Ispitivanje sna povećava bezbjednost

Napišite komentar

vozac kamiona1Profesionalni vozači u Republici Srpskoj još se ne testiraju na poremećaje u spavanju koji se manifestuju hrkanjem, iako je tu obavezu za sve koji voze evropskim putevima Evropska unija uvela u januaru prošle godine.

Specijalista neurolog iz Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS Duško Račić potvrdio je da u Centru za bolesti spavanja nisu vršili sistematske preglede profesionalnih vozača, te dodao da bi uvođenje ove prakse poboljšalo bezbjednost saobraćaja na putevima u Srpskoj.

"Imali smo značajan broj pacijenata koji su se javili nakon saobraćajne nesreće do koje je došlo jer su zaspali za volanom automobila ili traktora", rekao je Račić.

Dodao je da je Centar za spavanje osnovan 2009. godine, te da od tada svake sedmice ispituju po jednog pacijenta kako bi utvrdili da li ima apneju, odnosno prekide disanja tokom spavanja.

"Više od 90 odsto pregledanih pacijenata imaju ovaj problem. Sam rad Centra doveo je do povećanog prepoznavanja značaja ovog poremećaja, a kada uporedimo broj naših pacijenata sa svjetskim podacima, zaključak je da postoji još mnogo stanovnika RS kod kojih ovaj poremećaj nije prepoznat", istakao je Račić.

Profesionalni vozači u Srpskoj kažu da su upoznati sa odredbama EU, ali da na preglede tog tipa nisu odlazili.

"Svako ko misli da je posao vozača lak - vara se. To je velika obaveza, pritisak, ali i umor. Nerijetko dolazimo u situaciju da nam se prispava, posebno tokom noćnih vožnji, ali naš posao je takav. Sa pregledima ili bez njih", rekao je vozač S. Simić.

Predsjednik Udruženja prevoznika RS, koje okuplja 1.200 profesionalnih vozača, Nikola Grbić kaže da vozačima još niko u EU nije tražio ljekarsko uvjerenje da ne boluju od pomenute bolesti.

"Sigurno da među prevoznicima ima i onih koji pate od ovih poremećaja, ali, na svu sreću, nije bilo nesreća", rekao je Grbić.

Profesionalni vozači kamiona i autobusa na putevima EU od prošle godine moraju kod sebe imati ljekarsku potvrdu da se ne liječe od apneje, a kazne za neposjedovanje potvrde su nekoliko hiljada evra za firmu i do 1.000 evra za vozača.

Statistike pokazuju da su vozači koji pate od ovog poremećaja odgovorni za oko 30 odsto nesreća sa smrtnim ishodom.

Ispitivanje

Račić kaže da centralni dio ispitivanja u Centru za bolesti spavanja predstavlja cjelonoćno slikanje u kabinetu.

"Dok pacijent spava, aparat registruje rad mozga, srca, ritam disanja, zasićenost krvi kiseonikom, pokretanje mišića očnih jabučica, a sve vrijeme pravi se video i audio-zapis pacijenta", kazao je Račić i dodao da je ovo ispitivanje potpuno bezbolno.

 

 

Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh