Kapacitet Međunarodnog aerodroma Sarajevo biće udvostručen

Napišite komentar

aerodrom sarajevo novoU posljednjem kvartalu ove godine počinje rekonstrukcija sarajevskog aerodroma, odnosno Terminala B. Kapacitet će biti udvostručen, a dobiće se i novi sadržaji. Vrijednost projekta je 38 miliona KM.

"Terminal B" sarajevskog aerodroma je objekat kroz koji se vrši preuzimanje i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, trenutno ima kapacitet milion putnika. S obzirom na stalan rast broja putnika ta cifra uskoro bi mogla biti dostignuta pa je odlučeno da se prošire kapaciteti.

Glavni projekat rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća "Grupa Arh" na čelu s Seadom Gološem.

U intervjuu za "Sarajevo International Airport Magazine", Gološ je rekao da proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

"Rušiće se stari Terminal A, a na njegovom mjestu proširiće se postojeći Terminal B. Stari i novi dio biće povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a biće dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na aerodrom. Proširićemo "check-in" zonu. Gužvi ovdje neće biti", rekao je Gološ u intervjuu koji prenosi "BiznisInfo".

Dodao je da je na vazdušnoj strani dosta tijesan prostor. I to će riješiti pa će umjesto sadašnje četiri kapije napraviti sedam. Proširiće i zonu dolazaka, a dobiće se time veći protok putnika.

Promijeniće se i oprema, postaviće se 4D scanning sistem. Kapaciteti Granične policije takođe će biti povećani.

"Ipak, nemojte očekivati da od malog napravimo veliki aerodrom. To je neralno za naše uslove i mislim da to nama ne treba. Sarajevski aerodrom će i dalje ostati mali aerodrom, ali će puno dobiti na komforu u dolascima i odlascima putnika, što jest suština malih aerodroma – da brzo uđete i brzo izađete s njih. Zgrada Terminala B imaće kapacitet 2 miliona putnika", rekao je Gološ.

Kada je riječ o sadržajima, uz proširenje postojećih, izgradiće se nova gastronomska zona.

Predviđena je jedna zajednička soba za molitve za sve konfesije te dva restorana, jedan je CIP (commercial important passengers) a drugi je VIP.

Gološ je rekao da se nada, da će pušenje biti potpuno zabranjeno, iako sada ima soba za pušače.

Inače, osigurana je urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona KM.

Gološ je kazao da radovi počinju u posljednjem kvartalu ove godine.

"Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganizovan i dobiće sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje. Važno je napomenuti da će aerodrom tokom svih ovih radova raditi. Zastoja i izmjena u saobraćaju ne smije biti", zaključio je on.

 

 

  • Izvor: biznisinfo.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Biznis

Prev Next