Javna preduzeća u BiH politizovana, podložna korupciji i zloupotrebama

Napišite komentar

Analiza Transparency International u BiH pokazala je brojne manjkavosti u zakonskom okviru, ali i nedostatak internih mehanizama u javnim preduzećima, kojima bi se omogućila transparentnost njihovog rada, nezavisnost i odgovornost u poslovanju, te spriječila korupcija.

transparency preduzeca

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) je organizovao regionalnu konferenciju Kako jačati dobro upravljanje u javnim preduzećima?, na kojoj su predstavljeni nalazi i preporuke analize transparentnosti, odgovornosti i integriteta javnih preduzeća, koju je TI BiH proveo na uzorku od 100 javnih preduzeća u Bi.

Nalazi TI BiH pokazali su da je transparentnost javnih preduzeća u pogledu organizacione strukture, informacija o ukupnom poslovanju, te vlasničke i upravljačke strukture na veoma niskom nivou.

S druge strane, izbor članova nadzornih odbora i uprave, krajnje je politizovan – praksa imenovanja članova koji nisu predstavnici državnog kapitala, odnosno koji nisu direktno ili indirektno povezani sa političkim partijama koje „kontrolišu” javno preduzeće gotovo i da ne postoji. Na isti način funkcioniše i izbor i imenovanja na izvršne funkcije u javnim preduzećima, gdje se procedure, iako uređene zakonskim i podzakonskim okvirom, krše  “koalicionim sporazumima” lidera političkih partija.

I sam proces zapošljavanja u javnim preduzećima je iznimno netransparentnan, pa je istraživanje TI BiH pokazalo da više od 50% ispitanih javnih preduzeća nema interne akte kojima bi se osigurali transparentnost i nepristrasnost u procesu zapošljavanja, dok zakoni o JP ne propisuju obavezu provođenja javnih konkursa. Gotovo 70% ispitanih javnih preduzeća ne objavljuje informacije o zapošljavanju, niti strukturu zaposlenih.

Iako polovina analiziranih preduzeća navodi da ima usvojene interne antikorupcione politike, odnosno planove integriteta, u gotovo 80% slučajeva javne preduzeća ne objevljuju informacije o njihovoj provedbi, a više od polovine njih ne prati njihovu provedbu.

Nisu osigurani ni drugi antikorupcioni mehanizmi – zakonski okvir i interne procedure o sukobu interesa ne pružaju adekvatnu osnovu za njegovo sprečavanje, pa tako 90% ispitanih javnih preduzeća nema interne mehanizme za efikasno sprečavanje sukoba interesa.

Zakoni o finansiranju političkih partija ne propisuju adekvatne zabrane za zloupotrebe resursa javnih preduzeća u svrhu finansiranja stranaka ili obezbjeđenja izborne podrške, dok ni sama preduzeća nemaju razvijene interne procedure kojima bi se spriječila ova praksa.

TI BiH je upozorio da je analiza pokazala brojne manjkavosti u zakonskom okviru, ali i nedostatak internih mehanizama u javnim preduzećima, kojima bi se omogućila transparentnost njihovog rada, nezavisnost i odgovornost u poslovanju, te spriječila korupcija.

Stoga se preporuke odnose na unapređenje ne samo zakona o javnim preduzećima, već i drugih zakona koji bi ozbijedili nadzor i transparentnost, te internih procedura i praksi, bez kojih javna preduzeća ostaju podložna korupciji, političkim uticajima i zloupotrebama.

Konferencija i istraživanje realizovani su u okviru projekta “Jačanje dobrog upravljanja u javnim preduzećima u Bosni i Hercegovini”, koji je podržan od strane Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Na konferenciji je prezentovana i praksa u zemljama Zapadnog Balkana, Hrvatske i Turske, te su razmijenjena iskustva o mogućnostima za bolju primjenu standarda transparentnosti i odgovornosti, te mehanizama za jačanje integriteta i korporativnog upravljanja javnih preduzeća.

 

Posljednja izmjena Subota, 31 Mart 2018 23:46

  • Izvor: Gerila Info
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Bosna i Hercegovina

Prev Next