Redakcija

Redakcija

URL web stranice:

Sunčano i prohladno, krajem večeri snijeg

mraz zamrzlo vocePonovo hladno sa mrazem izjutra u većini krajeva u Republici Srpskoj, a tokom dana suvo vrijeme, saopšteno je za Sarajevo-RS  iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prema večeri mjestimično slab snijeg u centralnim i istočnim krajevima i širiće se ka sjeveru tokom noći. Tokom dana hladno i promjenljivo oblačno uz sunčane intervale i suvo vrijeme.

U višim predjelima Hercegovine, a u nižim kiša. U noći slab snijeg će nastaviće da pada i širiće se na sjeverne i zapadne krajeve. Vjetar slab do umjeren, sjeveroistični i istočni, na jugu slaba i umjerena bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha od -4°C do 2°C, na jugu oko 5°C, na planinama od -7°C.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Lav Dijaz otvara 10. ''Kustendorf''

kustendorf festival 2017Jubilarni 10. Međunarodni filmski i muzički festival “Kustendorf” u Drvengradu na Mokroj Gori otvoriće večeras, 14. januara, prošlogodišnji pobjednik Venecijanskog festivala filipinski režiser Lav Dijaz, a gošća festivala je belgijska glumica Viržini Efira.

Osnivač ''Kustendorfa'' proslavljeni srpski filmski režiser Emir Kusturica ranije je najavio da će Festival biti otvoren filmom od 40 minuta koji će podsjetiti na sve važne goste ''Kustendrofa'' u prethodnih devet godina, a tom prilikom će Dijazu biti uručena Nagrada za buduće filmove.

U takmičarskom programu biće prikazana 22 filma, od 500 pristiglih filmova domaćih i inostranih mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izreala, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugalije, Rusije, Singapura, Republike Srpske, Srbije, Ukrajine, Hong Konga, Crne Gore, Čilea, Švajcarske i sa Filipina.

Međunarodni žiri čine književnik i scenarista Glin Jan, koja je predsjednik žirija, stručnjak za ekonomiju filma Kristijan Valsamidis i režiser Nikola Ležaić, a o nagradi “Vilko Filač” za najbolju fotografiju odlučivaće direktori fotografije Ištvan Borbaš i Mišel Amatje.

U okviru programa “Savremene tendencije” biće prikazani neki od najboljih filmova prošlogodišnje producije koje će predstaviti njihovi augori – gosti festivala na radionicama nakon projekcija, među kojima i “Žena koja je otišla” Lava Dijaza i “Cvijeće zla” finskog režisera Anti Jokinena, dobitnika nagrade za Najbolju režiju na Šangajskom filmskom festivalu.

Biće prikazani i filmovi “U krevetu sa Viktorijom” rediteljke Žistin Trije koji će na Kustendorfu predstaviti glumica Viržin Efira, “De Lan” kineskog reditelja Đie Liua, pobjednika Šangajskog filmskog festivala, “Duša na struni” koji je režirao DŽang Jang, kao i najnoviji film Emira Kusturice “Na mliječnom putu”.

U okviru nove programske cjeline pod nazivom “Novi autori” posjetiocima će se predstaviti dugometražna ostvarenja mladih autora, koja su osvajala priznanja i bila u nominacijama međunarodnih filmskih festivala, a ranijih godina su sa kratkometražnim ostvarenjima učestvovali u takmičarskom programu “Kustendorfa”.

Ovogodišnja “Retrospektiva velikana” biće posvećena scenaristi Gordanu Mihiću, čiji je opus obilježio domaću kinematografiju, a osim filmova “Kad budem mrtav i beo”, “Buđenje pacova” i “Vrane”, biće prikazani fomovi Lava Dijaza, specijalnog gosta “Kustendorfa”.

Svake večeri će nakon projekcija i radionica biti organizovani koncerti muzičkih grupa, a nastupiće Emir Kusturica i “No smoking orkestar”, Adam Sting i Novosadski Big Bend orkestar, bluz-džez gitarista Ana Popović, srpski rok bend “Vand Gog” i argentinsko-kolumbijski “ska pank” sastav “Če Sudaka”.

Organizator Festivala, koji će trajati do 19. januara, je produkcijska kuća “Rasta internešnel”, a pokrovitelji su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Mećavnik grad i “No smoking orkestra”.

 

 

 

 

Izvor i foto: srpskacafe.com

Usporen saobraćaj preko planinskih prevoja

stanje snijeg jahorina 5Na planinski putnim pravcima preko Romanije, Rogoja i prema Jahorini (na slici) ima ugaženog snijega na kolovozu, a na pojedinim mjestima ima poledice na kolovozu.

Iz AMS Republike Srpske saopšteno je da se u večernjim časovima na većini puteva u Srpskoj saobraća po mokrim i klizavim kolovozima.

Preko mostova i na ulazu u tunele ima zaleđenih dijelova kolovoza. Na dioniciama u usjecima i pored kamenih kosina na području Sarajevsko-romanijske regije upozoravaju se vozači na moguće manje odrone kamenja i snijega na kolovoz.

Najrizičnija dionica za odrone je magistralni putni pravac Trnovo - Dobro polje - Brod na Drini. Vozačima se savjetuje da maksimalno oprezno voze, te vožnju prilagode uslovima na putu i da na put preko planinskih prevoja ne kreću bez zimske opreme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Mjesto zamjenika načelnika diglo je prašinu u Palama

Napišite komentar

odbornici u skupstini opstine pale 2Načelnik opštine Pale Boško Jugović (SNDS) treba da izabere svog zamjenika, a skupštinska većina SDS-PDP-NDP zamjenika treba da imenuje.

Baš tu je nastao problem, jer skupština većina je uslovila načelnika Jugovića da mjesto njegovog zamjenika ne može pripasti SNSD-ovim koalicionim partnerima iz DNS-a.

Prema pisanju ATV-a, paljanska skupštinska većina će pristati na sve drugo, osim da zamjenik načelnika bude iz reda Opštinskog odbora DNS Pale. 

''Ono što vam ja mogu sa sigurnošću sada reći da to neće biti niko iz DNS opštinskog odbora Pale. Zbog čega? Ne, bih sada ulazio u obrazlaganje izjave, ali naredni period će pokazati zbog čega smo se mi odlučili da podržimo bilo kog kandidata osim kandidata DNS-a'', kaže Mladen Koprivica, odbornik SDS u SO Pale.

I dok SNSD-ov načelnik Boško Jugović smiruje strasti razmatrajući sve opcije, u DNS-u su izričiti da neće odustati od pozicije drugog čovjeka opštine. Podsjećaju Jugovića da su oni ti koji su prelomili pobjedu u Palama.

''Mi smo bili odlučujući faktor koji je donio pobjedu, na lokalnim izborima gospodinu Bošku Jugoviću i ja smatram da će daš koalicioni partner to ispoštovati i da će zamjenik načelnika biti iz DNS-a'', ističe Miroslav Simović, šef Kluba DNS-a u SO Pale.

''Imenovanje mog zamjenika je lično stvar partisjkih dogovora, odnosno političkih opcija koji su učestvovali u izboru i mislim da će to biti riješeno u narednim danima'', rekao je Boško Jugović, načelnik opštine Pale.

Ko će doći na mjesto zamjenika načelnika trebalo bi da bude poznato naredne sedmice kada je zakazan i sastanak svih lokalnih stranaka. Pat pozicija mogla bi da bude riješena kadrovskom raspodjelom, ali nijedan blok ne želi da se šahovska igra nadmudrivanja završi remijem.

 

 

 

 

Izvor: atvbl.com

Priključi se za RSS feed