Menu
A+ A A-
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

Sutra oblačno uz kišu

kišobranVrijeme za sutra, 8.1.2016. godine: U Bosni i Hercegovini se očekuje pretežno suvo vrijeme, uz čestu pojavu magle na sjeveru i istoku, a krajem dana na jugu i zapadu padaće slaba kiša.

Jutro će biti hladno uz slab do umjeren mraz i čestu maglu, a tokom dana, na jugu i zapadu očekuje se malo toplije vrijeme uz sunčane periode.Na sjeveru i istoku ostaće pretežno oblačno, ponegdje i maglovito vrijeme, saopšteno je iz Hidrometeorološlog zavoda Republike Srpske.

Krajem dana nova oblačnost zahvatiće jug i zapad i donijeti slabu kišu. Duvaće jugo, u početku slab, a popodne u Hercegovini i na zapadu umjeren. Jutarnja temperatura biće od minus pet do nula, u višim predjelima do minus osam stepeni Celzijusa, a najviša dnevna temperatura biće od dva do sedam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Danas je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme, a na jugu sunčano uz malu oblačnost, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus osam, Sokolac nula, Sarajevo i Tuzla jedan, Bijeljina, Prijedor i Zvornik tri, Višegrad četiri, Banjaluka, Doboj i Foča pet, Rudo devet, Mostar 10 stepeni Celzijusovih.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Sutra oblačno sa padavinama

snijeg pjesaciU Bosni i Hercegovini sutra se očekuje pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u sjevernim i sjeverozapadnim područjima, i kišom na jugu. Jači snijeg padaće noćas i sutra ujutru, što će dovesti do porasta snježnog pokrivača za pet centimetara, odnosno do 10 na sjeverozapadu, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Tokom prijepodneva padavine će slabiti, a sredinom dana prestaju prvo na zapadu i jugu, a do večeri i na istoku. Postepeno će jačati sjeverozapadni vjetar, koji će pojačavati osećaj hladnoće. Jutarnja temperatura od minus šest do minus jedan, na jugu od dva do šest, a najviša dnevna od minus dva do četiri, na jugu od sedam do 10 stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U BiH danas je bilo oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana slaba kiša. Temperatura u 13.00 časova: Mrakovica, Bjelašnica i Gradačac minus jedan, Mrkonjić Grad, Novi Grad, Srbac, Banjaluka, Bihać, Bijeljina, Prijedor, Sanski Most i Tuzla nula, Doboj i Zvornik jedan, Foča, Rudo, Han Pijesak, Jajce i Sarajevo dva, Višegrad, Drvar, Goražde, Sokolac i Srebrenica tri, Čemerno Bugojno, Ivan Sedlo i Kupres četiri, Zenica pet, Gacko, Kalinovik i Livno šest stepeni Celzijusovih.

U Nevesinju je u 13.00 časova izmjereno sedam stepeni Celzijusovih, Mostaru osam, Stocu i Čapljini devet, Bileći 10, Neumu 11 i Trebinju 13 stepeni Celzijusovih.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Oprez zbog kiše koja se ledi pri tlu

stanjeputevi03012016Saobraćaj se i jutros na većini puteva u Bosni i Hercegovini odvija usporeno i otežano zbog niske jutarnje temperature, zasnježenog kolovoza i poledice, a dodatne poteškoće vozačima pričinjava kiša koja se ledi pri tlu, posebno na području Istočnog Sarajeva, Sokoca, Foče i Doboja.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju i obavezno posjedovanje zimske opreme. Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čiste i posipaju sve važnije dionice tako da za sada puteve održavaju prohodnim. Zbog predstojećih praznika na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa, i to danas od podneva do sutra u ponoć, kao i 9. januara od 0.00 do 24.00 časa.

Na magistralnom putu Vukosavlje - granica Republike Srpske/Federacije BiH /Karuše/, na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka, produžena je izmjena režima saobraćaja do 30. juna, koja podrazumjeva povremene obustave saobraćaja.U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko - Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u naselju Gredice. Na dionici Brčko - Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja i vozače treba da na ovim dionicama poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog proslave Dana Republike Srpske, koja će biti organizovana u subotu, 9. januara, u Banjaluci će na snazi biti potpuna obustava saobraćaja od 12.00 do 15.00 časova na dijelu Aleje Svetog Save od raskrsnice sa ulicom Gundulićeva do raskrsnice sa Bulevarom vojvode Petra Bojovića, te od 14.00 časova do kad je potrebno na dijelu Ulice kralja Petra Prvog Karađorđevića od raskrsnice sa Alejom Svetog Save do raskrsnice sa Ulicom olimpijskih pobjednika. Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka - Doboj, na dionici magistralnog puta Klašnice jedan - Prnjavor /Naseobina Lišnja/ na snazi je izmjena režima saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici regionalnog puta dionica Vijaka dva - Razboj u toku su radovi na sanaciji klizišta i rehabilitaciji kolovoznog zastora, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila i privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš - Mitrovići radi izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. Na dionici regionalnog puta Ukrina - Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom.

Na putu Karanovac - Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom. Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, nakon završenih radova na poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja, moguć je saobraćaj za autobuse sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od pet tona, te za vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu u dužini od 20 metara, ukupna širina puta iznosi tri metra, što je obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Na regionalnom putu Bratunac tri - Drinjača ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase veće od 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika holdinga "Drinatrans" Zvornik.

Iz AMS Republike Srpske napominju da je na putevima u Federaciji BiH, zbog niske temperature moguća je poledica na dionicama u višim predjelima, posebno na pravcu Glamoč - Mlinište, gdje pada ledena kiša, kao i na putevima na području Livna, Drvara, Bihaća, Bosanskog Petrovca i Sanskog Mosta. Magla smanjuje vidljivost na putnim pravcima Sarajevo - Kiseljak, Novi Travnik - Bugojno, Konjic - Mostar, Čapljina - Stolac - Neum, te na području Livna, Tomislavgrada, Glamoča i Bosanskog Grahova.Povodom pravoslavnog Božića na području FBiH zabranjen je prevoz eksplozivnih materija danas od 12.00 do sutra do ponoći.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja, osim na graničnom prelazu ''Velika Kladuša'' gdje se čeka oko sat vremena. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

U Beogradu kampanja ''Sačuvajmo Republiku Srpsku''

  • Objavljeno u Region

srpski sabor zavetniciSrpski sabor "Zavetnici" održaće u petak, 8. januara, konferenciju u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, čime će započeti aktivnosti u okviru kampanje "Sačuvajmo Republiku Srpsku". Građani će tom prilikom moći da daju podršku proglasu "Sačuvajmo Republiku Srpsku" i tako pokažu solidarnost sa srpskim narodom koji se suočava sa pokušajima zapadnih centara moći i centralističkih vlasti u Sarajevu da ukinu Srpsku, ponište Dejtonski mirovni sporazum i sprovedu nasilnu unitarizaciju BiH, saopštio je Srpski sabor "Zavetnici".

"Zavetnici" podsjećaju da je Republika Srpska osnovana 9. januara 1992. godine kao izraz vjekovne težnje srpskog naroda da očuva svoju državnost, te da je upravo u danima kada slavi 24 godine postojanja, na Saboru odgovornost da pokaže da je Srbija uz Republiku Srpsku.

"U trenucima kada rukovodstvo Republike Srpske ulaže ogromne napore u odbrani njenog ustavnopravnog poretka i stabilizaciji političkih prilika, neophodno je da pružimo podršku našem narodu koji je sam podigao i branio Republiku Srpsku", ističe se u saopštenju. Konferencija najavljena je za 12.00 časova.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: 058.ba

Poštovati volju srpskog naroda da slavi Dan Republike

9.januar dan rs i.sarajevoStudentska kancelarija u Istočnom Sarajevu, koja vodi kampanju povodom Dana Republike Srpske zajedno sa kolegama iz Kosovske Mitrovice, uputila je danas otvoreno pismo ambasadorima u BiH u kome pozivaju na poštovanje volje srpskog naroda da i dalje dostojanstveno proslavlja i obilježava dan kada je osnovana Republika Srpska.

Iz Studentske kancelarije ističu da su odlučili da se obrate diplomatskim predstavnicima kao relevantnim faktorima u BiH kako bi izrazili neslaganje sa, kako navode, još jednom u nizu sramnih odluka Ustavnog suda BiH. Napominjući da je Dan Republike Srpske ustanovljen Zakonom o praznicima Republike Srpske, studenti ocjenjuju da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, koji za srpski narod predstavlja temelj opstanka i uzajamnog poštovanja u BiH, direktno miješanje u nadležnosti Republike Srpske, čime se referendum nameće kao jedina preostala mogućnost.

"Mi, nove generacije mladih, svjesni činjenice da budući odnosi u regionu zavise od nas i vodeći se evropskim vrijednostima različitosti i tolerancije, smatramo da svaki narod ima pravo na njegovanje svoje kulture, običaja i značajnih događaja iz njegove istorije, čime želimo iskazati volju srpskoga naroda da njeguje sopstveno kulturno nasljeđe i značajne istorijske događaje", ističe se u otvorenom pismu.

Potpisnici su poručili da uvažavanje volje srpskog naroda jeste preduslov opstanka Republike Srpske u ovim ustavnim okvirima, ali i stub zajedničkog života i mira sa ostalim narodima i etničkim grupama.

"Poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, te prihvatanje obaveza koje su entiteti na sebe preuzeli nakon međunarodnog ugovora u Dejtonu jeste glavni preduslov normalnog suživota svih naroda u BiH", navodi se u pismu. Studenti napominju da nije prvi put da se na ovakav način narušava volja i sloboda srpskog naroda, podsjećajući na odluku Ustavnog suda BiH iz 2006. godine o neustavnosti grba i himne Republike Srpske.

Osim pisma, koje su potpisali srpski studenti iz Istočnog Sarajeva, Banjaluke, Kosovske Mitrovice, Beograda, Novog Sada, Beča, Podgorice, Niša, Bijeljine, iz Studentske kancelarije diplomatama su poslate i fotografije kulturnog nasljeđa Republike Srpske.

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Sutra tokom dana kiša, u planinama snijeg

snijeznepadavineVrijeme za sutra, 6.1.2016. godine: Malo toplije sa kišom na jugu, u ostalim krajevima padavine na granici kiše i snijega, a u noći uz zahlađenje snijeg u svim krajevima osim juga Hercegovine.

Jutro oblačno i malo toplije sa kišom na jugu, a u ostalim krajevima mjestimično padavine na granici snijega i kiše koja se može lediti pri tlu. Tokom dana zadržava se oblačno i toplije sa kišom, uglavnom slabom.

Prema večeri uz zahlađenje kiša prelazi u snijeg u svim krajevima, osim juga Hercegovine gdje će padati kiša uz mogućnost i grmljavine. Vjetar slab, do umjeren, sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini i na jugoistoku, južni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura od -2°C do 1°C, u višim predjelima na zapadu do -5°C, na jugu do 6°C. Najviša dnevna temperatura od 1°C do 5°C, na jugu do 11°C, u višim i predjelima oko -1°C.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Na Ravnoj Planini ukradeno tri grla stoke

policija rs nova1U toku protekla 24 časa na području Centra prijavljeno je jedno krivično djelo, nisu registrovana narušavanja javnog reda i mira, a dogodile su se tri saobraćajne nezgode.

- Policijskoj stanici Pale, dana 04.01.2015. godine, B.K. je prijavio da su mu u mjestu Ravna Planina, opština Pale, u prethodnom vremenskom periodu otuđena tri grla sitne stoke vrijednosti oko 1500 KM. Po ovlaštenju dežurnog tužioca policijski službenici preduzimaju potrebne i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela Krađa.

- Policijski službenici Policijske stanice Višegrad, Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo podnijeli su izvještaj protiv R.Š., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „ Krađa“.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Privedeno 12 lica zbog upravljanja u alkoholisanom stanju

policija zaustavljanjeU toku protekla 24 časa na području Centra prijavljeno je jedno krivično djelo, registrovano je jedno narušavanje javnog reda i mira, a dogodilo se 12 saobraćajnih nezgoda.

- Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo, 01./02.01.2016. godine, lišili su slobode 12 lica zbog toga što je alkotestiranjem utvrđeno da su upravljali vozilom pod uticajem alkohola, te jedno lice zbog osnova sumnje da je upravljalo vozilom pod dejstvom narkotičkih sredstava.

Navedena lica zadržana su u službenim prostorijama do otriježnjenja i protiv njih su preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

- Policijski službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, podnijeli su izvještaj protiv E.K., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo „ Prevara“.

- Policijski službenici Policijske stanice Kalinovik Okružnom tužilaštvu Trebinje, podnijeli su izvještaj protiv B.B., zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo „Laka tjelesna povreda“.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

 

Sutra snijeg, na jugu kiša

snijeg drveceVrijeme za 3.1.2016. godine: U Bosni i Hercegovini sutra će biti oblačno sa susnježicom i snijegom, na jugu sa kišom. Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda navode da se sutra očekuje od pet do 20 centimetara snijega, a na jugu do 60 litara kiše po metru kvadratnom.

Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.Jutarnja temperatura vazduha biće od minus šest do minus jedan, na jugu do pet, a najviša dnevna od četiri do osam stepeni Celzijusovih, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 13.00 časova: Bjelašnica minus pet stepeni, Bijeljina, Sarajevo, Novi Grad nula, Banjaluka, Prijedor, Čemerno, Han Pijesak jedan, Doboj, Srebrenica, Gacko, Mrakovica, Mrkonjić Grad, Livno dva, Foča, Sokolac, Višegrad, Kalinovik, Tuzla tri, Bileća, Nevesinje pet, Mostar šest, Trebinje osam stepeni Celzijusovih.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Duža zadržavanja na graničnim prelazima

granicni prelaz bihPojačan je intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Brod i Velika Kladuša, gdje se na prelazak granice čeka od 60 do 90 minuta, dok se na prelazima Gradiška i Gradina na izlazu čeka oko jedan čas.

Pojačan je saobraćaj i na izlazu iz BiH na graničnim prelazima Orašje i Izačić, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS)Republike Srpske.

Iz AMS savjetuju korištenje graničnih prelaza Kozarska Dubica, samo za putnički saobraćaj, Novi Grad i Kostajnica. Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Radio Sa-RS