Menu
A+ A A-

Mateja Radović pobjednik 22. sabora guslara na Sokocu

mateja radovic sokolacMladi guslar Mateja Radović sa Pala, član guslarskog društva ''Starina Novak'', pobjednik je 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' koji je održan danas na Sokocu. Pehar pobjednika uručio mu je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica, a diplomu predsjednik Saveza guslara Milan Nikčević.

''Raduje me što je najbolje umijeće pjevanja uz strune drevnog instrumenta, među 30 guslara iz sedam guslarskih društava Sarajevsko-romanijske i Donjedrinske regije, pokazao baš mladi guslar“, rekao je novinarima predsjednik Guslarskog društva ''Romanija'' Milovan Radović.

Na ovogodišnjem saboru guslara na Sokocu učestvovali su članovi guslarskih društava ''Romanija'' sa Sokoca, ''Starina Novak'' sa Pala, ''Filip Višnjić'' iz Istočnog Sarajeva, ''Gavrilo Princip'' iz Istočnog Starog Grada, ''Filip Višnjić'' iz Bijeljine i ''Karađorđe'' iz Višegrada.

Potpredsjednik Saveza guslara Republike Srpske Miladin Pandurević rekao je da su epska narodna poezija i gusle neiscrpna riznica mudrosti, te da oni koji su uz gusle izabrali su pravi put.

Organizatori 22. sabora guslara ''Romanijo goro od junaka'' su Guslarski savez Republike Srpske i Guslarsko društvo ''Romanija'' sa Sokoca, a pokrovitelji su Grad Istočno Sarajevo, opština Sokolac, Crkvena opština Sokolac i privrednici iz oblasti drvoprerede.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Zadnji put promjenjensubota, 11 Mart 2017 22:18
nazad na vrh

Radio Sa-RS