Ksenija i Tomislav Borovina proslavili 60 godina braka

Napišite komentar

ksenija tomislav sokolacPlamen svijeće i ove godine obasjaće božićne trpeze mnogih Sokočana. U susret najradosnijem prazniku, rođenju Hristovom, okupiće se brojne porodice, prijatelji i rođaci.

Podrumi trošnih kuća starih roditelja odjekivaće smijehom okupljenih sinova i kćeri. Sedmog januara, bogati smo onoliko koliko nam u kuću dođe unučadi, i ne samo tada, već i ostatak svog života u zdravlju i radosti dabogda svi bili bogatiji i brojniji. Iskra u oku sija i bračnom paru Kseniji i Tomislavu Borovini koji punih 60 godina poštuju svakog putnika namjernika koji svrati u njihovu kuću.

Bračni život Sene i Toma Borovine započeo je davne 1957. godine, na Aćimovdan. Od tada je prošlo 60 godina, a ovaj bračni par, ruku pod ruku, čeka nova jutra u zajedničkom domu. Sve je počelo mnogo prije nego što je 40 svatova konjanika krenulo da isprosi ruku mlade Ksenije i vodi je put Dolova u rodno mjesto Borovina. Dok je Tomo bio na služenju vojnog roka, njegova pisma stizala su na pravu adresu. Pred Megarom, na teferiču, sebi je, kako reče, našao pravu „đevojku“, danas bračnog druga.

- Uz saglasnost roditelja, koji su se tada mnogo više poštovali nego danas, isprosio sam sebi djevojku, svoju današnju ženu, u koju sam se zaljubio. Mogu vam reći, tokom života, bilo je trzavica (a koji ih brak nema?); ali recept za dug brak je ljubav i lijep razgovor. Hvala Bogu još smo zajedno, poštujemo se kao bračni drugovi, poštujemo i svakog putnika namjernika koji svraća u našu kuću – priča nam Tomo.

Tomo: "Od Ordena za najboljeg radnika u stolariji, Medalje vatrogasnog saveza do Medalje za narod – najveća nagrada su ipak unučad."

Dosta toga je Tomo prebacio u životu preko svoje grbače. Rođen je u selu Dolovi, kod Sokoca, 16.11. 1934. godine. Nakon rata, pošto u Sokocu nije bilo ni škola, ni učitelja, sa nekolicinom svojih vršnjaka biva poslan u Sloveniju, gdje ostaje godinu dana.

– Tu smo prvi put vidjeli sijalice i lustere, što nam je bilo čudno poslije naših čikara i lampi petrolejki. Osnovnu školu započeo sam u Sloveniji 1945. a završio u rodnom selu 1948. godine. Kao dječak, osim kućnih poslova u roditeljskom domu, radio sam po raznim preduzećima, dok nisam našao stalno zaposlelje u ŠIPAD „ Romanija“ gdje sam završio stolarski zanat i stekao zvanje VKV radnika. Najburniji dio radnog vijeka proveo sam u Splitu odakle sam jedva izvukao živu glavu. Iz ŠIPAD-a prelazim da radim u Osnovnu školu „Slaviša Vajner Čiča“, odakle 1985. odlazim u penziju – prisjeća se Tomo.

Svaki roditelj kroz život ima jedan cilj, a to je da djeci obezbijedi bolji i ljepši život. Tomo je mnogo radio; dobar dio svog života proveo je na terenskim poslovima širom bivše Jugoslavije. Vrijeme koje je provodio na Sokocu uz najmilije,ksenija tomislav borovina koristio je i za aktivnosti van posla – na nešto za svoju dušu.

– Dobrovoljno sam bio član vatrogasnog društva. Poznato je da su momci iz Sokoca uvijek bili vrijedni i jaki, pa smo i mi kroz svoje društvo tako pokazivali. Često smo imali takmičenja, a jednom prilikom plasirali smo se na Savezno takmičenje u Kraljevu gdje smo osvojili drugo mjesto – nastavlja Tomo.

U to vrijeme, Sena je kući podizala ćerku i sina. Iako je završila gimnaziju, glavni posao joj je bio da podigne djecu i odgoji ih u prave ljude.

Sena, kroz priču, pomaže Tomu da se prisjeti događaja od ranije. Pomagala mu je tokom cijelog života, bivajući mu oslonac, a s obzirom na to da je Tomo druželjubiv čovjek, često su gosti nalazili put do njihove kuće, pa se do ranih jutarnjih časova okupljalo i dočekivalo.

– Voljelo se i popiti; društvo je dovodio često kući, ali prava žena je žena koja je strpljiva, zato naš brak traje 60 godina, pa nakon toliko godina i meni neko treba dati orden. Kao svaki bračni drug, mnogo sam radila; zajedno sa Tomom sam i kuću pravila, rukama svojim podizali temelje – prisjeća se Sena.

Iz Senine priče saznajemo kako su vremena bila teža onda kada je ona vaspitavala djecu, ali je vaspitavati bilo lakše nego danas. Roditelji danas nemaju ni vremena, ni strpljenja ni za djecu, ni za sebe.

Sena: "Prava žena je žena koja je strpljiva, zato naš brak traje 60 godina, pa nakon toliko godina i meni neko treba dati orden."

– To su bila drugačija vremena; kasno sam počela raditi, jer se više pažnje posvećivalo djeci, što je bilo moje zaduženje, dok je Tomo radio da nama obezbijedi bolji život. Nekako smo znali šta je čiji posao. Znamo i danas, mi smo bogati ljudi, bogati jer imamo četiri unuke, a to je blago koje novac ne može kupiti. I najveća je radost kada se svi okupimo. Zato se radujemo slavama i praznicima. Mi smo ljudi koji slave i praznuju, što bi Tomo rekao, kršteni sa tri mjeseca – nastavlja Sena.

Dok domaćin pokazuje mjesto gdje mu stoji ikona, nabraja nam ordenje koje krasi njegov jelek. Od Ordena za najboljeg radnika u stolariji, Medalje vatrogasnog saveza do Medalje za narod, najveća nagrada su ipak unučad.

– Svako iz svoje kuće nešto nosi. Mene je moj otac naučio da se trebaju poštovati svi ljudi, kao što je i sam činio. To treba da učimo našu djecu – biti časna i poštena obraza. Sada dok sam u penziji, duša mi ne miruje. Ja čuvam pjesmom običaje. Dio sam Pjevačke grupe „Zavičaj“ čija su vrata svima otvorena – poručuje Tomo.

I na kraju ove priče poruka biva jasna.

– Nijedno dijete neće skrenuti sa puta ako malo bolje sluša svoje roditelje. Djeca treba više da vode računa o tradiciji, o svom narodu, da poštuju ono što su naši stari poštovali, i sve će na svoje doći akobogda – poručuje ovaj par dok pridržavajući jedno drugo za ruku, i sve do kapije, ispraćaju svog gosta.

 

 

 

Autor: Vedrana Renovica (Sokolac srce Romanije)

  • Izvor: opstinasokolac.net
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Magazin

Prev Next