Loša edukacija u društvu u vezi dijabetesa Istaknuto

Napišite komentar
Udruženje dijabetičara Istočno Sarajevo ovih dana useljava u novoopremljene prostorije, gdje će moći u boljim uslovima obavljati svoje djelatnosti. O radu ovog udruženja razgovarali smo sa potpredsjednikom ovog udruženja g. Daliborom Mojevićem.
 
SA-RS:  Udruženje useljava u nove prostorije. Koliko će to olakšati dalje aktivnosti udruženja?
 
Udruženje dijabetičara grada Istočno Sarajevo postoji već četiri godine i aktivno radi na prostoru svih opština. Broji oko 300 članova  iz svih opština sa potpisanim pristupnicama. Prostorije smo dobili od opštine Istočno Novo Sarajevo i nalaze se na adresi Vojvode Radomira Putnika br. 100. Prostorije su bile neuslovne, ali smo ih uspjeli urediti i nabaviti namještaj, kako bi mogli normalno funkcionisati. Ovim smo uspjeli dobiti prostor u kojem ćemo moći pružati osnovne informacije osobama sa dijabetesom TIP 1 TIP 2 kojih je više od 3500 na području našeg grada, kao i razne radionice edukativnog karaktera, preglede iz različitih oblasti medicine, a koje su  vezane za dijabetes, različita mjerenja, ŠUK-a, HBA1C, TM, TT, nabavka trakica i različitih brošura.
 
SA-RS: Koje su trenutne aktivnosti u Vašem udruženju ?
 
Udruženje radi na izradi članskih kartica kako bi imali bolji uvid u situaciju svih dijabetičara i kako bi im obezbjedili neke pogodnosti. U 2014-oj smo realizovali projekat besplatnog mjerenja hba1c ili glikoliziranog hemoglobina po svim opštinama, a u saradnji sa domovima zdravlja i našim doktorima, što takođe radimo i ove godine. 
svjetski dan borbe protiv dijabetesa14 novembar obilježili smo u 2014. godini, a planiramo i ove godine. Svakako da i mi imamo svoj program rada za ovu godinu i u planu nam je i to da napravimo elektronsku verziju svih oboljelih, zatim razne radionice kako bi dijabetičari stekli bolje znanje o sebi i svom dijabetesu, planirane su  i preventivne kontrole ljudi i djece školskog uzrasta do 14 godina i mnoge dr. aktivnosti.
 
SA-RS: Da li imamo dovoljno ljekarskog kadra koji može pravilno savjetovati dijabetičare u vezi ishrane, aktivnosti i načina liječenja i koliko smo generalno edukovani o bolesti dijabetesa?
 
Na vase pitanje odgovor je dosta složen. Mi imamo dobre doktorice i dobru saradnju sa njma, ali i njih su dvije zadužene za područje cijelog grada i šire regije. Imamo i medicinske sestre koje nam pomažu svim srcem ali njihov posao im ne dozvoljava svakodnevni rad sa dijabetičarima. Na našu žalost, nemamo dijabetologa –pedijatra, koji nam je i vise nego potreban. Naša djeca su primorana ići u Banja Luku ili bolnicu Kosevo na kontrole. Iz ovoga se moze zaključiti da su naši dijabetičari i njihovi bliži članovi loše edukovani, Ako bi to  gledali na skali od 1-10,  našli bi se tek nešto vise 1.5 - 2. Na žalost.
 
SA-RS: Kakva je saradnja sa ostalim udruženjima dijabetičara iz RS i BiH?
 
Što se tiče saradnje sa drugim udruženjima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine može se reći da je i više nego dobra. Zahvaljujući nekima od njh, uspjeli smo sve ovo uraditi. Ušli smo u savez dijabetoloških udruženja RS, pa u krovni savez BiH, a samim tim smo pristupili i međunarodnoj dijabetološkoj fondaciji IDF i sa njima ostvarili dobre kontakte kao i sa udruženjima iz regiona. 
 
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next