Jako nevrijeme pogodilo Srpsku

nevrijeme gradacac poplavePodručje opštine Ljubinje danas je zahvatilo jako nevrijeme praćeno gradom veličine oraha, koji je nanio veliku štetu poljoprivrednicima.

Nevrijeme je počelo oko 13.00 časova i trajalo četrdesetak minuta, a posebno je stradao sjeverni i istočni dio Ljubinskog polja, gdje je skoro u potpunosti uništeno voće, povrće i duvan.

Ljubinski poljoprivrednici kažu da ih je iznenadilo ovo nevrijeme, podsjećajući da su velike štete pretrpjeli i tokom aprilskih mrazeva.

"Pao je takav grad da su njive u potpunosti pobijelile i sve što smo posadili uništeno je", kaže jedan od stanovnika Ljubinja koji živi od poljoprivrede.

Nevrijeme praćeno jakim gradom danas je oko 14.30 časova zahvatilo i područje Trebinja, ali je zasad nepoznato koliku je štetu nanijelo ovdašnjoj poljoprivredi.

Nešto poslije 14 časova došlo je do obilnih kišnih padavina i pljuskova na teritoriji opštine Gradačac, pa je zbog naglog slijevanja vode sa brda došlo do povećanja bujičnih potoka koji su poplavili kolovoze i izazvale smetnje u odvijanju saobraćaja.

Radi se o brdovito-brežuljkastom terenu i sva voda slijeva se na magistralnu saobraćajnicu Gradačac – Ormanica, gdje je jedan automobil ostao poplavljen nasred ceste.

Nekoliko stotina metara od ovog mjesta došlo je do potpune obustave saobraćaja na regionalnoj saobraćajnici Srnice - Gračanica. Očekuje se da se voda povuče do noćnih sati jer kiša je prestala. Prijavljeno je i da je nekoliko objekata poplavljeno u ovom području.

Poplave nisu jedini problem koji je pogodio opštinu Gračanica. Usljed nevremena bilo je udara gromova a jedan od njih pogodio je kuću u Srnicama Donjim, koja se zapalila tako da je u toku intervencija vatrogasaca.

Prema informacijama iz Civilne zaštite, nije bilo povrijeđenih, jer je žena koja tu živi srećom bila u prizemlju kuće. Nevrijeme je prvo zahvatilo Gračanicu, nekoliko mjesnih zajednica, a onda je taj oblak nastavio kretanje prema Gradačcu i nastavio je prema Pelagićevu i Brčko Distriktu, tako da bi se i u tim područjima mogla očekivati slična situacija.

Gradačac: Grom ubio radnika Elektrodistribucije

Prilikom izvođenja radova na trafostanici u naselju Kamberi kod Gradačca od udara groma poginuo je A. H. (59) radnik ektrodistribucije Gradačac. Tijelo stradalog prevezeno je u gradačački Dom zdravlja, a službenici PU Gradačac vrše uviđaj o okolnostima njegove pogibije.

Oko 15 sati u naselju Donje Srnice, opština Gradačac, prilikom udara groma zapaljena je porodična kuća starice Paje Mitrović. Požar, u kojem je potpuno uništena jedna prostorije a ostale oštećene, ugasili su pripadnici Vatrogasne jednice Gradačac.

 

 

 

nazad na vrh