Ljekari iz država nečlanica EU mogu raditi u Sloveniji Istaknuto

Napišite komentar

Slovenske bolnice od četvrtka smiju zapošljavati ljekare specijaliste iz trećih država, nečlanica EU-a, ali najviše do godine dana i uz odobrenje ministra zdravlja, a tako angažovanim ljekarima stručnu garanciju za rad trebaće dati i tri domaća ljekara iste specijalnosti.

doktori ilustracija2

To su omogućile izmjene zakona o ljekarskojslužbi koje su u četvrtak stupile na snagu, a vlada ih je predložila kako bi doskočila kritičnom pomanjkanju ljekara nekih specijalnosti u vodećim bolnicama.

Direktan povod za donošenje hitnih izmjena koje su donesene bile su nedavne ostavke i odlasci u instranstvo na odjelu dječje kardiologije Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, zbog čega su morali biti privremeno angažirani kardiolozi iz Hrvatske, Češke i SAD-a. Osjetljive operacije na srcu kod djece i dojenčadi sa srčanim manama niz je godina obavljao specijalista iz Izraela, a pacijenti su nekada bili slani i u inostranstvo, prenosi Hina.

Vlada je objavila da će ministar zdravlja na osnovu zakonskih izmjena ljekarima deficitarnih specijalnosti na zahtjev bolnica moći dati odobrenje za rad na godinu dana i u slučaju da ne govore slovenski jezik, što je inače uslov za dobivanje dozvole za rad, ukoliko se pokaže da domaći stručnjaci ne mogu osigurati neprekinuti rad odjela na kojima nedostaje ljekara specijalista, te u slučaju kad bi zbog takve situacije došlo do zdravstvenog rizika ili smrti pacijenata.

Regulativa za zapošljavanje stranih doktora u slovenačkim zdravstvenim ustanovama stroga je u pogledu dobijanja licence jer se od njih traži da aktivno vladaju slovenskim jezikom, a za one iz trećih država u pravilu je još stroža, ali zbog kadrovskog deficita u bolnicama napravljen je izuzetak, pa su uslovi ublaženi.

Slovenski mediji navode međutim da olakšavanjem mogućnosti zapošljavanja stranaca u ljekarskoj djelatnosti nisu zadovoljni domaći ljekari, pa je njihov sindikat ponovo tražio da sistem plata za liječnike i doktore stomatologije bude izuzet iz tarifne ljestvice predviđene za javni sektor, kako bi se plate i uslovi rada s kojima su nezadovoljni mogli popraviti.

Njihov sindikat Fides tvrdi da nisu protiv stranih kolega, ali da oni koje angažuju bolnice u nedostatku domaćih dobijaju honorare koji su daleko veći od njihovih plata.

Posljednja izmjena Četvrtak, 19 Juli 2018 18:22

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next