Korisnici IRB-ovih kredita plaćaju bankrot Bobar i Banke Srpske Istaknuto

Napišite komentar

Građani koji su podigli stambene kredite Investiciono-razvojne banke (IRB) RS preko Banke Srpske i Bobar banke plaćaju znatno više kamate u odnosu na ostale korisnike IRB-ovih kredita. Razlog je, kažu u IRB, stečajni postupak i činjenica da ovim bankama upravljaju stečajni upravnici.

irb rs zgrada1

U IRB su zaportal CAPITAL rekli da su putem Banke Srpske odobrili ukupno 206 stambenih kredita, od kojih je osam otplaćeno, tako da je u otplati ostalo još 198 kredita. Međutim, korisnicima tih kredita, kao i onima koji su stambene kredite podigli preko Bobar banke nisu snižene kamatne stope, iako su one danas znatno niže nego kada su uzimali kredite.

U IRB-u kažu da su se kamatne stope na njihove stambene kredite koji su odobravani prije više od deset godina kretale od četiri do 5,6 odsto, a da danas iznose od 3,6 do 4,2 odsto.

„Smanjenje kamatnih stopa se ne odnosi na korisnike IRB stambenih kredita koji su kao posrednike koristili Banku Srpske i Bobar banku jer su te banke u stečaju i sa njima upravljaju stečajni upravnici“, rekli su u IRB.

IRB je pokrenula sudske sporove protiv ovih banaka kako bi izuzela svoj kreditni portfolio i oni još uvijek traju.

„U slučaju da sud donose pozitivnu odluku po IRB, svim korisnicima stambenih kredita bi bile smanjene kamatne stope u skladu sa našim pravilima“, dodali su u IRB.

Stečajna upravnica Banke Srpske Mirjana Golić ranije je predložila da se izvrši prva djelimična dioba novca povjeriocima u iznosu od 17,7 miliona KM, ali je sud prihvatio prigovor IRB-a koji podjelu novca uslovio time da se prvo donese presuda po tužbi da se IRB preuzmu kredite plasirane preko Banke Srpske.

 

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next