Kusmuk: Počastvovan sam pozivom u Andrićgrad

Napišite komentar

marko kusmuk fotografijaAkademski slikar sa Pala Marko Kusmuk počastvovan je pozivom proslavljenog režisera Emira Kusturice da bude gost "Kustendorfa", u okviru koga će biti izložena njegova postavka "Lica i naličja". On će se u nedjelju, 24. januara, u galeriji Andrićevog instituta "Lubarda" predstaviti samostalnom izložbom slika velikog formata.

"Izložba je dio moje doktorske disertacije koju ću braniti sljedećeg mjeseca u Beogradu. 'Lica i naličja' predstavljaju povod da kreiram vlastitu umjetničku notu kojom mogu da vladam i da je prenesem u likovnu formu" kaže Kusmuk. Polazeći od apstraktnih slika, ploha i materije uopšte, on u svoje likovno djelo uključuje i lica kao posve novu "notu", kojoj pridružuje i svojevrsnu "istorijsko-vremensku psihoanalizu portreta i likova, nakon čega pristupa predstavljanju i analizi naličja".

"Dugi put koji sam prešao s ciljem analize svog glavnog motiva - 'uva', koje se pojavljuje i provlači kroz moje slike, nastavlja se analizom 'srednjeg uva', kao organa koji se razvijao kroz istoriju i koji nam je pomogao da čujemo i shvatimo sve srpske velikane", precizira Kusmuk za Srnu. Kusmuk će se likovnoj publici u "Kamengradu" predstaviti sa 30 slika, ulja na platnu, iz ciklusa "Lica i naličja", velikog formata, koja su nastala u posljednje tri godine.

Riječ je o Kusmukovoj 11. samostalnoj izložbi, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama od Italije do Kine.Izložba, koju će u nedjelju otvoriti Kusturica, trajaće do kraja februara. U Katalogu koji prati ovu izložbu, Kusturica navodi da je, gledajući Kusmukove slike, stekao prvi utisak da se radi o slikaru koji "neobično snažnom figuracijom i crtačkim djelovanjem podsjeća na ono što je upravo u toj BiH valjalo".

"Između neke lakoće i Magritovske kombinacije u koju je lako ulazio LJubović, do dobrog zamaha koji je imao Berber, rekao bih one grafike koje je nama pred oči donio Aleksić, i kada nismo znali koliko je popularan, a bio je popularniji u Beogradu, nego u Sarajevu.Znači, ovdje imamo mladog slikara koji ne samo da nam je osvježio sjećanja na bivšu domovinu, nego nam je ono što je u njoj, donio pred oči...", zapisao je idejni tvorac i osnivač Andrićgrada.Likovni kritičari Aleksandra Stolić i Ivana Ljubimirović primjećuju da se u Kusmukovim djelima "apstrahovanjem, raščlanjivanjem i destrukcijom lica, javljaju segmenti naličja, koji se kroz cijeli ovaj ciklus, javljaju kao krucijalna komponenta". Marko Kusmuk rođen je 15. februara 1985. godine u Sarajevu.

Završio je Gimnaziju na Palama 2003. godine, a diplomirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek: slikarstvo u klasi profesora Nusreta Pašića 2007. godine. Magistrirao je u Rimu na Akademiji lijepih umjetnosti 2008. godine. U 2011. godini u Beogradu upisuje Doktorske umetničke studije, Fakultet za umetnost i dizajn, odsjek slikarstvo u klasi profesora Miloša Šobajića. Priprema odbranu doktorske disertacije sa radom/tezom pod nazivom "Lica i naličja".

Samostalni je umjetnik, izražava se slikarstvom, skulpturom, grafičkim dizajnom, a 2010. godine Kusturica ga je angažovao na projektu izrade voštane figure Džonija Depa na Mećavniku. Kusmuk je kolektivno izlagao na više od 40 žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu /Kina, Italija, NJemačka, Crna Gora, BiH i Srbija/, a autor je i više samostalnih izložbi u Italiji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: artistday.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Kultura

Prev Next