Kompenzacija ujedinila radikale: Na istoj listi nakon 16 godina Istaknuto

Napišite komentar

Srpska radikalna stranka (SRS) RS i SRS “Dr Vojislav Šešelj” prvi put poslije velikog raskola iz 2002. godine nastupiće na zajedničkoj listi za Narodnu skupštinu RS. Za razliku od opštih izbora 2014. godine kada su na izbore izašli ne samo na različitim listama, već i na suprotnim stranama, radikali će ove godine nastupiti u koaliciji koju predvodi SDS.

djurdjevic mihajlica

Iako stranački funkcioneri to ne žele da priznaju, ove dvije stranke ipak nije spojila zajednička ideologija, već borba za poslanički mandat ili još konkretnije visoko mjesto na kompenzacionoj listi koje praktično garantuje ulazak u poslaničke klupe.

Lider Šešeljevih radikala Dragan Đurđević to ne negira, ali kaže da osnovni razlog zbog koga je njegova stranka ušla u koaliciju sa SRS-om RS predstavlja nekorektan odnos njihovih partnera sa posljednjih opštih izbora.

Svi lideri radikala

Nakon što je OHR u martu 1999. godine zabranio politički rad tadašnjem predsjedniku RS i lideru radikala Nikoli Poplašenu, za predsjednika SRS-a RS izabran je Radislav Kanjerić iz Bijeljine. On se u fotelji zadržao do 2002. godine kada je došlo do velikog raskola.

Za predsjednika SRS-a RS tada je izabran Milanko Mihajlica, koji je i danas njen lider, a za predsjednika SRS “Dr Vojislav Šešelj” Mirko Blagojević. Od 2013. godine predsjednik Šešeljevih radikala je Dragan Đurđević, koji uživa podršku beogradske centrale i neprikosnovenog šefa SRS-a Vojislava Šešelja.

– Mi smo 2014. godine bili u koaliciji sa DNS-om i Naprednom Srpskom i naša Neda Petrić je osvojila poslanički mandat, a naš funkcioner Dragan Ristić je u Hercegovini osvojio mandat sa liste Socijalističke partije. Partneri su nas iskoristili, jer su im samo trebali glasovi naša dva poslanika da bude izabrana Vlada RS, a poslije toga su nas potpuno istisnuli iz koalicije. To je bilo nekorektno i zato smo odlučili da na ovim izborima nastupimo u koaliciji sa SDS-om – kaže Đurđević.

On priznaje da je dogovoreno da njegova stranka dobije visoku poziciju na kompenzacionoj listi koja garantuje poslanički mandat, ali ističe da to treba da bude verifikovano tek poslije sjednice Glavnog odbora SDS-a koja je zakazana za 1. jul u Banjaluci.

– Što se tiče buduće saradnje sa SRS-om RS, predsjednik te stranke Milanko Mihajlica vodi politiku za koju smatramo da nije dovoljno radikalna, dok se mi dosljedno držimo Šešeljeve ideologije srpskog radikalizma. Saradnja je za sada moguća samo u poslaničkim klupama – kaže Đurđević.

Za razliku od njega, šef banjalučkog odbora SRS-a RS Dragan Milanović najavljuje mogućnost još bliže saradnje radikala, ističući da je ovo prvi put od 2002. godine da nastupaju zajedno na opštim izborima, ali podsjeća da su na lokalnim izborima 2012. u nekoliko opština nastupali sa zajedničkim listama i kandidatima.

– SRS RS još od raskola 2002. godine zagovara ujedinjenje i stojimo i dalje na stanovištu da to treba uraditi. Drugim riječima, mi sigurno nismo prepreka za to, ali čini mi se da će saradnja ipak ostati samo na zajedničkom poslaničkom klubu – kaže Milanović.

On odbacuje tvrdnju da su kompenzaciona lista i borba za poslanički mandat ujedinili radikale i kaže da je SRS RS dugogodišnji partner SDS-a.

Mi sa SDS-om dijelimo istu politiku, tako da naša koalicija s njima nije nikakva borba za mjesto na kompenzacionoj listi, već nastavak dugogodišnje saradnje, jer smo i do sada dijelili političku sudbinu – kaže Milanović.

Posljednja izmjena Četvrtak, 28 Juni 2018 18:15

  • Izvor: glassrpske.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Republika Srpska

Prev Next