Izložba slika Biljane Elčić

Napišite komentar

izlozba slika biljane elcicPrva, samostalna izložba slika domaćeg autora Biljane Elčić održaće se u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, 30. marta 2017. godine, sa početkom u 19 časova. 

Biljana Elčić, rođena je 1960. godine u Sarajevu. U periodu od 1992. do 2009. godine bavila se projektovanjem i slikanjem. U tom periodu imala je četiri grupne izložbe. Usavršila je tehniku slikanja na svili 2000. godine, pa je za ''Nikolas'' dizajnirala ručno oslikane svilene marame.

Od 2009. do 2011. godine kao polaznik škole ikonopisa, pod rukovodstvom prof. Gorana Janićijevića, imala je tri grupne izložbe u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Godine 2011., na preporuku prof. Janićevića, upisuje se na Bogoslovski fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje je diplomirala 2016. godine.

U toku studiranja imala je četiri kolektivne izložbe. Usavršavala se u ataeljeu prof. Mirze Ibrahimpašića u Sarajevu, gdje je radila na akvarel tehnikama i ulje na platnu.  Procesu likovnog obrazovanja pristupila je u zrelim godinama, sa izvjesnim životnim iskustvom, a svaka gorčina na pređenom putu pretočena je u zrelost i kreativni potencijal.

Duhovni nivo je probuđen u ikonopisačkoj radionici u Sarajevu, gdje su načinjeni prvi koraci, koji su vremenom postajali sve brži i krupniji na umjetničkom smjeru Duhovne akademije u Foči, gdje je savladala mnoge tradicionalne tehnike.

U slikarskoj poetici Biljane Elčić ispoljili su se, u isto virjeme, ekspresivnost i ''intimističko raspoloženje''. Trenutak kada su se ovi elementi sintetizovali ključan je, ne samo u odnosu na prikazane radove nego i na dalje stvaralaštvo.

Radovi koji su predočeni publici ukazuju na nekoliko fenomena; prije svega, na jedno ''raspojmljeno'', nevino gledanje prizora prirode gdje se već prepoznaje slika, a potom usmjerenje ka načelu kompozicije i napuštanju narativnosti. Kada se, međutim, osjeća izvjesna obaveza ka poznatom motivu (Ostrog) tada faktografija uzima svoj ''danak''.

Ovaj ciklus slika predstavlja ''omaž slici 20. vijeka'', jer se u njoj samoj definišu nove paradigme (slikovnog) mišljenja. Izložbu treba posmatrati kao trenutni presjek stvaralaštva koje se dinamično odvija i razvija, sa nadom da nas Biljana Elčić neće pustiti da dugo čekamo sljedeći susret!

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Art

Prev Next