Liječiti djecu novcem iz budžeta, a političare plaćati SMS-ovima

Napišite komentar

Potpisivanje peticije “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati – uplati” počelo je u subotu na Trgu slobode u Tuzli, javlja Anadolija. Cilj takve akcije je osigurati finansijska sredstva za liječenje teško oboljele djece koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja.

peticija sms politicari

Akciju liječenja djece iz proračuna pokrenula je neformalna grupa roditelja iz Tuzle, koji su naveli da će je realizovati na području cijelog Tuzlanskog kantona.

“Vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara. Želimo ukazati na razliku finansiranja i sufinansiranja liječenja. Mi u našim zavodima imamo predviđena sredstva za liječenje, međutim zavodi uglavnom sufinansiraju liječenje i niko se ne bavi pitanjem koliki je omjer sredstava koji roditelji moraju obezbijediti. To je često veliki iznos, koji roditelji ne mogu obezbijediti, dok s druge strane, imaju bolesno dijete koje im je glavna preokupacija”, navela je Indira Bektić Mujkić, jedna od organizatorica akcije.

Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što doznaju za bolest djeteta, roditelji osim što se djetetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odziv biti kako bi njihovo dijete preživjelo.

“Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše djece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima.

Svako gradsko vijeće ima stavku tekuću rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest djeteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet”, kazala je Bektić Mujkić.

Mirsada Hadžić Todorović, koja je u subotu potpisala peticiju, smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti bolesnoj djeci, dok bi se sredstva za “tjelohranitelje, tajnice, odvojeni život, hrkanje, igranje i tipkanje u parlamentima trebala umanjiti”.

Aldina Ibrišević ističe kako daje punu podršku ovoj akciji i da je samo zbog potpisivanja peticije došla u središte grada.

Organizatori akcije naveli su da će inicijativu uputiti prema Gradskom vijeću Grada Tuzle, ali ističu kako ne žele formiranje nove stavke u proračunu koja bi umanjila sredstva za kulturu, sport, manifestacije i uopšteno bolji život građana, nego stavku koja bi išla iz sredstava kojima se finansiraju paušali, komisije i razne naknade.

Posljednja izmjena Nedjelja, 13 Januar 2019 21:51

  • Izvor: Anadolija
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next