Katera - pjesnička fantazija o ljubavi dvoje mladih

Napišite komentar

katera bend nastupO snimanju spota bajkovite pjesme "Katera" koja opisuje život i ljubav dvoje mladih iz srednjevijekovnog bosanskog grada Katera, predstavljene kao pjesnička fantazija, te ideji i vremenu utrošenom da taj spot snime članovi Muzičkog sastava "Katera", razgovarali smo sa Peđom Hartom, jednim od idejnih tvoraca ovog sastava.

Hart i jerej Vidak Vujadinović, sveštenik hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, prije nešto više od godinu dana došli su na ideju da osnuju Muzički sastava "Katera", u namjeri za promocijom Istočnog Sarajeva i cijele regije.

 

SA-RS: Kako ste došli na ideju da snimite spot za pjesmu "Katera" i koliko je to zahtijevalo vremena?

Peđa Hart: Ime grada Katera koji se istorijski i arheološki smiješta na teritoriju današnje opštine Istočna Ilidža (selo Kotorac) za nas je važno, jer se veže za uopšte prvi sačuvani pisani trag o imenu Bosne – kao određene samostalne administrativne cijeline u okviru srpskih zemalja (knjiga «O upravljanju carstvom», Vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita, X vijek).

Od samog osnivanja, Muzički sastav "Katera" postavio je sebi za svojevrsnu misiju promociju grada Istočnog Sarajeva i cijele naše regije. U planu nam je da naše autorske pjesme govore o prisustvu i značaju našeg naroda na tlu Sarajeva od njegovog postanka pa do danas (i ubuduće).

Pjesma "Katera" je u literarnom pogledu jedna pjesnička fantazija Željka Pržulja, ili slika o životu i ljubavi dvoje mladih u srednjovijekovnom bosanskom gradu. U pogledu muzičko-stilsko-izražajnih sredstava, ona se takođe oslanja na staru muziku kroz prizmu fantazije kompozitora i aranžera. Vjerovatno odatle proizilazi čest komentar slušaoca da pjesma zvuči "bajkovito".

SA-RS: Koliko vas je učestvovalo u spotu i na kojim lokacijama je sniman?

Peđa Hart: U spotu učestvuje svih šest trenutnih članova MS "Katere", vokali: Jovana Bojanić, Sara Marić, Jelena Batak; vokal i perkusije: j. Vidak Vujadinović; harmonika: Luka Novosel i gitara: Peđa Hart. Spot je sniman najvećim dijelom na lokacijama u okolini Kalinovika i Neretve zbog zaista prelijepih i pastoralnih predijela koji nas vraćaju u neka vremena, u koja je smještena radnja pjesme.

Susrećemo se sa komentarima vezano za ove lokacije u smislu da se u pjesmi spominje rijeka Željeznica, a na video snimku je Neretva, zatim Katera, a na videu je Kalinovik i sl. I u ovom segmentu, kao i u još nekim pomenutim segmentima pjesme, radi se o umjetničkoj fantaziji.

Bile su potrebne lokacije koje nisu isuviše kontaminirane modernom civilizacijom. Lokacije smo birali sami, usput, vozeći se automobilom. Dijelovi spota su naravno snimani i na teritoriji opštine Istočna Ilidža na kojoj se Katera nalazila, lokacije Ilinjača, Kula i Butmir, te na lokaciji ispred Preobraženskog hrama u Pofalićima, što simbolizuje i našu neraskidivu vezu sa gradom Sarajevom.

SA-RS: Ko vam je najviše pomogao da snimite ovaj spot i da li su za to bila potrebna velika finansijska sredstva?

Peđa Hart: Pjesma i spot su napravljeni i snimljeni zahvaljujući, prije svega entuzijazmu članova Muzičkog sastava "Katera", uz minimalna finansijska sredstva. Finansijsku pomoć, bez koje bi bilo prosto nemoguće realizovati ovu našu kreaciju, dobilikatera spot 1 smo od opštine Istočna Ilidža, na čemu smo im zahvalni. Pjesma je snimana u mom muzičkom studiju "Soba", gdje sam izradio i aranžman za pjesmu. Spot je napravljen u saradnji sa muzičkim ateljeom MAUBIH i za njega je bio zadužen Marko Jovančić.

SA-RS: Koliko je danas lako/teško snimiti pjesmu i spot?

Peđa Hart: Danas je tehnika napredovala i jeftina riješenja su dostupna gotovo svakome ko se poželi baviti snimanjem. Sa jedne strane ta laka dostupnost tehnologije nedovoljno talentovanim i nedovoljno vičnim, može da utiče na to da čujemo i vidimo dosta muzike i videa vrlo diskutabilnog i lošeg kvaliteta.

Naša pjesma i spot, recimo po stepenu tekničke obrade, spadaju u ekstremnu "low budget" kategoriju, ali mislim da to ne utiče značajnije na to da ona gubi svoj kvalitet. Sa druge strane, u svijetu industrijske muzike, gdje se svakodnevno obrće ogroman novac, pjesme i spotovi su jako skupi i tehnološki jako zahtijevni. Ipak, to ne mora ništa da znači, svi znaju da se pita ne pravi baš od svega.

SA-RS: Vidite li napredak Muzičkog sastava "Katera" od dana osnivanja i šta vas to očekuje u narednom periodu?

Peđa Hart: Danas je na žalost veliki uspjeh da ansambli uopšte održe svoje postojanje ovoliko vremena koliko mi postojimo. Generalno, društvu nedostaje entuzijazma, a novac je kod ljudi jedina pokretačka snaga. Kod nas zaista do sada nije bilo tako. Odazvali smo se sa zadovoljstvom gdje god smo pozvani da nastupimo, trudili smo se i sami da organizujemo humanitarne koncerte i slične aktivnosti.

Napredak MS "Katera" je očigledan. Učvrstili smo trenutnu postavu. Bolje smo se upoznali i ojačali smo međusobne veze u ansamblu što je za muzičare jako važno i ima pozitivan ishod na sam kvalitet muzičke interpretacije. Ostvarili smo zavidan broj javnih nastupa.

Postali smo prepoznatljivi na široj regiji. Komponovali smo niz autorskih pjesama. Konstantno radimo na obogaćivanju i osvježenju našeg repertoara na kome se nalaze folklorne i autorske pjesme, i sevdalinke iz različitih regija i pjesme različitih naroda, pravoslavne duhovne pjesme itd.

U narednom periodu nas, pored brojnih nastupa, najviše raduje studijsko snimanje još nekoliko pjesama, pa nadamo se i prvog studijskog albuma sa našim autorskim pjesmama.

 

 

 

 

Foto i video: Muzički sastav "Katera"

Posljednja izmjena Četvrtak, 01 Februar 2018 17:23

  • Izvor: sarajevo-rs.com
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Kultura

Prev Next