Književna studija ''Život i djelo Rista Trifkovića'' promovisana u Istočnom N.Sarajevu

Napišite komentar

promocija knjige rista trifkovica 1 sarsU organizaciji Matične biblioteke Istočno Sarajevo danas je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo promovisana književna studija ''Život i djelo Rista Trfikovića'', autora Dušana Zurovca.

Knjiga ''Život i djelo Rista Trifkovića'' nastala je iz pisane, ali nikad odbranjene i objavljene doktorske disertacije autora, koji je podsjetio da je Trifković izdržao pet godina Golog otoka zbog toga što je za moto jedne njegove priče upotrijebio rečenicu: ''Pliva patka, pliva guska, ova zemlja biće ruska''.

"Trifković je kao mlad čovjek otišao u partizane iz drugog razreda gimnazije, da bi 1948. godine bio zatvoren na Goli otok, gdje je proveo pet godina, i poslije toga je odlučio da se povuče u sebe, da se isključi iz tog čemernog života. Risto se zapravo povukao u stvaralačku tišinu", rekao je Zurovac novinarima.

Zurovac ističe da je Trifković jedna tragična ličnost i poredi ga sa mnogim piscima od Fjodora Mihailovića Dostojevskog, pa do Ive Andrića i Petra Kočića.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Ljiljana Knežević rekla je da se ideja za štampanje ove studije rodila prije tri godine kada je Matična biblioteka od porodice Trifković dobila vrijedan legat, a realizovana je zahvaljujući podršci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u okviru projekta decentralizacije kulture u Srpskoj.

"U toj bogatoj zaostavštini pronašli smo, osim velikog broja knjiga i izvanrednu prepisku koja govori o bogatom i plodnom Trifkovićevom radu, stvaralaštvu i saradnji sa značajnim piscima u tadašnjoj BiH, poput Ive Andrića i Meše Selimovića", kaže Kneževićeva.

Prema njenim riječima, Zurovac se u knjizi detaljno osvrće na život i djelo književnika, koji je aktivno stvarao sve do početka rata u BiH. Zurovac detaljno opisuje i analizira književno stvaralaštvo Trifkovića, koji je bio i književni kritičar, esejista, romansijer, istoričar i dugogodišnji urednik izdavačke kuće "Svjetlost" Sarajevo.

Književna studija ''Život i djelo Rista Trifkovića'' je obimno i raznoliko životno djelo. On je objavio pet romana, 15 zbirki pripovjedaka, dvije književno-esejističke knjige. Trifković ima svoj originalni rukopis, jedinstven način opservacije teme, kao i transponovanje te tematske građe u jezičko područje.

On je mnogo učinio i na populizaciji književnosti u BiH. Pisali su mnogi o Trifkovićevom književnom djelu, ali je mnogo više Trifković pisao o drugim piscima, najčešće o svojim savremenicima i njihovom stvaralaštvu. Zbog toga u ovoj knjizi nije zanemaren ni taj segment Trifkovićevog rada.

Trifkovićev legat čini njegova biblioteka sa 1.204 knjige, 60 časopisa, kao i više od 1.000 listova rukopisa, prepiske, isječaka iz novina, izvještaja, ljekarskih nalaza, dokumenata i dopisnica. 

Knjiga je do sad promovisana u Zvorniku, Han Pijesku, Kalinoviku i Istočnom Starom Gradu. 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Književnost

Prev Next