Kompozitor David Mastikosa na prestižnoj Akademiji u Parizu

Napišite komentar

david mastikosaDavid Mastikosa, banjalučki kompozitor, jedan je od umjetnika koji će tokom naredne godine boraviti na prestižnoj "Académie musicale de Villecroze".

Na taj način mladi umjetnik će predstavljati Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je asistent, ali i tradiciju Republike Srpske.

"Académie musicale de Villecroze" jedna je od značajnijih ustanova za afirmaciju mladih talenata, a masterklasove organizuje od 1981. godine.

Mastikosa je, kaže, prije četiri godine prvi put imao čast da bude dio jednog takvog programa.

Tada je, pod mentorstvom profesora Filipe Ersana napisao kompoziciju "Francuske impresije" za gudački kvartet, koju je izveo veoma cijenjen francuski kvartet "Quatuor Girard".

"Upravo učešće na masterklasu i boravak na “Académie musicale de Villecroze”, za mene je bio najveći podsticaj za dosadašnji kompozitorski razvoj. Iako je podeljen u dva dela kao i 2013. godine, ovaj put jedan dio odvija se u Parizu - metropoli koja je oduvijek inspiracija za nova umjetnička djela. Prvi će se održati u Parizu od 29. januara do 2. februara naredne godine, a drugi dio, koji uključuje i premijeru kompozicije pisane za tu priliku, od 2. do 7. jula 2018, u mjestu Vilkroz, koje se nalazi u blizini Nice", priča Mastikosa.

Ovogodišnji program je, dodaje on, koncipiran na sličan način kao i 2013. godine.

"Usavršavanje pohađa od 4 do 8 kompozitora, koji se prvo sastaju sa profesorom u Parizu u februaru gdje rade na svojim kompozicijama i začetim idejama, a potom nastavljaju rad na kompozicijama sve do jula, kada opet odlaze u Francusku gdje ih čeka susret sa muzičarima i aktivan rad na izvođačkom delu kompozicije, te koncert u predivnom prostoru “Chapelle Saint Victor” iz 11. vijeka", naveo je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova za konkurs, pored kompozicija, bile su i preporuke koje su pisane specijalno za tu priliku.

"Pored profesora Zorana Nikolića, za “Académie musicale de Villecroze” me preporučio me i Vim Henderiks, šef odsjeka za kompoziciju konzervatorijuma u Antverpenu. Bruno Mantovani, istaknuti francuski kompozitor, radio je selekciju kompozitora. On je takođe na čelu pariškog konzervatorijuma “Conservatoire national supérieur de musique”, te će se rad sa njim prvo odvijati u Parizu", rekao je Mastikosa.

 

 

 


  • Izvor: EuroBlic
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Muzika

Prev Next