Kriterijum od tri zaposlena na 1.000 stanovnika ostaje na snazi

Napišite komentar

Rok za usklađivanje broja zaposlenih u lokalnim administracijama sa brojem stanovnika vjerovatno će biti prolongiran, tvrdi predsjednik Saveza opština i gradova u Srpskoj Ljubiša Ćosić.

ljubisa cosic 2

Nakon što je objelodanjeno da su sve lokalne zajednice planirale isti iznos za plate u 2019. kao i u prošloj godini, što je dokaz da ne namjeravaju da ispune zakonsku obavezu i usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika do 30. juna, Ćosić kaže da će kriterijum od tri zaposlena na 1.000 stanovnika ostati na snazi, ali da će opštine i gradovi dobiti dodatni rok od dvije-tri godine.

- Tim i nekim drugim izmjenama trebalo bi da se bavi radna grupa u kojoj će biti predstavnici Saveza i resornog ministarstva. Nije realno da otpuštamo ljude, a i prije pripremanja budžeta imali smo dogovor sa nadležnima u Vladi RS da ćemo ići na produženje roka. Svi smo u lokalnim zajednicama svjesni stanja u našim budžetima zbog prihoda i obima posla. Ne razmišljamo o povećanju broja zaposlenih, već o smanjenju, ali prirodnim odlivom - rekao je Ćosić u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: U nekoliko navrata je pomenuto da Savez opština i gradova ne odustaje od ideje da u Srpskoj bude promijenjen način raspodjele prihoda od poreza za potrebe lokalnih zajednica. Dokle se došlo sa tim, kakvi su planovi, a kakve mogućnosti?

ĆOSIĆ: Raspodjela sredstava lokalnim zajednicama je definisana Zakonom o budžetskom sistemu Srpske koji precizira kako se raspoređuju direktni i indirektni porezi, uz kriterijume na osnovu kojih se izračunavaju koeficijenti. Radićemo na donošenju novih koeficijenata i popravljanju pozicije za određene opštine, a drugi pravac se odnosi na izradu zakona o finansiranju jedinica lokalne samouprave. Zemlje u okruženju imaju takav zakon.

GLAS: Da li opštinama i gradovima treba veća decentralizacija?

ĆOSIĆ: Postojeći odnos koji podrazumijeva centralnu vlast sa Vladom i za opštine i za gradove je dobar. Decentralizaciju treba urediti tako da bude donesen zakon o regionalnom i ujednačenom razvoju Republike Srpske, gdje bi se definisala područja koja treba zakonski, sistemski podsticati više u odnosu na druga koja su razvijenija.

GLAS: Prošla godina je ostala u znaku inicijative da u svakom gradu i opštini u Srpskoj ulica, trg ili drugi objekat nosi naziv 9. januar, kada se obilježava Dan Republike. Da li ste zadovoljni odjekom?

ĆOSIĆ: Idemo u dobrom pravcu. Neki su odlučili da mijenjaju postojeće nazive, a drugi da novim ulicama i objektima daju naziv 9. januar. Veoma brzo, za nekih dvije godine, sve lokalne zajednice će imati to nešto čime će se identifikovati i čuvati 9. januar.

GLAS: Koliko je to značajno, imajući u vidu napade na taj datum?

ĆOSIĆ: Dan Republike nije stvar prkosa niti suprotstavljanja bilo kome, već pripadnosti i ljubavi prema Srpskoj, za koju je položeno mnogo života.
Direktan izbor

GLAS: Da li će doći do reorganizacije grada Istočno Sarajevo?

ĆOSIĆ: Siguran sam da ćemo i ove godine raditi na donošenju zakona o gradu Istočno Sarajevo jer je postojeći zakon mijenjan prije mnogo godina. Unutar grada imamo konsenzus da ćemo pričati o tome, ali i različita politička viđenja šta treba uraditi. Na nivou šest opština dogovorili smo se da razgovaramo o tome, a budući dogovor treba da bude rezultat konsenzusa, a ne nametanja bilo kakve većine, ali nam novi zakon treba. Gradonačelnika bi trebalo birati direktno, a treba raditi i na izmjenama broja odbornika koji dolaze iz samih opština, te poraditi na preciznijem definisanju nadležnosti i raspodjeli nekih sredstava.

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Istočno Sarajevo

Prev Next