Krstović: Poštujemo pravo pacijenta! Istaknuto

Napišite komentar

Dom zdravlja Istočno Sarajevo osnovan je 1996. godine fuzijom dva doma zdravlja (Dom zdravlja Srpska Ilidža i Dom zdravlja Srpsko Sarajevo). Obavlja djelatnost zdravstvene zaštite stanovništva primarnog nivoa lokalnih zajednica Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. U okviru Doma zdravlja posluju i dislocirane ambulante u Lukavici, Miljevićima i Vojkovićima, te Centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju koji je smješten na Kuli. U toku je proširenje centralne zgrade Doma zdravlja u ulici Stefana Nemanje na kojoj radove izvodi građevinska kompanija "Marvel". Odlučili smo provjeriti kako napreduju radovi i koje su to još aktuelnosti vezane za rad ove zdravstvene ustanove. Razgovarali smo sa direktorom Doma zdravlja Istočno Sarajevo, gospodinom Draganom Krstovićem.

SA-RS? Kako napreduju radovi na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja i šta slijedi dalje! Imate li obezbjeđena sredstva za sljedeću fazu radova?
 
Poznata je činjenica da je centralni lokalitet Doma zdravlja "Seljo" u dosadašnjem periodu u više navrata rekonstruisan i adaptiran, te da je dobrim dijelom ovaj lokalitet prilagođen potrebama ostvarivanja zdravstvene zaštite za stanovništvo koji gravitiraju na ovim prostorima.
Iako su u proteklom vremenu za rekonstrukciju ovog prostora uložena značajna sredstva postojeći prostor u suštini nije adekvatan i nije u skladu sa važećim standardima vezanim za prostore.
S tim u vezi, odnosno polazeći od pretpostavke da Dom zdravlja ima potrebe za dodatnim prostorom predstavnici  lokalnih zajednica Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo zaključili su tokom 2013.g. sporazum o dogradnji postojećeg objekta Doma zdravlja i time iskazali zajedničku zainteresovanost za ovaj projekat.
Realizacija ovog projekta počela je u oktobru 2014.g. I shodno dogovoru prestavnika lokalnih zajednica dinamika  proširenja Doma zdravlja, podjeljena je u dvije faze.
Prva faza koja je u toku i za koju se očekuje da bi trebala biti završena u skorom vremenskom periodu i za koju su obezbjeđena finansijska sredstva u cjelosti, dok druga faza predstavlja fine građevinske radove, a sredstva u daljem periodu za realizaciju ove faze izgradnje očekuju se od Vlade RS.
 
SA-RS: Proteklih godina Dom zdravlja je imao određenih finansijskih problema u poslovanju. Kakva je situacija danas, da li ste uspjeli sanirati te probleme ?
 
Da, Dom zdravlja je u proteklom periodu odnosno u periodu prije mog dolaska na čelo ove ustanove, imao problema kako finansijskih, tako kadrovske i tehničke prirode, što je sve zajedno negativno uticalo na konkurentsku poziciju Doma zdravlja.
Međutim, menadžment ove ustanove je kreativnim razmišljanjem, doveo do toga da smo promjenili poziciju Doma zdravlja tj. da je sada Dom zdravlja finansijski uspješna zdravstvena ustanova, koja već nekoliko godina za redom posluje sa pozitivnim finansijskim rezultatom, što je koliko je nama poznato rijetkost, odnosno nije zabilježeno u zdravstvenim ustanovama RS.
Dakle, finansijska uspješnost (dobitak) je rezultat procesa u kojem su se svi zalagali na ostvarenje određenih ciljeva postavljenih od strane menadžmenta, i u tome smo uspjeli.
 
SA-RS: Mogu li građani očekivati nova kadrovska rješenja u Domu zdravlja, prije svega vezana za ljekare?
 
JZU Dom zdravlja "I.Sarajevo" u kadrovskoj strukturi zaposlenih radnika zapošljava i raspolaže sa svim kadrovima koje predviđaju standardi i normativi zdravstvene zaštite.
Ukupan broj zaposlenih u Domu zdravlja je 102 zaposlena radnika od čega je 81 zdravstveni radnik i 21 radnik nemedicinske struke, odnosno od čega je 21 doktor medicine različitih grana specijalnosti i 5 doktora stomatologije.
Postojeći kadar u potpunosti zadovoljava sve potrebe ostvarivanja zdravstvene zaštite stanovništva koji gravitira na ovim prostorima i u narednom vremenskom periodu neće biti posebnih potreba za angažman dodatnog kadra pa ni posebnih potreba novog broja doktora medicine.
 
SA-RS: Dom zdravlja obavlja funkciju Hitne medicinske pomoći. S obzirom da se grad širi i povećava broj stanovnika, da li tehnički i kadrovski možete adekvatno i blagovremeno odgovoriti na svaki poziv građana?
 
Služba Hitne medicinske pomoći kao posebna organizaciona jedinica Doma zdravlja ima posebno mjesto i značaj u organizacionoj strukturi medicinskih službi Doma zdravlja. 
Ova služba organizovana je sa radnim vremenom od 0 do 24 časa sa posebnim medicinskim ekipama (ljekar, medicinske sestre-tehničar i vozač sanitetskog vozila).
Pruža i obezbjeđuje hitnu medicinsku pomoć pacijenata u urgentnim stanjima za sve građane ovih prostora. 
Trenutno, postojeći način organizacije procesa rada u kadrovskom i tehničkom nivou ispunjava uslove predviđene standardima, dok uslove vezane za prostor u potpunosti ne ispunjava, jer postojeći objekat Doma zdravlja ("Seljo") sa prostornim kapacitetima koji su u funkciji ne obezbjeđuje prostor i mogućnost za rad ove službe.
Završetkom projekta proširenja Doma zdravlja rad službe HMP-a biće organizovan u mnogo boljim prostornim uslovima i u tom vremenskom periodu ova služba sa postojećim medicinskim kadrom, tehničkim sredstvima i prostornim kapacitetima će u potpunosti moći odgovoriti na svaki poziv građana.
I u sadašnjim uslovima ova služba velikim dijelom odgovara na sve pozive i potrebe građana ovih prostora.
 
SA-RS:  Privatno - javno zdravstvo (sve više je privatnih ordinacija koje obavljaju poslove iz domena porodične medicine). Kako se ovo može odraziti na rad Doma zdravlja ? 
 
Ovo pitanje izaziva buru jer sigurno da postoje jaki interesi u čijem sudaru mogu stradati samo građani.
Mi kao predstavnici Doma zdravlja jesmo za pravo pacijenata, da odlučuju gdje će se liječiti, ali veliko je pitanje da li se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja mogu finansijski obezbijediti sva prava pacijenata.
Dakle, problem je u različitim interesima svih aktera od mjesne zajednice, FZO RS, Javnih zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih ustanova i samih građana.
 
Izvor: Sarajevo-RS; Foto: Sarajevo-RS
 
Posljednja izmjena Petak, 13 Mart 2015 14:37
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next