Koncerti hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Sremskim Karlovcima i Beogradu

Napišite komentar

hor muzicka akademija patrijarhHor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke Akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pod umjetničkim rukovodstvom maestra Rada Radovića, održao je cjelovečernje koncerte u Sremskim Karlovcima i u Beogradu gdje su na programu bila djela srpske i ruske pravoslavne duhovne muzike.

Koncert u Sremskim Karlovcima održan je 16. juna u svečanoj sali Karlovačke gimnazije i prvi je u nizu predstojećih koncerata kojima se obilježava 25 godina od početka rada ljetnje škole crkvene muzike i pojanja "Korneliju u spomen, dok je koncert u Sabornoj crkvi u Beogradu održan 17. juna sa ciljem predstavljanja Smjera za crkvenu muziku i pojanje.

Na programu koncerta u Karlovačkoj gimnaziji, pored duhovne, interpretirana su i djela svjetovne horske muzike – Mokranjčeva XV rukovet i "Gungulice" Dušana Radića.

Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje njeguje pravoslavnu duhovnu muziku kao i tradicionalno srpsko crkveno pojanje, te je i programski koncept koncerata bio usmjeren u pravcu prikaza raznolikosti crkvene muzike.

Pored hora, na koncertima je nastupila i grupa pjevača ovog ansambla pod rukovodstvom dirigenta profesora Predraga Đokovića, koji su na autentičan način predstavili nekoliko napjeva tradicionalnog srpskog crkvenog pojanja.

Kvalitet i posebnost ovog hora oslikava se u činjenici da u njemu pjevaju ne samo studenti Smjera za crkvenu muziku i pojanje, nego i studenti drugih smjerova Akademije, koji dolaze iz različitih sredina i zemalja.

Koncertu u beogradskoj Sabornoj crkvi prisustvovao je i patrijarh srpski Irinej koji je istakao da ovaj hor za njega predstavlja veliko pozitivno iznenađenje i duhovno osvježenje.

"Lepo je to što Sarajevo ima takav hor. Nadam se da ćete na ustoličenju novog mitropolita vi pevati na liturgiji. Vi ste veliko duhovno osveženje i potpora u negovanju onoga što je naše, čime se ponosimo ne samo ovde, nego i u svetu. Ovo je jedan zaista divan, vrlo uvežban hor. Znači da ste dugo vežbali i da redovno vežbate, što se da vrlo lako videti i utvrditi. Hvala vam na ovoj divnoj večeri i verujte da sam ostao još dva sata ne bi nam bilo dosadno. Hvala vam", poručio je patrijarh Irinej.

O značaju i kvalitetu ovog horskog ansambla svjedoči i činjenica da je hor višestruko nagrađivan na prestižnim svjetskim horskim takmičenjima, ali poslednjih nekoliko godina, usljed nedostatka neophodne finansijske podrške, izostali su odlasci na značajne muzičke manifestacije, a samim tim i prilike za vrednovanje njegovog sveukupnog rada i kvaliteta.

Realizaciju ovih koncerata pomogli su Skupština grada Istočno Sarajevo i direktorica Studentskog centra Istočno Sarajevo Aleksandra Bjelica, profesorica Danica Petrović, Mitropolija beogradsko – karlovačka, Društvo za njegovanje starih tradicija i razvoj Sremskih Karlovca, rektori beogradske i karlovačke Bogoslovije, starješina Saborne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić.

 

  • Izvor: ues.rs.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Muzika

Prev Next