Biznis (223)

Gubitak Rafinerije nafte Brod premašio 610 miliona KM

Napišite komentar

rafinerija brodRafinerija nafte Brod nastavila je i u prošloj godini sa negativnim poslovanjem i ostvarila gubitak od 15 miliona KM, čime je akumulirani minus ovog preduzeća dostigao 611,6 miliona KM.

Iako je u prošloj godini smanjila gubitak u odnosu na 2016. godinu kada je potonula čak 71,5 miliona KM maraka, poslovanje brodske rafinerije i dalje je daleko od dobrog.

Osim ogromnog minusa, na to ukazuju i drugi pokazatelji koje su otkrili revizori dajući rafineriji mišljenje sa rezervom.

"Društvo je na kraju 2017. godine imalo akumulirani gubitak od 611,67 miliona KM, neto gubitak tekuće godine je iznosio KM 15 miliona, dok su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine za 63,9 miliona KM. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navodi se u revizorskom izvještaju rafinerije za prošlu godinu.

Kao i kod Rafinerije ulja Modriča, revizori su istakli da nastavak poslovanja Rafinerije nafte Brod zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva – ruskog „Njeftegazinkora“.

Naveli su i da se matično društvo se obavezalo da će pružiti finansijsku podršku rafineriji i da će obezbijediti neophodna sredstva za uredno izmirivanje dospjelih obaveza.

Ukupne obaveze rafinerije na kraju prošle godine iznosile su 633 miliona KM i smanjene su za 46,1 miliona KM u odnosu na 2016. Od ukupnog iznosa obaveza na dugoročne se odnosi 540,8 miliona KM, dok se na kratkoročne odnosi 92,4 miliona KM.

Najveći dio obaveza odnosi se na obaveze prema povezanim licima, dok se dio odnosi i na Poresku upravu RS za reprogramirane poreske obaveze.

"Dugoročne obaveze prema Poreskoj upravi RS iznose 12,7 miliona KM i odnose se na reprogramirane poreske obaveze za neizmireni porez na promet, kao i neizmirene poreze i doprinose na lična primanja. Reprogramirane poreske obaveze su odobrene beskamatno“, ističe se u izvještaju.

Revizori su naveli da se prema ugovoru o reprogramu koji je potpisan 2008. godine poreske obaveze moraju izmiriti u 60 jednakih mjesečnih rata, odnosno do 1. jula 2016. godine, uz grejs period od četiri godine.

Međutim, novim rješenjem Poreske uprave RS rafineriji je produžen rok za plaćanje reprogramiranih poreskih obaveza sa devet na dvanaest godina, odnosno do 1. jula 2019. godine, uz povećanje grejs perioda sa četiri na sedam godina.

Rafinerija je i u prošloj godini nastavila da smanjuje broj radnika, tako da je na kraju 2017. imala 930 radnika, odnosno 63 zaposlena manje u odnosu na godinu ranije.

 

 

Više...

Banke rasprodaju ''Farmland''

Napišite komentar

farmlandDospjele neizmirene obaveze propale govedarske farme „Farmlanda“ iz Nove Topole prema Poreskoj upravi RS trenutno iznose 3,9 miliona KM, a u PURS priznaju da je naplata ovog duga neizvjesna.

U međuvremenu, banke su već počele sa rasprodajom imovine firmi povezanih sa „Farmlandom“, saznaje portal CAPITAL.

„Farmlandu“, čiji je vlasnik Dragan Vasiljević, su još od 2016. godine blokirani računi zbog neizmirenih milionskih obaveza, a od dugo najavljivane prodaje ove firme kineskim partnerima do sada nije bilo ništa, pa je i naplata milionskih potraživanja koje RS ima od ove firme krajnje upitna.

U Poreskoj upravi tvrde da su preduzimali neophodne mjere s ciljem naplate, ali priznaju i da je naplata neizvjesna.

„PURS je s ciljem obezbjeđenja naplate duga 2016. donijela privremeni zaključak o obezbjeđenju kojim se zabranjuje raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom u vlasništvu „Farmlanda”. Taj zaključak dostavljen Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) s ciljem upisa zabilježbe u odgovarajuće registre nepokretnosti“, navode u Poreskoj upravi.

Dodaju i da su na osnovu rješenja o prinudnoj naplati, u avgustu 2017. godine uputili RUGIP-u zahtjev za uspostavljanje zakonske hipoteke nad nepokretnom imovinom poreskog dužnika, ali da još uvijek nisu dobili rješenje RUGIP-a da je hipoteka i uspostavljena.

„Prema informacijama koje je RUGIP u postupku do sada dostavio, na nepokretnostima „Farmlanda” već postoje upisane hipoteke drugih pravnih subjekata kao što su banke, što naplatu poreskog duga iz nepokretnosti ovog poreskog obveznika čini neizvjesnijom“, rekli su za CAPITAL u PURS-u.

Unicredit banka prodala imovinu firme „Farmland foods“ za 1,5 miliona KM

Inače, Poreska uprava nije uspjela da naplati 296.868 KM od druge firme koja je u Vasiljevićevom vlasništvu, a čiju je imovinu nedavno prodala Unicredit banka u izvršnom postupku.

Banka je pokrenula izvršni postupak protiv firme „Farmland foods“ koja nije mogla otplaćivati kredit od 2,5 miliona KM. Na licitaciji koja je krajem februara održana u Osnovnom sudu u Gradišci nekretnine firme „Farmaland foods“, procijenjene na 4,5 miliona KM, prodate su za samo 1,5 miliona KM, i to tek iz drugog pokušaja.

„Nekretnine izvršenika „Framland foods“ – tvornica stočne hrane, elektroenergetski objekat, njiva, ekonomsko dvorište, privredna zgrada, šuma prodaju se preduzeću „Vita Land“ iz Gradiške za 1,57 miliona KM“, navedeno je u zaključku Osnovnog suda u Gradišci u kojem je krajem februara održano ročište za prodaju imovine, potvrđeno je za CAPITAL.

Firma „Vita Land“ ima rok od mjesec dana da plati ovaj iznos kako bi preuzela imovinu.

„Farmland“ je godinama bio jedan od najvećih korisnika podsticaja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, a pored toga imao je i ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Robnim rezervama RS, koje su sada u stečaju i koje su zbog kršenja tog ugovora tužile farmu.

Ova firma je proteklih godina dobila i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS. Prvi kredit u iznosu od tri miliona KM „Farmlandu“ je odobren preko finansijskog posrednika – Banke Srpske, dok je drugi od 14,8 miliona KM IRB odobrila bez finansijskog posrednika.

„Farmland“: Loš proces privatizacije glavni razlog problema

U „Farmlandu“ su ranije tvrdili da je loš proces privatizacije glavni razlog problema sa kojima se suočavaju. Tokom 2003. godine došlo je do transformacije PIK „Mladen Stojanović“ na četiri preduzeća, od kojih je jedno bilo „Govedarska farma“ Nova Topola, a koje je privatizovana i preimenovana u „Farmland“.

Upravo je odnos sa preostala tri preduzeća iz bivšeg PIK „Mladen Stojanović“, prema tvrdnjama uprave preduzeća, bio razlog zbog kojeg je „Farmland“ zapao u probleme.

Radi se o sudskim presudama koje su donošene protiv tih preduzeća, a koje je „Farmland“ morao da isplaćuje po osnovu solidarne odgovornosti. To je, kako su tvrdili u ovom preduzeću, onemogućilo normalno poslovanje društva.

Iako su prošle godine saopštili da je „Farmland“ prodat jednoj kineskoj kompaniji, taj ugovor do danas nije realizovan, a mediji su nedavno prenijeli da su Kinezi odustali od ovog posla jer su shvatili da je to neisplativa investicija.

Više...

Plata direktora od 20.000 zadala udarac cijeloj industriji

Napišite komentar

fabrika obuce 1Astronomska plata direktora jedne fabrike zadala je udarac kompletnoj industriji tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože u Srpskoj koja je zbog tog poteza ostala bez olakšica obezbijeđenih uredbom koju je Vlada RS povukla kada je saznala da su one zloupotrijebljene.

"Glas Srpske" saznaje da je direktor jednog obućarskog preduzeća u RS lani sebi isplatio mjesečnu platu od 20.000 maraka.

Iako se vjeruje da to nije bio usamljen slučaj, on je predstavljao okidač da Vlada RS poveća osnovu za obračun doprinosa za zaposlene u ovom sektoru koji imaju platu veću od republičkog prosjeka koji je u prošloj godini iznosio 831 KM.

Time su povlastice koje je Vlada RS uvela s ciljem razvoja ove privredne grane otišle u nepovrat, što će preduzećima donijeti znatne troškove.

Vlada je 2010. godine s ciljem jačanja sektora tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože donijela odluku da osnovica za doprinose za sve zaposlene u ovom sektoru iznosi 25 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu.

Vlada je stala ukraj zloupotrebama donošenjem novog Zakona o doprinosima RS, koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

- Do januara ove godine osnovica za obračun doprinosa za sve zaposlene u oblasti tekstila, odjeće, kože i proizvoda od kože iznosila je 25 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu. Stupanjem na snagu Zakona o doprinosima za zaposlene u ovom sektoru, čija je plata manja od prosječne bruto plate za prethodnu godinu, osnovica doprinosa i dalje iznosi 25 odsto, dok se za zaposlene čija je plata jednaka prosječnoj ili veća, doprinosi plaćaju na ukupan prihod obveznika na koji se plaća porez na dohodak koji uključuje doprinose, odnosno na bruto platu - kazali su u Ministarstvu finansija RS.

U obrazloženju koje je pratilo novi Zakon o doprinosima navedeno je da je dolazilo do zloupotreba povlastica.

- U praksi je dolazilo do zloupotreba od strane menadžmenta i odgovornih lica uplatioca doprinosa jer su isplaćivali vrlo visoke plate na koje je plaćen doprinos prema umanjenoj osnovici. To nije bio cilj uvođenja umanjene osnovice - navedeno je obrazloženju uz Zakon o doprinosima RS.

Zanimljivo je da je zakon kojim su ukinute olakšice podržala i Unija udruženja poslodavaca RS.

- Iako nam ne idu u prilog, nismo se mogli boriti protiv novih pravila jer za to nismo imali nijednog argumenta. Pojedinci su nanijeli nesagledivu štetu savjesnim poslodavcima iz ove djelatnosti. Bilo bi fer i pošteno da kontrolni organi saopšte ko je zloupotrijebio povlastice Vlade RS. Sve redom ih treba navesti i iznose novca koji su sebi isplaćivali po umanjenim osnovicama. I ja sam čuo informaciju da je neko od poslodavaca sebi isplatio platu od 20.000 maraka - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić, koji je i na čelu Udruženja tekstila, kože i obuće.

Poslodavci koji nisu zloupotrebljavali povlastice ogorčeni su na svoje kolege koji su nesavjesno radili i imali velike apetite.

- Da nije bilo povlastica ova privredna grana bi propala i na desetine hiljada radnika ostalo bi bez posla. Zbog toga nadležni treba da saopšti ko su ti što su zloupotrijebili olakšice. Oni već odavno znaju ko su ti ljudi. Neka kažu javno ko je sebi isplaćivao po 20.000 i 50.000 maraka. Njih treba hapsiti - kazao je direktor banjalučke fabrike obuće "Bema" Marinko Umićević i dodao da nova pravila za obračun doprinosa neće ostaviti velike posljedice po njegovo preduzeće jer nema mnogo zaposlenih koji primaju prosječnu i veću platu od tog iznosa.

U fabrici obuće "Sanino" iz Dervente ističu da će ih nova pravila za obračun doprinosa godišnje koštati 500.000 KM.

- To će opteretiti naše poslovanje. Imamo mnogo rukovodilaca, poslovođa i radnika angažovanih na održavanju, koji primaju prosječnu ili veću platu. To će nam sada oduzeti mnogo novca. Taj novac moraćemo trošiti za isplatu doprinosa, a mogli smo ga uložiti u razvoj preduzeća i otvaranje novih radnih mjesta - kazao je direktor "Sanina" Radovan Pazurević.

Kotorvaroška tvornica obuće "Sportek", jedna od najvećih u ovom sektoru u RS, na osnovu ušteda koje je ostvarivala na osnovu olakšica prethodnih godina je isplaćivala premije radnicima u iznosu od 500 maraka godišnje.

Prema nezvaničnim informacijama kada su povlastice ukinute menadžment je donio odluku da prepolovi premiju što je izazvalo nezadovljstvo radnika. Direktor "Sporteka" Miroslav Petrešin je rekao da zbog lošeg zdravstvenog stanja nije u mogućnosti da daje izjave.

Proizvodnja i zaposlenost

Prema statističkim pokazateljima u oblasti kože u 2017. godini zabilježen je rast proizvodnje od 9,9 odsto, a tekstila 0,8 odsto. Preduzeća iz oblasti industrije odjeće imala su pad proizvodnje od 2,6 odsto u 2017. godini.

- Sektor tekstila, kože i obuće je povećao broj zaposlenih za 3,9 odsto u odnosu na godinu ranije - navedeno je u informaciji Vlade RS o stanju u prerađivačkoj industriji za 2017. godinu.

Više...

Stotine miliona maraka za uvoz voća i povrća

Napišite komentar

pijaca voceU strukturi uvoza voća i povrća u BiH, koji je prošle godine iznosio 346 miliona KM, 15 odsto se odnosi na banane, šest odsto na svježe jabuke, pet odsto na svježe kruške, četiri odsto na svjež paradajz, po tri odsto na svjež limun, svježe paprike, pasulj i prženi krompir, a po dva odsto na oljušteni orah i kuvani i smrznuti krompir.

Prema analizi uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda za prošlu godinu za sektor voća i povrća koju su uradili Spoljnotrgovinska komora BiH i USAID/Švedska Projekat razvoja tržišne poljoprivrede, ako se izuzme uvoz tropskog voća, BiH je prošle godine najviše uvezla svježih jabuka i to u vrijednosti od 20 miliona KM.

Svježih krušaka je uvezeno u vrijednosti od 17 miliona KM, svježeg paradajza 13 miliona KM, a po 10 miliona KM svježe paprike i prženog krompira.

Iz Italije je uvezeno voća i povrća u vrijednosti od 48 miliona KM, Srbije 44 miliona KM, 39 miliona KM iz Holandije, 35 miliona KM iz Turske, 30 miliona KM iz Hrvatske, 27 miliona KM iz Slovenije, 15 miliona KM iz Makedonije, iz Poljske 14 miliona KM, a iz NJemačke sedam miliona KM.

Iz STK napominju da je u BiH prošle godine uvezena velika količine voća i povrća po veoma niskim cijenama, što dovodi u pitanje kvalitet takvih proizvoda, te naglašavaju da bi pravilnik o tržišnim standardima za voće i povrće, na čije usvajanje se čeka već nekoliko godina, zaštitio domaće potrošače i proizvođače.

 

 

 

Više...

Đokić pregovara sa Arapima o mogućim investicijama u Srpskoj

Napišite komentar

djokic arapi blMinistar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa šeikom Ali Bin Abdulah Al Badijem, predsjedavajućim "Al Badi Investment Grup" iz Sultanata Oman, o mogućnostima investiranja u Republiku Srpsku.

Ministar Đokić je goste iz Sultanata Oman upoznao sa mogućnostima ulaganja u sektor energetike i proizvodnju hrane, kao i sa potencijalima za razvoj turizma.

"Republika Srpska vodi otvorenu politiku prema svima koji imaju iskrene namjere da investiraju i drago nam je što su nas u Sultanatu Oman prepoznali kao poželjnu destinaciju za ulaganje", rekao je ministar Đokić, podsjećajući na nekada izuzetno dobre poslovne odnose između bivše Jugoslavije i arapskih zemalja.

Šeik Abdulah Al Badi je istakao da su za njih kao investitore propisi u Republici Srpskoj veoma stimalitivni i da trenutno na raspolaganju imaju 600 miliona eura koje su spremni da ulože u dobre projekte na prostoru Republike Srpske i Federacije BiH.

"Naš Sultanat je poznat po toleranciji, mi ne dijelimo ljude i želimo napredak svima", rekao je šeik Al Badi dodajući da prilikom realizacije projekta želi da se u što većoj mjeri angažuje domaća privreda.

"Al Badi Grupa" je jedna od najuspešnijih grupa u Omanu. Sastoji se od većeg broja kompanija koje posluju u oblastima industrijske proizvodnje, građevinarstva, trgovine, turizma, posredovanja i oglašavanja.

 

 

Više...

Izdate prve industrijske NATO dozvole firmama iz BiH

Napišite komentar

industrija fabrika1"Porsche" iz Sarajeva i "MRM" iz Ljubuškog prve su firme kojima je Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine, nakon nekoliko godina, izdalo industrijske bezbjednosne dozvole, međunarodno priznat dokument kojim se potvrđuje da zadovoljavaju NATO standarde i mogu da učestvuju na milionski teškim tenderima, koji su dosada bili rezerervisani isključivo za inostrane kompanije. Potpis trenutno čeka još sedam kompanija iz BiH, saznaje portal CAPTIAL.

Nakon višemjesečne kontrole, ove dvije firme ispunile su sve bezbjednosne uslove, a zahvaljujući provjerama sada, osim u BiH, mogu da sarađuju i sa firmama u inostranstvu.

"Trenutno je u proceduri izdavanje dozvola za još sedam kompanija, a sa oko 30 firmi, koje su izrazile interes za dobijanje industrijskih dozvola, obavljene su konsultacije u vezi pripreme potrebne dokumentacije", potvrđeno je za CAPITAL u resornom ministarstvu.

Ministar Dragan Maktić nedavno je istakao da izdavanje dozvola nije samo puka formalnost, već rezultat višemjesečne provjere svih bezbjednosnih detalja propisanih NATO pravilima, od provjere objekta do dokazivanja pouzdanosti osoba zaposlenih na ključnim pozicijama u firmama.

"Izgubili smo tri ili četiri godine zbog raznih političkih opstrukcija i konačno rješavamo taj problem. U Spoljnotrgovinskoj komori biće održana obuka koja bi pomogla privrednicima da lakše i preciznije popune prijavu za izdavanje dozvole. Prošlih mjeseci imali smo problema sa nepotpunim aplikacijama i tu smo gubili mnogo vremena", naveo je Mektić dodajući da sertifikat važi pet godina.

Milioni KM prošli pored domaćih privrednika

Sve firme iz BiH, kako je CAPITAL ranije pisao, u martu prošle godine bile su onemogućene da učestvuju u 21,2 miliona KM vrijednom tenderu Ministarstva odbrane BiH jer nisu imale adekvatnu dozvolu. Da apsurd bude veći, u tom momentu niko u BiH je nije ni izdavao, jer nije postojao ni dokument koji propisuje izdavanje.

Slikovni rezultat za industrijske dozvoleTako je prokrčen put dobavljačima za NATO iz Evropske unije koje imaju kćerke ili partnerske firme u BiH, dok su domaći privrednici, koji, na primjer, sarađuju sa firmama iz Rusije ili izvan EU, u startu diskvalifikovani u ovoj milionski teškoj trci.

Industrijska bezbjednosna dozvola bila je predmet žestokih političkih prepucavanja još od 2015. godine. Tada su ministarstva industrije, energetike i rudarstva i unutrašnjih poslova RS isticala da bi usvajanje Pravilnika o industrijskoj bezbjednosti BiH narušilo ustavne nadležnosti te da on proizvodi dodatne troškove i da je nedorečen.

Mektić je, kako je istakao, tada stavio na vagu političke interese u RS i interese svih privrednika u BiH i odlučio da ispred Ministarstva bezbjednosti BiH Pravilnik pošalje u proceduru Savjetu ministara BiH, koji ga je u junu prošle godine i usvojio.

Ministar industrije RS Petar Đokić tada je naveo da su Zakonom o zaštiti tajnih podataka, koji je osnov za donošenje ovog Pravilnika, narušene ustavne nadležnosti, jer oblast bezbjednosti podataka po Ustavu BiH nije u domenu nadležnosti BiH.

Dok su svađe trajale, privrednici su samo mogli da posmatraju kako pored njih prolaze milionski teške javne nabavke. Neizdavanje industrijske bezbjednosne dozvole za desetine miliona KM oslabilo je namjensku industriju u oba entiteta u BiH.

 

Više...

Građevinski bum na jugu Hercegovine - Trebinje u 2018. dobija 600 stanova

Napišite komentar

trebinjeU 2018. godini u Trebinju je planirana izgradnja 600 novih stambeno – poslovnih jedinica. U ovom trenutku je aktivno 14 gradilišta, a u skorije vrijeme aktiviraće se još četiri, rekao je Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja, te dodao da je zahvaljujući prijatnoj izmijenjeno mediteranskoj klimi i razvoju turizma Trebinje primamljivo za život sve većem broju ljudi, prenosi Radio Trebinje.

U ovom trenutku najveći broj stambenih jedinica u Trebinju nudi firma Herc Invest, koja je u posljednjih nepuno šest godina izgradila pet stambeno-poslovnih objekata sa ukupno 220 stanova.

"Trenutno gradimo tri zgrade na području Trebinja, i to stambeno-poslovni objekat Stadion S-35 na lokalitetu nekadašnjeg objekta Ljekobilje – trg Petral, i dvije od planiranih sedam, u okviru stambeno-poslovnog objekta Centar na lokalitetu nekadašnje upravne zgrade Travunije – ulica Kralja Petra I Oslobodioca", rekli su u "Herc Investu" objasnivši da je period gradnje objekata, u zavisnosti od veličine, oko godinu dana, a samo u ovoj godini planiraju gradnju 130 stanova.

Kako prenosi Radio Trebinje, lokalno preduzeće Leoplastik gradi zgradu pored hotela Nar, a počeli su još jednu sa dvije lamele po 80 stanova na području bivše kasarne.

Cijene kvadrata stanova u starogradnji u Trebinju kreću se od 1.100 KM do 1.300 KM, a u novogradnji od 1.450 do 2.200 KM po metru kvadratnom.

 

 

 

Više...

Drvoprerađivači iz RS traže zabranu, u FBiH uvođenje taksi

Napišite komentar

drvopreradaDrvoprerađivači u BiH ne mogu se usaglasiti u vezi s mjerama za zaštitu domaće proizvodnje koje bi u budućnosti trebalo da im donesu siguran izvor sirovine, čiji je izvoz najveći problem u poslovanju ovog sektora, koji iz godine u godinu raste.

Iako je u oktobru prošle godine bilo u planu da se sa zajedničkim stavovima istupi pred Savjetom ministara BiH, na ovaj problem drugačije gledaju u dva entiteta i imaju različite prijedloge, te je neizvjesno da li će doći do jedinstvenog stava.

Plan je bio da se stavovi usaglase do aprila, do kada su na snazi entitetske odluke o zabrani prometa trupaca, koje su koliko-toliko štitile proizvođače i sprečavale trgovinu sirovinama.

Međutim, dok u RS zagovaraju ideju o zabrani izvoza trupaca, u Federaciji smatraju kako izvoz sirovine ne bi trebalo potpuno zabraniti, nego ga destimulisati taksama.

Povodom ovog pitanja juče je u Banjaluci zasjedao Izvršni odbor Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Privredne komore RS, koji je ocijenio kako bi se uvođenjem taksi legalizovao izvoz, a da problem s nedostatkom sirovine ne bi bio riješen.

"Mi smo zauzeli stav da bi bilo daleko bolje da na snazi ostane odluka o zabrani prometa, koju je donijela naša vlada, a da zajednički prijedlog prema organima BiH bude donošenje odluke o zabrani izvoza trupaca izvan BiH. Mislim da bi to dalo efekte i bolje snabdijevanje kapacitata, koje i ovdje i u Federaciji definitivno imamo", kazao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja.

Šemsa Alimanović, sekretar grupacije šumarstva i drvne industrije u Privrednoj komori Federacije BiH, se nada kako će do aprila dogovor ipak biti postignut uz uvjerenje da će njihov prijedlog proći.

Otkriva kako je za 22. februar zakazan zajednički sastanak u Banjaluci, na kojem će, pored privrednika i predstavnika udruženja, biti prisutni i predstavnici ministarstava. Nada se da će tada ipak biti postignut dogovor u interesu svih.

U Asocijaciji drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH smatraju da zabrana izvoza šumskih sortimenata iz BiH nije mjera koja bi dala efekat u dužem roku, a diskutabilno je, kažu, i da li bi se ta mjera uopšte mogla donijeti.

Sa druge strane, kažu da mjere donesene u entitetima neće imati posebne efekte ako se nastavi s izvozom, jer je ključno smanjiti prekomjeran izvoz sirovine, a ne promet između entiteta.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH i Vlada RS su na zajedničkoj sjednici održanoj u Sarajevu u septembru prošle godine najavile podnošenje zajedničke inicijative Savjetu ministara BiH za donošenje odluke o zabrani izvoza i prometa trupaca iz Bosne i Hercegovine.

Da je tada u planu bilo da se ovaj problem zajednički rješava govori i to da je Vlada FBiH nakon sjednice donijela odluku o zabrani prometa na svojoj teritoriji, a koju je vremenski uskladila s već postojećom odlukom u RS.

 

Više...

"Elektrokrajina" za održavanje servera "Lanaco"-u isplatila 10,4 miliona KM

Napišite komentar

elektrokrajina bl"Elektrokrajina" Banjaluka za proteklih 11 godina banjalučkoj firmi "Lanaco" je samo za održavanje softvera za fakturisanje i naplatu utroška struje isplatila čak 10,4 miliona KM.

Godišnje je pod stavkom "održavanje i dorada novih aplikacija" trošeno 868.200 KM poreskih obveznika Republike Srpske, saznaje portal CAPITAL.

U "Elektrokrajini" kažu da su 2006. godine platili "Lanacu" da im instalira softver, koji su proteklih godina konstantno nadograđivali "kako bi zadovoljio potrebe preduzeća za efikasnim praćenjem velikog broja poslovnih procesa".

"Održavanje navedenih softvera obuhvata širok spektar aktivnosti neophodnih za redovno funkcionisanje i obavljanje poslovne djelatnosti preduzeća", pravdaju u ovom javnom preduzeću pozamašnu cifru koju su isplatili dobro poznatoj IT firmi.

Ove godine tender za isti posao težak je 1,2 miliona KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, a obuhvata, kako navode, održavanje četiri informaciona sistema na koje ova IT firma ima autorsko pravo – softvera za fakturisanje i naplatu električne energije, baze podataka, sistemskog softvera i komunikacionog softvera za WAN i LAN mrežu.

Skupo održavanje informacionih sistema za ovo preduzeće je opravdano, jer, kako kažu, poštuju godišnje planove poslovanja, nabavki i investicija.

"Softversko rješenje sadrži desetine modula potrebnih za fakturisanje i naplatu električne energije te podršku mnogih propratnih aktivnosti kojima se omogućava efikasno poslovanje. Predmetna nabavka putem pregovaračkog postupka se sprovodi na osnovu Zakona o javnim nabavkama BiH, jer je dobavljač aplikativnog softvera isključivi nosilac autorskih prava na isti i u skladu sa tim uživa autorsko-pravnu zaštitu", naveli su nedavno u pisanom odgovoru za CAPITAL iz "Elektrokrajine".

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da će "Elektrokrajina" usluge "Lanacu" plaćati mjesečno i to sa desetodnevnim rokom, a na osnovu ispostavljenih faktura.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana "Tender" kazao je da je ovaj iznos diskutabilan.

"Više od milion KM za održavanje servera je zaista previše", prokomentarisao je kratko.

"Lanacov" trijumf na 74 tendera teška 25,2 miliona KM

Firma "Lanaco" prošle godine odnijela je pobjedu na 74 tendera vrijedna 25,2 miliona KM, pokazala su istraživanja CAPITAL-a.

Javnim preduzećima i institucijama nisu mrske njene ponude pa je menadžment ove firme zadovoljno trljao ruke u julu kada su izabrani na tenderu Elektroprivrede RS teškom čak 8,5 miliona KM bez PDV-a.

Taj posao podijelili su salanaco banjaluka banjalučkim i beogradskim “Prointerom”. Dva mjeseca ranije Ministarstvo prosvjete i kulture RS ovu firmu je odabralo u poslu vrijednom oko 820.000 KM.

Kancelarija za reformu javne uprave Sarajevo u aprilu je ovoj firmi dodijelila posao vrijedan oko 985.000 KM, oko 600.000 KM u aprilu Vlada RS je dala za održavanje informacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata.

I mart 2017. Bio je poslovno dobar mjesec za “Lanaco” jer ga je upravo “Elektrokrajina” odabrala za posao vrijedan oko 872.000 KM.

Posao vrijedan oko 1,3 miliona KM za izradu softvera za elektronsko upravljanje dokumentima za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH “Lanaco” je opet podijelio sa banjalučkim “Prointerom” i mostarskim “Tcamworkom”.

Za samo mjesec dana, od 21. novembra do 20. decembra, ovoj IT firmi dodijeljeni su ugovori vrijedni oko pet miliona KM. Firma je bila odabrana i na tenderu vrijednom 2,7 miliona KM Uprave za indirektno oporezivanje BiH i to za izradu njene platforme za rezervnu lokaciju informacionog sistema.

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA dodijelila je 21. novembra posao vrijedan oko 840.000 KM ovoj firmi i Agenciji za komercijalnu djelatnost iz Zagreba, a u vezi sa izradom potvrde o vlasništvu vozila i registraciji.

UIO BiH očigledno je bila zadovoljna uslugama „Lanaca“ pa ga je kao najpovoljnijeg ponuđača odabrala za nabavku kompjutera i telefona. Za ovaj posao banjalučka firma inkasiraće oko 466.000 KM.

Zanimljivo, ovi IT stručnjaci ugovore potpisivali sa Elektroprivredom BiH – 116.812 KM, Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave Sarajevo – 301.621 KM, banjalučkom Toplanom – 172.000 KM i Elektrokrajinom – 259.000 KM.

 

 

Više...
Priključi se za RSS feed