Menu
A+ A A-
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

Danac pozitivan na virus "Zika"

  • Objavljeno u Svijet
Danski državljanin koji je putovao van zemlje je pozitivan na virus "Zika", objavili su danas državni mediji pozivajući se na zdravstvene zvaničnike.
 
Zdravstvene vlasti iz drugog po veličini danskog grada Orhusa, saopštile su da je pacijent boravio u Južnoj i Centralnoj Americi gdje se i zarazio virusom. 
 
Virus "Zika", prenose komarci i dovodi se u vezu sa oštećenjeima mozga ustanovljenim kod nekoliko hiljada novorođenčadi u Brazilu. 
 
Trenutno ne postoji vakcina ili lijek za ovaj virus.
 
Izvor: Srna, Foto:ilustracija

Redovno odvijanje saobraćaja

Na većini puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se jutros odvija redovno, a zbog niske jutarnje temperature na svim mokrim ili vlažnim lokalitetima moguća je poledica.
 
Iz Auto-moto saveza Republike Srpske saopštili su da magla jutros samanjuje vidljivost u kotlinama, posebno na širem području Foče. 
 
Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su sitniji odroni zemlje i kamenja na kolovoz, posebno na putevima pKaranovac-Crna Rijeka, Rogolji-Mliništa, Brod na Drini-Dobro Polje, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jezero-Novo Selo i Karanovac-Kneževo-Ugar. 
 
Vozačima se svjetuje oprezna vožnja prilagođena stanju i uslovima na putu, uz obavezno posjedovanje zimske opreme. 
 
Na magistralnom putu Vukosavlje-entitetska granica /Karuše/, dionica Šešlije-Johovac i Johovac-Rudanka, do 30. juna dolaziće do povremene obustave saobraćaja. 
 
U toku je izgradnja obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u naselju Gredice. Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice izmijenjen je režim saobraćanja zbog radova. 
 
Na regionalnom putu R-474, dionica Vijaka dva-Razboj u toku je sanacija klizišta i rehabilitacija kolovoznog zastora zbog čega se saobraća jednom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila. 
 
Na ovoj dionici preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metra. 
 
Zbog izgradnje puta Nevesinje-Berkovići, dionica Vojne-Zovi Do, saobraćaj se odvija usporeno. 
 
Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu zbog izgradnje vijadukta na auto-putu Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj. 
 
Na regionalnom putu R-413, dionica Kotor Varoš - Mitrovići zbog rekonstrukcije i sanacije gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže saobraća se naizmjenično jednom trakom. 
 
Na regionalnom putu R-476, dionica Ukrina-Vijaka, u Vijačanima, zbog sanacije kolovoza saobraća se povremeno jednom trakom. 
 
Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, moguć je saobraćaj za autobuse M3 klase /vozila sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od pet tona/ i vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu ukupna širina puta iznosi tri metra. 
 
Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika "Drinatrans" Zvornik. 
 
Ovoga jutra nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja u Federaciji BiH /FBiH/. 
 
Zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na magistralnom putu Sarajevo tranzit. 
 
Gusta magla smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove, posebno na autocesti Tarčin-Zenica, magistralnim putevima Sarajevo-Konjic, Sarajevo-Olovo, Mostar-Doljani, Odžak-Bosanski Brod, Zenica-Doboj-Gračanica i Novi Travnik-Bugojno, kao i sve puteve na području Sarajevskog kantona. 
 
Učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz. 
 
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.
 
Izvor:Srna, Sarajevo-RS

Otkazano 67 letova zbog nevremena

  • Objavljeno u Svijet
Ruski aerodrom Šeremetjevo otkazao je danas 67 planiranih letova zbog velikih snježnih padavina.
 
Snijeg je neprestano padao tokom noći u glavnom gradu, a još više padavina se očekuje tokom dana, prenosi "Raša tudej". 
 
Ruska aviokompanija "Aeroflot" otkazala je 19 letova sa moskovskog aerodroma. 
 
U skladu sa vremenskim izvještajima, u januaru je zabilježena najveća akumulacija snijega u Moskvi tokom posljednjih 50 godina.
 
Izvor: RT,Srna Foto:ilustracija (arhiv)

Amerikanac osuđen na 263 godine zatvora

  • Objavljeno u Svijet

amerikanac 263 g.zatvoraDanijel Holclav, bivši policajac iz Oklahome, osuđen je na 263 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja četiri žene dok je bio na dužnosti. Kako navode američki mediji, žrtve ovog monstruma uglavnom su bile siromašne Afroamerikanke koje su imale problema sa zakonom.

Silovatelj se navodno nadao da će žrtve šutjeti, s obzirom da su i same često kršile zakon. Sva silovanja koja je počinio desila su se u Oklahomi, prenose tamošnji mediji.

Dženi Ligons, žrtva koja ga je prva prijavila, zahvalila se svima koji su je podržali, kao i žrtvama silovanja što su izašle i priznale ovaj strašan događaj. Holclav se nije branio tokom suđenja, a njegov advokat je kazao da će se žaliti na presudu.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

U prošloj godini 34 samoubistva

policija rs trakaNa području Centra javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo u 2015. godini registrovana su 34 samoubistva, što je za šest više u odnosu na 2014. godinu, rekla je portparol Centra Danka Tešić.

Tešićeva je navela da je samoubistvo počinilo 27 muškaraca i sedam žena, te da je najviše samoubistava izvršeno vješanjem - 20, sedam vatrenim oružjem, zatim skakanjem sa visine i utapanjem. Ona je napomenula da su u najvećem broju slučajeva, njih 21, samoubistva izvršila lica starija od 60 godina.

"Osam slučajeva samoubistava registrovano je u opštini Pale, sedam u opštini Sokolac, po pet u opštinama Foča i Istočno Novo Sarajevo, po dva u opštinama Višegrad, Han Pijesak i Istočna Ilidža, te po jedno u opštinama Kalinovik, Rudo i Istočni Stari Grad", rekla je Tešićeva.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Prekršajni nalog licu koje je vrijeđalo Vukanovića

policijski autoMuškarac čiji su inicijali M.V. iz Istočne Ilidže priznao je policiji da je verbalno vrijeđao N.V, nakon čega je sankcionisan prekršajnim nalogom, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti /CJB/ Istočno Sarajevo, prenosi SRNA.

N.V. je prijavio policiji u Istočnom Novom Sarajevu da mu je juče ispred Tržnog centra "Tom", opština Istočna Ilidža, prišao njemu nepoznat muškarac i verbalno ga vrijeđao. N.V. je upućen u prostorije kriminalističke policije radi davanja pismene izjave na okolnosti prijavljenog događaja, što je on odbio rekavši da samo želi da prijavi događaj, te da se u slučaju pronalaska lice upozori na ponašanje.

Preduzimanjem potrebnih mjera i radnji, danas je utvrđeno da je riječ o licu čiji su inicijali M.V, nastanjen u Istočnoj Ilidži.On je pozvan u službene prostorije policijske stanice gdje je tokom razgovora priznao da je počinio navedeni prekršaj, prenosi SRNA.

Nezvanično saznajemo da se radi o Nebojši Vukanoviću, koji je napadnut od strane jednog ili dva lica ispred TC ''Tom'', što je i sam izjavio u sinoćnem obraćanju na BN televiziji.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Sud BiH pustio na slobodu osumnjičene za terorizam

hapsenje fed.policija teroristiOdlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane, Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog te je osumnjičenima Elviru Muratoviću, Kamlu Muriću, Semiru Salkoviću, Zulfi Alajbegoviću, Edinu Tabakoviću, Darku Peci, Elviru Mašiću i Adisu Kešanu ukinut pritvor i određene mjere zabrane, saopšteno je danas iz Suda BiH.

„Mjere se odnose na zabranu napuštanja boravišta (kretanje osumnjičenih se ograničava isključivo na njihov dom) uz obavezu ovlaštenih službenih lica da vrše svakodnevne nasumične kontrole poštivanja ove mjere) i putovanja (uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine)“, dodaje se u saopštenju.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršiće se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco , Elvir Mašić i Adis Kešan uhapšeni u akciji „Rez“ osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organiziranje – pripadanje terorističkoj grupi, a u vezi s krivičnim djelom terorizam, navodi se u saopštenju.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Istočna Ilidža: Oštetio dva TV-a u kladionici

policijski autoU toku proteklа 24 čаsа nа području  Centrа  prijаvljenа su tri  krivičnа  djelа,  nisu registrovаnа nаrušаvаnjа jаvnog redа i mirа, а dogodile su se dvije    sаobrаćаjne nezgode.

- Policijskoj stаnici Istočno Novo Sаrаjevo, dаnа 17.01.2016. godine,  prijаvljeno je dа je u sportsku klаdionicu kojа se nаlаzi u Ulici Trg ilidžаnske brigаde, opštinа Istočnа Ilidžа, ušаo muškаrаc koji je, nаkon što mu niko od prisutnih nije dаo cigаretu koju je trаžio, udаrio šаkom i oštetio dvа LCD televizorа.

Po ovlаštenju dežurnog tužiocа izvršen je uviđаj. U toku je rаd nа identifikаcijii zvršiocа.

- Policijskoj stаnici Novo Gorаžde, 17.01.2016. godine, prijаvljeno je dа je iz Fаbrike zа proizvodnju žice  u Novom Gorаždu, nepoznаto lice ili više njih otuđilo kаblove zа dovod električne energije. Po ovlаštenju dežurnog tužiocа izvršen je uviđаj. U toku je preduzimаnje potrebnih mjerа i rаdnji nа rаsvjetljаvаnju  krivičnog djelа Teškа krаđа.

- U mjestu Miljeno, opštinа Čаjniče,  u toku noći 16/17.01.2016. godine, nepoznаto lice ili više njih izvršilo je nаsilno rаzbijаnje stаklа nа  trgovinskoj rаdnji i iz unutrаšnjosti otuđilo  određen iznos novcа od pаzаrа.  Izvršen je uviđаj. Istrаgа je u toku.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

 

Bačen ''molotovljev koktel'' na džamiju u Podvitezu

policija rs nova1Stanici javne bezbjednosti Pale, dana 15.01.2016. godine, oko 12,30 časova, prijavljeno je da je u neutvrđenom vremenskom periodu, nepoznati izvršilac ili više njih bacio dva improvizovana „molotovljeva koktela“ na ulaz u džamiju koja se nalazi u mjestu Podvitez, opština Pale.

Po ovlaštenju dežurnog tužioca izvršen je uviđaj kojim je utvrđeno da nema oštećenja na navedenom vjerskom objektu. U toku je preduzimanje potrebnih mjera i radnji na identifikaciji izvršioca (izvršilaca).

Kompletan prikupljeni materijal biće dostavljen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo na ocjenu i nadležnost.

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Oprez vozačima zbog poledice

stanjeputevi03012016U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se odvija redovno, bez posebnih ograničenja. Vozi se po mjestimično vlažnim kolovozima, uz povećnu opasnost od odrona na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina. Takođe, zbog večerašnjeg zahlađenja i snježnih padavina u planinskim predjelima, preporučuje se oprezna vožnja zbog poledice na putevima.

U AMS Republike Srpske izdvajaju putne pravce na kojima se saobraćaj odvija usporeno: Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini,  Banja Luka-Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Karanovac-Kneževo. Takođe, na ostalim putnim pravcima vozačima se savjetuje oprezna vožnju i obavezno posjedovanje zimske opreme.

Radovi:

Na putevima na kojima se izvode radovi privremena saobraćajna signalizacija reguliše saobraćaj čije je poštovanje obavezno.ZabraneNa  magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/CG (Šćepan Polje), nakon završenih radova na poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja, moguć je saobraćaj za autobuse M3 klase (vozila sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od 5 t) i saobraćaj vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu koje se nalazi na stacionaži 7+700 u dužini od 20 m, ukupna širina puta iznosi 3 m, te da je isto obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Na regionalnom putu R-454 a Bratunac 3-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobuse klase M3, dok se zabrana  ne odnosi   na autobuse prevoznika ad. Holding "Drinatrans" Zvornik.

FEDERACIJA BiH:

Prohodnost većine puteva u  FBiH je zadovoljavajuća, a vozi se po mjestimično vlažnom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Zbog pomjeranja terena obustavljen je saobraćaj za teretna vozila preko 3,5 tone najveće dopuštene mase i autobuse na dionici M-5 tranzit kroz Sarajevo. Saobraćaj za ove kategorije vozila preusmjeren je kroz grad, navode iz AMS Republike Srpske.

Kraći zastoji mogući su na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo putni pravac Jablanica-Prozor gdje se zbog sanacionih radova saobraćaj odvija jednom trakom naizmjenično, uz moguće povremene obustave.

GRANIČNI  PRELAZI: U AMS RS navode da na većini graničnih prelaza u BiH zadržavanja nisu duža od 20 minuta.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Radio Sa-RS