Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

Na većini putnih pravaca saobraćaj se odvija bez problema

Na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija redovno uz relativno povoljne uslove za vožnju.
 
Na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš, na području opštine Kotor Varoš, zbog rekonstrukcije i sanacije vodovodne i kanalizacione mreže koja će danas početi i trajaće do 1. septembra, saobraćaj će se odvijati jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila od 7.00 do 18.00 časova, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske. 
 
Na dionici magistralnog puta prema graničnom prelazu Rača zbog radova na rekonstrukciji Savskog nasipa saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, svakodnevno od 7.00 od 18.00 časova. 
 
Zbog izgradnje pješačke staze u mjestu Miloševac na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča 1, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju. 
 
Na dionici magistralnog puta Nova Topola-Klašnice 1 saobraćaj se od 7.00 do 18.00 časova zbog izvođenja radova na izgradnji i rekonstrukciji vodovodnog sistema odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila. 
 
U toku su radovi na sanaciji oštećenja kolovoza na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje, granica BiH i Crne Gore, zbog čega se saobraćaj obustavlja više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta. Na ovoj dionici na snazi je zabrana saobraćaja za vozila teža od 12 tona i duža od osam metara. 
 
Zbog izlaska na teren građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, na dionicama Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja i to tako da će povremene petnaestominutne obustave biti aktivne svaki puni čas, radnim danima i subotom od 7.00 od 17.00, a nedjeljom od 7.00 do 13.00 časova. 
 
Zbog izlaska na teren vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Klašnice 1-Prnjavor u zoni ukrštanja sa magistralnim putem Laktaši-Prnjavor. 
 
Na magistralnom putu Brodsko Polje-enitetska granica /Brusnica/, na lokalitetu Kladar Donji dva, zbog izvođenja deminerskih radova od 8.30 do 15.00 časova na snazi je povremena obustava saobraćaja - 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila. 
 
Na dionici regionalnog puta koja prolazi kroz grad Teslić Zbog izvođenja radova na sanaciji i presvlačenju kolovoza saobraćaj će se do 30. juna odvijati usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila sa kraćim zadržavanjem. 
 
Na regionalnom putu Bušletić-Modriča u toku su radovi na proširenju mosta na potoku Dusa, zbog čega je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravac je magistralni put Doboj-Modriča. 
 
Za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 tone i autobuse čija masa prelazi pet tona zabranjen je saobraćaj na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju, jer je usljed prošlogodišnjih poplava došlo do urušavanja desne bankine i dijela saobraćajne trake do rijeke Drine. 
 
Na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj, Prnjavor-Stanari, preko mosta u mjestu Dragalovci zabranjen je saobraćaj za sva vozili čija ukupna masa prelazi pet tona i viša od 3,5 metra. 
 
Na graničnim prelazima u BiH nisu evidentirana duža zadržavanja.

Danas sunčano i toplo

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano sa temperaturom od 28 do 34 stepena Celzijusova.
 
Sredinom dana na jugoistoku i sjeverozapadu doći će do razvoja oblaka koji će ponegdje donijeti lokalne pljuskove sa grmljavinom, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 
 
Vjetar će biti slab, sjeverozapadnog i zapadnog smjera. 
 
Temperatura vazduha u 7.00 časova: Sokolac deset stepeni, Čemerno, Han Pijesak 13, Sarajevo, Mrkonjić Grad, Rudo 14, Novi Grad 15, Zenica 16, Banjaluka, Bijeljina, Bileća, Prijedor 17, Doboj 18, Trebinje 20 stepeni Celzijusovih.

Otvorena fabrika Henkel-Ceresit u Bileći

  • Objavljeno u Biznis
U Bileći je juče zvanično otvorena fabrika "Henkel -ceresit", u kojoj je zaposleno 30 radnika, s tendencijom otvaranja novih radnih mjesta.
 
U fabrici, na površini od 6.000 metara kvadratnih, čija je investicija vrijedna devet miliona evra, proizvodiće se građevinski praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje pločica i termoizolaciju objekta - visokokvalitetni proizvodi po kojima je kompanija poznata širom svijeta. 
 
Radovi na objektu počeli su prošle godine i izvođeni su u skladu sa najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima. 
 
Generalni direktor "Henkel BiH" Predrag Armuš rekao je da će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou biti 60.000 tona proizvoda. 
 
"Osim na tržište BiH, naši proizvodi će biti plasirani i u Hrvatskoj, Albaniji i Crnoj Gori", naveo je Armuš i dodao da je jedan od presudnih faktora za otvaranje fabrike u Bileći bila izvanredna geografska pozicija za snabdijevanje regiona. 
 
On je istakao da je za izbor lokacije od velikog značaja blizina dobavljača sirovine mljevenog kalcijum-karbonata, koji se nalazi u Bileći, a sa kojim će fabrika biti u direktnoj vezi. 
 
U "Henkelu" ističu da nema bojazni da će fabrika ugroziti životnu sredinu i da ne postoje nikakve otpadne vode iz tehnološkog procesa, jer je riječ o potpuno zatvorenom proizvodnom sistemu. 
 
Direktor "Henkela" za jugoistočnu Evropu Volfgang Cetl rekao je da je otvaranje ove fabrike veliki korak za BiH u ekonomskom smislu. 
 
"Veoma smo ponosni što otvaramo novu fabriku `Henkel` u Bileći, kao dio naše strategije da zadržimo vodeću poziciju u jugoistočnoj Evropi. Iz ove fabrike snabdijevaćemo domaće i okolna tržišta", dodao je Cetl. 
 
Rukovodilac ekonomskog odjeljenja njemačke Ambasade u BiH Verner Frank ocijenio je da su ekonomski odnosi između NJemačke i BiH dobri, te izrazio nadu da će ova investicija biti podsticaj za ulaganje i drugim njemačkim investitorima. 
 
Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić kaže da je od velikog značaja za ovu malu hercegovačku opštinu takav projekat čijom realizacijom je omogućeno zaposlenje većeg broja radnika. 
 
"Nadamo se da će dolaskom `Henkela` u Bileću ova lokalna zajednica privredno oživjeti, te da će i drugi investitori naći interes da ulažu na ovim prostorima", rekao je Aleksić. 
 
Otvaranju fabrike prisustvovali su i direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH Jelica Grujić, te poslovni partneri i predstavnici privrednog života Hercegovine.
 
Izvor i foto: Srna

Pomen poginulim sa sarajevske regije

Bijeljinsko Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" organizovaće u ponedjeljak, 15. juna, u Bijeljini pomen za borce i civile koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području sarajevskih naselja Ilijaš, Vogošća i Rajlovac.
 
Parastos za poginule u ponedjeljak u 13.00 časova ispred Spomen-obilježja u porti manastira Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet Jezera služiće NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, uz sasluženje sveštenstva. 
 
Udruženje građana "Prijatelji Ilijaša" pozvalo je građane da prisustvuju parastosu i na Spomen-obilježju, na kojem su imena 1.237 poginulih, prisluže svijeće u znak sjećanja i vječne zahvalnosti herojima Republike Srpske. 
 
Okupljanje je predviđeno u 12.00 časova, saopšteno je iz ovog udruženja.
 
Izvor: Srna/Sarajevo-RS

Izrada programa za otpočinjanje proizvodnje

  • Objavljeno u Biznis
Preduzeće "Nova Romanija" iz Sokoca, u saradnji sa partnerom iz Italije firmom "LA Kost" radi na izradi programa za otpočinjanje proizvodnje rezane drvne građe, te preuzimanju u italijansku firmu 30 od ukupno 65 radnika "Nove Romanije", potvrdila je Srni vršilac dužnosti direktora "Nove Romanije" Nada Amović Mačar.
 
Ona je istakla da je postignut dogovor sa Javnim preduzećem "Šume Republike Srpske" u vezi sa oblom građom koja će biti isporučena kada se osposobe mašine, te obezbijede repromaterijal, rezni alati i drugo. 
 
Prema njenim riječima, u ugovoru o zakupu sa italijanskom firmom, koji je potpisan prošle godine, biće zaposleno 30 radnika, a trebalo bi instalisati pogon za izradu paleta, što podrazumijeva angažovanje određenog broja radnika. 
 
Ona je napomenula da će svi detalji biti poznati kasnije, nakon uvoza novih mašina za proizvodnju paleta, kada će biti poznato koliko će radnika biti zaposleno. 
 
Mačarova je rekla da italijanski partner zakupio pogon rezane građe i nema obaveza prema ranijim dugovanjima, dobavljačima i radnicima "Nove Romanije". 
 
Status preostalih radnika "Nove Romanije" koji ne budu zaposleni kod italijanskog partnera biće rješavan u saradnji sa resornim ministarstvom.
 
Izvor: Srna/Sarajevo-RS

Usvojeni izvještaji o radu načelnika i o izvršenju budžeta

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo usvojili su danas izvještaj o radu načelnika i Opštinske uprave, te izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.
 
"Nakon tri pokušaja i evidentnog razmimoilaženja unutar vlasti i opozicije, veoma je bitno da su tačke dnevnog reda koje se odnose na izvještaj o radu načelnika i Opštinske uprave, te izvještaj o izvršenju budžeta dobile podršku", rekao je načelnik opštine LJubiša Ćosić u pauzi sjednice. 
 
On je izrazio žaljenje što su politički odnosi u opštini takvi da se ovakve tačke posmatraju isključivo sa političkog stanovišta, odnosno stanovišta vlasti i opozicije. 
 
"Izvještaj o radu načelnika je korektan, oslikva stvari i realno stanje i ono što je radila opštinska uprava u nadležnim odjeljenjima, kako finansije, tako i stambeno-komunalni poslovi", ocijenio je Ćosić. 
 
On je istakao da je prošla godina bila vrlo uspješna, posebno kada je riječ o infrastrukturnim projektima koji su realizovani u svim dijelovima opština. 
 
"Uvijek može bolje, ali ima nekih projekata koje smo započeli prošle i završavamo ove godine", naveo je Ćosić. 
 
On tvrdi da izvještaj o radu zaslužuje pozitivnu ocijenu, te da i izvještaj o budžetu oslikava stvarno stanje, te upozorio na kontinuirani pad poreskih prihoda, prije svega PDV-a. 
 
"To nas mnogo opterećuje, jer je zajedno sa porezom na dohodak jedini siguran prihod. Svi ostali nemaju stalan trend i vremensku dinamiku", rekao je Ćosić i dodao da mu je drago što se uspijeva održati likvidnost budžeta i što je deficit u padu. 
 
Na početku sjednice, koja je bila tri puta prekinuta jer nije bilo jasno ko čini skupštinsku većinu, utvrđeno je da danas postoji skupštinska većina koju čini šest odbornika SNSD-a, dva iz PDP-a, te po jedan iz DNS-a i SRS "Dr Vojislav Šešelj". 
 
Predsjednik SO Dejan Šantić /Srpska radikalna stranka "Dr Vojislav Šešelj"/ ocijenio je da nije riječ ni o kakvoj "neprirodnoj koaliciji". "Riječ je o istoj onoj koaliciji koja je na djelu već dvije godine, istina manja za dva odbornika koji su u međuvremenu prešli na stranu opozicije", naveo je on. 
 
Komentarišući tok sjednice, Šantić je rekao da razumije donekle bijes opozicije, ali ne razumije neargumentovane napade na vlast. 
 
"Prilikom razmatranja svake tačke imali smo dosta iznesenih neistina, počevši od toga da se potencira da je opština u problemima. Opština, međutim, savršeno funkcioniše, sve obaveze se redovno servisiraju i zato ne shvatam ovakvu reakciju opozicije", rekao je Šantić. 
 
On je pojasnio da je ranije nastupao opoziciono i često kritikovao rad načelnika i skupštinske većine, ali da je dogovoreno da se ova sjednica privede kraju, a da će kasnije o drugim pitanjima tražiti rješenje. "Lopta je spuštena između svih političkih partija i pokušavamo naći rješenje da funkcionišemo. Vidjećemo kako će to dalje ići", dodao je Šantić. 
 
On je potvrdio da je razgovarao sa opozcionim strankama, ali da, posebno u SDS-u, nije vidio ništa što bi konkreno promijenilo stanje u opštini. "Osim što bi se promjenila skupštinska većina sve ostalo bilo bi po starom, jer se ništa konkretno ne nudi", napomenuo je Šantić. 
 
Odbornik SDS-a Nebojša Popić uputio je oštre kritike na račun rada načelnika opštine, ali i stanja u opštinskom budžetu. "Moramo da radimo po zakonu, jer samo tako možemo očekivati prosperitet opštine", rekao je Popić. 
 
Pozivajući načelnika da podnese ostavku, Popić je poručio da se deficit u budžetu ne može hvaliti. "Ova opština se sve više zadužuje, iako je načelnik obećao da neće, a zbog lošeg rada ispaštaju građani", rekao je odbornik SDS-a, ocijenivši da će promjena skupštinske većine biti neminovna.
 
Izvor: Srna/Sarajevo-RS

Održana radionica o energetskoj efikasnosti

Za predstavnike opština koje imaju manje od 20 000 stanovnika juče je na Jahorini održana radionica pod nazivom “Enegretska efikasnost u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj”.
 
Organizator radionice je EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Savezom Opština i gradova Republike Srpske.  
 
Iako prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju manje od 20 000 stanovnika nisu obavezne imati Akcioni plan energetske efikasnosti, cilj današnje radionice je bio motivisati opštine da ipak pristupe izradi ovog dokumenta. 
 
 „Prema Zakonu o energetskoj efikasnosti Republike Srpske, opštine koje imaju ispod 20 000 stanovnika, nisu obavezne imati ovaj akcioni plan energetske efikasnosti, međutim ukoliko ga izrade sistemski će pratiti potrošnju energije, realizovati mjere energetske efikasnosti i ostvariti finansijske uštede koje mogu preusmjeriti na nove projekte energetske efikasnosti za javne objekte koje su u nadležnosti opština“, istakao je Ervin Đember, certifikovani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla (CRP).
 
Prisutnima su se obratili stručnjaci za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije iz Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Saveza opština i gradova Republike Srpske, Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci, Centra za razvoj i podršku Tuzla, EFEKT mreže i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ).  
 
„Mnogi ne razumiju pojam energetske efikasnosti, ako ugasite sijalicu vi ste uštedjeli energiju, ali to nije efikasna ušteda jer ste vi sebi narušili komfor. Ne možete živjeti u mraku, ali ako iste te sijalice zamijenite LED rasvjetom, tek onda ste efikasno uštedjeli energiju“ istakla je kao primjer, tokom svog izlaganja Danijela Kardaš, dipl.ing mašinstva, Univerziteta u Banjoj Luci. 
 
Pozitivan primjer, u svom izlaganju, dao je i profesor Petar Gvero sa Mašinskog fakulteta u Banjoj Luci: „Primjer dobre prakse je Austrija, oni su zaustavili iseljavanje nekih ruralnih područja, pojavom biomase i peleta otvorila su se brojna radna mjesta, tako su svi zaposleni u toj privrednoj grani. Bosna i Hercegovina ima ogroman neiskorišten potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije“.  
 
„I mi imamo dosta pozitivnih primjera. Jedan broj opština, potpisivanjem Sporazuma gradonačelnika evropskih gradova (Covenant of Mayors), preuzeo je obavezu unapređenja energetske efikasnosti za 20%, prema preporukama strategije EU 20-20-20“, dodao je Ervin Đember, certificirani savjetnik za energetsku efikasnost iz Centra za razvoj i podršku Tuzla (CRP) i za kraj pozvao sve manje opštine u Republici Srpskoj da pristupe izradi pomenutog akcionog plana.
 
Ovo je treća po redu radionica o energetskoj efikasnosti za jedinice lokalne samouprave Republike Srpske, a na današnjoj su prisustvovali predstavnici Višegrada, Rogatice, Novog Goražda, Kalinovika, Istočne Ilidže, Čajniča, Trnova, Sokoca, Grada Istočno Sarajevo i Berkovića - saopšteno je iz Centra za razvoj i podršku.
 
Izvor: Sarajevo-RS
 

Evidentirano više krađa

U toku protekla 24 časa na području Centra prijavljena su četiri krivična djela, dva narušavanja javnog reda i mira, a dogodile su se četiri saobraćajne nezgode - saopšteno je iz CJB Istočno Sarajevo.

Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, dana 10.06.2015. godine, prijavljeno je da je u toku noći izvršena provala u trgovinsku radnju koja se nalazi u Ulici srpskih palih boraca, opština Istočna Ilidža. Po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen je uviđaj kojim je konstatovano da je nepoznati izvršilac ili više njih, nasilno ušao u navedeni objekat i iz unutrašnjosti otuđio neutvrđenu količinu raznih vrsta cigareta. U toku je rad na rasvjetljavanju opisanog krivičnog djela i identifikaciji izvršilaca.

U mjestu Dvorišta, opština Pale, nepoznati izvršilac ili više njih, nasilno je ušao u vikend kuću vlasništvo Ž.L. Uviđajem je konstatovano da je, prema izjavi vlasnika, iz unutrašnjosti otuđena određena količina električnog alata. Istraga je u toku.

Policijskoj stanici Rudo, oštećena je prijavila da je u mjesecu maju ove godine, u mjestu Gornja Rijeka, opština Rudo, više puta fizički napao S.M., nastanjen u Priboju, R Srbija, i nanio joj povrede glave i tijela, o čemu je dostavila medicinsku dokumentaciju. Po ovlaštenju dežurnog tužioca policijski službenici preduzimaju potrebne mjere i radnje na kompletiranju i dokumentovanju navedene prijave.

Policijska stanica Istočno Novo Sarajevo, nadležnom okružnom tužilaštvu podnijela je izvještaj protiv J.R., iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je u tržnom centru u Istočnoj Ilidži, počinio krivično djelo Krađa.

Izvor: Sarajevo-RS

Konkurs za subvenciju kamatne stope na stambene kredite

Ministarstvo porodice, omladine i sporta raspisalo je juče - 10. juna 2015. godine Konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. 
 
Ministarstvo će subvencionisati 1 procentni poen kamatne stope (1%) na stambene kredite koje plasiraju komercijalne banke u Republici Srpskoj, a po kreditnoj liniji Investiciono razvojne banke Republike Srpske: stambeni krediti.
 
Pravo prijave na konkurs imaju lica koja:
a) su zaključila ugovor sa komercijalnom bankom koja vrši plasman kreditnih sredstava iz kreditne linije Investiciono razvojne banke Republike Srpske: stambeni krediti, do dana zatvaranja ovog konkursa.
b) su u trenutku zaključenja ugovora sa bankom o stambenom kreditiranju po gore navedenoj kreditnoj liniji, imala do 35 godina života; 
v) imaju mjesto prebivališta u Republici Srpskoj.
 
Konkurs je otvoren do 10.jula 2015.godine, a zainteresovani prijave i potrebne dokumente treba da dostave poštom na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta Vlade Republike Srpske, Trg Republike Srpske 1, sa naznakom „Za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove“.
 
Aplikaciona forma za podnošenje zahtjeva može se preuzeti na sajtu Vlade Republike Srpske (www.vladars.net -> ministarstva -> Ministarstvo porodice, omladine i sporta -> Konkurs za subvencionisanje kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove.
 
Izvor: Sarajevo-RS

Rusi će staviti veto ako Srbija to zatraži

  • Objavljeno u Region
Usvajanje nacrta rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija povodom obilježavanja dvadesete godišnjice događaja u Potočarima, moglo bi da bude blokirano u Savjetu bezbjednosti UN u slučaju da Rusi stave veto, što bi Beograd morao da od Moskve zatraži, pišu u današnjim izdanjima "Danas" i "Večernje novosti".
 
Kako objašnjavaju izvori "Danasa", koji su nekada bili visoki diplomatski predstavnici u UN, potrebno je da Srbija izrazi protivljenje predloženom dokumentu da bi dobila podršku Moskve.
"Rusi neće nastojati da budu veći Srbi od Srba. Preduslov za njihov veto u UN treba da bude nezadovoljstvo Srbije, dakle, oni će željeti da najprije čuju stav Srbije...", kažu izvori Danasa.
Rezolucija bi predviđala da 11. jul bude proglašen za dan sjećanja na, kako navode, stradanje više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijenih 1995. godine.
 
"Danasu" je ranije nezvanično potvrđeno i da u ovoj inicijativi, osim Velike Britanije, učestvuju Holandija i Sjedinjene Američke Države.
 
Kako pišu "Večernje novosti", tokom narednog mjeseca između velikih sila vodiće se žestoka diplomatska bitka na temu Srebrenice, a sukob moćnih igrača ponovo će se prelamati preko Srbije i Republike Srpske.
 
I prema pisanju tog lista, sve su procene da bi Rusija mogla da stavi veto na nacrt rezolucije.
 
Izvor: RTRS

Radio Sa-RS