Lopovi nad lopovima Istaknuto

Napišite komentar

Sranje. I dalje pada. Da imam skije sad bih na Jahorinu pa na žicu, pa nizbrdo. Do prvog drveta koje bi mi se našlo na putu. Medvjeđi spust. Gorska služba spasavanja bi imala pune ruke posla a ne bih imao ništa ni protiv onog Bernardinca koji trčkara sa burencetom oko vrata punim ruma i spasava ’’sposobne alpiniste, planinare, skijaše i ine članove čovječanstva’’ al to ima, izgleda, samo u crtanom. Tamo on dođe, pronađe naivnu budalu ispod brda snijega, iskopa ga, otvori burence i naspe sebi jednu. Povrijeđeni neka čeka bolje dane. Ili prave spasioce. Srećom nemam skije. Ni sanke. No to ništa ne znači u ovom svijetu u kome se veoma često nasankam. Ili me nasankaju. Zimske gadosti mene stignu i ljeti. Možda previše vjerujem ljudima. Možda sam naivan. Možda glup. Čini mi se da se sve oko mene mijenja na gore. Ne mislim na gore u odnosu na dole nego u odnosu na dobro. Da je dobro nije, da je bilo, možda nekad jeste, al sad je stepen ljudskog bezobrazluka dostigao svoj maksimum. A moja tolerancija minimum. Nevjerovatno je sa kolikom lakoćom ljudi lažu i čvrsto stoje iza svoje izmišljotine, ne misleći pri tome kakvu štetu mogu da nanesu onome o kome pričaju. A izvori informacija su lokalni renomirani ugostiteljski objekti gdje se za male pare možeš oblokati kao stoka, žena koja se vratila sa kafe od komšinice, nagluva tetka, senilni ujak i, naravno, TV. E tu kad nešto objave (a uglavnom je polovično i neprofesionalno) tek tada kreće put po trnju prozvanog. No, do TV-a je daleko, a lokalni istraživači, operativnim radom na terenu, veoma brzo dolaze do informacija ko je koga, kada i gdje, jer je ’’osoba’’ viđena u društvu sa ’’znaš ti dobro s kim’’ a to je siguran znak da njih dvoje ’’znaš?’’. Švaleracija zaključena, evidentirana i objavljena. Doduše ovdje mediji ne igraju neku ulogu, al narodni način prenosa informacija, ubrzan razvojem telekomunikacijskih sistema (uzmi mi sve osim mobilnog), doprinosi bržem i kvalitetnijem obavještavanju stanovništva. Svako ko informaciju koristi i prenosi dalje, slobodan je istu obraditi ’’na svoj način’’ i dodati ono što je nepažljivi narator ’’100% zaboravio da kaže’’, malo ljepše upakovati i proslijediti radoznalom slušaocu. Informacija koja je najčešće prenosena čak i prije nego što je Nokia slavodobitno zakoračila na naše prostore i osvojila repetitore i bazne stanice, bila je ’’lopov!’’.

Lopov je bio svako. Od malog do velikog. Dosta je bilo da dobije više humanitarne pomoći, užeglog ulja i žižljiva brašna i već je ’’imao štelu’’ kod onog ’’lopova’’ jer su oni ’’isti’’. Lopovi su bili oni koji su radili za vlast (jer ne bi radili da nemaju koristi) i oni koji nisu (već su se nakrali). Oni koji u imali auto (majku im jebem) i oni koji nisu (prodali pa štekaju pare). Direktori po logici stvari, a i sekretarice jer im je direktor davao i šakom i kapom (previše znaju). Policija jer štiti lopove, doktori jer uzimaju mito, predsjednici koječega jer nisu ludi da rade ’’za džabe’’, zaposleni u opštinama (jer mu je rođak lopov i namjestio i njega da zajedno kradu). Oni na većim nivoima su lopovi nad lopovima. Kriminalci. To ti je lopov na kvadrat. E oni su, kad su se dovoljno nakrali dole, otišli gore da uzmu za unučadi. A ko mi je ukrao 20 godina života, ko je generacijama ukrao mladost a ovoj djeci budućnost....on nije lopov. On je pametan. Lider. Najpametniji i najbolji izbor (za svoje) i spasilac svekolikog naroda, dijaspore i svega što po zemlji hoda ili se vuče. Oni su lopovi sa dozvolom. Za njih se glasa. Oni imaju moć da ne kradu nego uzimaju ili im se ’’daje’’. Pa normalno je da on ima jer je on..... Znači stvar je jednostavna. Jednostavnom prirodnom evolucijom moguće je od običnog lopova kokošara, koristeći iskustva prethodnika, postati cijenjeni i visoko poštovani gospodin kome je ’’sve što ima potrebno i bogom dato’’ a sve što je pokrao legalizovano. Takav lopov se zove predsjednik (bilo čega) a zemlja u kojoj uspjeva ova vrsta zove se Bosna... Ili Srbija... ili Hrvatska....Ili možda sve tri.... ne znam. Još mi nisu javili ali očekujem uskoro potpune informacije jer ’’kafa je u toku...’’.

ilustracija: labs.sogeti.com

Posljednja izmjena Petak, 10 April 2015 00:29
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

Više iz kategorije: « Tri karte za Čajniče Žirant »
nazad na vrh

Moj stav

Prev Next