toga još radimo i krčkaju se neke nove priče za pravo vrijeme. Najavili smo i novi Sarajevo PR open za novembar. Lično, bila bih presrećna da se više kolega iz Istočnog Sarajeva, svih opština, javi i pokaže interesovanje za dodatnu edukaciju, za svježe pristupe – jer profesija nam je najdinamičnija od svih, za informacije i na kraju krajeva, za upoznavanje kolega ne samo iz BiH nego i iz regiona. Najveće bogatstvo naše profesije je u upravo u razmjeni iskustava pa se nadam da će i kolege to prepoznati, u nekom bliskom trenutku.

 

Foto: Igor Milić 

 

 

 

 

Posljednja izmjena Utorak, 05 Decembar 2017 01:24

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next