Kolovoz klizav i zasnježen, preko prevoja usporen saobraćaj

stanje snijeg voznja krivinaZbog izlijevanja rijeke Save u mjestima Gašnica i Bistrica , na mag. putu M-14.1 Gradiška-Kozarska Dubica, saobraćaj je potpuno je obustavljen za sve kategorije vozila, saopšteno je za Sarajevo-RS iz AMS Republike Srpske.

Na dionici regionalnog puta R-458 Lopare (Mačkovac)-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Trenutno su u toku aktivnosti na postavljanju pontonskog mosta radi uspostavljanja saobraćaja na putnom pravcu Kozarska Dubica-Moštanica, a neposredno pored mosta preko koga je ranije obustavljen saobraćaj zbog oštećenja na istom.

Na regionalnom putu Kifino Selo-Ulog-Klanci preko prevoja Morine obustavljen je saobraćaj zbog sniježnih smetova, navodi se u saopštenju AMS Republike Srpske.

Na ostalim putevima u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija bez zastoja i posebnih ograničenja. U nižim predjelima se vozi po mokrim i klizavim kolovozima, dok na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja vozačima skrećemo pažnju na zasniježene kolovoze.

Na istoku Srpske pada snijeg, a vozačima skrećemo pažnju na putne pravce Vlasenica-Han Pijesak, preko prevoja Han Pogled, Podromanija-Ljubogošta, preko Romanije, a vjetar dodatno stvara sniježne nanose i otežava saobraćanje na putnim pravcima: prevoj Rogoj (Trnovo-Foča), zatim na području Kalinovika, te na magistralnom putu M-20 Gacko-Tjentište, preko prevoja Čemerno.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Napominjemo da su dežurne ekipe preduzeća za puteve na terenu i vrše čišćenje i posipanje, tako da je zadovoljavajuća prohodnost. Vozačima preporučujemo opreznu vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme, dok se za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučuje upotreba lanaca na nabrojanim dionicama.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina. Izdvajamo putne pravce Karanovac – Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča -Šćepan Polje, Foča-Gacko, Zvornik - Konjević Polje, Karakaj - Caparde, Višegrad – Ustiprača -Rogatica i Višegrad – Brodar - Rudo.

Na putevima gdje su u toku radovi postavljena je privremena saobraćajana signalizacija čije je poštovanje obavezno.

GRANIČNI PRELAZI

Na GP u BiH zadržavanja nisu duža od 20-30 minuta.

 Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, trenutno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

 

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh

Servisne informacije

Prev Next