Menu
A+ A A-
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

Nova energija za bolje Pale

jugovic snsd pale pressKandidat koalicije „Složno za Pale“ (SNSD, SP, Pokret za naš grad – Pale, Ujedinjena Srpska, SzDS, Ekološka partija RS) za načelnika Pala Boško Jugović ocijenio je da promjena vlasti u toj opštini predstavlja šansu za sve građane i poručio građanima da je koalicija partija koje podržavaju njegovu kandidaturu snažna i spremna da Palama donese pozitivne promjene.

„Građani ne treba da se boje promjena. Naša šansa je u novim ljudima, novim idejama, novoj snazi i novoj energiji. Naša je misija i obaveza da našoj djeci ostavimo bolje Pale i ja poziciju načelnika doživljavam kao sredstvo za ispunjavanje te misije i obaveze“, rekao je Jugović na konferenciji za novinare Opštinskog odbora SNSD-a Pale.

Naglašavajući da jedan od njegovih osnovnih programskih ciljeva pokretanje privrede i obezbjeđivanje većeg broja radnih mjesta, Jugović je poručio da će Pale od 2. oktobra biti opština otvorena za investicije i ljude koji žele da stvore nove vrijednosti.

„Mi želimo otvorene Pale, u kojima će biti više posla, investicija i podsticaja za one koji stvaraju nove vrijednosti i nova radna mjesta u privredi i poljoprivredi. Želimo puniji i veći budžet, koji će predstavljati osnovu da realizujemo projekte i gradimo objekte po kojima će se naša opština prepoznavati“, istakao je Jugović.

On je dodao da ima namjeru da obezbijedi i bolji status opštine Pale u okviru grada Istočnog Sarajeva s ciljem opstanka i dolaska gradskih i republičkih institucija.

„Hoćemo bolju infrastrukturnu povezanost sa susjednim opštinama, gradovima i regijama, kao i veću korist i bolje veze Pala i Jahorine. Mi želimo da budemo i ljetni i zimski turistički centar, ali i da uredimo i očistimo Pale kako bismo takav centar zaista i bili. Želimo i da iskoristimo sve obrazovne potencijale i postojanje četiri fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, da imamo kvalitetnije kulturne sadržaje i da stvaramo uslove za razvoj vrhunskog sporta i sportskih klubova“, rekao je Jugović.

On je izrazio očekivanje da će se koaliciji „Složno za Pale“ u podršci kandidatu za načelnika uskoro pridružiti i OO DNS Pale.

„Vjerujem da građani neće propustiti priliku da na demokratski način promijene vlast u Palama. Vjerujem u svoju pobjedu!“, zaključio je Jugović.

Nosilac liste kandidata SNSD-a za odbornike u SO Pale Damjan Škipina izjavio je da OO SNSD Pale spremno dočekuje opštinske izbore, jedinstven i odlučan da građanima Pala, nakon više od dvije decenije vladavine SDS-a u toj opštini, donese pozitivne promjene.

„Uvjereni smo da je vrijeme za promjene i da su građani Pala shvatili da aktuelna vlast građanima ne može donijeti nikakav napredak. Jedini napredak koji građani Pala mogu vidjeti nije u stvarnom životu, već na skupim bilbordima koje su ovih dana predstavnici opštinske vlasti polijepili po Palama“, rekao je Škipina.

On je građanima Pala poručio da ne vjeruju porukama sa skupih bilborda, već samo svojim očima.

„Kada građani Pala otvore oči vidjeće neuređenu opštinu, rupe na putevima, pse lutalice, krševe i olupine automobila u centru Pala, smeće na sve strane, opštinu koja se zatvorila i ide unazad, čak i u odnosu na ostale opštine grada Istočnog Sarajeva. Građanima je jasno da žive sve lošije, da piju lošu vodu, da jedu najskuplje voće i povrće, da nemaju priliku da se zaposle, niti da vide kvalitetnu kulturnu i sportsku predstavu. Da Pale nisu ni gradilište, ni turistički centar, ni mjesto dobrih domaćina, već zaboravljena varoš u kojoj je glavna zabava kafana i ringišpil“, upozorio je Škipina.

On je dodao da SNSD na opštinske izbore na Palama izlazi sa pobjedničkom listom kandidata i da su uvjereni i u pobjedu Boška Jugovića u trci za načelnika opštine.

„Uvjereni smo da građani Pala znaju da je riječ o čestitom i porodičnom čovjeku, koji je bio menadžer uspješne firme i koji svoje znanje i sposobnost želi da stavi u funkciju napretka opštine i stvaranja uslova za bolji život građana. Jugović predstavlja energiju neophodnu za promjene i novu snagu Pala i Republike Srpske“, rekao je Škipina, podsjetivši na slogan „Snaga Srpske“, kojeg će SNSD koristiti na predstojećim izborima.

Na konferenciji za novinare predstavljen je i predsjednik Izbornog štaba OO SNSD Pale Predrag Slijepčević, koji je rekao da je SNSD na Palama spreman za izbore i u organizaciono – tehničkom pogledu.

„Očekujemo fer izbore i korektnu izbornu kampanju. Naši posmatrači biće prisutni na svakom biračkom mjestu i neće se ustručavati da prijave bilo kakvu nepravilnost ili nezakonitu radnju. Učinićemo sve što je u našoj moći da svaki glas naših građana bude pošteno prebrojan i da demokratska volja građana bude provedena“, rekao je Slijepčević i poručio da očekuje odlične rezultate kandidatske liste SNSD-a i pobjedu Boška Jugovića u izborima za načelnika opštine Pale.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: paleinfo.com

Lažnim dokumentima preprodali ''Panos'' i ''Višegrad-promet''

policija rotacija nova16Jedinica za privredni kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske dostavila je danas Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv G.P. i N.P. iz Foče, M.P. iz Rudog i Privrednog društva ''Srbinjeputevi'' d.o.o. sa sjedištem u Foči, potvrđeno je Nezavisnim.

Prijavljeni se sumnjiče da su od marta do jula 2013. godine – G.P. u svojstvu kontrolnog akcionara u privrednim društavima ''Panos'' a.d. Višegrad i ''Višegrad-promet'' a.d. Višegrad i vlasnika privrednog društva ''Srbinjeputevi'' d.o.o. Foča počinio krivična djela zloupotreba lažnog stečaja, falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u saizvršilaštvu sa N. P. direktorom privrednog društva ''Srbinjeputevi''.

Krivično djelo su izvršili na taj način što su na osnovu falsifikovane dokumentacije cjelokupnu imovinu privrednih društava ''Panos'' a.d. Višegrad i ''Višegrad-promet'' a.d. Višegrad prenijeli kupoprodajnim ugovorima na privredno društvo ''Srbinjeputevi'' po cijenama ispod njihove tržišne vrijednosti, u ukupnom iznosu od 1.450.000 KM, a potom istu imovinu odmah prodali opštini Višegrad za 5.734.473,00 KM.

''Tim su privrednom društvu ''Srbinjeputevi'' pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 4.284.473,00 KM za koji iznos su oštetili ostale akcionare i privredna društva ''Panos'' i ''Višegrad-promet'', a Poresku upravu Republike Srpske za iznos od 120.763,18 KM'', navodi se u saopštenju MUP-a Republike Srpske.

M.P. se sumnjiči da je prilikom sačinjavanja predmetnih ugovora o prometu nekretnina označio G.P. svojstvom direktora i lica ovlaštenog za zastupanje ''Panosa'' iako isti to svojstvo nije posjedovao niti je bio direktor navedenog privrednog društva, čime je M. P. postupao u pravcu utvrđivanja ovlaštenja stranaka za zaključenje ugovora i povrijedio odredbe Pravila postupka o načinu poslovanja notara iz Zakona o notarima Republike Srpske.

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs-com

Duža čekanja na graničnim prelazima

granicni prelaz kolona 2016Na graničnim prelazima Prisika i Doljani na izlazu iz BiH čeka se oko 90 minuta, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Na graničnom prelazu Orašje-Županja vozila tokom dana saobraćaju usporeno u oba smjera, zbog radova na području Hrvatske, saopšteno je iz BiHAMK-a.

Republika Srpska:

Povoljni uslovi za vožnju i umjerena frekvencija vozila karakterišu saobraćajnu situaciju  na putevima Republike Srpske. Na putevima na kojima su u toku sanacioni radovi saobraća se uz izmijenjen režim vožnje i obavezno poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Zbog izgradnje vijadukta „Mahovljani“ na autoputu Banja Luka – Doboj (dionica Banja Luka – Prnjavor),  petlja „Mahovljani“, zatvorena je  za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju "Aleksandrovac".

U zoni izvođenja radova (izgradnja dionice autoputa Banja Luka-Prnjavor) na magistralnom putu M-16 Klašnice 1-Nova Topola, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, a brzina kretanja ograničena na 30 km/h.

Radovi

Počeli su radovi na sanaciji klizišta "Cerova kosa 2" i "Cerova kosa 3" na magistralnom putu M-15 Kozarska Dubica - Prijedor (na stacionaži 18+250 - 18+375 kilometara), pa će se saobraćaj na mjestu izvođenja radova odvijati naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralom putu M-4  dionica Čelinac-Kotor Varoš radi izvođenja radova na projektu "Rekonstrukcija i sanacija gradske vodovodne mreže i proširenje kanalizacione mreže. Na magistralnom putu M-17 Vukosavlje-granica RS/FBiH (Karuše) dionica Johovac-Rudanka u mjestu Johovac,u toku je izmjena u odvijanju saobraćaja, zbog radova na izgradnji priključaka magistralnog puta  na budući autoput. Saobraćaj se reguliše privremenom saobraćajnom signalizacijom čije je poštovanje obavezno.

Deminiranje terena

Deminiranje terena i povremene obustave saobraćaja u vremenu od 07 do 15h izvodiće se na regionalnom putu R-452, dionica Zeleni Jadar-Skelani u mjestu Kragljivode,na deminerskom radilištu "naselje Kragljivoda Trpić", saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Zabrane

Na  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), zabranjen  je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona. Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi autobuse prevoznika ad Holding "Drinatrans" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Federacija BiH:

Povoljni uslovi za vožnju i povremeno pojačan promet vozila karakterišu danas saobraćajnu situaciju u BiH. Povremene polusatne obustave zbog deminiranja terena aktuelne su tokom dana na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje, u blizini mjesta Dusine, navode u BiHAMK-u.

Zbog neophodnih radova u tunelu Ivan na magistralnom putu M-17 Sarajevo-Konjic saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo, magistralne puteve: M-17 Jablanica-Mostar, M-17 Buna-Tasovčići, M-18 Priboj-Simin Han i M-5 Rakovica-Kobiljača, kao i magistralne puteve na području Gračanice (M-4), Prozora (M-16.2), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Autobus sletio sa puta i udario u kuću

autobus uletio u kucu hadziciU mjestu Binježevo na području Hadžića u četvrtak ujutro desila se saobraćajna nesreća u kojoj je putnički autobus sletio sa ceste.

Kako je za Klix  potvrđeno iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo, autobus kompanije Centrotrans sletio je s magistralne ceste M17 naletivši na stambeni objekat pokraj puta.

U nesreći koja se desila oko 3:50 sati bilo je povrijeđenih osoba, ali kako je rečeno iz MUP-a Kantona Sarajevo nijedna nije zadobila povrede opasne po život.

Uzrok nesreće do ovoga trenutka nije poznat, a uviđaj vrše pripadnici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: klix.ba

Tokom dana veoma toplo

suncano rakovac sa rsU Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano i vrlo toplo vrijeme, sa dnevnom temperaturom od 27 do 32, na jugu do 34 stepena Celzijusova.

Tokom dana moguć je mali do umjeren razvoj oblačnosti, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske. Vjetar će biti slab i promjenljiv, u Hercegovini prolazno do umjeren zapadni.

Temperatura u 7.00 časova: Sokolac devet, Han Pijesak i Rudo 12, Čemerno 13, Mrkonjić Grad 14, Prijedor 16, Banjaluka, Bijeljina, Bileća, Doboj, Novi Grad 17 i Trebinje 21 stepen Clezijusov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Odbornika DSS-a ubio sin

  • Objavljeno u Region

zlatan becic ubijeni odbornik dssProfesor Zlatan Bećić, predsjednik Opštinskog odbora DSS i odbornik u Skupštini opštine Smederevska Palanka, izboden je nožem jutros ispred svoje kuće u tom gradu, a od posljedica čak dvadesetak uboda preminuo je ubrzo u bolnici.

Kako Večernje novosti nezvanično saznaju, osumnjičeni za ubistvo je njegov dvadesetdvogodišnji sin. Svjedok napada bio je komšija.

Bećić je prevežen u Urgentni centar u Beogradu, gdje je još davao znake života. Međutim ubrzo je podlegao ranama. Istraga je u toku.

DSS: VELIKI GUBITAK ZA SVE

"Danas smo ostali bez Zlatana Bećića, dragog nam profesora iz Smederevske Palanke. Zlatan Bećić bio je neobično drag čovek zbog vedrine i optimizma koji je širio. Strpljiv, tolerantan, obrazovan, gospodski savladan, šarmantan, odan! Veliki gubitak za sve!", navedeno je na sajtu DSS čiji je Bećić bio član.

"Profo, hvala ti za sve! Počivaj u miru! Uvek sa tugom, ali rado ćemo te se sećati!", navodi DSS.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: novosti.rs

Spriječeno krijumčarenje garderobe iz Srbije

granicna policija sarajevoPripadnici Granične policije BiH spriječili su u graničnom pojasu Međaši krijumčarenje 915 komada različitih odjevnih predmeta iz Srbije u BiH.   Krijumčarenje je otkriveno juče kada je više nepoznatih osoba čamcem preko Drine prokrijumčarilo robu, te pokušalo da je dalje transportuje u automobil "ford" bez registarskih oznaka.

Tekstilna roba, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15.000 KM, privremeno je oduzeta. U toku je dalji rad na ovom slučaju i pronalasku osoba za koje postoji sumnja da su počinila krijumčarenje robe.  O događaju je obavješteno Tužilaštvo BiH, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Službenici Granične policije juče su na graničnom prelazu Rača, otkrili falsifikovanu vozačku dozvolu Italije, koju je prilikom ulaska u BiH na uvid dao državljanin Makedonije, čiji su inicijali I.A.

O događaju je obaviješteno Okružno tužilaštvo Bijeljina po čijem je nalogu vozačka dozvola privremeno oduzeta, a protiv državljanina Makedonije biće dostavljen izvještaj zbog falsifikovanja isprave.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: SRNA

Ćulum i Prodanović kandidati za direktora Policije Srpske

policija grb majicaDanas se zatvara konkurs za novog direktora Policije Srpske. U Nezavisnom odboru Narodne skupštine koji sprovodi cijelu proceduru potvrđuju da su za sada stigle dvije prijave.

Kako saznajemo, Darko Ćulum, aktuelni zamjenik direktora policije Srpske i Dragan Prodanović, aktuelni načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj za sada su jedini i najozbiljniji kandidati za nasljednika Gojka Vasića.

Vasić je u drugoj polovini drugog mandata. S obzirom na to da je ispunio sve uslove za penziju, nakon šest godina povlači se sa funkcije direktora policije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Članovi Nezavisne komisije posjetili KPZ ''Kula''

zatvor istocno sarajevo 1Članovi Nezavisne komisije za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere posjetili su KPZ u Istočnom Sarajevu.

Oni su razgovarali su sa rukovodstvom Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnom Sarajevu o poštivanju ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije, te o uslovima njihovog boravka.

Prethodno je održana sjednica Nezavisne komisije na kojoj je usvojen Plan aktivnosti ovog nezavisnog tijela Parlamentarne skupštine BiH za avgust, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

Članovi komisije odgodili su izjašnjavanje o finansijskom planu i programu rada Nezavisne komisije za 2017. godinu. Nezavisna komisija usvojila je zaključak da Parlamentarnoj skupštini BiH bude upućena inicijativa za dopunu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: arhiva

Obijena porodična kuća u Istočnom N. Sarajevu

policija rs trakaU toku protekla 24 časa na području Centra prijavljeno je pet krivičnih djela, evidentirano je jedno narušavanje javnog reda i mira, a dogodila se jedna saobraćajna nezgoda.

- Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, 19.07.2016. godine, prijavljeno je da je u toku dana, nepoznati izvršilac ili više njih nasilno ušao u kuću vlasništvo B.B. i iz unutrašnjosti otuđio izvjesnu količinu novca. Po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen je uviđaj. U toku je preduzimanje potrebnih mjera i radnji na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela i identifikaciji izvršioca.

- U mjestu Ožegovići, opština Rogatica, u toku noći 18/19.07.2016. godine, nepoznati izvršilac ili više njih nasilno je ušao u vikend kuću vlasništvo M.C. i iz unutrašnjosti otuđio lovački karabin sa municijom, bušilicu i brusilicu. Izvršen je uviđaj. Istraga je u toku.

- Operativnim radom na terenu, policijski službenici Policijske stanice Rogatica došli su do saznanja da lice M.C. posjeduje u kući nelegalno vatreno oružje, automatsku pušku. Tokom razgovora, imenovani je policijskim službenicima dobrovoljno predao navedeno oružje i 30 puščanih metaka.

U toku je rad na dokumentovanju krivičnog djela „Nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija“.

- Policijskoj stanici Foča, 19.07.2016. godine, odgovorno lice Rudnika mrkog uglja Miljevina, prijavilo je da je DOO „E&M“ iz Istočnog Sarajeva, preuzeo ugalj u količini od 25 tona koji im je isporučen na osnovu faksirane uplatnice, te da se nakon nekoliko dana kroz izvod utvrdilo da uplata nije izvršena i da se radi o poslovnoj prevari.

O prijavi je obavješten dežurni tužilac koji je naložio preduzimanje potrebnih mjera i radnji na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Radio Sa-RS