Korupcija nas godišnje košta 1,5 milijardu KM Istaknuto

Napišite komentar

Korupcija u Bosni i Hercegovini je, prema procjenama, progutala skoro devet milijardi maraka za samo šest godina. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje, naime, da se svake sekunde u BiH na razne oblike podmićivanja izgubi 47 KM, što praktično znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM (preko 750 miliona evra).

korupcija1

Da se rješenje ovog problema ne mrda sa mrtve tačke potvrđuje i činjenica da je BiH iz godine u godinu najkorumpiranija u regionu. I najnoviji izvještaj Svjetske koalicije za borbu protiv korupcije Transparency International pokazao je da je BiH najlošija od zemalja regije po korumpiranosti.

Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a od lani smo gori i od samoproglašenog Kosova, što ranijih godina nije bio slučaj.

S druge strane, podaci do kojih je nedavno došla američka agencija “Galup”, a koji su dobijeni na osnovu istraživanja javnog mnjenja, pokazali su da je BiH najkorumpiranija zemlja u svijetu.

Tačnije, na reprezentativnom uzorku u svakoj zemlji koja je bila obuhvaćena istraživanjem, građanima je postavljano isto pitanje o prisustvu korupcije, a u BiH je čak 94,6 odsto ispitanika odgovorilo da je ova negativna pojava široko rasprostranjena i da utiče na sve sfere života, piše Srpskainfo.

Kočnica

Stručnjaci takođe upozoravaju da je korupcija, koja je duboko ukorijenjena u sve pore društva, jednako ozbiljan problem kao što su nezaposlenost i siromaštvo. Bez ozbiljne borbe protiv korupcije, naglašavaju u nevladinim organizacijama, nema ekonomskog napretka ni ulaska BiH u EU.

Najveći problem je, međutim, što vlast u BiH još nije ni voljna ni spremna da se ozbiljno uhvati u koštac sa ovom negativnom pojavom. Prije svega, zbog toga što su upravo lideri ključnih političkih partija ti koji, zbog svojih i ineteresa ljudih bliskih sebi, koče početak rješavanja ovog problema.

U “Transparency internationalu” kažu da je korupcija uzrok kako nezaposlenosti i siromaštva, tako i svih drugih problema sa kojima se sistem suočava.

– Ona utiče na nedostatak sredstava, proces zapošljavanja, političke dogovore, ekonomske reforme. Zbog ovolikog nivoa korupcije u BiH ostali problemi postaju još veći. A ne mogu se rješavati dok se ne riješi korupcija.

U BiH nema volje za unaprijeđenjem zakonskog okvira, kao ni volje da se omogući institucijama da rade svoj posao – kažu u TI.

Navika

Za ovaj problem odgovorni su i građani, i to u pogledu sitne korupcije sa kojom se suočavaju.

– Navikli su da sistem funkcioniše na koruptivnim osnovama, pa idu s pretpostavkom da je to normalno. Ne vjeruju da će se, ako se suprostave takvom načinu razmišljanja, nešto promijeniti, a plaše se i da će trpiti neke posljedice ako prijave korupciju. Zanimljivo je i što, kad je prepoznaju, opet daju legitimitet ljudima za koje je dokazano da su uključeni u koruptivne afere – kažu u TI.

Iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH više puta su upozorili da građani moraju biti motivisaniji da prijave korupciju, jer se samo na taj način može boriti protiv nje.

Naglasili su da su, međutim, zabilježili nekoliko slučajeva kada su oni koji su prijavili korupciju zbog toga imali problema u instituciji u kojoj rade.
Najugroženije institucije

Najugroženiji sektori u BiH su javne institucije, odnosno ministarstva, agencije, fondovi, javna preduzeća, zatim zdravstvo, pravosuđe, policija. Najdominantnija krivična djela su zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi, sklapanje štetnih ugovora, nesavjesno poslovanje…

Prema podacima Agencije za prevenciju korupcije BiH, najčešći načini plaćanja mita su novac i protivusluge, uglavnom kroz javne nabavke i zaposlenje.

Posljednja izmjena Petak, 10 Avgust 2018 23:30

  • Izvor: srpskainfo.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next