Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Obilježeno 209 godina od Boja na Mišaru

  • Objavljeno u Region

boj na misaruPolaganjem vijenaca na spomen-obilježje stradalim junacima i odavanjem državne počasti, danas je u selu Mišaru kod Šapca obilježeno 209 godina od Boja na Mišaru, u kojem je srpska vojska, pod vođstvom Karađorđa, u Prvom srpskom ustanku pobijedila otomansku vojsku.

Vijence na spomen-obilježje mišarskim junacima položili su pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Milan Popović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Šapca i udruženja građana opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Popović je istakao da je obaveza svih čuvanje sjećanja na mišarske junake, koji su dali svoje živote da bi njihovi potomci danas živjeli u miru, prenijeli su beogradski mediji.

On je rekao da je poštovanje istorije i obilježavanje velikih pobjeda civilizacijska potreba, podsjetivši da su na Mišaru prije 209 godina srpski seljaci pobijedili otomansku vojsku i započeli modernu istoriju srpske držžave.

Boj na Mišaru, koji je vođen 13. avgusta 1806. godine, predstavljao je jednu od najznačajnijih pobjeda srpskih ustanika nad jedinicama regularnih oružanih snaga Otomanskog carstva. Predvođeni voždom Karađorđem i ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja, Srbi su tada odnijeli pobjedu, koja je učvrstila položaj ustanika i dramatično ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

U centru sela Mišar podignut je spomenik, kao i muzej sa postavkom koja prikazuje boj, događaje koji su mu prethodili, znamenite učesnike te bitke.

 

Izvor: SRNA

Foto: sabac.info

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vlada RS na 34. sjednici usvojila ,,Informaciju o demografskom stanju''

sjednica vlada inforVlada Republike Srpske usvojila je danas, 13.08.2015. godine na 34. redovnoj sjednici, održanoj u Banjoj Luci, Informaciju o demografskom stanju Republike Srpske sa prijedlogom mjera u okviru populacione politike u 2015. godini.

U programu rada Vlade 2014-2018. dat je značajan osvrt na demografski razvoj Republike Srpske, što je navedeno i u ekspozeu predsjednice Vlade Republike Srpske. U skladu s tim, Vlada Republike Srpske će populacionu politiku i demografske probleme postaviti na nivo od strateškog nacionalnog značaja. Opšti cilj održivog demografskog razvoja Republike Srpske je stacionarno stanovništvo, tj. stanovništvo u kome će sljedeće generacije biti iste veličine kao i postojeće.

Dosezanje opšteg cilja neminovno zahtjeva i prethodno dosezanje posebnih ciljeva u Republici Srpskoj a to podrazumijeva ublažavanje ekonomske cijene podizanja djeteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cijene roditeljstva, promocija reproduktivnog zdravlja adolescenata, borba protiv neplodnosti, ka zdravom materinstvu, populaciona edukacija i aktiviranje lokalne samouprave.

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o unapređenju ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj i donijela Rješenje o imenovanju Tima za koordinaciju aktivnosti u oblasti ranog rasta i razvoja djece. Vlada Republike Srpske usvojila je Izvještaj o radu Odbora za reformu javnog sektora Republike Srpske za period 19.01-24.07.2015. godine.

Vlada Republike Srpske je zadužila Odbor za reformu javnog sektora Republike Srpske da nastavi sa realizacijom ciljeva i mjera predviđenih Ekonomskom politikom Republike Srpske za 2015. godinu i Reformskom agendom za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018. godina. Vlada Republike Srpske donijela je Program za smanjenje rizika od elementarne nepogode i druge nesreće. Program ima za cilj, sagledavanje izvora postojećih i budućih rizika, uspostavljanje koncepta organizovanog djelovanja republičkih i drugih institucija u saniranju vanrednih situacija stvorenih svim oblicima velikih prirodnih nesreća i tehničko-tehnoloških havarija, radi ublažavanja njihovih posljedica, sprečavanje njihove pojave preventivnim djelovanjem, kao i razvojem pripremljenosti odgovarajućih ukupnih kapaciteta i cijele društvene zajednice, u svim slučajevima njihovog događanja u neposrednoj i daljoj budućnosti.

Program treba da specificira organizacioni koncept redoslijeda neposrednih radnji koje se preduzimaju u svim slučajevima saznanja da ljudima i imovini prijeti neposredna i ozbiljna opasnost od svih oblika velikih prirodnih nesreća, tehničko-tehnoloških havarija ili terorističkih akcija. Razlog za donošenje Programa za smanjenje rizika od elementarne nepogode i druge nesreće sadržan je u činjenici da je početkom 2013. godine stupio na snagu Zakon o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (''Službeni glasnik Republike Srpske'', broj 121/12), a članom 18. tačka v) Zakona je propisano da će Vlada donijeti Program za smanjenje rizika od elementarne nepogode i druge nesreće.

Takođe, razlog za donošenje Programa sadržan je u potrebi sagledavanja izvora postojećih i budućih rizika, uspostavljanja koncepta organizovanog djelovanja republičkih i drugih institucija u saniranju vanrednih situacija stvorenih svim oblicima velikih prirodnih nesreća i tehničko-tehnoloških havarija, radi ublažavanja njihovih posljedica, sprečavanja njihovih pojava preventivnim djelovanjem, kao i razvojem pripremljenosti odgovarajućih ukupnih kapaciteta i cijele društvene zajednice, u svim slučajevima njihovog događanja u neposrednoj i daljoj budućnosti.

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kod dvadesetogodišnjaka pronađena indijska konoplja

indijska konopljaU Doborovcima, opština Gračanica, uhapšeno je lice čiji su inicijali B.A. /20/, kod kojeg je pronađena indijska konoplja.

Pretresom kuće, dvorišta i pomoćnih ovjekata koje koristi ovo lice, pronađeno je šest stabljika indijske konoplje visine od 190 do 240 cantimetara, dvije veće prosušene stabljike indijske konoplje, 201 sjemenka upakovana u plastičnu ambalažu, te plastična vrećica sa biljnom materijom spremnom za konzumiranje.

Pretres je izvršen po naredbi Opštinskog suda Gračanica, saopšteno je danas iz Ministartva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

O događaju je obaviješten kantonalni tužilac, koji je naredio provođenje određenih radnji i kriminalističku obradu navedenog lica, nakon koje je pušten na slobodu.

Protiv B.A. nadležnom Kantonalnom tužilaštvu biće dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga.

 

 

Izvor: SRNA

Foto: arhiv

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Univerzitetska ulica u Palama puštena u promet

univerzitetska novaDanas je puštena u promet Univerzitetska ulica u Palama, nakon što je rukovodstvo opštine na čelu sa načelnikom Miodragom Kovačevićem zvanično otvorilo ulicu, 60 dana nakon potpune rekonstrukcije, izgradnje parkinga, trotoara i signalizacije.

Univerzitetska ulica je do prije 60 dana više ličila na seoski makadamski drum, nego na gradsku ulicu, ali je opština Pale odlučila da izdvoji određena sredstva i potpuno rekonstruiše, jednu od najprometnijih ulica u gradu.

Radovi koje je izvodila firma ,,Romanija putevi'' su na veliku radost Paljana završeni, te je ulica zvanično puštena u promet.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević je rekao da su zbog lošeg stanja ove ulice trpjeli svi građani i da se upravo zbog toga rukovodstvo opštine odlučilo za kompletnu rekonstrukciju, za koju je izdvojeno 184.000,00 KM.

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Hiljade Crnogoraca zatražilo azil u EU

  • Objavljeno u Region

izbjeglice cgU Njemačkoj je, u prvih šest mjeseci ove godine, azil zatražilo 2.047 crnogorskih građana, saopšteno je agenciji Mina iz Federalne kancelarije za migracije i izbjeglice.

Portparol te njemačke institucije, Kira German, rekla je da je od januara do kraja juna u toj državi azil tražilo 2.047 Crnogoraca, što je za dvije trećine više u odnosu na čitavu prošlu godinu, kada je bilo 1.269 tražilaca. Prema riječima German, od obrađenih 749 aplikacija za prvih šest mjeseci, zaštitu je dobilo 0,1 odsto tražilaca, dok je odbijeno njih 581.

Pozitivne odluke se, kako je objasnila, odnose na tražioce koji su dobili politički azil, izbjegličku zaštitu, subsidijarnu zaštitu ili su ostali u Njemačkoj na osnovu klauzule o zabrani protjerivanja. Kako je objasnila German, od 868 obrađenih prošlogodišnjih aplikacija, zaštitu nije dobio niko, a odbijeno je 646 tražilaca.

Prema njenim riječima, ne postoje statistički podaci o tome šta Crnogorci najčešće navode kao razlog traženja zaštite te države, ali većina aplikanata sa Zapadnog Balkana navodi siromaštvo u državi porijekla, traženje posla ili obrazovanja za djecu kao motiv dolaska u Njemačku.

“Budući da ti razlozi nemaju osnova u Ženevskoj konvenciji o statusu izbjeglica, te aplikacije se odbijaju“, navela je German. Upitana da li su tačni navodi da će tražioci sa Balkana, bez osnova za dobijanje azila, biti uskoro deportovani u države porijekla, ona je odgovorila potvrdno.

“Mogu da potvrdim da će ti aplikanti uskoro biti vraćeni u države porijekla. Te aplikacije su sada prioritetne, aplikanti ostaju u prihvatnim centrima što omogućava bržu obradu zahtjeva i mogućnost, kada i ukoliko zaštita bude odbijena, da ti tražioci budu vraćeni kućama brže“, objasnila je German.

Ona je podsjetila i da se razmatra mogućnost da tražioci iz država Zapadnog Balkana dobijaju manje novca, kako bi bili demotivisani. Isjeljavanje građana Crne Gore, posebno sa sjevera države, problem je na koji nevladine organizacije, ali i pojedini politčki subjekti, ukazuju posljednjih nekoliko mjeseci. Prema posljednjim podacioma nevladine organizacije Evromost, iz Crne Gore je u Njemačku otišlo 5.620 crnogorskih građana.

Iz Vlade su ranije kazali da je problem iseljavanja prekomjerno ispolitizovan i da u manjem obimu traje godinama.

 

Izvor i foto: Agencije

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Francuska: Ponovo uvesti smrtnu kaznu za terorizam

  • Objavljeno u Svijet

smrtna kaznaFrancuska mora ponovo da uvede smrtnu kaznu za terorizam da bi se zaštitila od džihadista iz "Islamske države", izjavio je danas poslanik Evropskog parlamenta Žan-Luk Šafhauzer.

"Pariz se mora zaštititi od `Islamske države` i donijeti neke teške odluke, poput oduzimanja francuskog državljanstva džihadistima, protjerivanje njihovih porodica, zabrane povratka džihadistima, pa čak iako to učine, treba ih izvesti pred lice pravde i vratiti smrtnu kaznu za terorizam", rekao je Šafhauzer ruskoj novinskoj agenciji "Sputnjik".

Ova najstroža kazna u Francuskoj ukinuta je 1981. godine. Prema raznim pretpostavkama, između 20.000 i 30.000 stranih boraca pridružilo se "Islamskoj državi", a među njima je oko 1.200 Francuza, što je najviše u EU.

 

 

 

Izvor: SRNA

Foto: ilustracija

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Simbol Londona trune u Beogradu

crveni bus bgCrveni dvospratni autobus sa čuvene rute 23 svoj mir pronašao na zabačenom parkingu u Novom Beogradu. Za vozilo se vezuju mnogobrojne gradske priče, ali niko sa sigurnošću ne zna otkud on baš tu.

SIMBOL Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva, londonski "kralj puta", zvezda filmova "Hari Poter i "Zatvorenik iz Askabana", inspiracija britanskih muzičara Flandersa i Svona - trune u Beogradu!

Crveni dabldeker marke "bristol londek LD6B" sa rute 23, od Trafalgar skvera do Oksvord ulice u Londonu, već godinama parkiran je na zapuštenom placu iza "Erport sitija" na Novom Beogradu. Niko, pa ni oni koji su se u ovom kraju saživjeli sa njim, ne znaju otkud "englez" u komšiluku, ali su sigurni da nijedan neznanac neće omašiti put ako se orijentiše po njemu.

Autobus sa rute 23 pod nazivom "Bela rada", sa početnom stanicom na Trafalgar skveru, preko Noting hila do Oksvord ulice, registrovan za transport putnika u Londonu pod brojem 100179, parkiran je u našoj prestonici. Nedaleko od modernog poslovnog centra britanski dabldeker stoji napušten i usamljen.

- Eh, "englez". Pa tu je otkad ja navraćam u ovaj kraj, a ima tome već nekoliko godina. Da, da to je valjda tipični dabldeker iz Londona, ali ne znam otkud on tu i čiji je. Ne smeta nikome, a dobrodošao je kad nekome objašnjavamo ovaj dio puta jer ga svi odmah primjete - objašnjava Marko iz teretane, koja djeli plac sa legendarnim vozilom.

Parking, na kojem se nalazi crveni niskopodni deker u privatnom je vlasništvu, ali gazda tvrdi da autobus nije njegov i da ni sam ne zna otkud on u Beogradu, na 2.045 kilometara od Londona. Pojedini stari gradski boemi tvrde da je baš ovaj primjerak londonskog autobusa dio njihove mladosti. Naime, krajem osamdesetih godina podno Tašmajdanskog parka ovakav deker bio je pretvoren u kafić. Iako se prvog imena niko ne sjeća, naširoko je ostao poznat po nazivu "Busić". Imao je četiri originalna stola sa osam klupa u prizemlju i duplo više na spratu. Sa ulazom iz Aberdareve ulice, u njemu su se okupljali novinari RTS, mangupi iz kraja, ali i Oliver Mandić, Toni Montano, Darko Bajić...Kasnije je na njegovim osnovama nikao veliki objekat koji je postao glavno fensi mjesto u gradu, promjenivši nekoliko naziva, ali i vlasnika, sve dok s početkom rekonstrukcije stadiona "Tašmajdan" boemski duh ove četvrti nije utihnuo sa posljednjim zvukom petoventilnog motora matorog "bristola". E sad, dal' je to baš taj crveni autobus...

POJAVLjIVAO SE I NA FILMU

CRVENI dabldeker, gotovo identičan parkiranom autobusu na Novom Beogradu, nakratko se pojavljuje i u domaćem filmu "Mala noćna muzika" iz 2002. godine. Prema pričama sugrađana, ubrzo nakon toga u naselju Grocka otvoren je kafić u sličnom autobusu. Za razliku od kafane na Tašmajdanu, ova je bila kratkog daha.

"PENZIONISANI" 2005. GODINE

PRVI "rutmasteri" uvedeni su u Londonu 1956. godine, ali je njihova proizvodnja prekinuta 1968. U jednom trenutku čak 2.760 dabldekera tutnjalo je britanskom prestonicom. Zbog prevaziđenih mehanizama i nefunkcionalnosti "penzionisani" su 2005, ali su zadržani na počasnim linijama 9 i 15, kojima se svakodnevno preveze veliki broj turista.

 

 

Izvor: Večernje novosti online

Foto: P.Milošević

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Repertoar Kulturnog centra Pale za mjesec avgust

ljiljana stjepanovicU repertoaru Kulturnog centra Pale nalazi se sljedeći program:

U petak 21.8.2015. godine od 18:30 časova prikazaće se animinirani crtani film ,,Malci'' u 3D verziji. Istog dana u 20:30 časova prikazaće se premijerno film ,,Nemoguća misija'' u glavnoj ulozi sa Tomom Kruzom.

U subotu 22.8.2015. godine od 19:00 časova odigraće se ,,Ciganski kabare'' u ulozi srpske glumice Ljiljane Stjepanović i muzičara na paljanskom šetalištu.

U srijedu 26.8.2015. godine od 19:00 časova otvara se ,,Jahorina Film festival''.

U subotu 29.8.2015. godine počinje ,,Paljansko ljeto 2015'', a nakon svečanog otvaranja održaće se koncert Sanje Stijačić (flauta) i Danijele Gazdić (harmonika).

U nedjelju 30.8.2015. godine održaće se izložba ikona Marije Davidović u sklopu manifestacije ,,Paljansko ljeto''. Istog dana u večernjim časova, tačnije u 19:00 časova održače se duhovno-poetsko veče monaha Serafima (igumana manastira Ljubovija).

U ponedjeljak 31.8.2015. godine u 19:00 časova odigraće se monodrama ,,Vuk Stefanović Karadžić'' u izvođenju glumca Ljube Božovića.

I posljednjeg dana, na zatvaranju ,,Paljanskog ljeta 2015'' održaće se koncert Vladimir Voh (violina) i Ljiljana Vukelja (klavir).

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: palelive.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

,,Kafana Bluz'' osvojila prvo mjesto na ,,Sedmim danima pozorišta''

kafana bluzStudentsko pozorište Pale pobijedilo je u konkurenciji amaterskih pozorišta na ,,Sedmim danima pozorišta'' u Mrkonjić Gradu, sa predstavom ,,Kafana Bluz''.

Ovaj komad predstavlja jednu vrstu kompilacije proznih, poetskih i muzičkih fragmenata, uvezanih u tri cjeline, koje čine kompletnu priču i za tematiku imaju rat, boemiju i ljubav.

U ovoj predstavi igrali su: Nemanja Kostić, Veljko Đoković, Tanja Kenjić i Marija Šuković.

Nakon festivala ,,Kestenburg'' u Banja Luci, Paljani su nastupili na ,,Sedmim danima pozorišta'' u Mrkonjić Gradu i osvojili prvo mjesto.

 

 

 

 

 

 

 

Izvor i foto: sarajevo-rs.com

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Mađarska donirala 500.000 evra za obnovu od poplava

doboj poplaveAmbasador Mađarske u BiH Jožef Neđeši rekao je danas tokom posjete Doboju da je Vlada Mađarske obezbijedila 500.000 evra pomoći za BiH nakon prošlogodišnjih poplava.

Neđeši je posjetio Doboj zajedno sa delegacijom mađarske Vlade, čijim sredstvima je u ovom gradu obnovljeno 26 stambenih jedinica, oštećenih nakon prošlogodišnjih poplava i obezbijeđene neophodne potrepštine za ukućane.

On je naveo da je pružanje pomoći na području dobojske i banjalučke regije vršeno posredstvom Mađarske humanitarne službe Malteškog reda. Šef Odjeljenja Ministarstva spoljnih poslova i trgovine Mađarske Timea Huber rekla je da je zadovoljna što su u Doboju našli partnera za saradnju, a projekat smatra velikim uspjehom.

Izvršni potpredsjednik Mađarske humanitarne službe Malteškog reda Lajoš Đori-Dani rekao je da su predstavnici te službe uz pomoć volentera bili angažovani na isušivanju 100 objekata na području Doboja i okoline, te obnovi 26 kuća, za što je Vlada Mađarske obezbijedila 80.000 evra.

Dani je naveo da su bili angažovani i na realizaciji projekata švajcarske Humanitarne organizacije "Katolik rilif servis", poručivši da će u narednom periodu nastaviti nadgledanje 26 porodica čije su kuće sanirane. Predsjednik Skupštine grada Doboj Esmin Mahmutović najavio je nastavak saradnje sa Vladom Mađarske i organizacijama koje je predstavljaju u vezi sa projektima unapređivanja lokalne poljoprivrede. Ambasador Neđeši nakon sastanka u gradskoj upravi, posjetio je i kuću Gordane Vejzović, obnovljenu sredstvima Vlade Mađarske.

 

 

Izvor: SRNA

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Radio Sa-RS