''Iznenadni snijeg'' onemogućio kretanje šlepera na Romaniji

Prema fotografijama vozača i učesnika u saobraćaju na području Sarajevsko-romanijske regije, konkretno onih koji su se danas uputili preko Romanije ka Sokocu ili Rogatici iz pravca Mokrog, naišli su na potezu Mokro- Ravna Romanija na zastoj u saobraćaju.

zastoj mokro

Foto: Policija zaustavlja-regija Istočno Sarajevo /facebook/

Kao što to obično biva na području Sarajevsko-romanijske regije, nakon više sunčanih dana, putare je jutros na ovom području opet "iznenadio" snijeg, koji je prouzrokovao saobraćajni zasto, u kojem je zbog obilnog snijega saobraćaj usporilo više teretnih vozila-kamiona, a kojima iz AMS Republike Srpske savjetuju obaveznu upotrebu zimske opreme, to jeste, lanaca.

Sudeći prema fotografijama sa stranice ''Policija zaustavlja-regija Istočno Sarajevo'', upozoravamo vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i da očekuju da ih prve saobraćajne gužve mogu očekivati već u Mokrom, na putu ka Romaniji.

Da ne bude sve tako crno samo kod nas, iz Auto-moto saveza Srpske kažu da i u drugim krajevima Srpske pada snijeg, te da se saobraćaj na većini puteva odvija mokrim i klizavim kolovozima. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, učestali su odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

FEDERACIJA BiH

Zbog nestabilnog vremena, te povremene kiše u pojedinim krajevima, u F BIH savjetujemo oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno. Na mjestima gdje se izvode radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno.

Na magistralnom putu M-17 Nemila-Zenica (kroz tunel Vranduk), vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno zbog radova na rekonstrukciji mosta, na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7 tona ukupne mase. Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je preko Travnika i Donjeg Vakufa.

Zbog istražnih radova u tunelu Drenik, na dionici magistralnog puta M-1.8 Duboki Potok-Srebrenik, saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog nestabilnosti mosta, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj, zabranjen je saobraćaj za sve kategorije vozila na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

  • Izvor: sarajevo-rs.com
nazad na vrh