Institucije u Srpskoj godinama ignorišu nelegalno vađenje šljunka Istaknuto

Napišite komentar

Mnoga preduzeća ili fizička lica bez ikakvih odobrenja, ili zloupotrebom rješenja za vađenje materijala iz vodotoka, izdatih u svrhu održavanja korita, vrše nelegalnu eksploataciju šljunka, pijeska i kamena, a nadležne institucije Srpske ne reaguju i ne sprečavaju nanošenje velike štete životnoj sredini i budžetu RS.

komisija za koncesije rs

Dio izvještaja o radu Komisije za koncesije za 2018. godinu posvećen je problemima prisutnim kod realizacije Ugovora o koncesiji u oblasti mineralnih resursa, te navedenom problemu nelegalne eksploatacije šljunka.

Obilaskom koncesionara Komisija za koncesije je uočila problem nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz vodotoka, vodnog i poljoprivrednog zemljišta, tehničkog – građevinskog kamena, kvarcnog pijeska, arhitektonsko – građevinskog kamena, raznih vrsta glina i drugih mineralnih sirovina.

Sve to, ističu u Komisiji, koncesiona preduzeća dovodi u neravnopravan položaj, jer su izložena nelojalnoj konkurenciji koja im stvara probleme u poslovanju.

U Komisiji ističu da već godinama skreću pažnju na ovaj problem.

„I u proteklim godinama Komisija je isticala potrebu većeg angažovanja inspekcijskih organa na terenu, kao i jaču institucionalnu, zakonsku i svaku drugu podršku kako bi se ovaj problem riješio. Neophodno je u narednom periodu intenzivirati rad inspekcijskih i drugih organa sa ciljem smanjenja uočene anomalije“, navodi predsjednik Komisije za koncesije Radenko Đurica u izvještaju koji će podnijeti Narodnoj skupštini na sjednici koja počinje u utorak.

Zakonom o vodama definisano je da je vađenje materijala u koritima i vodnom zemljištu dozvoljeno u obimu i na način kojim se uređuje korito i vodno zemljište, ili ako služi sprovođenju mjera zaštite, na osnovu izdatih vodopravnih akata.

Međutim, ta zakonska mogućnost se zloupotrebljava.

„Veoma često se u proteklom vremenu dešavalo da pravna ili fizička lica bez ikakvih odobrenja, ili zloupotrebom rješenja za vađenje materijala iz vodotoka, vrše nelegalnu eksploataciju šljunka, pijeska i kamena“, ističu u Komisiji.

I Zakonom o koncesijama kao predmet koncesije određeno je vađenje materijala iz vodotoka, ali prema Programu uređenja vodotoka i korišćenje vodnog zemljišta za realizaciju neke od privrednih djelatnosti ili za realizaciju drugih predmeta koncesije.

„Nisu preduzimane značajne aktivnosti u pravcu uvođenja ovog predmeta koncesije u koncesione okvire, tako da i dalje nemamo zaključenih ugovora o koncesiji u ovoj oblasti. Komisija smatra da je neophodno ovu oblast uvesti u koncesione odnose sa ciljem sređivanja stanja i kvalitetnije kontrole. Takođe, potrebno je pojačati rad inspekcijskih organa kako bi se spriječile zloupotrebe i nanošenje velike štete životnoj sredini, kao i budžetu Republike Srpske“, naglasili su u Komisiji.

U Srbiji i Hrvatskoj postoji zaključen veliki broj ugovora iz ove oblasti, dok u Srpskoj i dalje nema ni jednog zaključenog ugovora i pored intenzivne i većim dijelom neplanske eksploatacije, te iz Komisije poručuju je neophodno da institucije reaguju.

Koncesionari sa jednim zaposlenim

Komisija za koncesije je istakla i problem poslovanja koncesionara koji se bave proizvodnjom i prodajom vode zbog nelojalne konkurencije iz zemalja okruženja. Navedeno je i da postoji problem neuravnoteženog regionalnog razvoja, odnosno da su koncesije u oblasti mineralnih sirovina koncentrisane na pojedinim regijama.

Izražen je i problem da pojedini koncesionari imaju zaposlen minimalan broj radnika, najčešće jednog, te je Komisija izrazila ozbiljnu sumnju u mogućnost realizacije ugovora o koncesiji, te pozvala institucije da preispitaju ugovorni odnos ili isti raskinu.

Izvještaj Komisije za koncesije pred narodnim poslanicima će se naći na idućoj sjednici zakazanoj za 11. jun.

 

  • Izvor: capital.ba
Napomena i uslovi komentarisanja
Napomena: Komentari čitalaca ne predstavljaju stav redakcije portala Sarajevo-RS.com. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se periodično pregledava i neprikladni komentari se uklanjaju. Sarajevo-RS.com zadržava pravo brisanja komentara, kao i blokiranja korisničkog imena bez najave i bez objašnjenja.
Uslovi komentarisanja: Strogo je zabranjen govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke. Administrator će izbrisati sve komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.
Prijavite se napišite svoj komentar...
Prijavi se putem
ili ostavi komentar kao gost
Učitavanje komentara... Komentar će biti osvježen nakon 00:00.

Budite prvi i dodajte komentar.

nazad na vrh