Kreditom od 47 miliona evra završavaju auto-put ''9. januar''

Napišite komentar

dusan topic autoputeviSredinom marta sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) biće potpisana dva ugovora za dodatno zaduženje od 47 miliona evra za završetak izgradnje autoputa "9. januar" i na grant od 6,8 miliona evra Evropske komisije za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

To je juče najavio direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić.

On je ponovio da nisu tačne tvrdnje predstavnika opozicije da će izgradnja auto-puta "9. januar" koštati oko 500 miliona maraka više nego što je prvobitno predviđeno, već da će konačna cena iznositi 402 miliona evra.

On je naveo da je na Trećoj investicionoj konferenciji o zapadnom Balkanu 26. februara u Londonu potpisan Memorandum o razumevanju između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i entitetskih ministarstava saobraćaja i veza koji sadrži planirane projekte u naredne tri godine, a koji bi trebalo da budu finansirani kreditnim sredstvima ove banke.

"Kada je reč o Srpskoj, fokus je na projektu Koridor “5C”, odnosno dve dionice, od buduće petlje Rudanka (Kostajnica) do entitetske linije na jugu i od Vukosavlja do Podnovlja, koja bi bila sufinansirana sa EIB-om", rekao je Topić.

Govoreći o frekvenciji saobraćaja na autoputevima, on je rekao da frekvencija na auto-putu od Banjaluke do Gradiške nije onakva kakva je prvobitno bila očekivana, s obzirom na to da nije izgrađen most na Savi, ali da je primjetno povećanje broja vozila za skoro 50 odsto nakon puštanja u saobraćaj dijela deonice autoputa "9. januar" na pravcu od Mahovljana do Drugovića.

On očekuje da će nakon završetka autoputa Banjaluka-Doboj biti drugačije formirane cene putarine, te da bi moglo biti i blagog smanjenja u odnosu na sadašnje.

Topić je rekao da bi u aprilu mogao biti potpisan koncesioni ugovor sa kineskim partnerom u vezi sa izgradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Tenderi

Govoreći o javnim nabavkama, on je naveo da je u protekle dvije sedmice raspisano desetak javnih nabavki, s obzirom na to da je za određene nabavke planirano finansiranje iz sredstava od akciza, nakon njihovog povećanja.

Topić je dodao da se tenderi odnose na zatvaranje sistema naplate na auto-putu Banjaluka-Gradiška, što podrazumijeva tendere za izbor izvođača radova, za izbor nadzornog organa i za izbor opreme, koja će biti ugrađena u naplatne kućice.

 

  • Izvor: Agencije
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next