Menu
A+ A A-

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgK2AdsElite has a deprecated constructor in /home/sarajevo/public_html/plugins/k2/adselite/adselite.php on line 13
Miljan Rasevic

Miljan Rasevic

Veb sajt::

Vejnović spreman za duel sa Sarajevom

  • Objavljeno u Sport

vejnovic slavijaJedan od najboljih igrača Slavije u dosadašnjem dijelu sezone Nemanja Vejnović odradio je meč suspenzije zbog tri žuta kartona, i vraća se u ekipu pred meč sa Sarajevom.

Za meč protiv komšijskog rivala, koji uvijek ima posebnu težinu, i koji privlači veću pažnju sportske javnosti trener Darko Vojvodić moraće imati maksimalno spremnu ekipu.

Neće moći u ovom meču računati na Emira Zebu i Damira Rovčanina zbog tri žuta kartona, pa se očekuje da Nemanja Vejnović igra još ofanzivnije u veznom redu, iako je prošle sezone bio štoper.

– Mislim da možemo napraviti nešto protiv Sarajeva. Dobro smo radili u pauzi, imamo dobru ekipu, pa iako oslabljeni vjerujem da možemo produžiti niz bez poraza na četiri utakmice. Situacija u klubu je dobra, atmosfera u timu odlična, i to nam je veoma bitno kako bismo pokušali stići do nekog povoljnog rezultata protiv aktuelnog šampiona, kazao je Nemanja Vejnović.

Vejnović je u prvih pet kola, koliko je igrao, postigao jedan pogodak i zabilježio dvije asistencije.

 

 

 

Izvor i foto: SportDC.net

Foča: Japanci pomogli bolju nastavu informatike

ssc foca skolaSrednjoškolski centar u Foči dobio je ove godine od Vlade Japana savremenu opremu za dva kabineta informatike, čija je vrijednost 35.000 KM.

Projekat je realizovala Japanska agencija za međunarodnu saradnju, čiji su se predstavnici danas uvjerili da je pomoć iskorišćena na pravi način. Proces nastave informatike osavremenjen je u srednjim školama širom BiH, a Srednjoškolski centar u Foči dobio je 20 računara, po dva laptopa i projektora, te štampače, skenere, fotoaparate i kamere.

Uz računarsku opremu, škola je dobila prateći softver za nastavu i posebne udžbenike za informatiku, koji su napravljeni po uzoru na japanski nastavni proces i predstavljaju kombinaciju domaćeg i japanskog načina učenja informatike.

Oprema je instalirana u prethodnoj školskoj godini i đaci već uveliko mogu da osjete prednosti u odnosu na računare koje su ranije koristili.Direktor škole Borka Kovač ističe da je iz Japana preneseno dosta praktičnih metoda kojima se podstiče kreativnost učenika.

"Ovaj nastavni program daje učenicima mogućnost da dosta nauče o računarskim mrežama i internetu, da vide njegove prednosti, da ga koriste ne samo u učenju i istraživanjima, već i u svakodnevnom životu. S druge strane, mogu da saznaju koje su mane i opasnosti društvenih mreža", rekla je Kovačeva. Ona je dodala da projekat opremanja srednjih škola u BiH Japanska agencija za međunarodnu saradnju sprovodi zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova BiH i entitetskim ministarstvima za prosvjetu i kulturu.

Profesor matematike i informatike u Srednjoškolskom centru Stanislav Ivanović, takođe, ističe da je nastavni proces dosta unaprijeđen. "Imali smo problema sa opremom, koja je bila stara 10 do 15 godina. Sada je mnogo lakše prenijeti đacima znanje, pokazati im praktično kako se dolazi do informacija i kako se one obrađuju, koriste i dalje prezentuju", rekao je Ivanović.

Učenik drugog razreda Prirodno-matematičke gimnazije Igor Čančar rekao je da je bilo gotovo nemoguće raditi na starim računarima, a sada je nastava naprednija i pratimo najsavremenije programe. Učenica Jelena Elez dodaje da sa interneta skidaju razne informacije i uče kako da ih koriste u različitim programima.

 

Izvor: SRNA

Foto: 058.ba

Proces deminiranja u BiH mogao bi biti završen do 2017. godine

pazi mineMinistar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je danas u Dubrovniku da aktivnosti u vezi sa čišćenjem mina u BiH idu po planu i da bi 2017. godine proces deminiranja mogao biti završen.

On je na Revizijskoj konferenciji Konvencije o zabrani kasetne municije izrazio očekivanje da će time BiH ispuniti obaveze iz člana 3 Konvencije o zabrani kasetne municije, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Delegacija BiH predočila je podatak da trenutna veličina minski sumnjive površine u BiH iznosi 2,3 odsto teritorije BiH, da je od mina ugroženo 1.417 zajednica i da to direktno utiče na bezbjednost oko 538.500 stanovnika, što je oko 15 odsto od ukupnog stanovništva BiH.

Kao jedna od pogođenih zemalja, BiH je ratifikovala Konvenciju o zabrani kasetne municije u junu 2010. godine.Uz pomoć organizacije "Norveške narodne pomoći", minski sumnjiva površina je, tehničkim premjeravanjem, procijenjena na 14,61 kilometar kvadratni, od čega se, nakon tehničkog i netehničkog premjeravanja, oko pet kilometara kvadratnih smatralo zaista kontaminiranim i označenim za čišćenje.

Od početka procesa čišćenja, godišnja stopa čišćenja bila je viša od jedan kilometar kvadratni, u zavisnosti od vremenskih uslova i raspoloživih sredstava.Na Revizijskoj konferenciji očekuje se predstavljanje konkretnih planova zemalja članica/potpisnica Konvencije u vezi sa dostizanjem zemlje koja će biti slobodna od minske opasnosti.

Osmanović se tokom boravka u Dubrovniku susreo sa predsjedavajućim konferencije hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Revizijska konferencija Konvencije o zabrani kasetne municije, koja je danas počela u Dubrovniku, trajaće do 11. septembra.

 

Izvor: SRNA

Foto: nkp.ba

Zvornik: U matičnoj školi nema bojkota nastave

zvornik dr.skoleDirektor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika Radomir Petrović rekao je u Zvorniku da su bošnjačka djeca i danas nastavila bojkot nastave u područnim odjeljenjima ove škole u naseljima Liplje, Snagovo, Divič, Kula Grad i Donja Kamenica.

Nastava je danas obustavljena i u područnoj školi "Desanka Maksimović" u Križevićima. Učenici su zajedno sa svojim roditeljima umjesto u školskim klupama, školsko zvono dočekali u dvorištu škole i nakon razgovora sa direktoricom škole Sanjom Tanacković, odlučili da od danas 130 učenika ove škole ne pohađa nastavu, sve dok se ne postigne dogovor sa resornim ministarstvom oko naziva maternjeg jezika.

Ibro Јašarević, jedan od roditelja, kaže da "djeca neće ići u školu sve dok im se ne vrati bosanski jezik".

Direktorka škole Sanja Tanacković rekla je da je za sada "ovo jedini bojkot u našoj školi, jer bošnjačkih učenika ima i u ostalim područnim školama".

"U tim školama se ne izučava nacionalna grupa predmeta, tako da za sada svi ostali učenici, osim područne škole u Križevićima, redovno pohađaju nastavu", rekla je Sanja Tanacković.

Petrović je rekao da u ovim područnim odjeljenjima nastavu bojkotuje svih 76 učenika bošnjačke nacionalnosti od prvog do petog razreda. Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika Radomir Petrović je ponovio da bošnjačka djeca ne bojkotuju nastavu u matičnoj osnovnoj školi.

Prethodno, povodom sastanka roditelja djece bošnjačke nacionalnosti, koji zahtijevaju da njihova djeca izučavaju grupu nacionalnih predmeta i "bosanski jezik", Petrović je rekao da su učiteljice bošnjačke nacionalnosti, koje rade u Osnovnoj školi "Sveti Sava", upoznate sa stavovima resornog ministarstva i Pedagoškog zavoda Republike Srpske o pitanjima izučavanja grupe nacionalnih predmeta i naziva jezika.

U Zvorniku, u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice, roditelji bošnjačke djece razgovarali su sa funkcionerima Stranke demokratske akcije Ramizom Salkićem, Sadikom Ahmetovićem, Edinom Ramićem i Nedimom Čivićem o rješavanju ovog pitanja.Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da je u Ustavu Republike Srpske definisano da Bošnjaci u Srpskoj govore jezikom bošnjačkog naroda.

On je ocijenio da su sastanak u Zvorniku očigledno organizovali političari jer je na njemu učestvovao potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić i neki bošnjački poslanici.

 

 

Izvor i foto: RTRS/SRNA

Završen drugi po redu Memorijal ,,Jovo Sikima''

  • Objavljeno u Sport

fk olimp lkFinalnim utakmicama za generacije 2004. i 2006. završen je drugi po redu Memorijalni turnir “Jovo Sikima” u Sportskoj dvorani “Slavija”, a u organizaciji SK “Tempo”. Dva dana dječijeg fudbala, i sjajnih poteza, golova makazicama ponovo je vratilo sjećanje na pokojnog fudbalera, i nekadašnjeg asa brojnih klubova.

Sportski klub “Tempo” iz Istočnog Sarajeva, na čelu sa Aleksandrom Škrbom još jednom je pokazao kako se organizuje jedan kvalitetan turnir za djecu. Timovi iz Sarajeva, Hadžića, Viteza, Pala, Sokoca, Foče, bili su zadovoljni organizacijom turnira, te kvalitetom istog.

Na kraju pobjedničke pehare prisvojili su Škola fudbala Tango Istočno Sarajev (2005), Škola fudbala “Viner” Sarajevo (2007), Sportski klub “Tempo” Istočno Sarajevo (2004) i FK “Sutjeska” Foča (2006). Ipak treba tu izdvojiti i sve ostale klubove, a prije svega FK “Olimp” Pale koji je ponovo sa svojom djecom u svim generacijama pokazao da se u ovom klubu izuzetno ozbiljno radi, a to pokazuju i novi pehari, koje su ponijeli sa sobom u Pale.

Svi ovi klubovi su pokazali da u svojim redovima imaju buduće fudbalske asove, i da sa njima samo treba raditi. A iz Sportskog kluba “Tempo” uvjeravaju da će svaki naredni turnir u znak sjećanja na pokojnog Jovu Sikimu biti još bolji.

 

 

Izvor i foto: SportDC.net

,,Mikrofin'' donirao trakaste zavjese O.Š. ,,Mokro''

os mokro palePredstavnici Mikrokreditnog društva "Mikrofin" opremili su četiri učionice Osnovne škole "Mokro" trakastim zavjesama vrijednosti 2.200 KM, čime su poboljšani uslovi za odvijanje nastavnog procesa u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Direktor filijale "Mikrofin" Rogatica Danko Bašević rekao je tokom posjete Osnovnoj školi "Mokro" da je "Mikrofin" društveno odgovorna kompanija, koja ulaže u svoju zajednicu, pri čemu posebnu pažnju usmjerava na razvoj i dobrobit djece.

"Svjesni smo teške materijalne situacije u kojoj se nalaze pojedine škole i zato činimo sve što je u našoj moći da im pomognemo", rekao je Bašević.

Direktor Osnovne škole "Mokro" Milijana Grujić zahvalila je na donaciji, koja će poboljšati uslove za odvijanje nastavnog procesa.

Mikrokreditno društvo "Mikrofin" pokrenulo je prije nekoliko godina projekat u okviru kojeg je osnovnim školama doniran namještaj, oprema, knjige i igračke.

 

Izvor: SRNA

Foto: palelive.com

Bogdanić: Prijedlog Vladi RS o izgradnji nove bolnice u Istočnom Sarajevu

stevo bogdanicMinistar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da će predložiti Vladi Srpske, čija bi sjednica trebalo da bude održana krajem sedmice, da donese odluku o izgradnji novog objekta Bolnice Istočno Sarajevo.

Bogdanić je, nakon sastanka sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, opština u njegovom sastavu, sindikata i direktorom Bolnice Istočno Sarajevo Goranom Todorovićem, rekao novinarima da će ova zdravstvena ustanova imati identična odjeljenja i organizacionu šemu kao sve bolnice u Srpskoj.

Na sastanku je rečeno da su grad Istočno Sarajevo i opštine u njegovom sastavu spremni da finansijski podrže ovaj projekat. Bogdanić je rekao da su svi posvećeni da ovaj dio Republike Srpske ima adekvatnu zdravstvenu ustanovu i da će svi zajedno učiniti sve da nova bolnica bude izgrađena, da bude dodatno opremljena i da se posebna pažnja posveti ljudskom resursu.

Ako model izgradnje bolnice bude išao ka komercijalnom zaduživanju grada i opština, kaže Bogdanić, to će biti velika stvar i odricanje.Bogdanić je rekao novinarima nakon sastanka da su gradonačelnik i opštine u sastavu grada Istočno Sarajevo spremni da zajedno učestvuju u tome da novi bolnički objekat bude izgrađen na lokaciji postojeće, a gdje se trenutno vrši dogradnja i rekonstrukcija 4.000 metara kvadratnih.

"Tu bi bio izgrađen objekat od 8.000 kvadrata i rekonstruisani postojeći", rekao je Bogdanić. Navodeći da su evidentni problemi u Bolnici Istočno Sarajevo, Bogdanić je rekao da će do kraja mjeseca biti pronađen način da se obezbijede sredstva za isplatu plate, koja zaostaje već duži niz godina i da zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi budu u istoj situaciji kao i u drugim bolnicama.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija rekao je da je na sastanku zaključeno da u narednih pet dana radna grupa, koju, osim njega, čine direktor Bolnice i ministar zdravlja, sačini akcioni plan koji će definisati način rješavanja problema u Bolnici Istočno Sarajevo.

"Plan treba da sadrži dinamiku i rokove aktivnosti koje treba da se dese u narednom periodu", rekao je Samardžija i dodao da je zaključeno da treba krenuti sa aktivnostima izgradnje novog objekta Bolnice i da se u narednih nekoliko dana pokuša na sjednici Vlade Srpske donijeti odluka o tome. Kada je riječ o finansiranju izgradnje novog objekta Bolnice, Samardžija kaže da postoje dva prijedloga, od kojih je jedan kredit "Koreja 4", a, ukoliko on ne prođe, da se ide na komercijalno zaduženje, gdje bi grad Istočno Sarajevo uzeo učešća u finansiranju projekta.

"Osim problema sa kojima se suočavamao, mi smatramo da nemamo važnije stvari i većeg prioriteta od gradnje novog objekta Bolnice u Istočnom Sarajevu", rekao je Samardžija. On je dodao da je danas dogovoreno da do kraja septembra zaposlenima u ovoj bolnici bude isplaćena zaostala plata i da će time biti dovedeni u isti položaj sa ostalim zaposlenim u zdravstvenim ustanovama. Samardžija kaže da je jedan od zaključaka da se sa Fondom zdravstvene zaštite još jedno sagleda situacija u Bolnici Istočno Sarajevo kako bi se došlo do dodatnih prihoda i uspješnijeg i boljeg funkcionisanja ove zdravstvene ustanove.

On je rekao da je od svih zaposlenih u Bolnici Istočno Sarajevo zatraženo da daju svoj doprinos poboljšanju uslova rada, te dodao da će biti nastavljena sertifikacija ove zdravstvene ustanove, što je i zakonska obaveza. "Grad Istočno Sarajevo će aktivno učestvovati u radu ove radne grupe i obezbijediti sredstva koja na realan način budu procjenjena i zatražena", poručio je Samardžija.

Odgovarajući na pitanje novinara da li Bolnica ima potrebne citostatike, direktor ove zdravstvene ustanove Goran Todorović kaže da se citostatici nabavljaju preko Fonda zdravstvenog osiguranja i da ono čega ima na lageru to ima i Bolnica, kao i sve ostale u Srpskoj, a ono što nedostaje nema nijedna.U slučaju kupovine ovog lijeka, kaže Todorović, Fond refundira troškove osiguranicima ili bolnice razmijene lijekove. Todorović je naglasio da je i ove godine u Bolnici Istočno Sarajevo urađen isti broj laboratorijskih analiza, kao i u prethodnoj i da ne zaostaje za drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

On je rekao da ni u jednoj bolnici ne mogu biti urađene sve analize odmah, ponekad se desi da nešto nema dan-dva, ali nema posebne nestašice i u većini slučajeva nema potrebe da pacijenti idu u privatne laboratorije. Predsjednik Unije sindikata u Bolnici Istočno Sarajevo i član Glavnog odbora Sindikata doktora Republike Srpske Tanja Jovičić pozdravila je današnji sastanak i podržala zaključke u nadi da će dinamika rješavanja problema biti onakva kako je danas dogovorena.

Ona kaže da puno nade polaže u radnu grapu koja će pet dana raditi na akcionom planu za sanaciju Bolnice Istočno Sarajevo i da očekuje konkretne rezultate. "Nećemo praviti naše informativne zborove i sačekaćemo da vidimo šta će ovaj tim da uradi. Očekujemo da će Vlada Republike Srpske da donese odluku o gradnji novog objekta Bolnice", rekla je Jovičićeva i dodala da radnici žele da daju konstruktivan doprinos rješavanju ove situacije.

Ona kaže da je radnicima obećano da će do kraja mjeseca dobiti zaostalu platu, a onda redovnom dinamikom isplate i sljedeću, kao i da će biti pregovarano o plaćanju naknada za prevoz i ostalih doprinosa."Treba da radimo zajedno i konstruktivno", rekla je Jovičićeva.

Današnjem sastanku prisustvovali su načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić i Istočna Ilidža Predrag Kovač, kao i narodni poslanici Sonja Jovićević Karadžić, Miroslav Brčkalo i Marinko Božović.

 

 

Izvor: SRNA

 

Sve oštriji kriterijumi za odlazak u penziju

penzioneriZa muškarca je potrebno najmanje 15 godina staža osiguranja i navršenih 65 godina života za starosnu penziju, odnosno 40 godina penzijskog staža i 60 godina života za punu penziju.

Ženama potrebno da rade 35 godina i da imaju 58 godina života da u Republici Srpskoj ostvari pravo na punu penziju.

Međutim, budući da se radi o novom Zakonu o Penziono invalidskom osiguranju, u prelaznim i završnim odredbama, data je mogućnost da se pravo na penziju može ostvariti i po povoljnijim uslovima, odnosno i sa manje godina života od onoga što je propisano gornjom granicom.

U vrijeme kada je jako teško naći posao, a posebno imati osiguran staž 40 godina, teško je povjerovati da se ovi uslovi mogu ispuniti jer su nerealni, smatraju građani Srpske.

 

 

 

 

Izvor: rtvbn.com

Foto: ilustracija/novosti.rs

Zašto mladi masovno napuštaju BiH?

odlazak kofer iluSvaki četvrti od pet mladih ljudi bez razmišljanja napustilo bi BiH, pokazuju istraživanja Instituta za razvoj mladih “Kult”. Kao razlog za napuštanje otadžbine, omladina u Bosni i Hercegovini najčešće navodi nezaposlenost, političku nestabilnost i neizvjesnost koja vreba iz svakog ćoška kako Republike Srpske, tako i FBiH.

Njih 37 odsto otišlo bi u inostranstvo zauvijek kada bi im se prižila prilika, 40 odsto bi otišlo na duže vrijeme iz BiH kako bi zaradili određena sredstava za pristojan život, a potom se vratili u BiH, dok je 9 odsto njih već preduzelo konkretne korake za odlazak iz BiH privremeno ili za stalno, rezultati su istraživanja.

Nedostatak radnih mjesta, loša ekonomija, korupcija, nepotizam - najčešći su razlozi za kupovinu karte u jednom smjeru. Očigledno je da se čekanje ne isplati i da vlasti, kako stvari stoje, još dugo neće učiniti ništa po rješavanju ovog problema.

Purivatra naglašava da bi mladi ljudi u BiH sami morali pronalaziti i iskoristiti svaku pruženu šansu za svoje unapređenje. Treba imati na umu i činjenicu da je među onima koji napuštaju BiH ima i odličnih i talentovanih studenata od kojih bi BiH itekako mogla imati koristi.

U suprotnom, BiH će se, prema demografskim podacima, pretvoriti u društvo starih. Ako želimo da bh. društvo ima budućnost taj trend se mora zaustaviti.

 

 

Izvor: rtvbn.com

Foto: ilustracija/rtvbn.com

Emisija ,,Nedjeljno popodne'' u Palama

nedeljno popodnebnEmisija BN televizije ,,Nedjeljno popodne" održana je  danas u Palama. Cilj emisije je bio prikazati svim gledaocima BN televizije, koja je jedna od najgledanijih u zemlji, kako se odvija život u šest opština koje ulaze u sastav grada, koji su ekonomski potencijali i da li turizam i dalje predstavlja stratešku privrednu granu.

Gosti emisije su bili gradonačelnik i načelnici opština ove regije, uspješni privrednici, kulturni radnici i sportisti.

Ugostili su i Paljanku Isidoru Borovčanin, Miss BiH i World top model.

U muzičkom programu gosti su bili: Branka Sovrlić, Mišo Maunaga, Asim Brkan, Extra bend i Goci bend.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: bntv.com

Radio Sa-RS