Ljubav prema modi i dizajnu u genima

Napišite komentar

marina kosoric moda1Marina Kosorić, porijeklom iz Ukrajine, jedna je od naših najpoznatijih modnih kreatora u Republici Srpskoj, odnosno BiH. U ukrajinskom gradu Odesa stiče diplomu ekonomiste, a 2007. godine se udaje za kompozitora i profesora harmonike na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražana Kosorića.

U Odesi se usavršavala na Educational System Service Class Foundation (IIDA - International interior design association; IDEC Interior Design Educators Council) gdje je dobila certifikat Fashion Designer - odnosno modni kreator.

Kako ističe, ljubav prema modi i modnom dizajnu je naslijedila od svojih predaka, pradjeda koji je bio krojač preko bake i majke, pa je tu negdje i ona pronašla ljubav prema kreiranju odjevnih predmeta.

Počevši od 2012. godine pa sve do danas, Marina Kosorić se bh. javnosti predstavila izlažući modne kolekcije u okviru najprestižnijih modnih manifestacija. Prva manifestacija na kojoj je izložila svoje kreacije bila je "Nivea BH Fashion Week Sarajevo".

Na toj manifestaciji izložila je kolekcije "Melodija mora", "Melodija strasti", "Melodija zimske bajke", "Arabeska" i "Aqua Marina".

Sarajevo-RS: Koliko dugo se bavite dizajnom i šta Vas je inspirisalo da se bavite ovom profesijom?

Marina Kosorić: Od najranijeg djetinjstva pokazivala sam interesovanje za umjetnost. Prvo sam završila osnovnu muzičku školu, smijer violina. Uvijek sam voljela da crtam i to mi je dobro išlo. Ako tražimo u mojim korijenima neku vezu sa modom, u mojoj porodici pradjed je bio vodeći krojač u gradu Odesi, a za njega je bilo karakteristično da je odlično crtao svoje odjevne predmete, što i nije bilo tipično za sve krojače tog vremena. Pošto su moja baka i mama poznavale krojački zanat, u stanu smo uvijek imali šivaću mašinu. Moja mama zna veoma dobro da plete, čak je jedno vrijeme radila i po narudžbi. Mislim da se tu negdje kriju korijeni moje ljubavi prema modi i modnom dizajnu.

Školovanje je u svim profesijama, ne samo u modnom dizajnu, samo početna etapa. Znanje se proširuje i usavršava tokom rada i prakse. Ja se trudim da svoje znanje konstantno povećavam. Nabavljam stručnu literaturu, puno čitam, učestvujem na seminarima itd.

Sarajevo-RS: Gdje ste se prvi put predstavili?

Marina Kosorić: Bosanskohercegovačkoj javnosti prvi put sam se predstavila 2012. godine, a svoju prvu izložbu na Ilidži sam održala u aprilu iste godine. Kolekcije sam izlagala i u Tuzli, u decembru 2012. i godinu dana kasnije. Izložba na Ilidži je bila održana u okviru prvog BH Porodičnog sajma u Sarajevu.

Sarajevo-RS: Šta je predstavljalo za Vas najveći izazov na početku karijere?

Marina Kosorić: Najveći izazov za mene bilo je moje prvo predstavljanje kolekcije javno, pred publikom, na "Nivea BH Fashion Week Sarajevo". Prvi koraci su uvijek teški i puni nesigurnosti, treme i dilema i, bez obzira što je kolekcija bila spremna, kao i svi prateći sadržaji, ipak se nije bilo lako predstaviti na najvažnijem modnom događaju u državi, zajedno sa već renomiranim modnim dizajnerima.

Teško je pronaći samu sebe, pokazati svoj lični pečat i talenat i zauzeti svoje mjesto u profesiji i pod Suncem. A, još teže je održati se čvrsto na tom putu, koji obiluje preprekama.

Sarajevo-RS: U čemu pronalazite inspiraciju kada kreirate?

Marina Kosorić: Inspiraciju pronalazim u životu koji me okružuje i mojim imresijama. Svaka nova kolekcija nosi poruku i protkana je emocijama. Mislim da sam postala prepoznatljiva po svečanim haljinama i vjenčanicama, a naročit pečat svemu tome dajumarina kosoric moda4 korzeti, čiju izradu konstantno nastojim da usavršavam.

Sarajevo-RS: Koliko ste danas zadovoljni postignutim u Vašoj karijeri?

Marina Kosorić: Veoma sam zadovoljna svojom pozicijom. Učestvujem na najvažnijim modnim događajima u državi, a cilj mi je da se predstavim i van nje. Često sam gost u medijima i na raznim manifestacijama. Modna scena u BiH ide razvojnom putanjom, ali kao što ni u kom smislu ne možemo da se poredimo sa razvijenim zemljama, ne možemo ni kada je riječ o modnoj sceni.

Jedino smatram da možemo da se upoređujemo u količini talenta i kreativnosti koje posjeduju ljudi ovdje. Tu ne zaostajemo. Meni je cilj da razvijam maksimalno sopstveni brend, otvorim svoj atelje i postanem još prisutnija na modnoj sceni.

Marina Kosorić je bila članica žirija za izbor Miss Jahorina 2013. godine, ali i dizajner čiju je haljinu nosila voditeljka programa na finalnoj večeri takmičenja "I djeca znaju pjevati" 2016. godine. Jedan je od mentora u projektu "Grazia Fashion Academy", gdje će polaznici imati priliku da pod rukovodstvom renomiranih dizajnera osmisle i kreiraju jedan odjevni predmet, koji će na kraju 2017. godine biti premijerno predstavljen.

U narednom periodu ima u planu osnovati modni atelje u Istočnom Sarajevu.

Njen rad je redovno praćen u mnogobrojnim bh. štampanim i elektronskim medijima.

 

 

 

Posljednja izmjena Nedjelja, 21 Maj 2017 16:33

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Život i stil

Prev Next