Lazar beba čudo - dječak rođen iz presađene materice svakog dana sve bolje napreduje Istaknuto

Napišite komentar

Skoro tri nedjelje su prošle od kako je na svijet došao Lazar, beba koju je tridesetosomogodišnja Srpkinja rodila zahvaljujući transplantiranoj materici. Matericu je donirala njena sestra, jednojajčana bliznakinja.

lazar srbija

To je, kako je za sajt B92 rekao prof. dr Miroslav Đorđević, koji je vodio ovu operaciju, bila 13. uspješna transplatacija materice u svijetu i 12. rođeno dijete na svijetu iz transplantirane materice.

Ono što ovu transplataciju čini drugačijom od ostalih i jedinstvenom u svijetu je to što je ona presađena od jednojajčane bliznakinje. Malo je reći koliki je ovo značaj za srpsku medicinu i sve žene koje žele, a ne mogu, da se ostvare kao majke.

Iako je materica transplantirana u Beogradu, beba se rodila u Bolonji 28. juna, i imala 2.970 grama. Na svijet je došla carskim rezom. Nikakvih komplikacija nije bilo, majka je, kaže dr Đorđević bila budna, a porođaju je prisustvovao i otac.

– Svi su dobro. Čujemo se redovno. Šalju nam fotografije – s osmjehom na licu priča dr Đorđević.

Majka ove bebe potiče iz malog mjesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući transplantiranoj materici koja je obavljena u Dječijoj klinici u Tiršovoj. Kako stvari stoje, ona će zadržati presađenu matericu, jer u slučaju kod jednojajčanih bliznakinja, ona ne mora da prima imunosupresivnu terapiju protiv odbacijavanja organa.

Dr Đorđević očekuje da će se ova žena još nekoliko puta ostvariti kao majka.

– Očekujem da će biti još trudnoća. Obično te mlade majke, kada dobiju jedno dijete, vrlo brzo se odlučuju da li hoće još jedno. U slučaju da želi još jedno dijete, to se dešava vrlo brzo i onda se ta materica vadi da bi se prekinulo davanje imunosupresivne terapije koja može da bude štetna – rekao je dr Đorđević, i dodao da ova žena može da zadrži matericu budući da ju je dobila od svoje jednojajčane bliznakinje i nema potrebe za terapijom.

Objašnjava da su mu se sestre još prije tri godine javile sa ovom željom. Jedna od njih se rodila bez materice i željela je da se ostvari kao majka, a druga je to već učinila i željela je da pomogne svojoj “drugoj” polovini da se oproba u najljepšoj ulozi na svijetu.

– Dvije godine prije same transplatacije počeli smo sa ispitivanjima, a kada smo potvrdili da se njihov genetski materijal kompletno podudara, bili smo sigurni da ovoj sestri, koja prima matericu neće biti potrebna nikakva zaštita od tog organa, jer će biti isto kao u sestri koja ga već posjeduje. I to je bila velika sreća – objasnio je dr Đorđević.

Ističe i da se u to vrijeme krenulo sa pravljenjem embriona od sestre koja treba da primi matericu i njenog supruga. Napravljeno je 13 embriona, koji su poslati u laboratoriju u Geteborgu. Transplatacija je urađena, podsjeća, u saradnji sa ljekarima s Univerziteta Geteborg.

– Sve je to išlo u pravcu da tu transplataciju uradimo kod nas, jer oni su naši državljani i željeli smo da u saradnji naša dva univerziteta, to uradimo upravo u Beogradu. Preuzeo sam odgovornost da sve organizujem i onda smo 26. marta 2017. godine, oko osam ujutru počeli operaciju transplatacije materice i završili sljedećeg dana oko ponoći – prisjeća se dr Đorđević.

Tu operaciju, dodaje, bilo je neophodno uraditi besprijekorno, kako ne bi došlo do povrede krvnih sudova i kako bi se materica prvo isto tako odvojila od jedne sestre i presadila u drugu.

– Operacija je urađena kako treba, nije bilo komplikacija i njih dve su nakon nekoliko dana puštene kući – ukazao je dr Đorđević.

Nekoliko meseci kasnije, tačnije u septembru, urađena je prva vantjelesna oplodnja, koja nije uspjela, ali zato već druga jeste.

– Žena sa presađenom matericom zbog prirode posla svog supruga preselila se u Bolonju u kojoj je nastavljeno sa praćenjem njene trudnoće i u kojoj se na kraju i porodila – istakao je dr Đorđević.

Govoreći o perspektivi u ovoj grani medicine, dr Đorđević podvlači da na ovome ne treba stati, te da treba pomoći i ostalim ženama, koje su rođene bez materice da se ostvare u ulozi majke. Procjenjuje se da ima oko 30-40 mladih žena koje imaju ovaj problem.

Presađivanje muškog polnog organa

Dr Đorđević spreman je za novi podvig, a to je da prvi na svijetu uspešno presadi muški polni organ transrodnoj osobi koja je rođena kao žena. Kandidata već ima, i nada se da će tu operaciju uraditi do kraja ove godine. Kaže i da je ta osoba već prošla kroz konverziju genitalija, a da sada čeka da dobije muški polni organ.

– Već ima transplantirani bubreg, pa je već na imunosupresivnoj terapiji – objašnjava dr Đorđević.

Posljednja izmjena Nedjelja, 15 Juli 2018 01:15

  • Izvor: b92.net
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Region

Prev Next