Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima

magla na putuU većem dijelu Republike Srpske vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, ali bez zastoja i posebnih ograničenja. S obzirom da su padavine znatno oslabile ili u potpunosti prestale, a i preduzeća za puteve su izvršila čišćenje gdje god je bilo potrebno, znatno je bolja situacija i na dionicama u planinskim predjelima, gdje na kolovozima nema snijega.

Zbog magle i niske oblačnosti vidljivost je mjestimično smanjena, dok na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina vozačima skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Posebno skrećemo pažnju na putne pravce Karanovac-Kneževo, Banja Luka-Crna Rijeka i dalje prema Jajcu, Banja Luka-Kotor Varoš-Teslić, Ljubogošta-Pale i Dobro Polje-Brod na Drini-Šćepan Polje.

Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je od sutra, 15.11.2017. godine i zakonski obavezna na području BiH.

Podsjećamo, pod zimskom opremom za putnička vozila, a prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja BiH, podrazumijeva se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.

 

 

 

nazad na vrh