Italija top tržište za RS

Napišite komentar
Najveći obim robne razmjene RS ostvaruje sa Italijom, a ova mediteranska zemlja je i jedna od rijetkih sa kojom na početku 2015. godine bilježi suficit u trgovini.
 
U prva dva mjeseca 2015. godine u Italiju je izvezena roba vrijedna 77,1 milion i njena vrijednost je nadmašila uvoz za 1,8 miliona maraka.
 
Od izvoza su najviše profitirali drvoprerađivači i proizvođači obuće. U januaru i februaru ove godine najveća vrijednost izvoza zabilježena je kod obuće sa gornjim dijelovima od tekstila - 9,46 miliona maraka. Vrijednost izvoza obuće sa đonovima od gume iznosila je 4,76 miliona, a dijelova obuće 3,66 miliona maraka. Drvna industrija je istovremeno izvezla proizvode u vrijednosti od 4,4 miliona maraka.
 
Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da većina domaćih drvoprerađivača izvozi u Italiju. On kaže da je u 2014. godini isporučen namještaj vrijedan 21,3 miliona i široka lepeza drvnih proizvoda u vrijednosti od 35,6 miliona maraka.
 
- Stopa rasta izvoza drvne industrije u Italiju ima pozitivan trend od 2011. godine i očekujemo nastavak dobrih rezultata i tokom ove godine u kojoj bi trebalo biti povećano učešće finalnih proizvoda sa najvećom dodatom vrijednošću - kaže Šinik i dodaje da nije istina da se poluproizvodi izvoze u većem procentu od finalnih jer se u kategoriji drvnih proizvoda nalaze i parketi, podovi ili masivne drvne ploče koji takođe predstavljaju finalne proizvode.
 
Ekonomista Goran Radivojac ocjenjuje da su podaci o trgovinskoj razmjeni s Italijom ohrabrujući, ali da postoji potreba za njenim intenziviranjem, posebno kroz usmjeravanje na finalne proizvode koji donose i veću vrijednost.
 
- Problem je što se izvozi obuća i repromaterijali u niskoj fazi prerade. Mnoge naše firme to čine kroz lon poslove i praktično prodaju samo radnu snagu. Smatram da bi Italijani bili spremni da prihvate ozbiljniju poslovnu saradnju ukoliko bi naši proizvođači podigli proizvodnju na viši nivo - kaže Radivojac i naglašava da problem predstavlja i relativno mala količina proizvoda koje možemo ponuditi velikom tržištu kao što je italijansko.
 
Minimalan deficit u 2014. godini
U Italiju je tokom prethodne godine izvezena roba vrijedna 494,98 miliona, dok je uvoz vrijedio 497,98 miliona KM. Iz Italije je najviše uvezeno kože, dijelova obuće i valjanih željeznih proizvoda.
 
Izvor i foto: Glas Srpske
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh