Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

Crna Gora prodaje Titovu jahtu

  • Objavljeno u Region

titova jahta crna goraVlada Crne Gore objavila je danas na Twitteru da će nekadašnja Titova jahta "Jadranka" biti ponuđena na prodaju putem javnog oglašavanja, po početnoj cijeni od 80.000 evra

"Nekadašnja Titova jahta ''Jadranka'', izgrađena u brodogradilištu u Kraljevici 1977, oglašena je suvišnom za potrebe državnih organa Crne Gore", navodi se u tvitu.

Kako se dodaje, jahta će biti ponuđena na prodaju putem javnog oglašavanja, po početnoj cijeni, na osnovu procjene vještaka, od 80.000 evra.

 

 

Ima li Vlada RS isti odnos prema svim opštinama?!

cvijanovic dodik rsU Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) kažu da Vlada Republike Srpske, po direktivi predsjednika RS Milorada Dodika, obilazi i pomaže samo one opštine čiji su načelnici iz reda SNSD-a, te da prema opštinama pod vlasti SDS imaju samo "maćehinski" odnos.

Iz Vlade demantuju i tvrde da nema selektivnog pristupa prilikom ulaganja u zajednice u Republici Srpskoj.

Načelnici iz SDS su uputili poziv predsjednici Vlade i ministrima da posjete njihove opštine u roku od 30 dana, jer su nezadovoljni odnosnom Vlade Republike Srpske prema njima.

"Tražimo da se prestane sa praksom da se posjećuju samo opštine u kojima je na vlasti SNSD", rekao je Miroslav Lučić, predsjednik Konferencije za lokalnu upravu SDS.

On je istakao i da nisu tačne izjave da Vlada ima dobar odnos sa svim zajednicama, jer ima selektivni i diskriminatorski odnos prema opštinama u kojima je na vlasti SDS.

Lučić je najavio i da će načelnici iz SDS napustiti Savez opština i gradova Republike Srpske ukoliko predsjednik Saveza Ljubiša Ćosić ne sazove hitnu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o problemima opština.

Međutim, iz Vlade Republike Srpske poručuju da nije tačno da se ne dijele lokalne zajednice kojim će se pomoći u njihovom razvoju.

"Vlada RS je u potpunosti opredjeljena za ravnomjeran razvoj svih opština u Srpskoj i nema selektivan pristup kada su u pitanju ulaganja u njihov razvoj. Predstavnici Vlade redovno posjećuju sve opštine i ostvaruju kontakte sa svim načelnicima i gradonačelnicima, a takva praksa biće nastavljena i u budućem periodu", istaknuto je u Vladi RS za "EuroBlic".

Predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić poručuje da će do kraja godine biti održana sjednica Predsjedništva Saveza, na kojoj će raspravljati o problemima opština, ali da očekuje i da načelnici SDS pripreme argumentovane činjenice za sve što tvrde u javnosti posljednjih dana.

"Pripremićemo materijale iz kojih se vidi jednak odnos Vlade Republike Srpske prema svim opštinama i gradovima. Međutim, Savez je organizacija koja okuplja opštine i nije mjesto na kojem se raspravlja o politikama, tako da ne stoje optužbe iz SDS", kaže Ćosić.

 

Načelnik za primjer: Sam se vozi da bi uštedio

radenko banjacDa u Srpskoj ipak postoje funkcioneri koji nemaju ličnog vozača, najbolje pokazuje primjer načelnika Ribnika, Radenka Banjca, koji je, da bi smanjio troškove u lokalnom budžetu, volan uzeo u svoje ruke.

Banjac kaže da je smatrao da je angažovanje vozača koji bi vozio samo njega nepotreban trošak, zbog čega je radnika koji je bio na tom mjestu rasporedio na drugo.

Dodaje da mu ne predstavlja problem da sjedne za volan i ide sam na službeni put, koliko god bio dug.

"Ostalim službenicima u opštini na raspolaganju su dva vozača, a kad ja treba negdje službeno da idem, samo uzmem vozilo, naravno, ako je u tom momentu slobodno", kazao je Banjac kojem je ovo prvi mandat u opštini.

Ističe da je urađena nova sistematizacija radnih mjesta te da, uprkos tome, niko neće ostati bez posla.

Osim racionalizacije troškova, u opštini se trude da zaposle što više sugrađana i obezbjede kvalitetnije uslove za život.

"U proteklom periodu posao je obezbjeđen za dvadesetak žena sa sela u tvornici obuće "Bema" u Mrkonjić Gradu. U prostorijama stare škole planirano je otvaranje pogona, za šta još tražimo investitora", kazao je Banjac.

Dodao je da bi ova opština uskoro trebalo da dobije i vatrogasni dom, kao i spomen-sobu borcima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992 - 1995. godine, ispred koje će biti urađen i trg.

Prema njegovim riječima, saniran je krov stare škole u Crkvenoj i izgrađen most u Sredicama.

"Sve u svemu, ponosan sam što se nalazim na čelu jednog tima kome je dato povjerenje da vodi opštinu u narednom periodu", kazao je Banjac.

Kada je u pitanju opštinska kasa, u toku je priprema budžeta za narednu godinu koji ne bi trebalo da iskače iz ovogodišnjih okvira, a to je 3,9 miliona KM.

"U budžetu za narednu godinu planiramo da obezbjedimo i novac za zapošljavanje sugrađana u vidu podsticaja preduzećima, kao i za pripravnike", istakao je Banjac.

Njegovi sugrađani smatraju da na Banjca treba da se ugledaju i ostali funkcioneri u Republici Srpskoj, posebno manjih opština koji u nekoliko koraka mogu sve obići.

"Oduševio sam se kada sam čuo da još ima političara koji cijene novac svojih sugrađana", kaže jedan stanovnik Ribnika koji nije želio da mu se objavi ime.

S njim se slaže i Vesna Kevac koja kaže da Banjac puno putuje zbog posla i učestvuje na svim seminarima, za dobrobit opštine.

"Smatram da je pozitivno to što nema ličnog vozača", kazala je Kevac i dodala da je zahvaljujući načelniku okruženje čulo za ovu opštinu koja obiluje prirodnim bogatstvima.

Dom zdravlja

Banjac kaže da je situacija u Domu zdravlja, čiji su zaposleni pre nekoliko mjeseci štrajkovali zbog neisplaćenih plata i ostalih dugovanja, stabilizovana.

"Likvidnost Doma zdravlja iduće godine biće stavljena na prvo mjesto, a sve kako bi ova zdravstvena ustanova funkcionisala kako treba", kazao je Banjac.

 

Pekaru digli auto u vazduh jer nije platio reket

policija fbih auto rotacijaSnažna eksplozija uznemirila je juče stanovnike Mostara, gdje je eksplodirala bomba ispod BMW-a X1, vlasništvo Pervera Gigollaja, vlasnika pekare "Inpek", koji sumnja da mu se na ovaj način svete lokalni kriminalci jer ne želi da im plaća reket.

U momentima eksplozije, oko dva sata nakon ponoći, automobil je bio parkiran kod kuće ovog pekara, u mostarskom naselja Zalik. Povrijeđenih nije bilo.

U policiji, zbog istrage, nisu mogli govoriti o detaljima.

Gigollaj, međutim, ističe da je ovo samo jedan od niza napada na njega i njegovu imovinu. Kaže da je pekaru zatvorio juče u 0.30 sati i službenim automobilom otišao kući.

Nakon toga je sjeo u svoj BMW i otišao po suprugu i dijete koji su bili kod njenih roditelja.

"Oko 1.15 smo stigli kući. Spremili smo se za spavanje i zatim je snažno eksplodiralo. Ne znam tačno, ali četiri ili pet puta razbili su mi stakla na pekari. Jednom su mi razbili i staklo na autu. Pozivali su me preko telefona i tražili od mene novac, na što ja nisam pristao", tvrdi vlasnik pekare.

Ispred njegove pekare je 2015. godine aktivirana bomba, a tada su uništena stakla na radnji i dio inventara, s tim što je oštećen i jedan automobil. Gigollaj kaže da je prava sreća što u posljednjem napadu niko nije stradao, s obzirom na to da su sat vremena prije u vozilu bili on i članovi porodice.

"Ovo je katastrofa. Prvo pekara, sada automobil. Sutra će mi, dok budem sjedio sa suprugom i djetetom, bombu ubaciti u kuću kroz prozor. Očigledno treba neko izgubiti glavu pa da se stvari pokrenu", rekao je razočarani pekar.

Poziv Mugabeu da podnese ostavku

  • Objavljeno u Svijet

mugabe zimbabveAnalitičari ocjenjuju danas da su u Zimbabveu "uglavnom stigli do krajnje tačke" pregovori o povlačenju dugogodišnjeg predsjednika Roberta Mugabea.

U toj afričkoj zemlji i dalje traju tihi pregovori o rješenju političke krize i izvjesnom kraju višedecenijske vladavine predsjednika Mugabea. Mugabe je od juče u kućnom pritvoru pošto je vojska preuzela kontrolu nad zemljom.

Noks Čitijo, saradnik u afričkom programa britanskog instituta Četam Haus, upozorava da su spekulacije i dalje velike, ali da izgleda da je Katolička crkva uključena u pregovore s vojskom i Mugabeom.

On je rekao da je cilj mirna i organizovana tranzicija.

"Ono što je jasno je da je sad pitanje sati ili dana prije nego što se on povuče", rekao je Čitijo.

Očevici su potvrdili da su danas vidjeli da se kroz ulice glavnog grada Hararea kreće kolona Mugabeovih vozila.

Čitijo je rekao da vojska želi dostojanstven odlazak za Mugabea koji vlada zemljom od njenog sticanja nezavisnosti od vladavine bijele manjine 1980. godine.

Rekao je da ne zna gdje će oboljeli 93-ogodišnji Mugabe otići, ali da će za izbor destinacije vjerovatno biti uzeto u obzir njegovo posustalo zdravlje.

Predsjednik susjedne Južne Afrike Džejkob Zuma rekao je danas da je suviše rano da se zauzme neki čvrst stav o Zimbabveu i da će politička situacija "vrlo skoro da se razjasni".

Zuma je rekao da ne želi da spekuliše o Zimbaveu, gdje dugogodišnjeg predsjednika Mugabea vojska drži u kućnom pritvoru i množe se pozivi da se on skloni.

Zuma je pozvao na mirno rješenje sadašnje situacije.

Saobraća se po mokrom i klizavom kolovozu

stanje kisa pale sarsVećina putnih pravaca u Republici Srpskoj je prohodna, vozi se po mokrim i klizavim kolovozima. Magla se još uvijek zadržala u kotlinama i uz riječne tokove, kao i u višim predjelima, a izdvajamo područje Mrkonjić Grada, Doboja, Kneževa, Gornjeg i Donjeg Podrinja, Vlasenice i Sarajevsko-romanijske regije.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Kraće obustave saobraćaja, mogu se očekivati na dionicama na kojima je zbog radova izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije je poštovanje obavezno.

Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna, saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona kamenja i zemlje na kolovoz. Kraće obustave saobraćaja, mogu se očekivati na dionicama na kojima je zbog radova izmijenjen režim vožnje i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom, čije je poštovanje obavezno.

Vozačima savjetujemo maksimalno opreznu i sporiju vožnju, prilagođenu uslovima i stanju na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna.

Podsjećamo, pod zimskom opremom za putnička vozila, a prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja BiH, podrazumijeva se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili
2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Dodatno za teretna vozila i autobuse u zimsku opremu ubraja se lopata i vreća pijeska. Na vozilima se ne smiju postavljati gume sa ekserima.

Na magistralnom putu M-5, u tunelu Kalovita Brda na dionici Ljubogošta – Pale, saobraćaj je, zbog sanacionih radova, potpuno obustavljen i odvija se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela. (predviđeno je da radovi traju do 31.12.2017.)

FEDERACIJA BiH

Danas se i u FBiH saobraća po pretežno mokrom ili vlažnom kolovozu, dok ugaženog snijega ima na magistralnom putu M-15 Glamoč-Mlinište. Upozoravamo na moguće nailaske na poledicu, kao i na učestale odrone, te savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Vidljivost je mjestimično smanjena zbog magle ili niske oblačnosti, a izdvajamo magistralne puteve M-5 Ripač-Vrtoče, M-5 Travnik-Donji Vakuf, M-17 Sarajevo-Konjic i M-16.2 Prozor-Gornji Vakuf, saopšteno je iz BiHAMK-a.

Od puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo magistralni put M-17 lokalitete Konjic (kod mosta) i Drivuša, kao i regionalne puteve R-469 Živinice-Međaš i R-461a Srebrenik-Donja Orahovica.

GRANIČNI PRELAZI

Na graničnim prelazima u BiH zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

 

SNSD izdvaja 5 miliona KM za zgradu

snsd zgrada banjalukaSavez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) počeo je sa izgradnjom zgrade u Banjaluci čija vrijedost bi trebala da iznosi pet miliona KM.

Radovi u banjalučkom naselju Rosulje su počeli prije mjesec dana, a trenutno je u toku postavljanje temelja i izgradnja podruma.

U ovoj zgradi trebalo bi da bude smješten Glavni odbor SNSD-a koji je trenutno u prostorijama u centru grada za koje se plaća najamnina.

Inače, SNSD je zemljište sa kućom na kojem pravi zgradu kupio prije desetak godina, a koje su tad platili oko pola miliona maraka. Nakon toga, ušli su i u posao sa jednom građevinskom firmom iz Banjaluke sa kojom su sa 300 000 KM učestvovali u izgradnji objekta u kojem su trebali preseliti svoj sekretarijat.

Ipak, i pored uplaćenog iznosa nikad nisu uselili u nove prostorije.

Zgrada bi trebala da posjeduje podrum, prizemlje, dva sprata i potkrovlje. Radove na objektu izvode Integral inženjering iz Laktaša i Integra inženjering iz Banjaluke, a predviđeni rok za je pet mjeseci.

 

 

"Jahorinke" žele bodove protiv "Banjalučanki"

  • Objavljeno u Sport

zok jahorina 2017 18Odbojkašice "Jahorine" u meču 6. kola Premijer lige BiH dočekuju UOK "Banjaluka Volej" iz Banjaluke, te nakon odlične pobjede u prošlom kolu protiv "HE na Drini", nadaju se novom trijumfu.

Trener "Jahorine" Danilo Tadić rekao je za naš portal da očekuje bar podjelu bodova na svom terenu, te cijeni protivnika koji se nalazi na petom mjestu na tabeli sa 8 osvojenih bodova.

"Jahorinke" nakon pet odigranih kola imaju dvije pobjede i tri poraza, a u prošlom kolu bile su bolje od "HE na Drini" u Višegradu sa 3:1.

Utakmica se igra u subotu, 17. novembra u SPC "Peki" sa početkom u 18:00 časova.

 

 

 

Tešanović: Ili će ovi momci dobiti što zaslužuju ili nećemo nastaviti ligu

  • Objavljeno u Sport

boris tesanovic slavijaRukometaši "Slavije" plasirali su se u narednu fazu Kupa Bosne i Hercegovine savladavši Goražde 37:32.

Trener "Slavije", Boris Tešanović, rekao je poslije utakmice da je ovo bila bitna utakmica za "Slaviju" kako bi prekinuli niz poraza, i povratili potrebno samopouzdanje.

- Ova utakmica je bila dosta bitna za nas, radi nekih drugih stvari koji se dešavaju oko nas. Imali smo četiri poraza u nizu, tako da nam je ova utakmica bila bitna da presječemo taj gubitnički niz. Vidjelo se da su momci malo klonuli duhu, i prethodnu i ovu utakmicu smo imali dosta problema sa povredama, ali iznijeli smo danas ovu utakmicu i došli do pobjede.

"Slaviju" u posljednje vrijeme pogađaju brojni problemi. Pored povreda tu su i finansije. Rijetki su spremni da daju novca u ovaj kolektiv, pa je upitno funkcionisanje ovoga kluba, o čemu će sigurno biti više riječi u narednim danima.

- Velika stvar koja se dešava oko našeg kluba je problem funkcionisanja kluba i ljudi oko nas i nerazumijevanje naše sredine. Momci se bore svaki dan, dolaze do povreda i sličnih stvari, a iskreno nemamo finansije da odigramo prvenstvo, ne dobijamo plate. Ne želim sada više o tome. U narednim danima ćemo napraviti neke radikalne poteze. Ili će ovi momci dobiti što su zaslužili ili nijedan od ovih momaka zajedno sa nama koji ih vodimo neće nastaviti ligu. Kako sad stvari stoje neki ljudi pokazuju da grad ne zaslužuje premijerligaša, da ovi momci odavde nezaslužuju da igraju ovdje i ne zaslužuju njihovu podršku.

Tešanović je ipak zadovoljan urađenim u dosadašnjem dijelu sezone.

- Mi smo prezadovoljni. Koliko god neko rekao da smo izgubili četiri utakmice zaredom mi se borimo sa dosta velikim klubovima. Mi smo dosta mali klub i ne možemo se ni porediti sa ostalim klubovima i njihovim finansijama. Mi smo opet u toj nekoj sredini tabele, iako je veći dio sezone prošao, a mnogi su nam prognozirali zonu ispadanja i ispadanja. Moglo je biti i još nekih boljih rezultata, ali nažalost takav je sport. Povrede su nas neke zadesile, ali tu smo da se borimo sa problemima.

 

Foto: sportdc.net

Skupština grada protiv osnivanja odsjeka ETF-a u Milićima

univerzitet logo pale sarsOdbornici u Skupštini grada Istočno Sarajevo nisu za to da se u Milićima osnuje odsjek Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te su zbog toga zadužili gradonačelnika Vukovića razgovara sa rukovodstvom Univerziteta i prenese njihov stav po tom pitanju.

Gradonačelnik Nenad Vuković u nedavnoj posjeti Rektoratu Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazio je podršku rukovodstvu ovog univerziteta ističući da, kao javna visokoškolska ustanova, ima strateški interes za grad Istočno Sarajevo.

Inicijativa opštine Milići i eventualne aktivnosti u tom pravcu, suprotne su Zaključku Skupštine grada Istočno Sarajevo sa četvrte redovne sjednice kojim se insistiralo od Univerziteta da ne dozvoli izmještanje bilo kojeg fakulteta ili studijskog programa van opština grada Istočno Sarajevo.

Takođe, stav je da se razmotri mogućnost vraćanja određenih fakulteta i smijerova u okvire grada Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

Radio Sa-RS