Izbjegli i raseljeni u prihvatnom centru Majdani još čekaju trajni smještaj Istaknuto

Napišite komentar

Dugo najavljivano trajno rješavanje stambenog pitanja korisnika kolektivnih centara u našoj zemlji, uskoro bi trebalo biti riješeno. Kakav je život u prihvatnom centru Majdani kod Sokoca i šta porodicama koje tamo žive znače obećanja, pitamo se u narednim minutama.

izbjeglice sokolac2

Djeca, žene, mladi i stari – njih 56, odnosno, 31 porodica smještena je u prihvatnom centru Majdani u opštini Sokolac. Izbjegli i raseljeni još čekaju na trajni smještaj. Jedni su tu od sredine 90-ih, drugi su došli koju godinu kasnije.

Dušan Marinković izbjegao je iz Vogošće 1995 godine. Za sedam godina promijenio je 15-ak privremenih adresa, a od 2002. je u ovom centru.

– Ovdje smo ja i supruga, roditelji su isto raseljeni, po Bijeljini… Sve se ovdje moralo raditi, morali smo raditi kadu da imamo kupatilo i ono osnovno. Zime jesu teške mada, mada u odnosu na ostale kampove u kojima sam bio, ovi su pretežno i topli, najvjerovatnije je dobra izolacija rađena – izjavio je Marinković.

Izgradnju centra 1993 godine finansirala je Vlada Švedske. U ratnim godinama i nakon potpisivanja Dejtona, kada je veliki broj Srba napustio Sarajevo, u barakama nije bilo dovoljno mjesta za sve koji su trebali smještaj.

– U nekim stančićima od 42 kvadrata su bile po tri porodice. Bio je to haos veliki, baš navala. Jednostavno ljudi nisu znali gdje, šta, kuda tako da su se tu koncentrisali i pomagali – prisjetio se koordinator Centra Slobodan Neđić.

Oni koji su uspjeli riješiti stambeno pitanje iz Centra su otišli davno. Posljednja grupa od 11 porodica otišla je nekoliko kilometara dalje. U februaru ove godine dobili su stanove u novoj zgradi u Sokolačkim njivama. U prihvatnom centru Majdani ostala je 31 porodica.

– Različita je starosna struktura. Ima predškolske djece, školske, srednjovječnih i starih ljudi. Uglavnom je najviše starih i nemoćnih – dodao je Neđić.

Kad nemaš ništa, onda je i ovo dobro, tvrdi Dušan. Odbrojava dane do preseljenja u novi stan. Njegova ali i ostalih 30 porodica do kraja ove godine konačno će dobiti svoj krov nad glavom.

U Sokocu se trenutno grade dvije zgrade sa 64 stana. Osim porodica koje borave u centru koji smo mi posjetili, ovdje će biti smještene i ostale porodice iz kategorije izbjeglih i raseljenih.

Izgradnja se finansira kroz projekat “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja CEB 2”. Projekat se provodi u 45 gradova i opština u Bosni i Hercegovini, a njime je planirano zatvaranje 121 kolektivnog centra.

– To je projekat sveobuhvatnog rješavanja izbjeglog i, po prvi put, raseljenog stanovništva na prostoru BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Opština Sokolac je dobila 64 stambene jedinice i zgrade su u fazi izgradnje – naglasio je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragan Štrbac je otkrio da je početkom naredne godine predviđeno da se završe radovi.

– Plan je da tada i uselimo korisnike. S tim će se završiti priča oko kolektivnog stanovanja i alternativnog smještaja u opštini Sokolac – jasan je Štrbac.

Iako se čini da se dobijanjem stana sve rješava, u opštini su svjesni da je pred porodicama tek tada dodatni trošak. Baš zato, načelnik opštine najavljuje pomoć i u opremanju stanova. Sredstva bi trebala stići od međunarodnih donatora.

 

  • Izvor: ELTA TV
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh