Menu
A+ A A-

Saša Nikolić i Zoran Simić priredili veče poezije i aforizama

promocija nikolic simic sokolacPromocija knjige "Pravoslavlje", autora Saše Nikolića sa Pala, i zbirke aforizama "Na kratkom štapu", čiji je tvorac Zoran Simić – Zoks iz Foče, promovisane su sinoć u Narodnoj biblioteci na Sokocu.

Ljubitelji pisane riječi imali su priliku da uživaju u različitim žanrovima, a program su upotpunili narodni guslar Njegoš Pržulj i učenice osnovnih i srednjih škola, koje su recitovale pjesme.

Saša Nikolić, po struci policajac, podijelio je sa nama neobičnu vezu između dvije struke kojima se bavi.

"U uniformi sam od sedamnaeste godine, prvo u Vojsci Republike Srpske, a potom u policiji. Sada pišem epske pjesme. Trudim se da čuvam Republiku Srpsku i kao policajac i kao pjesnik", dodao je on.

Nikolić ističe da je „Pravoslavlje“ sedma knjiga po redu, u kojoj je satkana rodoljubiva poezija, ali mu je „Republika Srpska“, ranije štampana pjesma, ipak najdraža.

"Sa tom pjesmom sam osvojio nagradu na Međunarodnom takmičenju u Ljubljani. Na konkurs sam se prijavio zato što sam saznao da srpski pisci konkurišu svoja djela. Pošto sam dva puta ranjen u borbi za Republiku Srpsku, još mi je draže što je pjesma koja nosi ime moje države nagrađena", istakao je Saša Nikolić.

Zbirka aforizama Zorana Simića Zoksa, aforističara iz Foče, peta je po redu. Njegovi aforizmi su puni humora.

"Pored promocije zbirke „ Na kratkom štapu“, za sokolačku publiku sam priredio rezime svih izdanja koje sam objavio u periodu od 2011. do 2017. godine. Živimo u teškom vremenu, tako da me okruženje najviše podstiče da pišem aforizme. Težim da to bude u što veselijoj formi kako bih nasmijao čitaoce, jer je smijeh svima danas potreban", rekao je on.

Autor pet zbiraka i desetak zbornika, Zoran Simić, ističe da bi svi trebalo da se okrenemo knjizi, a ne televiziji, internetu i sadržajima koji mediji plasiraju, i dodaje da je knjiga oduvijek bila čovjekov najbolji prijatelj.

"Nezaposlen sam demobilisani borac, tako da imam mnogo slobodnog vremena da pišem. Posedno zadovoljstvo mi predstavlja kada čitaoci prihvataju i shvataju ono što stavljam na papir. To dokazuje činjenica što su moji aforizmi uvršteni u antologiju gospođe Jasmine Bukve u Beogradu, jer nije mala stvar naći se u konkurenciji najvećih aforističara bivše Jugoslavije", kazao je Simić.

Lazo Odović, u ime Narodne biblioteke Sokolac, istakao je zadovoljstvo zbog odziva građana.

"Okupili smo se da poslušamo nova izdanja već poznatih autora na našim prostorima. Posebno mi je drago što se odazvalo pedesetak sugrađana da prisustvuje ovoj promociji", rekao je Odović.

Saša Nikolić do sada je osvojio više značajnih nagrada, a promociju nove knjige, poslije Čajniča i Sokoca, planira da održi u gradu u kojem živi i radi, Palama.

Zoran Simić – Zoks, nakon promocije u Zemunu, Višegradu, Bijeljini, Zvorniku, Mrkonjić Gradu, te Sokocu, planira da napravi pauzu do iduće godine, te da se predstavi ljubiteljima aforizama u Hercegovini.

 

Zadnji put promjenjennedjelja, 26 Novembar 2017 22:13
nazad na vrh

Književnost

Radio Sa-RS