Menu
A+ A A-

RiTE „Ugljevik“ u „debelom“ minusu

ugljevik termoelektranka dimnjakPreduzeće Rudnik i Termoelektrana (RiTE) „Ugljevik“ prvo polugodište ove godine završilo je sa gubitkom od 17,91 milion maraka.

U ovom preduzeću ističu da negativan finansijski rezultat poslovanja nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka.

„Planirana proizvodnja za period januar - jun 2017. godine iznosila je 634,50 gigavat časova, a ostvarena su 936,24 časa, što je za 47,56 odsto više od plana. Do toga je došlo zbog veće proizvodnje struje usljed pomjeranja datuma početka kapitalnog remonta bloka, sa prvog maja na početak sedmog mjeseca“, navedeno je u obrazloženju RiTE „Ugljevik“ koje je objavljeno na Banjalučkoj berzi.

Naveli su da je na iznos iskazanog negativnog rezultata poslovanja od 17,91 milion maraka, između ostalog, uticao obračun i tretman prekoplanske proizvodnje po cijeni varijabilnog troška.

Učešće proizvodnje električne energije RiTE „Ugljevik“ u ukupnoj proizvodnji struje u Republici Srpskoj za šest mjeseci ove godine iznosilo je 37 odsto, što je uveliko uticalo na stabilnost energetskog sistema Republike Srpske.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Nižim cijenama goriva mame gastarbajtere

tocenje goriva pumpaZa pad cijena goriva proteklih dana na benzinskim pumpama u RS vozači mogu da zahvale sezoni godišnjih odmora, jer su naftaši procijenili da će zbog dolaska velikog broja građana iz inostranstva sitnim pojeftinjenjem ubrati više novca.

Vozače je tako prethodnih sedmica na benzinskim pumpama dočekivalo pojeftinjenje goriva za oko dva feninga skoro svakih sedam dana. Tako je cijena dizela na pojedinim pumpama pala i na 1,70 maraka po litri.

„U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do snižavanja cijena goriva na benzinskim pumpama prevashodno zbog sezone godišnjih odmora.  Distributeri nafte i naftnih derivata su procijenili da će nešto niža cijena goriva dovesti do rasta prometa, iako pojeftinjenje nije opravdano i ide na uštrb mreže distributera zbog sada već konstantne cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja iznosi nešto više od 51 dolar po barelu“, rekaoje sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske Zoran Berak.

Poručuje i da u idućem periodu ne možemo očekivati dalji pad cijena u cjenovnicima benzinskih pumpi.

„S obzirom na to da cijena goriva zavisi od cijene sirove nafte na svjetskom tržištu i kursa dolara, a ove se dvije komponente već duže vrijeme ne mijenjaju, ne vjerujem da može doći do novog pada cijena goriva u Srpskoj, jer i sada niža cijena ide i na uštrb mreže distributera u Republike Srpske“, rekao je Berak.

Vozači u Srpskoj ističu da naftaši u avgustu vide priliku za zaradu, jer i pored domaćih u RS dolazi i veliki broj građana svojim automobilima sa inostranim tablicama.

„Jasno je da prostora za pad cijena ima. Ne bi me iznenadilo i da već početkom septembra imamo poskupljenje na pumpama, jer se završavaju godišnji odmori, a samim tim i najveći broj naših ljudi vraća se u inostranstvo. Jasno je da je svima ovdje samo do zarade“, rekao je vozač Milan G. iz Banjaluke.

Potrošači

Potrošači ističu i da pojeftinjenje goriva u RS za sobom nije uticalo na niže cijene karata u prevozu, ali i osnovnih životnih namirnica.

„Da je kojim slučajem došlo do rasta cijena goriva u prethodnom periodu sigurno bismo već imali talas poskupljenja ostalih proizvoda“, rekli su u Pokretu potrošača RS.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Wi-Fi na ulici izvan dometa opština

free wifi trg petra kocicaU vrijeme kada su svi „onlajn“ i kada komunikacija putem „vibera“, „mejla“, „skajpa“ i raznih društvenih mreža uzima maha samo nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj može se pohvaliti besplatnim internetnom na ulici.

Iako u opštinama redom priznaju da je bežična konekcija koja bi bila dostupna svim građanima, ali i turistima postala prijeka potreba, ističu da su im mogućnosti za to ipak ograničene.

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo kažu da aktivno rade na tome da u centralnim dijelovima četiri veće gradske opštine - Pale, Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Sokolac u skorije vrijeme obezbijede Wi-Fi.

Banjaluka je jedan od rijetkih gradova u Republici Srpskoj koji je u posljednje četiri godine uveo Wi-Fi na tri lokacije na otvorenom.

„Bežični internet dostupan je na Trgu Krajine, te u parkovima „Petar Kočić“ i bana Milosavljevića.  Planiramo uvesti besplatan internet na još četiri lokacije i to u parku „Mladen Stojanović“, u Univerzitetskom kampusu, te na plažama kod Gradskog i Zelenog mosta, ali problem su finansije“, rekli su u Turističkoj organizaciji grada Banjaluka. 

Besplatan internet dostupan je i Sembercima na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u centru Bijeljine, a u planu je i proširenje Wi-Fi mreže u centralnim gradskim zonama i to kada bude novca.

Među opštinama koje se mogu pohvaliti besplatnim internetom je i Gradiška, a njeni stanovnici već šest godina imaju mogućnost konekcije svojih uređaja 24 časa u Parku slobode.

„Prvi besplatni internet finansirala je opština i signalom je za sada pokriveno isključivo područje parka, a istovremeno je dostupan za 100 korisnika. U narednom periodu je planirana modernizacija kojom će internet biti dostupan i na području savskog keja“, rekli su u Gradišci.

Na javnim površinama u Zvorniku ne postoji besplatan Wi-Fi, kao ni u Prijedoru, iako je ranije postojala mreža „riječ je riječ“ koja je funkcionisala u užem centru grada.

Besplatnog interneta nema ni u Srpcu, pa su građani primorani da „hvataju“ internet po lokalnim kafićima, a slobodne Wi-Fi zone nema ni u Trebinju.

Na području Višegrada besplatan bežični internet dostupan je u kompleksu Andrićgrada.

Za razliku od RS, opštine i gradovi u FBiH brže prate korak savremenih tehnologija, pa je besplatan internet dostupan građanima Sarajeva, Zenice i Tuzle, te u užem centru Mostara, Novog Travnika, Jablanice, Sanskog Mosta, Cazina, Jajca i Livna.

Referent u turističkoj agenciji „Unis turs“ iz Banjaluke  Mirko Ponjević kaže da je u svijetu normalna pojava da gradovi imaju besplatan internet, ali da su oni koji ga koriste svjesni da je obično lošeg kvaliteta.

EU

U svim zemljama članicama EU do 2020. godine trebalo bi da bude dostupan besplatni bežični internet i to na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolnicama i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima. 

Dio je to političkog dogovora koji su postigle evropske institucije krajem maja ove godine.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Završen „carinski rat“, Hrvatska spustila cijene

carina automobili granicaMinistarstvo poljoprivrede Hrvatske izmijenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i naknadu sa 270 smanjilo na 12,6 evra.

Podsjećamo, cijena kontrole je bila toliko visoka da se izvoznicima iz BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore nije isplatilo uvoziti u ovu zemlju jer nisu bili konkurentni u odnosu na domaće proizvođače, a što je ocijenjeno kao necarinska barijera.

 Za svaku vrstu voća kontrola će se plaćati 90 kuna (12,6 evra), dok se po starom pravilniku toliko plaćalo po kamionu.

„Sa susjednim državama je dogovoreno da se od petka u potpunosti normalizuju kontrole na granicama. Nadalje, analiziraće se cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu“, saopštili su iz ovog ministarstva.

Dodaju kako i dalje svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora biti u skladu s opštim tržišnim standardima - neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju.

Na taj način završen je spor koji je kroz deset dana ujedinio zemlje regiona i primorao Hrvatsku, njenog premijera i ministra da povuku sporni pravilnik.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je Hrvatska pokušala zaštititi svoje poljoprivrednike, ali da je region reagovao.

„Zvanično smo obaviješteni da će Hrvatska od sutra (danas) povući novi pravilnik i vratiti stari. Od sutra će fitosanitarna kontrola koštati 90 kuna. Od svih opcija koje smo imali ovo je najbolja. To znači da više nema blokada i necarinskih barijera, pobijedilo je strpljenje i dijalog koji smo njegovali. Pokazali smo da se može postići opšti interes ako smo svi maksimalno angažovani“, kazao je Šarović.

Izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkih napora da se problem riješi, rekavši da je stav ministara da je potrebno ujednačiti cjenovnike, o čemu će i razgovarati na nekom od narednih regionalnih sastanaka.

Ana Brnabić, premijer Srbije, kazala je kako je odluka o vraćanju cijena na staro jedina ispravna, te da bi ona trebalo da doprinese relaksaciji odnosa.

 Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, poručio je kako je „carinski rat“ završen, te izrazio nadu kako će ovo biti posljednja vancarinska barijera.

Jedino važno je, kako je rekao, da bude obezbijeđen slobodan protok robe i uklonjene barijere.

„To je u interesu naših ekonomija i privreda, ali i dobrosusedskih odnosa u celom regionu“, naveo je Ljajić.

Odgovarajući na pitanje da li će država tražiti da bude vraćen novac poljoprivrednicima koji su radili po novim taksama, Ljajić je rekao da to jedino oni sami mogu da urade kroz sudske postupke.

Bruno Bojić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ocijenio je kako je pravda konačno pobijedila u ovom slučaju.

„Nadam se da ćemo u narednom periodu sjediti zajedno i diskutovati koji je to cjenik koji se može primijeniti kada je u pitanju trgovinska razmjena“, kazao je, te kao centralne figure ovog spora izdvojio Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Hrvatske, koji je „natjerao“ ministra poljoprivrede Hrvatske da se vrati u okvire zadanog, ali i ministra Šarovića, koji je, kako je ocijenio, ispunio obećanje koje je dao proizvođačima voća i povrća.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, smatra kako je odluka o smanjenju taksi došla u pravi čas, jer period za izvoz tek dolazi.

„Očekivali smo nešto ovako, jer da Hrvatska to nije uradila, suočila bi se s kontramjerama. Oni bi tu bili na gubitku, jer su izvozili više u BiH nego što smo mi uvozili njima“, kazao je on.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zemlje regiona o odluci Hrvatske na samitu u Sarajevu

pijaca voce povrceMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović juče je kazao da postoji mogućnost da dođe do sastanka jer je riječ o povećanju takse za 22 puta, odnosno s 12 na čak 270 eura.

Iz Privredne komore Srbije za Al Jazeeru su kazali da očekuju od Vlade Srbije da uvede kontramjere, dok je Šarović kazao da BiH neće posezati za recipročnim mjerama.

Iz Vlade Hrvatske ovakav potez pravdaju zaštitom potrošača koja se osigurava detaljnom kontrolom voća i povrća, što zahtijeva više posla i veći angažman graničnih inspektora.

Zbog ovakve mjere, BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Albanija i Kosovo su uputili dopis Evropskoj komisiji, prenosi N1.

Pismo je upućeno na adresu Generalnog direktorata za pitanja trgovine i čelnog čovjeka ovog tijela Evropske komisije:

„Poštovani gospodine Demarty,

Obraćamo vam se u ime poslovnih zajednica Zapadnobalkanske šestorke u vezi sa štetnim implikacijama propisa koje je uvela Vlada Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 15.jula 2017. godine.

Riječ je o Pravilniku koji propisuje uslove i način vršenja inspekcije i kontrole usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, mjerama i aktivnostima inspektora i uslova za uvoz i izvoz voća i povrća. Novim amandmanom u Aneksu VI ove uredbe predviđena je naknada za inspekciju i kontrolu usklađenosti voća i povrća uvezenih iz trećih (van EU) zemalja, što je 22 puta više u odnosu na prethodni period.

Ova jednostrana netarifna barijera direktno utiče na dugoročne trgovinske sporazume za izvoz voća i povrća u Hrvatsku, koje imaju dobavljači iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Shodno tome, proizvođači i trgovci iz ovih zemalja van EU, koji su u procesu pristupanja EU, stavljeni su u neravnopravan položaj tako što se značajno povećava konačna cijena predmetnih proizvoda.

Ova izuzetno štetna mjera nije u duhu formulacije i smisla SSP-a – Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i predmetnih zemalja, a posebno njegovog člana pod nazivom „Mirovanje” koji glasi:

„Od dana stupanja na snagu ovog Sporazuma, nema uvođenja novih carinskih opterećenja na uvoz ili izvoz niti dadžbina sa jednakim efektom, niti će se one koje se već primjenjuju uvećavati…“

Željeli bismo da vas upozorimo da uzmete u obzir da donošenje ovog pravilnika ozbiljno ometa trenutni režim slobodne trgovine između naših zemalja i EU i stvara značajnu ekonomsku štetu.

Nadamo se da ćete preduzeti sve moguće korake u vašoj nadležnosti kako biste pomogli u rješavanju ovog pitanja, u duhu principa slobodne tržišne ekonomije i spremnosti EU da doprinese ekonomskim reformama u referentnim zemljama i dubljoj ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana u cjelini.

Uvođenje ovakvih barijera u trgovini usporava poslovnu saradnju između regiona i EU, a posebno sa Hrvatskom.

Istovremeno, takve jednostrane mjere rezultiraju u prekidanju trgovinskih lanaca vrijednosti koji nam svima koriste, tako što nas čine konkurentnijim na domaćem, ali i evropskom jedinstvenom tržištu, te predstavljaju kamen temeljac ekonomskog razvoja regiona na njegovom putu ka EU, navedeno je u pismu.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Uskoro revitalizacija Centra na Majdanima

bjelica poljoprivreda sokolac1Sastanak o realizaciji projekta „Revitalizacija centra za unapređenje poljoprivrede u brdsko-planinskom području na Majdanima“ održan je juče na Sokocu, kom su prisustvovali načelnik opštine Milovan Bjelica, predstavnici Organizacije za proizvodnju hrane UN - FAO, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i drugi gradski i opštinski predstavnici.

Bjelica je rekao da se na ovom projektu radi duže od četiri godine, a da je osnovni cilj ponovno pokretanje Centra koji bi bio od velike koristi za opštinu i cijelu Sarajevsko-romanijsku regiju.

„Prije nepunih pet godina krenuli smo sa aktivnostima vezanim za revitalizaciju Centra za unepređenje poljoprivredne proizvodnje u brdsko – planinskom području za proizvodnju bezvirusnog sjemena krompira i sjemena krmnog bilja“, rekao je Bjelica.

On ističe da je Centar osnovan početkom osamdestih godina prošlog vijeka, a služio je u naučnoistraživački, stručni i razvojni kapacitet, sa zadatkom da ponudi pomoć i rješenja poljoprivrednicima u BiH.

„Nakon dešavanja koje su zadesile BiH devedesetih godina, ova institucija otišla je pod stečaj, a zahvaljujući ministrima Stevu Mirjaniću i Mirku Šaroviću, ovaj projekat smo podigli na državni nivo, pa se trenutno nalazi i u top projektima koji sprovodi UN Organizacija za proizvodnju hrane FAO, čiji se direktor lično založio za njegovo oživljavanje“, kaže Bjelica.

Ističe da je ovo regionalni projekat, a njegova realizacija u mnogome bi pomogla ne samo poljoprivrednim proizvođačima sa naše regije nego i šire.

Bjelica je dodao da će 4. avgusta biti održan novi sastanak kada će biti konkretizovan današnji dogovori, a da do kraja septembra treba biti urađena i strategija nakon čega se kreće u relizaciju projekta.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Dušan Nešković rekao je da je ovaj sastanak početna inicijativa za realizaciju projekta revitalizacije Centra koju je pokrenuo Rekotorat Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Oni su plasirali ideju da se ova institucija stavi u jedan kapacitet regionalnog tipa, gdje će, sem nečega što je vezano za poljoprivrednu proivodnju, da bude i aktivnosti veznaih za ruralni razvoj, tj. da se iskoriste kapaciteti i resursi ovoga područja“, navodi Nešković.

Nešković kaže da je u ovom kontekstu od ministra Šarovića je traženo da u svojim kontaktima sa Međunarodnom zajednicom, odnosno sa potencijalnim donatorima pokuša se naći izvor sredstava da bi se jedna zajednička ideja realizovala i da upravo sada rade na tom projektu.

On dodaje da je dobro što se na samom početku u ovaj projekat uključila i Organizacija FAO, jer imaju najkvalitetnije resurse i eksperte koji od postojećih resursa mogu da naprave jedan prijedlog i strukturu u kom pravcu treba da se ide dalje.

Nacionalni projekt službenik Organizacije FAO Vlado Pijunović rekao je da je ovaj sastanak pokazao koliko je velika zainteresovanost svih nivoa vlasti da se krene u realizaciju.

On je rekao da svi nivoi vlasti, od opštinske do entitetske i državne imaju isti cilj, a to je da se ovaj projekat završi do kraja.

„Sa druge strane i Organizacija FAO je odlučna da pomogne. FAO je organizacija koja je učestvovala u osnivanju nekadašnjeg Centra za razvoj poljoprivrede na Majdanima koji je imao veliku ulogu u razvoju poljoprivredne proizvodnje u cijeloj Bosni i Hercegovini“, ističe Pijunović.

On dodaje da je ova organizacija i ranije pokušala da donira sredstva, ali tada nisu bila rješena imovinska pitanja, a da je uloga FAO-a je da obezbijedi sredstva.

 

Foto: opstinasokolac.net

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Dogovorena izgradnja nove TE Gacko

termoelektrana gacko1Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarali su danas u Beogradu sa predstavnicima kineske "Poli grupe" o formiranju zajedničkog preduzeća za izgradnju nove termoelektrane u Gacku.

Vlasnički udio kineskih partnera bio bi 51, a udio Republike Srpske 49 odsto, s tim da Vlada Republike Srpske u narednih 15 dana donese odluku o formiranju zajedničkog preduzeća kako bi se moglo ići dalje u realizaciji ovog dogovora.

Predsjednik Dodik je rekao da se već duže vrijeme vode razgovori o detaljima saradnje sa Kinezima na ovom projektu, kao i oko zajedničkog preduzeća u kome bi kineski partneri bili suvlasnici sa Republikom Srpskom i pripremili sve uslove vezano za finansiranje, projektovanje i izgradnju te termoelektrane.

"Cijenimo da je veoma važno, imajući u vidu postojeće stanje elektrane u Gacku, da se pristupi novoj investiciji, te da je kineski partner veoma kredibilan i da možemo da razgovaramo o detaljima. Ono što smo danas ovdje usaglasili je dio faze koju smo već prošli. Pregovarali smo o različitim modelima prethodnu godinu dana ili nešto manje nakon moje posjete Kini kada smo dogovarali da to činimo", rekao je Dodik.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić rekao je da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, a danas vođeni razgovori možda i najvažniji u svim dosadašnjim razgovorima sa kineskim partnerima u vezi sa ovim projektom.

On je istakao da je izgradnja termoelektrane "Gacko dva" dio utvrđenih aktivnosti u okviru realizacije Strategije razvoja energetike koja podrazumijeva izgradnju novih energetskih objekata i od izuzetnog je značaja za Republiku Srpsku.

On je napomenuo da je u planu da termoelektrana "Gacko" vremenom prestane sa radom, a da proizvodnju električne energije preuzme termoelektrana "Gacko dva", ali da u ovom trenutku ne može da kaže kada će se to dogoditi.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Zbog pada cijene u malinarstvu 20.000 porodica iz BiH na rubu egzistencije

maline branjeKatastrofalan pad tražnje i niska cijena maline prijeti da dovede u pitanje egzinstenciju 20.000 porodica u BiH, rekao je danas u Sarajevu za "CAPITAL" direktor kampanje “Devet malina dnevno – nova zdrava navika” Damir Miljević.

Kada bi svaki građanin pojeo dnevno devet malina, malinari bi prodali kompletan rod od 22.000 tona godišnje po realnoj cijeni od tri KM i to bi spasilo mnoge malinjake.

“Malinari u tom slučaju ne bi imali nikakvih problema, već bi imali i perspektivu jer je to prinosno voće. Proširivali bi proizvodnji”, napomenuo je Miljević.

Ističe da malinare najčešće trgovci ucjenjuju cijenom.

“Vrlo rado uzimaju svježu malinu, a sve što se ne prodaju vraćaju proizvođačima. Životni vijek svježe maline je dva dana. Zamislite koliki su to gubici. Međutim, iako je stanje ovakvo, od malinarstva može da se zaradi. Ako obrađujete dunum, možete dobiti dvije tone maline. Pomnožite to sa tri KM. Ako obrađujete žetiri dunuma, vi ste bogat čovjek” , pojasnio je Miljević.

Kampanja “Devet malina”, koju sprovode proizvođači jagodičastog voća u BiH u saradnji sa USAID – om, ima za cilj i brendiranje malina iz BiH kao super kvalitetnog proizvoda.

“Kada se kaže malina, ljudi bi pomislili na BiH. U taj dio uključili su se svi – od predsjedništva BiH do opština. Oni su to prihvatili i od sutra će u Predsjedništvu BiH pred svakim gostom stajati zdjela svježih malina iz BiH” , napomenuo je Miljević.

Ovaj dio akcije će, kako kaže trajati, do kraja oktobra, do kada traje berba u BiH. Nakon toga slijedi animiranje građana kako bi počeli da jedu i konzumiraju domaću malinu u sokovima, frapeima, kolačima.

Istovremeno, stručnjaci će edukovati malinare i pomagati im da dobiju međunarodne sertifikate za izvoz. Kada ponovo bude otvorena sezona svježih malina, biće spremni za biznis.

Predsjednica Upravnog odbora Proizvođača jagodičastog voća u BiH Jasminka za "CAPITAL" je kazala da godišnje jedan građanin iz BiH pojede zek 920 grama malina, ali čak 56 kilograma uvoznog voća, što je sporno i sa aspekta zdravlja, a onda i sa aspekta proizvodnje.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kapacitet Međunarodnog aerodroma Sarajevo biće udvostručen

aerodrom sarajevo novoU posljednjem kvartalu ove godine počinje rekonstrukcija sarajevskog aerodroma, odnosno Terminala B. Kapacitet će biti udvostručen, a dobiće se i novi sadržaji. Vrijednost projekta je 38 miliona KM.

"Terminal B" sarajevskog aerodroma je objekat kroz koji se vrši preuzimanje i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, trenutno ima kapacitet milion putnika. S obzirom na stalan rast broja putnika ta cifra uskoro bi mogla biti dostignuta pa je odlučeno da se prošire kapaciteti.

Glavni projekat rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća "Grupa Arh" na čelu s Seadom Gološem.

U intervjuu za "Sarajevo International Airport Magazine", Gološ je rekao da proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

"Rušiće se stari Terminal A, a na njegovom mjestu proširiće se postojeći Terminal B. Stari i novi dio biće povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a biće dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na aerodrom. Proširićemo "check-in" zonu. Gužvi ovdje neće biti", rekao je Gološ u intervjuu koji prenosi "BiznisInfo".

Dodao je da je na vazdušnoj strani dosta tijesan prostor. I to će riješiti pa će umjesto sadašnje četiri kapije napraviti sedam. Proširiće i zonu dolazaka, a dobiće se time veći protok putnika.

Promijeniće se i oprema, postaviće se 4D scanning sistem. Kapaciteti Granične policije takođe će biti povećani.

"Ipak, nemojte očekivati da od malog napravimo veliki aerodrom. To je neralno za naše uslove i mislim da to nama ne treba. Sarajevski aerodrom će i dalje ostati mali aerodrom, ali će puno dobiti na komforu u dolascima i odlascima putnika, što jest suština malih aerodroma – da brzo uđete i brzo izađete s njih. Zgrada Terminala B imaće kapacitet 2 miliona putnika", rekao je Gološ.

Kada je riječ o sadržajima, uz proširenje postojećih, izgradiće se nova gastronomska zona.

Predviđena je jedna zajednička soba za molitve za sve konfesije te dva restorana, jedan je CIP (commercial important passengers) a drugi je VIP.

Gološ je rekao da se nada, da će pušenje biti potpuno zabranjeno, iako sada ima soba za pušače.

Inače, osigurana je urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona KM.

Gološ je kazao da radovi počinju u posljednjem kvartalu ove godine.

"Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganizovan i dobiće sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje. Važno je napomenuti da će aerodrom tokom svih ovih radova raditi. Zastoja i izmjena u saobraćaju ne smije biti", zaključio je on.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Lufthansa" traži radnike iz BiH

lufthanza avioniNjemačka avio kompanija "Lufthansa" traži radnike iz BiH za rad u njihovom centru u Češkoj, a uslov je odlično poznavnje engleskog jezika, te njemačkog ili italijanskog.

Na portalu "posao.ba" preko kojeg je objavljen konkurs za poslove u ovoj kompaniji kažu da je napuštanje BiH u svrhu pronalaska posla trend, koji je već odavno već prisutan, ali čijem porastu naročito svedoče posljednjih par godina.

"Kao najprivlačnije građani BiH vide zemlje zapadne i centralne Evrope, a mnogi od njih već imaju i osnovnu predispoziciju za uspješan život i rad u tim zemljama, a to je dvojezičnost. Preciznije, pored njihovog maternjeg jezika, mnogi u BiH tečno govore njemački, engleski, ali i italijanski jezik. Ovo je trend koji je prepoznao "Lufthansin" centar za korisničku podršku u Brnu, Češkoj Republici, te im je upravo zbog toga zapošljavanje stanovnika iz BiH na poziciji Customer Service Consultanta (CSC) redovna praksa već zadnje dvije godine", kažu na ovom portalu koji od 2015. godine zajedno sa firmom “Kolektiv” posreduje u zapošljavanju građana BiH u "Lufthansi".

"Naime, samo u prethodnoj godini, preko našeg posredovanja više od 20 ljudi sa područja Balkana je dobilo priliku raditi u "Lufthansa" centru za korisničku podršku u Brnu", ističe Nina Hadžić sa portal "posao.ba".

Zaposleni u "Lufthansi" dobijaju veliki popust na letove.

"Za godinu dana sam obišao više mjesta nego u zadnjih 20 godina. Čitav proces moje selidbe i smještanja sa strane "Lufthanse" je bio savršeno organizovan", dio je iskustva  jednog radnika iz BiH zaposlenog u "Lufthansi".

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Konzum" zatvara 48 prodavnica u BiH

konzum prodavnica"Konzum" u BiH, u procesu restruktuiranja, namjerava zatvoriti 48 malih prodavnica koje su nerentabilne. Radi se o malim prodavnicama u kojima radi do pet zaposlenih, piše "Faktor.ba".

"Još uvijek nije poznato o kolikom se broju uposlenika radi, koji bi mogli ostati bez posla. U "Konzumu" postoje ideje da se dio tih radnika prebaci u njihove druge prodajne objekte. Druga varijanta, sa kojom bi nadležni u "Konzumu" uskoro mogli izaći u javnost, je da uposlenike iz tih prodavnica "ponude" svojoj konkurenciji, odnosno da radnicima pomognu u pronalasku posla u drugim trgovinskim lancima", reklii su za "Faktor.ba" izvori bliski Vladi FBiH.

Nakon sastanka sa bh. dobavljačima, povjerenik Vlade Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak je najavio da će firme kćerke u BiH zatvarati prodavnice i otpuštati radnike, ali nije precizirao o kojem broju ljudi se radi.

S tim u vezi je dodao kako je zatvoren prodajni objekat "Velproa" u Čitluku, ne govoreći da li su radnici otpušteni i ako jesu, koliko ih je.

"Kako sam uspio saznati, radnici su uspjeli ostati na poslu. Vlasnik koji je preuzeo taj prodajni objekat preuzeo je i radnike. Međutim, nemam nikakve zvanične informacije, jer je iz ne znam kojeg razloga, Vanjskotrgovinska komora isključena iz razgovora predstavnika "Agrokora" sa domaćim firmama. Recimo, niko me nije pozvao na posljednji sastanak kojeg je Ramljak održao sa bh. kompanijama. Ne zna zašto domaćim firmama nije stalo da i Komora BiH bude prisutna na tim sastancima", rekao je potpredsjednik Vlade Tuzlanskog Kantona BiH Bruno Bojić.

Informacijama iz prve ruke ne raspolaže ni predsjednica Sindikata trgovine Mersiha Beširović.

"Sve što znamo o "Velprou" znamo iz medija, jer ta firma ne priznaje reprezentativnost Sindikatu trgovine iako okupljamo najviše uposlenika "Velproa" u odnosu na ostala radnička udruženja. Što se tiče "Konzuma", nakon Ramljakove izjave o zatvaranju prodavnica, uputili smo pismo upravi ove firme kojim tražimo da nam se dostave informacije o broju prodavnica, kao i broju radnika koji bi mogli ostati bez posla", rekla je Beširović.

Nakon sastanka Ramljaka i predstavnika "Agrokora" u BiH sa domaćim firmama dobavljačima u javnosti se pojavio iznos duga od 112 miliona KM, iako se ranije govorilo da dugovanje iznosi 130 miliona maraka.

U proteklom periodu "Agrokorove" firme su uspjele izmiriti 18 miliona KM duga prema bh. kompanijama.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

"Qatar Airways" traži osoblje iz BiH

qatar airways stujardese avionAviokompanija "Qatar Airways" iz Katara, nedavno proglašena za najbolju u oblasti avio saobraćaja, traži kabinsko osoblje iz BiH. Oglas je raspisan na internet stranici ove kompanije, a razgovor sa kandidatima trebalo bi da bude obavljen 8. jula u sarajevskom hotelu "Radon Plaza", piše portal "BiznisInfo".

Kandidati treba da ponesu svoje biografije i tako apliciraju za posao, a oni koji prođu na konkursu trebalo bi da presele u Dohu, glavni grad Katara. Kandidati moraju da imaju najmanje 21 godinu i završenu srednju školu, te da poznaju engleskim jezikom.

Moraju da budu dobrog zdravlja i imaju razvijene komunikacijske vještine, navodi se u oglasu. Kandidati, takođe, moraju da dosegnuvisinu od 212 centimetara na vrhovima prstiju.

"Večera u Parizu, ručak u Njujorku, doručak u Montrealu, dok krstarite na visini od oko 40.000 stopa u nekom od najmodernijih aviona današnjice, definitivno nije tipičan kancelarijski posao", rečenica je kojom se u oglasu kandidatima dočarava kakav ih život očekuje ukoliko budu izabrani.

Inače, "Qatar Airways" spada u mali broj prevoznika sa pet zvjezdica, i konstantno razvija svoje operacije širom svijeta, i stoga mu neprestano trebaju novi kadrovi.

Ovo nije prvi put da kompanija traži osoblje iz BiH. Podsjetimo da je na sajmu u Parizu "Qatar Airways"-u prije nekoliko dana dodijeljena nagrada za najboljeg svjetskog avioprevoznika u ovogodišnjem izboru svjetski priznatog istraživačkog instituta "Skytrax".

Tako se kompanija vratila na prvo mjesto koje joj je prošle godine preoteo "Emirates".

"Qatar Airways" je već proglašavan za najbolju svjetsku aviokompaniju 2011, 2012 i 2015. godine. Inače, ova kompanija uskoro planira i letove za Sarajevo.

Oglas za posao u ovoj aviokompaniji možete pogledati na linku OVDJE.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed