Lepir: U organizmu Davida Dragičevića nije bilo opojnih droga Istaknuto

Napišite komentar

David Dragičević nije otet, zarobljen i zlostavljan, a utvrđeno je da postoji osnovi sumnja da je 18. marta napadnut u Ulici Velibora Janjetovića Janje te da su ga napadači gurnuli u rijeku Crkvenu, ili je bježeći od njih sam pao u rijeku.

zelimir lepir1

Naveo je ovo u saopštenju Banjalučkog tužilaštva glavni tužilac Želimir Lepir. On je pojasnio da su proveli brojne istražnje radnje, saslušali svjedoke, poligrafisali, provjeravali alibi, pravili rekonstrukcije i druge radnje.

– Nakon pristizanja nalaza vještaka medicinske struke iz Zagreba o povredama i načinu povređivanja Davida Dragičevića, tužilaštvo je došlo u poziciju da donesene tužilačku odluku – pojasnio je Lepir.

Prema njegovim riječima, u dosadašnjem postupku sa sigurnošću su utvrdili da David nije otet, zarobljen i zlostavljan.

– Za ovo ne postoji niti jedna indicija, osnov sumnje niti dokaz. Ovakav zaključak temelji se na nalazu vještaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje i slično – rekao je Lepir.

Dodaje da David nije pretučen šipkama i palicama od strane veće grupe ljudi, kako tvrdi dio javnosti. Ovo potvrđuje činjenicama da su na tijelu pronađene samo lake tjelesne povrede.

– U tijelu Dragičevića pronađeno je prisustvo alkohola u količini od 1,58 promila, prema nalazu KTC Banjaluka, a prema nalazu VMA iz Beograda 1,30 promila u krvi, a 2,59 promila u urinu – navedeno je u saopštenju iz tužilaštva.

david dragicevic protest2

Dalje navode da je na temelju nalaza vještaka medicinske struke utvrđeno da je do utopljenja došlo 18. marta, a leš je u vodi bio do 24. marta.

– Na osnovu izvještaja o rezultatima toksikološko-hemijske analize izvršene od strane Odjeljenja za toksikološku hemiju, Centra za kontrolu trovanja VMA u Beogradu, uvrđeno je da u krvi i urinu oštećenog Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga – istakao je Lepir.

U saopštenju se navadi i da je David zadobio lakše povrede na prednjoj strani tijela, dok nijednu povredu nema na leđima.

– Prema mišljenju vještaka medicinske struke, iste su mogle nastati upravo padom tijela niz teren koji je popločan kamenom, a to je upravo lijeva strana korita rijeke Crkvena. Ljekari dozvoljavaju mogućnost da su povrede na usnama, krvni podliv desne šake i potkoljenice mogli nastati od udaraca. Isključili su mogućnost da je tijelo Dragičevića palo sa mosta direktno u vodu bez kontakta sa preprekama, već upravo padom i klizanjem niz strminu (kameni dio obale) – precizirano je u izvještaju tužilaštva.

Kaže da su sa velikim stepenom vjerovatno utvrdili putanju Davidovog kretanja u toku noći iz grada ka mjestu gdje se dogodio kritični događaj.

Lepir ističe da su na osnovu rezultata do sada provedenih istražnih radnji utvrdili postojanje osnova sumnje da je 18. marta, oko 4 časa u Ulici Velibora Janjetovića Janje, u blizini obale rijeke Crkvene, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između oštećenog i dva ili tri za sada nepoznata izvršioca.

– Tom prilikom je oštećeni Dragičević, plašeći se za svoj život, bježao od izvršilaca i pao niz strmu obalu rijeke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu rijeku Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u rijeku, da bi u kratkom vremenskom periodu nakon dospijeća u vodu kod oštećenog nastupila smrt usljed utopljenja u vodi. Leš oštećenog je 24. marta pronađen u rijeci Crkvena u neposrednoj blizini ušća u rijeku Vrbas – precizirali su u tužilaštvu.

Prilikom donošenja tužilačke odluke-naredbe o sprovođenju istrage iskazana je potpuna saglasnost svih tužilaca uključenih u radu na ovom predmetu.

– Kao rukovodilac Okružnog javnog tužilaštva, ovom prilikom obavještavam javnost da smo postupajući tužilac i ja dobili putem e-maila u dva navrata prijeteće poruke. To smo dostavili Republičkom tužilaštvu Republike Srpske. Iz svih dešavanja u javnosti vidljivo je da tužilaštvo radi pod velikim pritiskom – rekao je Lepir i dodao da će i dalje nastaviti rad na ovom predmetu.

Posljednja izmjena Četvrtak, 05 Juli 2018 00:13

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Društvo

Prev Next