Istočno Sarajevo: SNSD uskoro u novom ruhu Istaknuto

Napišite komentar

marko vidakovicJedno od najvažnijih pitanja u Republici Srpskoj i u BiH u posljednje vrijeme je najavljeni referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH. Bošnjačke partije i Visoki predstavnik tvrde da je takav referendum neustavan, a izostala je podrška i od opozicije.

SA-RS: Hoće li referendum biti uopšte održan i kada?

Marko Vidaković: Suština ovog problema je u tome što se Republici Srpskoj želi osporiti pravo na održavanje referenduma i to je nešto što moramo svi da razumijemo. Jer, koliko je nama bitno da to pravo, koje nam daje i Dejtonski sporazum i Ustav Republike Srpske, očuvamo i iskoristimo, toliko je i neprijateljima Republike Srpske bitno da nam to pravo ospore. Bošnjačke političke partije, visoki predstavnik, ali i ambasade nekih zemalja stalno ponavljaju da je najavljeni referendum neustavan, uporno izbjegavajući da kažu koji član ili koju tačku Ustava BiH ovaj referendum krši. Zamislite, u Narodnoj skupštini Republike Srpske smo dobili i pismo od bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića u kome zahtijeva da se odluka o referendumu stavi van snage i da ga Narodna skupština izvijesti o tome. Vlasti u Srpskoj su oštro reagovale i osudile ovaj nelegitiman akt. Međutim, interesantno je da niko od srpskih predstavnika koji čine vlast u Sarajevu nije reagovao. Nažalost, zbog nekih svojih interesa ni opozicija iz Srpske ne pokazuje razumijevanje za jedno ovako bitno pitanje, koje u suštini predstavlja očuvanje ustavne pozicije Republike Srpske.

Referendum je u potpunosti u skladu sa Ustavom Republike Srpske i sa Dejtonskim sporazumom a stvarni razlozi njegovog osporavanja vezani su isključivo za namjeru da se Srpskoj ospori pravo na održavanje referenduma uopšte. Ipak, mi ne planiramo odustati i sigurni smo da su naši pravni, ali i politički argumenti, ispravni. Narodna skupština je donijela odluku o raspisivanju referenduma, definisala je referendumsko pitanje, rok održavanja i donijela je odluku o formiranju Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Nakon toga je Klub bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske prvo pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku o raspisivanju referenduma a zatim i na odluku o formiranju Republičke komisije za sprovođenje referenduma. Ustavni sud Republike Srpske je u prvom slučaju donio odluku da nije bilo povrede vitalnog nacionalnog interesa a sada čekamo odluku i po drugom slučaju.

Nakon toga, ukoliko odluka Ustavnog suda bude identična, obje odluke Narodne skupštine Republike Srpske se objavljaju u Službenom glasniku Republike Srpske i nakon njihovog stupanja na snagu počinje da teče rok za održavanje referenduma koji iznosi 50 dana.  Dakle, u pitanju su pravne procedure i nema nikakvog odustajanja od referenduma. Lično mislim da refendum moramo sprovesti po svaku cijenu i da je sazrelo vrijeme da se građani Republike Srpske konačno izjasne na ovaj način i daju svoj sud i odgovor na postavljeno im pitanje.

SA-RS: Nedavno ste na sjednici Predsjedništva SNSD-a raspravljali o ponašanju srpskih predstavnika u Savjetu ministara i u parlamentarnoj većini na nivou BiH te ste najavili održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na tu temu. Šta je, u tom smislu, najveći problem?

Marko Vidaković: Smatram da predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH a posebno oni koji vrše vlast trebaju imati svakodnevnu komunikaciju i razmjenu informacija sa Vladom Republike Srpske i resornim institucijama u Republici Srpskoj. Po meni, Republika Srpska i njene institucije se čuvaju upravo u Sarajevu. Međutim, mi sada imamo jednu neshvatljivu i po nas pogubnu situaciju da predstavnici izabrani iz Republike Srpske u institucije na nivou BiH ne komuniciraju sa intitucijama Republike Srpske. Odluke koje donose donose bez saglasnosti i bez znanja Vlade Republike Srpske, djeluju izvan svojih Ustavom i zakonima definisanih ovlaštenja narušavajući nadležnosti i interese Republike Srpske i njenih institucija. Usvajane su odluke suprotne zvaničnim stavovima Vlade Republike Srpske i drugih nadležnih institucija Republike Srpske iako su prije toga upozoravani na to. Tako je npr. Usvojena odluka o uspostavljanju tzv. „državnog odbora za investicije“ kojom je predviđeno da su svi zaključci i preporuke ovog „državnog odbora“ obavezujućeg karaktera za sve nivoe vlasti u BiH što predstavlja direktno kršenje ustava, zakona i pravni nonsense. Prilikom imenovanja članova komisija i radnih grupa ne poštuje se nacionalni i entitetski balans, ne imenuju se predstavnici iz Republike Srpske i najmanje je članova srpske nacionalnosti ili ih nema nikako. Prošlo je više od dva mjeseca od pokušaja ubistva na premijera Aleksandra Vučića a još uvijek niko nije odgovarao niti imamo neke informacije o epilogu te istrage ali zato imamo informacije da je ministru bezbjednosti „falsifikovan potpis“ prilikom imenovanja radne grupe u kojoj nema predstavnika MUPa Republike Srpske. Kada uzmemo sve ovo u obzir jasno je da o tome moramo raspravljati u parlamentu Srpske i donijeti odgovarajuće zaključke i stavove. Tako da ćemo, kako smo i najavili, zatražiti održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske sa ovom tačkom dnevnog reda.

SA-RS: Već duže vrijeme ste uključeni u rješavanje problema u vezi bolnice Kasindo. Koje ste probleme uspjeli do sada rješiti i koji su prioriteti u daljem periodu?

Marko Vidaković: Bez Bolnice Istočno Sarajevo nema Grada Istočno Sarajevo. Stanovnici ove regije koji se liječe u ovoj Bolnici sigurno da su zaslužili najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu. U skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima, uključio sam se da pomognem koliko mogu. Problemi u Bolnici Kasindo su sistemski, višestruki i gomilali su se godinama. Ne bih gubio vrijeme tražeći krivca za takvo stanje, već bih vrijeme i energiju usmjerio u traženju rješenja. Jedno od rješenja je izgradnja nove zgrade Bolnice Istočno Sarajevo. Trenutno se u krugu bolnice gradi i rekonstruiše novih 4.000m2 koji predstavljaju određenu uvertiru u izgradnju nove zgrade od dodatnih 8.000m2 što je po procjenama stručnjaka više nego dovoljno da zadovolji potrebe osiguranika. Lokalne zajednice i Grad su se takođe aktivno uključile u realizaciju ovog problema i pristale su da u određenom procentu finansijski učestvuju u izgradnji.

Zajednički dogovor je da Ministarstvo zdravlja pripremi Odluku o izgradnji bolnice Istočno Sarajevo koju će usvojiti Vlada Republike Srpske i Narodna skupština. Model kreditnog finansiranja te međusobne obaveze Vlade i lokalnih zajednica trebale bi da se definišu Protokolom između Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Grada Istočno Sarajevo za koji očekujem da će uskoro biti potpisan. Međutim, izgradnjom nove zgrade mi nećemo riješiti sve probleme naše Bolnice ali ćemo stvoriti predispozicije za njihovo dalje rješavanje.

SA-RS: U medijima smo mogli pročitati da će se uskoro formirati Gradski odbor SNSD Istočno Sarajevo? Kada će se to desiti i šta možemo očekivati od Gradskog odbora SNSDa?

Marko Vidaković: Na posljednjem Saboru SNSD-a koji je održan kod nas u Istočnom Sarajevu usvojili smo novi Statut koji po prvi put predviđa formiranje Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo kao poseban teritorijalni oblik organizovanja. Zadatak Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo jeste koordinacija rada opštinskih organizacija SNSD-a na području Grada i upravljanje procesima koji se tiču Skupštine grada Istočno Sarajevo. Prijedlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i radu Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo je već pripremljen i očekujemo njegovo usvajanje na narednoj sjednici Predsjedništva SNSD-a kada bi trebala biti i donesena odluka o sazivanju konstitutivne sjednice Gradskog odbora na kojoj će se, između ostalog, izabrati predsjednik Gradskog odbora SNSD Istočno Sarajevo. GradskI odbor će sigurno doprinijeti boljem stranačkom organizovanju u Gradu Istočno Sarajevo i pobjedu na narednim lokalnim izborima.

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

 

 

Posljednja izmjena Petak, 09 Oktobar 2015 18:24
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next