Grad u kojem niko nikad nije rođen

Napišite komentar

Istočno Sarajevo - grad u kojem niko nikad nije rođen

Kada govorimo o demografskim pitanjima ne možemo, a da ne krenemo od problema „bijele kuge“ ili depopulacije prostora na kojem živimo: u prvih 9 mjeseci 2014. godine u Bosni i Hercegovni rođeno je 21,607 osoba, a umrlo 25,410, dakle Bosna i Hercegovina je siromašnija za gotovo 4,000 stanovnika. To nije puki statistički podatak, to je samo u prvoj generaciji 120 odjeljenja u školi, bar 100 preduzetnika koji su ovu zemlju mogli pomjeriti naprijed, 2,000 porodica koje stvaraju nove vrijednosti u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu.

Kako bi analizirali detaljnije ovaj problem, neophodno je posmatrati njegovu geografsku distribuciju. Republika Srpska ima 6 gradova Banja Luka, Bijeljina, Doboj‎, Prijedor,‎ Trebinje‎, i Istočno Sarajevo, koji su centri 6 regija i nosioci demografskog, društvenog i ekonomskog života ovoga prostora‎. U gradovima živi najveći broj stanovnika, u gradovima se nalaze institucije i bolnice, pa se u njima rađa najveći broj djece. Najveći grad Republike Srpske Banjaluka prošle je godine postala bogatija za 1,824 bebe, slijedi Bijeljina sa 833 novorođenih, Prijedor u kojem su rođene 524 bebe, Doboj sa 510 novorođenih, (Opština Zvornik sa 339) i Trebinje u kojem je rođeno 239 beba. Samo u jednom gradu nema zabilježenih rođenja. Pogađate, Grad Istočno Sarajevo koji postoji 23 godine je Grad u kojem niko nikad nije rođen.

                                                                          Foto: bolnicakasindo.com

Naravno, i ovoga puta je statistika ni kriva ni dužna netačna, jer je napravila tačan zbir pogrešnih podataka. Naime, u svim gradovima širom Republike Srpske (ili bilo gdje na svijetu) za mjesto rođenja djece se upisuje naziv grada (npr. Beograd, Sarajevo, Trebinje, Banjaluka, Doboj, Bijeljina itd.). U Istočnom Sarajevu to nije slučaj, a djeci rođenoj u Istočnom Sarajevu za mjesto rođenja se upisuje „Kasindo“. Razlog je banalan – Istočno Sarajevo je jedini grad koji ne postoji kao naseljeno mjesto u Registru naseljenih mjesta u jedinicama lokalne samouprave Republike Srpske. Čak se i bolnica u kojoj se djeca rađaju zove u J.Z.U. Bolnica Istočno Sarajevo, ali se formalno-pravno ne nalazi u Istočnom Sarajevu.

Rješenje problema je jednostavno i već je primjenjeno u praksi Opštine Istočna Ilidža. Promjenom imena naseljenog mjesta ili njegovog dijela u kojem se nalazi J.Z.U. Bolnica Istočno Sarajevo će se omogućiti da se novorođenoj djeci u Bolnici za mjesto rođenja upisuje „Istočno Sarajevo“. Postupak za promjenu naziva naseljenog mjesta pokreće skupština jedinice lokalne samouprave (Istočna Ilidža) i podnosi je Vladi posredstvom Ministarstva.

S obzirom na takvu situaciju grupa građana Opštine Istočna Ilidža je pokrenula Inicijativu građana „Rođen/a sam u Istočnom Sarajevu“, kojom su molili nadležne organe Opštine Istočna Ilidža da pokrenu proceduru promjene naziva naseljenog mjesta „Kasindo“ ili njegovog dijela, kako bi se omogućilo djeci rođenoj u J.Z.U. Bolnica Istočno Sarajevo upis Istočnog Sarajeva kao mjesta rođenja. Do sada su građani prikupili neophodne potpise, obraćali se načelniku i zamjeniku načelnika Opštine, predsjedniku Skupštine, gradonačelniku, pitanje je postavljano i kao odborničko pitanje na Skupštini Grada, te obrađivano od strane nekoliko TV kuća, ali nije bilo većeg pomaka.

Nije potrebno naglašavati da je mjesto rođenja nešto što osoba nosi sa sobom cijeli život, a posebno značajno kako bi se jačao identitet Grada, što je osnova za pripadnost građana prostoru na kojem žive, kao i bitna pretpostavka za njegov budući razvoj. Pored promocije i jačanja Grada kao životnog prostora, ovom promjenom Opština Istočna Ilidža vi se pozicionirala kao centralna gradska Opština, što bi bez ikakve dileme imalo dugoročne pozitivne posljedice na njen razvoj. Administrativna služba Grada ima najljepšu zgradu, gradonačelnika, pet odjeljenja, naplaćuje i porez, ali nije obezbjedila da se djeca rađaju u Gradu. Nadamo se da mogu povezati demografsku politiku sa strateškim i političkim prioritetima svoga postojanja.

Posljednja izmjena Nedjelja, 08 Mart 2015 22:31
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh

Moj stav

Prev Next