JAVNI POZIV za novinare za realizaciju treninga ''Pratimo naš novac'' Istaknuto

Napišite komentar

Transparency International u Bosni i Hercegovini i poslovni portal CAPITAL.ba pozivaju novinare iz Bosne i Hercegovine da se prijave na program obuke iz oblasti istraživačkog novinarstva u javnim finansijama.

posao rukovanje2

Opšti cilj programa je da poveća nivo znanja novinara o javnim finansijama, načinima prepoznavanja korupcije u procesu utroška javnih sredstava, analize finansijskih, revizorskih i drugih izvještaja i dokumenata, te jačanje kapaciteta novinara u izveštavanju i otkrivanju korupcije i neregularnosti u javnoj potrošnji.

Osim dva dvodnevna treniga, program podrazumijeva i mentorski rad sa novinarima na stvaranju istraživačkih priča. Svaki polaznik će odabrati jednu temu, a potom će, uz konsultacije sa mentorom, tu priču i razraditi. Sve priče koje nastanu na ovom seminaru biće objavljene i promovisane, dok će tri najbolje biti nagrađene sa 750 KM na posebnoj svečanosti na kraju implementacije projekta. Matične redakcije imaju pravo prvenstva na objavljivanje priče novinara iz vlastite medijske kuće.

Prvi trening će biti organizovan od 4. do 6. jula, a drugi od 29. do 31. avgusta 2018. godine na teritoriji BiH. Teme koje će biti pokrivene u okviru treninga podrazumijevaju istraživačke metode i pristup informacijama, analizu finansijskih i revizorskih izvještaja javnih institucija i preduzeća, analizu relevantnih faza javne potrošnje, proces javnih nabavki i dodjelu javnih sredstava.

Kome je trening namijenjen?

Trening je namijenjen novinarima elektronskih, štampanih i online medija u BiH koji su zainteresovani za izvještavanje o korupciji i radu institucija, za novinare koji poznaju osnove metodologije istraživačkog novinarstva, ali nemaju dovoljno izgrađena specifična znanja o temama.

Na pozicijama predavača će biti angažovana četiri trenera/mentora: dva eksperta iz oblasti javnih finansija i dva iskusna istraživačka novinara, koja su specijalizovana za izvještavanje o navedenim temama. Mentori će, osim za provođenje obuka, biti zaduženi da tokom cijelog projekta ostvaruju kontinuiranu komunikaciju sa polaznicima edukacije, pružajući im smjernice i podršku u razvoju tema i ideja za istraživanje, metodološkom pristupu, ali i pružanjem smjernica za tumačenje specifičnih podataka, propisa i dokumenata.

Prijava treba da sadrži:

CV – informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju i profesionalnom iskustvu i motivaciono pismo.

Rok za prijave:

Rok za dostavljanje prijava je 15.6.2018. godine u 23:59 sati. Prijave se mogu dostaviti putem e-maila na adresu: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Troškove prevoza, smještaja i ishrane za učesnike snosi organizator.

Trening se realizuje u okviru projekta "Istražimo tokove javnog novca", koji je dio „Programa osnaživanja nezavisnih medija (IMEP)“.

Projekat provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD), zajedno sa Otvorenom mrežom, a finansira ga američka razvojna agencija – USAID.

Javni poziv PDF

Posljednja izmjena Utorak, 05 Juni 2018 13:12

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Obavještenja

14:30 22 April, 2018 Nedjelja

Konkurs za profesora razredne nastave u OŠ ''Srbija''

Konkurs za profesora razredne nastave u OŠ ''Srbija''

JU OŠ "JOVAN DUČIĆ" KASINDOMladička br.3, 71 213 Istočna IlidžaTelefon: 057/316-865;e-mail: . raspisujeKONKURSza izbor direktora školeI Za direktora škole može da bude ...

11:00 10 April, 2018 Utorak

Oglas za posao: Kamenolomu ''Bijele vode'' potreban inženjer rudarstva

Oglas za posao: Kamenolomu ''Bijele vode'' potreban inženjer rudarstva

BIJELE VODE KAMENOLOM DOOKijevo bb, 71220 Trnovo, BiHe-mail: .jeOGLASza prijem radnika u radni odnos na neodređeno vrijeme- Diplomirani inžinjer rudarstva ...

11:00 12 Januar, 2018 Petak

Filijala Istočno Sarajevo: Slobodna radna mjesta

Filijala Istočno Sarajevo: Slobodna radna mjesta

JU SŠC "IVO ANDRIĆ" VIŠEGRAD ww.sscisegrad.com, ., tel.+387(0)58630250, faks 630-481, sekretar 630-470, računovodstvo 630-480, Ul. Kralja Petra I br.16. raspisuje KONKURS ...