Lazić: Nikad ne zaboravite heroje koji su branili Republiku Srpsku Istaknuto

Napišite komentar

Svečanom akademijom Boračka organizacija ''Ilidžanski borac'' iz Istočne Ilidže danas završava tradicionalnu godišnju manifestaciju ''Dani odbrane Ilidže'', kroz koju je obilježen niz aktivnosti i gdje je ponovljeno, po ko zna koji put, da ne smijemo zaboraviti dane odbrane Ilidže, dane kada su srpski borci položili živote na branik otadžbine.

lazic sehovac sars

Prema riječima načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića, koji se prisjetio svog ratnog djetinjstva, provedenog u podrumima vojkovćanskih kuća, gdje je pohađao osnovnu nastavu, ovi dani ne smiju nikad pasti u zaborav.

"Ja o ratu mogu da pričam iz perspektive djeteta koje je cijeli rat provelo u Vojkovićima, pod kišom ''broving'' metaka, kao i mnoga djeca koja su živjela na Ilidži i drugim sarajevskim stratištima'', rekao je Božović obraćajući se prisutnima u Kulturnom centru.

Božović je istakao da je ''Ilidžanski borac'' jedna od organizacija koje su od opšteg interesa za opštinu Istočna Ilidža i koji ispunjava svoju misiju, zbog koje je osnovan.

"Neki od mojih drugova i drugarica su stradali i ranjeni u proteklom ratu. Išli smo u školu '93 i '94. godine u podrume. Sve je to što smo preživjeli, a danas smo tu, u oslobođenoj Republici Srpskoj, koju su pravili i stvarali borci Vojske Republike Srpske", kaže Božović i dodaje da njima moramo odati svako priznanje za ono što su nam dali.

"Sve što se dešavalo od '92 do '95. nikad da se ne zaboravi i da mi znamo koliko je velika cijena koju smo platili za Republiku Srpsku, i to moramo da ponavljamo", ističe Božović.

Osnivač ratne bolnice ''Žica'' u Blažuju doktor Milan Pejić rekao je da mu je priznanje koje je dobio od organizacije ''Ilidžanski borac'' najdraže, jer je od svojih najteže dobiti priznanje.

"Moji mene pamte kao malog, sina seljaka, učenika i nikad nisu vjerovali da znam mnogo, a ovo priznanje mi je pokazalo da mnogo znam", istakao je Pejić, čije riječi su nagrađene gromoglasnim aplauzom.

pejic sehovac sars

Pejić je dodao da je ova bolnica bila bolnica opstanka i ostanka, te da nije bilo nje da ne vjeruje da bi srpski narod u Srpskom Sarajevu ostao tu, u ovolikom broju.

Ratni hirurg iz Niša dr Miodrag Lazić, koji je uz doktora Pejića spasio na hiljade života u ratnoj bolnici ''Žica'' u Blažuju, i danas je ponovo dočekan gromoglasnim aplauzom publike u Istočnom Sarajevu.

On je predsjedniku Predsjedništva Boračke organizacije ''Ilidžanski borac'' Goranu Šehovcu uručio ratni grb Ilidžanske brigade, koji je čuvao više od 20 godina.

sehovac akademija 2018 sars

"Doktor Pejić je onaj koji je napravio sve ovo i ja sam došao i uz njega, radio jednako i mi smo napravili nešto što čemu su se čudili najveći sudski eksperti", rekao je Lazić govoreći o broju radova i ranjenih.

Lazić u svom obraćanju nije zaboravio da naglasi trud i napor svih, u to vrijeme, angažovanih u bolnici ''Žica'' u Blažuju, od doktora do mladića koji je sterilisao opremu na partizanskom kazanu u dvorištu.

"Danas smo bili u crkvi Svetog Save koja se za mene uvek i zauvek zvala blažujska crkva. Bolnica Žica, Blažuj i srpska vojska, narod je verovao u sva ta tri oslonca, i zahvaljujući njima mi smo pobedili", rekao je Lazić i naglasio da je Republika Srpska neizbrisivi rezultat te borbe.

Lazić je istakao da je danas tokom pomena u crkvi Svetog Save u Blažuju gledao oca Momira, koji je služio parastos poginulim borcima Ilidžanske brigade i sjetio se vremena kada je iste blagosiljao pred odlazak na borbenu liniju.

"Nažalost mnogi od njih danas nisu živi. Ja sve ovo danas želim da posvetim poginulim borcima, poginulim civilima, poginuloj deci, ženama Srpsko Sarajeva, koje su svoje živote utkali u Republiku Srpsku i stvorili današnjoj mladeži da žive na svojoj teritoriji i da znaju da su tu gde jesu", rekao je dr Lazić drhtavim glasom.

Doktor Lazić je naglasio da nikad ne smiju da se zaborave ratni heroji, komandanti, predsjednik Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i svi drugi koji su stvarali Srpsku, i koji nisu zaboravljeni ni sa druge strane Drine.

Posljednja izmjena Nedjelja, 13 Maj 2018 15:35

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Prev Next