Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Redakcija

Redakcija

Veb sajt::

BiH prva na crnoj listi smrti na drumovima

motor udesNa bh. cestama život je izgubilo čak 1.596 osoba u posljednjih pet godina, 8.496 ih je pretrpjelo teže povrede, dok je čak 41.516 učesnika u saobraćaju lakše povrijeđeno.

Ukoliko bi se ovaj crni bilans nastavio, BiH bi i dalje bila na neslavnom prvom mjestu u regionu i prvi vrhu u Evropi po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama na milion stanovnika. Taj broj je prošle godine iznosio 96,05.

Crna statistika bila je najveći povod za šesto obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća. Tom prilikom u više gradova upriličene su razne manifestacije, pokazne vježbe, edukacije i besplatni tehnički pregledi vozila. A sve sa ciljem - oprez u saobraćaju.

Simulacija saobraćajne nesreće s teško povrijeđenim izazvala je u petak pravu pometnju među Dobojlijama, koji su se okupili u centru grada misleći da je stvarno riječ o udesu.

"Vidim nešto se dešava, a mediji snimaju izjave, pa sam se pitao zašto ne snimaju nesreću, nego posadili sagovornika ispred sebe i ne obraćaju pažnju šta se dešava", kazao je Dobojlija, koji je sa sinom šetao parkom.

Simulacija je bila dio aktivnosti, a ove godine je Doboj bio domaćin.

"Na ovaj način se skreće pažnja svim učesnicima u saobraćaju, bilo pješacima, bilo vozačima, na obavezu čuvanja jedni drugih", kazao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS.

Od posljedica saobraćajnih nesreća u RS je prošle godine poginulo 130 osoba, 703 su teže i 2.878 osoba lakše povrijeđeno.

"Za deset mjeseci ove godine na putevima u RS smrtno je stradalo 29 lica manje nego prošle godine, takođe smanjen je broj teško i lakše povrijeđenih lica", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Preduzeće "Putevi RS" je 24 mjesta u RS označilo kao crne tačke, a prednjače dionice Ljubogošta - Pale, zatim Zvornik u pravcu Osmaka, a posebno kritična je relacija od Banjaluke ka Prnjavoru.

Na području Doboja su kritični svi ulazi i izlazi iz grada, navode u Savjetu za bezbjednost saobraćaj grada.

Simulacija je održana i u Banjaluci, a Dragan Milošević, komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja, je rekao da je broj saobraćajnih nesreća u ovom gradu nešto niži u odnosu na prošlu godinu.

"Ono što je konstanta kada su u pitanju nesreće sa smrtnim posljedicama je da je dominantan uzrok istih - neprilagođena brzina", kaže Milošević.

Prema podacima, u prošloj godini u RS se najviše ginulo zbog brzine, koja je bila uzrok 53,72 odsto udesa.

Kada su u pitanju godine stradalih, najviše ih je između 20 i 30 godina. Takođe, najveći dio nesreća se događa vikendom u jutarnjim časovima.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi Banjaluka, istakao je da ovakvi dani, pored edukativnog karaktera, služe i da bi sve nas podsjetili da stradali na drumu nisu samo puka statistika.

"Radi se o našoj rodbini i prijateljima. Prošle godine u Banjaluci imali smo oko 2.600 udesa i 13 smrtno stradalih, a ove godine za prvih 10 mjeseci taj broj iznosi 10", rekao je Sandić.

BIHAMK kao član i nosilac licence Evropskog programa za procjenu sigurnosnih performansi cesta izradio je Mapu rizika magistralnih cesta u FBiH.

"Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da više od 50 odsto analiziranih cesta spada u ceste visokog rizika to jest da na tim dionicama postoji velika vjerovatnoća da će se dogoditi saobraćajna nezgoda s fatalnim posljedicama", navode iz BIHAMK-a.

Prema ovoj mapi, jedna od najrizičnijih cesta je magistralna cesta M17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, na kojoj je u periodu 2009 - 2013. smrtno stradalo 38 osoba, slijedi dionica Doboj -Lukavac, na kojoj je u istom periodu život izgubilo 32 ljudi, zatim Jablanica - Mostar sa 25 poginulih, Bugojno - Gornji Vakuf i B. Krupa - B. Otoka sa 17 stradalih.

Broj poginulih na milion stanovnika (2016. godina)

Bugarska - 99
BiH - 96,05
Srbija - 85,8
Hrvatska - 73,3
Slovenija - 63
Njemačka - 39,1
Švajcarska - 25,9

Uzroci saobraćajnih nezgoda

(Podaci MUP-a RS za 2016.)

Radnje vozilom (lijevo, desno, preticanje...) - 25,3 odsto
Brzina - 24,7 odsto
Nedržanje odstojanja - 13,7 odsto
Nepoštovanje prvenstva prolaza - 13,2 odsto

Sedorf među kandidatima za klupu reprezentacije BiH

  • Objavljeno u Sport

klarens sedorfNakon što se Slavoljub Muslin odbio da bude selektor reprezentacije BiH, Fudbalski savez Republike Srpske ima nove kandidate za tu funkciju koja je ostala upražnjena jer je Mehmedu Baždareviću istekao ugovor nakon neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Doskorašnji selektor Srbije u preliminarnom razgovoru sa članovima Stručne komisije za izbor selektora rekao je da sebe ne vidi u novoj ulozi tako da su ostala dva kandidata za ovu funkciju, Meho Kodro i Amar Osim.

Pošto nijedan od njih nije dobio podršku članova Izvršnog odbora donošenje odluke prolongirano je za 29. novembar kada je zakazan nastavak sjednice ovog tijela. Kako stvari sada stoje sastanak neće biti održan tog datuma pošto u posjetu Savezu stiže predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin pa će se Izvršni odbor sastati nekoliko dana poslije.

FS RS je predložio osam kandidata za selektora među kojima se nalaze bivši selektor Austrije Marsel Koler, Slovak na klupi Gruzije Vladimir Vajs, Slovenac Matjaž Kek koji vodi "Rijeku", doskorašnji selektor Slovenije Srećko Katanec, bivši selektor Azerbejdžana Robert Prosinečki, proslavljeni holandski fudbaler Klarens Sedorf koji je vodio "Milan" i "Šenžen", Boško Đurovski koji je posljednji angažman imao prošle sezone u "Crvenoj zvezdi", a sada je u ostao u klubu, te aktuelni selektor mlade reprezentacije BiH Vinko Marinović.

Među željama je bio je njemački stručnjak Feliks Magat, ali se od njega odustalo.

"To je naše razmišljanje i stručna komisija bi sa njima trebalo da razgovara. Možda imamo različite poglede, ali želimo najbolje za reprezentaciju. Da li će oni biti i kandidati ne znam", izjavio je predsjednik FS RS i član IO FS BiH Mile Kovačević.

Prema njegovim riječima, Baždarević je imao platu od 15.000 evra dok sada ne žele da pominju visinu ugovora jer žele da prvo vide ko je zainteresovan.

"Želimo čuti koliko koji trener traži pa onda da vidimo možemo li odgovoriti na njegov zahtjev. Plata se može povećati ako zadovoljava naše kriterijume", dodao je Kovačević.

Bili i Bajević

Sarajevski mediji prenijeli su informaciju da je nekadašnji selektor Hrvatske Slaven Bilić, koji je dobio otkaz u "Vest Hemu", interesantna opcija kao i član Stručne komisije za izbor selektora Dušan Bajević.

 

 

Uvesti obaveznu praksu za srednjoškolce u Srpskoj

srednjoskolci ilustracijaPrijedlogom zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju uvodi se stručno obrazovanje i obavezna praktična nastava od dvije sedmice u kontinuitetu u preduzećima koja se bave onom djelatnošću za koju se učenici školuju, a pod nadzorom škole i poslodavca i u skladu sa odgovarajućim normativima, rečeno je u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Učenici će imati pravo izbora, što podrazumijeva da mogu slobodno da izaberu između škole za obavljanje praktične nastave i jednog ili više poslodavaca koji ispunjavaju zahtjeve za obavljanje praktične nastave, uz saglasnost škole.

U Ministarstvu navode da je propisano da se, u cilju obezbjeđenja veze između srednjeg stručnog obrazovanja, obuke i tržišta rada, osniva tripartitno savjetodavno vijeće na nivou Republike, koje ima savjetodavnu ulogu, a u čiji sastav su uključeni predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva.

Radi unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Vlada će osnovati Savjet za razvoj predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao posebno savjetodavno tijelo koje se imenuje iz reda akademika, univerzitetskih nastavnika i saradnika, profesora, nastavnika, učitelja, vaspitača i stručnih saradnika iz oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Novina u Prijedlogu zakona, koji je Vlada Srpske utvrdila u četvrtak, 16. novembra, jeste i to da škola, u skladu sa mogućnostima, organizuje vaspitno-obrazovni rad za učenike kojima je izrečena zavodska mjera – upućivanje u vaspitno-popravni dom.

Takođe, novina je i da škola donosi razvojni plan kojim se utvrđuju prioriteti u ostvarivanju obrazovno-vaspitnog rada, pored obaveze donošenja godišnjeg programa rada, te vodi obrazovno-vaspitni karton za svakog učenika, sa početnim podacima preuzetim iz osnovne škole.

Ministar u ime osnivača za javne škole, najkasnije do kraja mjeseca marta tekuće godine donosi plan upisa za narednu školsku godinu, a jedan od kriterijuma za upis učenika u prvi razred srednje škole, pored onih propisanih važećim zakonom, biće i rezultat koji učenik ostvari na maloj maturi.

"Propisano je da je vanredni učenik onaj koji stiče srednje obrazovanje bez redovnog pohađanja nastave, putem polaganja ispita, i izgubio je status redovnog učenika, a mlađi je od 17 godina. Redovan učenik završnog razreda koji ne položi popravni, maturski ili završni ispit u avgustovskom ispitnom roku, može taj ispit da polaže kao vanredan učenik u ispitnim rokovima utvrđenim opštim aktom škole, uz obavezu plaćanja naknade troškova u skladu sa rješenjem ministra", kažu u resornom ministarstvu.

Novina kod procedure prijema pripravnika odnosi se na polaganje praktičnog i usmenog dijela ispita, gdje praktični dio stručnog ispita pripravnik polaže u školi, a usmeni dio u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Kada je riječ o rukovođenju i upravljanjau školom, novina je da Vlada, na prijedlog ministra, imenuje za direktora jednog od kandidata sa spiska kandidata koje predlaže školski odbor, a ukoliko ministar ne predloži nijednog kandidata, Vlada imenuje vršioca dužnosti direktora do završetka konkursne procedure, a najduže na 90 dana.

"Mandat direktora traje četiri godine i počinje od dana stupanja na dužnost te nije ograničen broj mandata. Direktor za svoj rad odgovara Vladi, školskom odboru i ministru, a propisano je i da po isteku mandata ili prestanku obavljanja dužnosti, direktor se vraća na radno mjesto sa kojeg je imenovan za direktora", dodaju u Ministarstvu.

Radi vrednovanja kvaliteta obrazovno–vaspitnog rada, u školi se sprovodi samovrednovanje i spoljašnje vrednovanje rada škole, a na osnovu rezultata vrednovanja škola sačinjava plan za unapređivanje kvaliteta rada u oblastima definisanim standardima osiguranja kvaliteta rada škole, a u skladu sa propisanim standardima osiguranja kvaliteta.

"Nakon završetka četvrtog razreda opšteg obrazovanja može se vršiti pismena provjera ishoda učenja učenika, odnosno vrši se republička matura, putem rješavanja testova, a ministar donosi odluku o sprovođenju republičke mature. Ova aktivnost služi školi za utvrđivanje kvaliteta rada nastavnika i škole, za razvojno planiranje i unapređenje sveukupnog rada škole", zaključuju u Ministarstvu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. septembra Nacrt zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju i donijela zaključak o upućivanju na javnu raspravu, koje je Ministarstvo održalo u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Zvorniku i Istočnom Novom Sarajevu.

Ministarstvo je određene konstruktivne primjedbe, prijedloge i sugestije narodnih poslanika i učesnika na javnim raspravama ugradilo u Prijedlog zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

 

 

WhatsApp omogućio čitanje obrisanih poruka

whatsapp aplikacija telefonAplikacija "WhatsApp" je nedavno uvela opciju koja omogućava brisanje poruka koje ste poslali. Međutim, ova korisna opcija ima jedan veliki nedostatak.

Vraćene poruke se i dalje mogu čitati kroz podsjetnike na androidu. To je moguće napraviti dugim stiskom na ikonu postavke, dodirom na simbol "Widgets" i povlačenjem "widget" podešavanja na glavni ekran.

Da biste vidjeli izbrisane poruke potrebno je s njima vršiti neku vrstu interakcije.

 

 

 

 

 

Policija se uključila u potragu za Sonjom Tešanović

sonja tesanovicPolicijska uprava Istočno Sarajevo pozvala je građane koji imaju bilo kakvu informaciju o Sonji Tešanović (55) iz Trnova, čiji je nestanak juče prijavljen, da obavijeste najbližu policijsku stanicu ili pozovu na broj 122.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo rekli su da su članovi porodice Tešanovićeve juče prijavili da je ona u četvrtak, 16. novembra, napustila Javnu zdravstvenu ustanovu u Istočnom Sarajevu, gdje bila smještena zbog pružanja ljekarske pomoći, te da se nije vratila na adresu stanovanja u Trnovo.

Prema izjavi članova porodice, Tešanovićeva je visine oko 170 centimetara, srednje tjelesne građe, ima smeđu dužu kosu, smeđe oči, a na sebi je imala crnu jaknu, crne pantalone i crne čizme, saopšteno je iz PU Istočno Sarajevo.

 

 

 

 

 

 

Sokočanin Pero Mijatović učestvovao na 35. Atinskom maratonu

  • Objavljeno u Sport

pero mijatovic atinaJedini učesnik iz Republike Srpske 35. Atinskog maratona bio je sokočanin Pero Mijatović.

Putovanje u Atinu se realizovalo putem agencije "Active Traveling" iz Beograda koja se isključivo bavi organizacijom prevoza na sve maratone koji se organizuju na svjetskoj mapi.

Prvog dana po dolasku u Atinu sportisti su posjetili "Ekspo" sportski centar u Olimpijskoj dvorani gdje je bio priređen doček i podjela startnih paketa.

Takmičari su se upoznali sa svim sportskim dešavanjima u narednom periodu, kao i sa najsavremenijom sportskom opremom i rekvizitima za trčanje, te jedinstvenom tehnologijom koja se primjenjuje na trkama u svijetu.

Dan pred takmičenje, učesnici su posjetili kulturno-istorijske znamenitosti i turističke sadržaje Atine. Posjetili su Akropolj, 156 metara visoku liticu od krečnjaka koja kruniše grad, zatim Zapion park i botaničku baštu sa više od 600 vrsta biljaka.

Dvanaestog novembarskog dana održan je 35. Atinski klasični maraton, koji se trčao na autentičnoj stazi, tako da će ostati u posebnom sjećanju svim maratoncima kao i turistima koji su se tih dana obreli u Atini.

Organizacija je bila na zavidnom nivou. Na dan takmičenja svim učesnicima je obezbijeđen prevoz iz Atine do sela Maraton.

Start je polazio sa Maratonskog polja, a trka se završavala na Olimpijskom Stadionu u Atini (Panathinaikon Stadium). Trasa je ista ona kojom se trčalo na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine, kao i na Olimpijskim igrama 2004. godine.

Sigurno su svi upoznati sa legendom o Filipidesu, grčkom vojniku, koji je prije 2500 godina pod punom ratnom opremom trčao 42 kilometra od Maratonskog polja do Atine da bi građanima Atine donio vijest da je grčka vojska savladala nadmoćne Persijance. Nakon što je uspio da kaže "radujte se, pobijedili smo", srušio se i potom izdahnuo.

Duž cijele trase bilo je navijača svih starosnih dobi, a kako su se trakači približavali centru grada i cilju publika je bila sve brojnija, raznovrsnija i glasnija, što je davalo dodatnu snagu da se izdrži do kraja. Grčki učesnici maratona simbolično su sa sobom nosili grančice masline sa bijelom trakom.

Pero je od 18.000 startera stazu od Maratona do Atine pretrčao u vremenu od 4 časa 15 minuta 47 sekundi čime je obezbjedio plasman među prvih 5.000 maratonaca od ukupno 15.000 onih koji su uspjeli proći ciljnu kapiju.

Ukupan zbirni uspon ili visinska razlika na Atinskom maratonu je 320 metara, čime ga ubrajaju u teže svjetske maratone, pa se zbog takve konfiguracije staze i ne računaju svjetski rekordi.

Pero posebno ističe da je organizacija takmičenja bila na vrhunskom nivou. Volonteri na okrepnim stanicama na svakih pet kilometara pružali su osvježenje trkačima. Fantastičnu atmosferu maratonskoj trci davali su zvuci nacionalne grčke muzike sirtaki, uz podršku orkestra garde vojske Grčke, te veličanstveno bodrenje publike tokom cijele trke.

Zahvalnost za učešće i podršku da se nađe u Atini, Pero upućuje svojoj porodici, Planinarskom društvu "Glasinac" , preduzeću za saobraćaj i turizam "Kondor" , te brojnim prijateljima.

I na kraju Pero ističe da je vrijedilo svakog koraka i svake kapi znoja, doći u Atinu, biti učesnik maratonske trke, te osjetiti čari prolaska kroz ciljnu kapiju uz čuveno Filipidesovo: "Pobijedili smo".

 

Foto: opstinasokolac.net

Autor: Vera Mijatović

Mreža savjeta učenika obilježila Međunarodni dan srednjoškolaca

mreza trebinje srednjoskolciMreža Savjeta učenika trebinjske regije je i ove godine uspješno realizovala tradicionalnu aktivnost "Međunarodni dan srednjoškolaca", koja se obilježava 17.11. na dan stradanja srednjoškolaca i studenata u Pragu.

Ove godine, svih 18 škola trebinjske regije je ovaj dan obilježilo javnim preformansom, kvizom znanja ili debatom i postavljanjem slike članova Savjeta učenika u hol škole. Pored zajedničkih, svaki Savjet učenika je imao i neku individualnu aktivnost.

"Naš Savjet kao i svake godine organizuje izložbu umjetničkih radova učenika, te kviz znanja 'Ko zna – zna', a duž hola škole postavljamo plakate na koje učenici mogu pisati o problemima, kritikama i pohvalama vezanim za školu. Te plakate smo nazvali "Kaži mi kaži" Ove godine smo javni preformans organizovali zajedno sa JU Gimnazijom „Jovan Dučić“ i JU Tehničkom školom u vidu šetnje kroz grad sa panoima", kaže Anja Grubačić, PR menadžer Mreže Savjeta učenika trebinjske regije.

U pojedinim školama su organizovane „Igre bez granica“ i predavanje o Međunarodnom danu srednjoškolaca. Debate koje su organizovane u školama bazirane su na temama koje se tiču problema sa kojima se susreću srednjoškolci.

"Aktivnosti koje je sprovela trebinjska, ali i druge četiri regije, pokazale su da su srednjoškolci izuzetno motivisani za rad i da žele pokazati kako su oni resurs naše zemlje. Broj učesnika je znatno veći nego prošlih godina i to je ono što me najviše raduje. Svi članovi Mreže uložili su veliki napor kako bismo organizovali aktivnosti u svim srednjim školama, te su ovogodišnjim Međunarodnim danom srednjoškolaca zabilježeni uspješni rezultati", kaže Olga Štaka, predsjednica Mreže Savjeta učenika Republike Srpske.

Za članove Mreže savjeta učenika Republike Srpske školska godina tek počinje. U narednom periodu je planirana realizacija niza aktivnosti, kako tradicionalnih tako i regionalnih, koje su dogovorene na XI Konferenciji mRESURS-a koja je održana na Bardači od 8. do 10. novembra.

 

 

Otpušten jer je bio previše vrijedan

lidl prodavnicaFilijala "Lidla" u Barseloni otpustila je radnika sa 12 godina staža u firmi zato što je bio suviše vrijedan, prenosi španski "El Pais". Konkretno zato što je dolazio na posao ranije da pripremi prodavnicu za otvaranje.

Radnik se obratio sudu i traži da se vrati na posao. Vrijedni radnik Žan P. stizao je na posao najmanje sat prije početka smjene i "počinjao da sprema prodavnicu za otvaranje", prenosi španski "El Pais".

U odluci o otkazu navedeno je da je "veoma ozbiljno prekršio pravila o radu" jer je Žan, bez da se upisao da je došao na posao, "pravio porudžbine, mijenjao cene ili popunjavao palete proizvoda".

Katalonska filijala njemačkog lanca supermarketa navela je kako se na snimicima kamera za nadzor iz aprila vidi marljivi radnik kako ulazi u prodavnicu u pet ujutru i provodi "između 49 i 87 minuta" radeći, a da se nije upisao da je došao na posao.

Tako je radnik prekršio stroga pravila trgovinskog lanca koja se odnose na plaćanje zaposlenima za svaki minut koji su radili i pravilno prijavljivanje sati provedenih na poslu, preneo je portal "thelocal.es".

Otpušteni radnik tužio je bivšeg poslodavca sudu s obrazloženjem da je nepravedno ostao bez posla i tražeći da ga vrate na posao.

Žan P. navodi da nije tražio da i drugi radnici dolaze ranije na posao, da mu nikada nije rečeno da treba da traži dozvolu da ranije dođe na posao i da je to radio zbog toga što je u prodavnici prethodno urađena reorganizacija i što je bilo potrebno dodatno vrijeme da se prodavnica spremi.

 

 

Majkama bolesne djece naplaćivali boravak na UKC RS

klinicki centar blRoditelji koji su plaćali usluge boravka uz svoje dijete u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka u iznosu od 45 KM, a da su pritom imali preporuku ljekara za pratnju, mogu da podnesu zahtjev za refundaciju troškova. 

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske će im nadoknaditi novac, i to na teret bolnice, saopšteno je iz Fonda nakon što se u medijima i na društvenim mrežama pojavila informacija da su pojedini roditelji, uz regularno osiguranje i preporuke ljekara, ipak plaćali pomenutu uslugu.

Fond zdravstvenog osiguranja RS uputiće vanrednu kontrolu u Univerzitetski klinički centar RS, kako bi se utvrdilo zbog čega je naplaćivana pratnja roditelja uz dete za vreme bolničkog lečenja, iako Fond u potpunosti snosi te troškove kad je pratnja potrebna.

"Roditelji koji sa dietetom borave u bolnici ne plaćaju ništa ukoliko liekar preporuči pratnju, što je propisano i pravilnikom Fonda. Bolnice su dužne da poštuju prava osiguranika, a jedno od tih prava je i pravo na pratioca. Napominjemo da boravak koji Fond plaća za roditelje podrazumeva pansion, a ne "stolicu". Dakle, ne stoje konstatacije da je Fond kriv što se majkama u UKC plaćao boravak uz dijete, nego je riječ o kršenju prava osiguranika", stoji u saopštenju.

Povodom saopštenja FZO oglasio se, takođe saopštenjem, i UKC RS.

"Naša ustanova je na raspolaganju svim vanrednim i redovnim kontrolama koje se sprovode od strane nadležnih institucija, s obzirom na činjenicu da poslujemo u skladu sa zakonskom regulativom. Vlado Đajić, v. d. generalnog direktora UKC RS, donio je odluku da će naša ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine", navodi se u saopštenju.

 

 

Gvineja nije priznala samoproglašeno Kosovo

  • Objavljeno u Svijet

sisoko vucic gvineja srbijaPoslije Surinama još jedna zemlja demantovala da je priznala Kosovo. Premijer Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo demantovao je danas da je ta zemlja priznala Kosovo.

"Nisam vidio nijedan papir o priznanju Kosova", rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Dačić je rekao da je htio da javnost od predsjednika vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Dačić je naglasio da na spisku tih zemalja koje ističe Priština treba precrtati i Surinam i Gvineju Bisao.

 

 

Radio Sa-RS