Menu
A+ A A-

Premijerno izvedena opera "Na uranku" Stanislava Biničkog

opera lukavica 4Opera "Na uranku" Stanislava Biničkog večeras je premijerno izvedena u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo u izvođenju profesora i studenata Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Reditelj ovog muzičko-scenskog događaja Ljubo Božović kaže da je ovo prvi put da je u Istočnom Sarajevu, a drugi put u Republici Srpskoj, izvedena opera.

"Ovo je prva srpska opera koja je nastala 1902. godine. Zanimljivo je da je za nju libreto napisao Branislav Nušić. Tema je veoma prihvatljiva za naše sugrađane, a riječ je o ljubavi dvoje mladih u doba kada su Turci vladali u Srbiji", istakao je Božović.

Božović je rekao da je odluka donesena da ova opera bude izvedena večeras jer ju je bilo moguće i kadrovski i tehnički izvesti u postojećim uslovima.

"U operi učestvuje četvoro solista i 15 članova hora, uglavnom kadar Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu - profesori i studenti, sa dva gosta iz Sarajevske opere. Nije bilo lako spremiti operu jer ovo nije profesionalno pozorište", naglasio je Božović, koji je izrazio nadu da je opera kvalitetom zadovoljila one koji vole ovaj vid pozorišnog predstavljanja.

Božović se nada da će u Istočnom Sarajevu biti još operskih izvođenja, te napomenuo da za veće opere treba stvoriti tehničke preduslove.

Klaudija Krkotić, jedan od četvoro solista koji su nastupuli u operi, ističe da je ona veoma brzo pripremljena, za svega dva mjeseca.

"Muzička akademija iz godine u godinu napreduje u mnogo segmenata i osjetili smo da imamo kapacitet da možemo da iznesemo prvu srpsku operu. U budućnosti se može očekivati još sličnih projekata, možda nekih ozbiljnih mjuzikla i drugih događaja koji bi za publiku i građanstvo bili interesantni", rekla je Krkotić.

Opera "Na uranku" izvedena je u okviru obilježavanja 25 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

 

Zadnji put promjenjenutorak, 23 maj 2017 23:45
nazad na vrh

Muzika

Radio Sa-RS