Lučić: Nelegitimna i nezakonita borba Sindikalne organizacije Doma zdravlja Pale

Napišite komentar

dom zdravlja sastanak sars1Sindikalna organizacija Doma zdravlja Pale održala je danas radni sastanak, kojem je prisustvovalo rukovodstvo Doma zdravlja Pale i predsjednik Saveza sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tema sastanka je bila predstavljanje opšteg stanja u Domu zdravlja Pale, a najviše žalbi upućeno je ka rukovodstvu ovog Doma zdravlja, koje je, prema riječima predsjednika ove organizacije Milojke Obradović, rasipničko i da se bespotrebno troši novac.

Obradovićeva je nakon sastanka, kojem su više od sat vremena prisustvovali i novinari, rekla da su se danas okupili jer su im plate umanjenje prije pet godina za deset odsto i da im jedna plata kasni, međutim, a kao najveći problem je izdvojila radnu nedisciplinu i "kupovinu kojekakve opreme".

Ona navodi da ne žele da dođu u situaciju poput domova zdravlja na Sokocu i Vlasenici, te dodaje da se ne radi o pretenzijama za mjesto direktora, već da samo žele svoju platu, a ne da im "lopovi kradu".

"Ne može se kupiti sanitet i slikati se iz političkih razloga, platiti 85.000 KM i ne konsultovati nikoga. On ima defibrilator, koji košta 1,500 KM. Nikad ga niko ne smije uključiti, osim jednog doktora u Domu zdravlja. To je bacanje para", kaže Obradovićeva.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenko Granulić rekao je novinarima da problemi, koji su danas izneseni na ovom sastanku, može riješiti samo Upravni odbor i poslodavac u razgovoru sa lokalnom zajednicom, pošto je opština Pale osnivač.

"Ja se sjećam vremena kad je ovaj dom zdravlja bio uzor na Sarajevsko-romanijskoj regiji. Što se tiča poređenja ima i boljih domova zdravlja, a i lošijih, sve zavisi od rukovođenja ustanovama", kaže Granulić.

On napominje da tu ni resorno ministarstvo, ni oni ne mogu ništa napraviti, jer je osnivač opština koja imenuje menadžment Doma zdravlja Pale.

"Mi smo tražili ranije da to ide pod jednu kapu, ali to je bio otpor lokalnih zajednica i tu se nije moglo napraviti. Tako da očekujem da ćemo u narednom periodu, uz socijalni dijalog i razumijevanje vidjeti kako je i zašto došlo do ovih problema", istakao je Granulić novinarima.

Rukovodilac Službe za radiologiju u Domu zdravlja Pale dr Sonja Jovičević-Karadžić rekla je novinarima da je današnji sastanak sazvan bez dnevnog reda, te da je predsjednik Granulić pozvan na sastanak, a da nije obaviješten o čemu se radi.

"Gospodin Granulić je došao na sastanak bez dnevnog reda, na sastanak na kojem treba neke stvari da ispravlja, a da nije obaviješten o tome šta se dešava", rekla je Jovičević-Karadžić.vladimir lucic sastanak sars

Ona ističe da ranije nije bilo sastanaka i da se za polovinu iznešenih stvari na današnjem radnom sastanku ne zna da li su tačne, dok je druga polovina, prema njenim riječima, na nivou trača.

"To što para nema i što su tranše snižene, to je tako i u cijeloj Republici Srpskoj i to je nešto što se ne može prepisati samo ovom Domu zdravlja", dodaje Jovičević-Karadžić.

Odgovarajući na optužbe da je uvrijedila šeficu računovodstva Doma zdravlja Pale rekavši da je "pala sa Marsa", Jovičević-Karadžić ističe da često medijski nastupa i u teškim situacijama, kaže uvijek ono šta misli i to potkrijepi argumentima.

"Mislim da je već ovo zarazno i frustrirajuće za sve nas. Najgore od svega je što se apsolutno ništa nije postiglo, jer ovo nije način", navodi ona.

Direktor Doma zdravlje Pale Vladimir Lučić demantovao je navode predsjednika Sindikalne organizacije Doma zdravlja Milojke Obradović rekavši da on rad Sindikalne organizacije ne smatra legitimnim, jer im nikad, za četiri godine, nisu dostavili reprezentativnost rada što je, kako kaže, u skladu sa zakonom.

"Ovaj sastanak je jedan lični sukob i predstavlja lični "atak" na mene kao direktora i smatram da je ovo zloupotreba institucije i predsjednika Sindikata. Definitivno ovo ne reflektuje situaciju u Domu zdravlja Pale", istakao je Lučić i dodao da se kompletna situacija želi predstaviti kao loša, te da on smatra da je situacija u Domu zdravlja - zadovoljavajuća.

"Dom zdravlja Pale uredno isplaćuje 12 mjesečnih plata godišnje. Imamo jednu platu zaostatka, jer je to plata iz ranijeg perioda. Od 2013. godine, kada sam ja došao na mjesto direktora, uredno isplaćujemo 12 mjesečnijh plata uz svaku isplatu neto plate u tom tekućem mjesecu, te vršimo isplatu pripadajućih poreza i doprinosa", navodi Lučić.

On kaže da, kada uzmete u obzir podatke ukupnog zdravstvenog sistema, u 2013. godini dugovi zdravstva su se uvećali gotovo tri puta, što je jedan od podataka koji treba da bude pozitivan i pohvalan.

milojka obradovic papir sars"Današnjem sastanku su prisustvovali svi rukovodioci službi, a oni su odgovorni zdravstveni radnici koji odgovaraju za svoje službe i koji pokazuju jednu našu snagu ustanove. Mi smo svi tu jedinstveni i nadamo se da ćemo dalje ostati jedinstveni", ističe Lučić i dodaje da zdravstveni radnici u ovom domu zdravlja imaju puna prava po pitanju pomoći prilikom rođenja djeteta, naknade za smrt člana porodice, jubilarne nagrade i drugo.

Lučić napominje da se radi o nelegitimnoj i nezakonitoj borbi Sindikalne organizacije, te da je djelovanje predsjednika ove organizacije izvan okvira njihovog djelokruga.

"Oni žele da se upliću u rad menadžmenta, u zapošljavanje, u nabavke, žele da učestvuju u tome koliko će određeni ljekar propisivati lijekova ili neće, iz prostog razloga, zato što nemaju nijednu jedinu stvar da kažu koja se tiče prava radnika, a koja su njima povrijeđena u skladu sa Zakonom", tvrdi Lučić.

On je uvjeren da ne postoji dom zdravlja u Republici Srpskoj koji ima plate po maksimalnom koeficijentu, osim u određenim službama, te da su u paljanskom Domu zdravlja za radnike sa SSS na srednjem nivou koeficijenta, a za VSS i specijaliste na minimalnom koeficijentu.

"Ja sam svjestan toga da je tim ljudima malo ili puno, međutim mi moramo da sprovodimo pravila i sistem koji je trenutno važeći u RS, a to je da se plate kreću u tom i tom rasponu koeficijenata, i mi ne možemo da djelujemo izvan tog okvira", kaže Lučić novinarima.

On tvrdi da je Dom zdravlja Pale jedan od boljih domova zdravlja i da će nastaviti tako da rade u narednom periodu, te očuvaj taj status.

Na komentar Obradovićeve da je sanitet bio nepotreban, Lučić kaže da je ona zaboravila da kaže da se staro sanitetsko vozilo prije tri godine zapalilo pred Kliničkim centrom u Banjaluci i da se pokvarilo u toku intervencije.

"Ko je tada odgovoran? Direktor? O tome ne treba diskutovati", rekao je on i dodao da će u narednih mjesec dana najvjerovatnije dobiti novo sanitetsko vozilo, koje je dio saradnje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i opštine Pale.

"Ovom prilikom im se zaista zahvaljujem, jer u Domu zdravlja jesu potrebna dva sanitetska vozila", tvrdi Lučić.

 

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh