Ljekari zatražili povećanje plata

Napišite komentar

ljekariStrukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske uputio je zahtjev Vladi RS da se od 1. januara 2018. godine za 25% povećaju plate doktorima medicine u svim javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

U nastavku vam prenosimo obrazloženje njihovog zahtjeva u cijelosti:

1. Donošenjem Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske iz 2009.godine i snižavanjem platnih koeficijenata neosnovano su i značajno umanjenje postojeće plate zdravstvenih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj. Pored navedenog, odredbama člana 5. istog zakona utvrđeno je i da se naknada za topli obrok, zimnicu, ogrev i regres uračunavaju u iznos osnovne plate, kao i da se ove naknade ne mogu naknadno iskazivati, a što je od tada značajno umanjilo ukupna mjesečna primanja svih radnika u zdravstvu, a naročito primanja doktora medicine.

2. Početkom 2017.godine stupile su na snagu izmjene i dopune navedenog zakona kojima su plate u zdravstvu ponovo umanjene smanjenjem naknade za minuli rad, a čime su računajući od 2009.godine zarade doktora medicine ukupno umanjena za oko 52%.

3. Višegodišnjom primjenom navedenog zakona o platama, doktori medicine su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge radnike i to na način da ostvaruju značajno manji obim prava po osnovu radu u odnosu na prava ostalih radnika u Republici Srpskoj, jer je važeći Zakon o platama u koliziji sa odredbama člana 132. stav 1. tačke 4. Zakona o radu, a kojim se utvrđuje pravo radnika na isplatu troškova jednog toplog obroka, a što se ne može uračunavati u iznos osnovne plate radnika.

4. Poznata je i činjenica da doktori medicine već duže od godinu dana ne mogu da ostvare pravo na uvećanje osnovne plate, kako je to utvrđeno odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva (Sl.gl. RS br. 72/16 i 111/16), jer se navedeni kolektivni ugovor iz nepoznatih razloga ne primjenjuje ni u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, iako je stupio na snagu još u avgustu 2016.godine.

5. Posebno je značajno navesti da je jedan od ključnih razloga za povećanje plata i činjenica da je sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj početkom 2009. godine (kada je stupio na snagu Zakon o platama), iznosila 1.149 KM, a da je u septembru 2017.godine ona iznosila 1.850 KM i da je činjenica da plate doktorima medicine u javnim zdravstvenim ustanovama nisu povećavane još od 2009.godine, kao i da su mjesečna primanja u zadnjih godinu dana značajno umanjene zbog smanjenje naknade za minuli rad i nepoštovanja važećeg Posebnog kolektivnog ugovora.

6. Treba istaći i postojanje novih okolnosti na osnovu kojih se doktorima medicine ubrzano i potpuno otvara tržišta rada u zemaljama EU, a postojeći izuzetno težak socijalni i ekonomski položaj doktora medicine i nihove niske zarade bitno utiču na porast ekonomskih migracija najstručnijih zdravstvenih kadrova, a zbog čega postoji realna mogućnost da u vrlo kratkom periodu brojni, najstručniji i najiskusniji doktori medicine napuste javnu zdravstvenu službu i trajno se isele iz Republike Srpske. U skladu sa navedenim smatramo potrebnim da se hitno preduzmu najozbiljnije mjere na poboljšanju ekonomskog i socijalnog položaja svih doktora medicine u Republici Srpskoj, kao i da se odmah i bez daljih odlaganja pristupi značajnijem povećanju njihovih zarada.

7. Činjenica je i da vlasti zemalja u okruženju (Srbija, Hrvatska), kao i u Federaciji BiH realno prihvataju izmjenjene uslove na tržištu rada i urgentno i značajno povećavaju zarade doktorima medicine. Tako je Vlada sarajevskog kantona u novembru 2017.godine zaključila sa Strukovnim sindikatom doktora medicine novi strukovni kolektivni ugovor kojim je doktorima medicine povećala plate za oko 25%.

Posebno napominju da je Vlada Republike Srpske u pripremi predloga budžeta RS i ekonomske politike za narednu godinu najavila povećanje penzija i najniže cijene rada što sve predstavlja realan osnov za povećanje plata doktorima medicine.

Zahtjev Strukovnog sindikata doktora medicne Republike Srpske za povećanje plata od 25% podržala je Komora doktora medicine Republike Srpske.

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh