Robot oborio rekord u slaganju Rubikove kocke (VIDEO)

Napišite komentar

rubikova kockaNovi rekord u rješavanju Rubikove kocke oborio je robot koji je uspio da je složi za svega 0.38 sekundi.

Bek Kac i Džared Di Karlo napravili su robota koji je postigao novi rekord u rješavanju Rubikove kocke. Robot se sastoji od šest Kollmorgen ServoDisc U9-series motora i dvije PlayStation Eye kamere.

Da bi osigurali da se svaki motor okreće nezavisno jedan od drugog, umjesto istovremeno, koristili su jedinstvenu AND ploču. Takođe, poslužili su se min2phase algoritmom.

Ukoliko bi se još malo poradilo na robotu, dobio bi na brzini.

 

 

 

 

 

 

Japanci prave neboder od drveta visok 350 metara

Napišite komentar

neboderi japanJapanske arhitekte imaju u planu da sagrade najveći neboder od drveta na svijetu.

Kada neboder bude izgrađen, on će biti visok 350 metara, i nalaziće se u centru Tokija. Po proračunima arhitekata ovaj zanimljivi i neobični građevinski projekat koštaće nevjerovatnih 5,9 milijardi dolara.

U projektnom birou "Niken Sikei" kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i cijelog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prijestonica transformiše u ekološki grad šumu.

Projekat, pod oznakom "W350", imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će 10 odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni dio.

Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

"Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira", istakao je arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promijena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada "Brok Komons Tolvud Haus" u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja "HoHo", drvena građevina ukupne visine 84 metra.

 

 

Sa 32 kilograma zlata krenuo na let

Napišite komentar

avionAerodromska policija u Najrobiju uhapsila je čovjeka koji je pokušao da se ukrca na let za Dubai sa 32 kilograma zlata u prtljagu, javio je BBC.

Kenijska policija saopštila je da je uhapšen državljanin Tanzanije kod koga je pronađeno zlato vredno oko milion dolara pošto su policajci dobili dojavu da nosi zlato u prtljagu.

Švercer zlata je u prestonicu Kenije doputovao letom iz Tanzanije, navodi BBC.

 

 

 

Kit Kat proglašena najboljom čokoladicom na svijetu

Napišite komentar

kitkatČokoladica "Kit Kat" proglašena je najboljom čokoladicom na svijetu po izboru 100 hiljada ljudi, dok su drugo i treće mjesto zauzeli "Twix" i "Snickers", piše Independent.

Kriterijumi koje određena čokolada mora ispuniti da bi se uopšte plasirala na listu "ranker.com" su da mora biti u obliku table, što znači da zdjelice, jaja, komadići, loptice i slični oblici ne prolaze.

Najveće iznenađenje liste je niski plasman "Kinder Bueno"-a koji se našao tek na 29. mjestu.

 

 

 

Britanski par koji je koštao "Gugl" 2,4 milijarde evra

Napišite komentar

britanci guglEvropska unija je kaznila internet giganta “Gugl” i naredila mu da plati rekordnih 2,4 milijarde evra, zbog favorizovanja sopstvenih usluga za onlajn kupovinu. Do te kazne je došlo zahvaljujući dugotrajnoj borbi i tužbi dvoje običnih ljudi.

Adam (51) i Šivon (49) Raf su bračni par iz Berkšira, a za sajt “Wired” prvi put su progovorili o tome kako su uspjeli da bace na koljena jedan “Gugl”.

Oni su 2005. godine dali otkaze na svojim radnim mjestima, kako bi pokrenuli “Foundem”, sajt za provjeru cijena, koji je osmišljen tako da korisnici na njemu mogu da dođu i do teško pristupačnih dijelova interneta, onih koji nisu dobro rangirani na “Guglu”, a njima odgovaraju po geografskoj blizini i drugim kriterijumima.

Međutim, ubrzo nakon lansiranja sajta, primjetili su da su se dobro kotirali na svim pretraživačima, osim na “Guglu”.

Za svaku relevantnu pretragu u vezi sa djelatnošću njihovog sajta, “Foundem” je bio nisko kotiran, osim u slučaju da neko ukuca baš njihov naziv sajta.

Krivac je bio “Guglov” algoritam koji je navodno trebalo da iskorijeni sajtove sa “spam” sadržajem, ali je ciljao i sajtove koji nemaju mnogo originalnog sadržaja, a među njima su i sajtovi sa različitim uslugama pretrage, poput “Foundem”.

Tako je Adam primjetio kako se u sekundi njegov sajt sa vrha pretrage survao na 70 i neku poziciju. Za ogroman broj ljudi je “Gugl” glavni pretraživač.

U jednom potezu ta kompanija je sajt “Foundem” efektivno izbrisala sa interneta.

Više puta je kontaktirao “Gugl” zbog te nepravde, ali nije ništa postigao time.

Onda je u decembru 2008. godine, sajt “Foundem” imenovan za najbolji britanski sajt za upoređivanja cijena.

Adam i Šivon su mislili da će to ubijediti “Gugl” da je njihov sajt validan i dobar, ali je internet gigant i dalje odbijao da im pomogne.

– Nismo u mogućnosti da vam pružimo privatnu podršku – pisalo je u odgovoru “Gugla”.

– Tada nam je postalo jasno da moramo da krenemo u rat. U tom trenutku smo sebi rekli, Gugl je siledžija. To što rade je pogrešno i mi ćemo da pobijedimo – rekao je Adam.

Nastavili su da pišu “Guglu” i konačno je kompanija odlučila da njihov sajt stavi na “bijelu listu”. Tada se posjeta njihovom sajtu podigla za čak 10 000 odsto.

Međutim, shvatili su da nisu jedini i da “Gugl” guši rivale i na pretraživaču daje prednost sopstvenim uslugama za upoređivanje cijena, takozvanom “‘Google Product Search” koji se javljao na vrhu pretraga.

Evropska komisija presudila u njihovu korist

Zato su odlučili da slučaj iznesu pred Evropsku komisiju za konkurenciju. Tako je bračni par Raf postao prvi tužitelj u slučaju u koji su se kasnije uključili “Yelp”, “Trip Advisor”, “Expedia” i “Deutsche Telecom”.

Konačno, 27. juna 2017. godine Margaret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju je presudila da je “Gugl” zloupotrijebio svoju dominaciju na tržištu i naredila mu da plati kaznu od 2,4 milijarde evra, što je rekordna kazna ikada izrečena nekoj kompaniji.

Iako su čekali 11 godina, Rafovi kažu da nisu proslavili pobijedu, ali kažu da je borba bila vrijedna.

– Ako se upuštate u ovakvu borbu, ne smijete biti osoba koja previše slavi ili očajava, jer biste sagorjeli u bici – rekla je Šivon Raf i navodi da bi bilo bi pogrešno da su odustali.

Ipak, “Gugl” je podnio žalbu, tako da će proći još dosta vremena prije nego što se slučaj završi.

 

Japanci napravili lijek koji ubija grip za jedan dan

Napišite komentar

naucniciJapanski naučnici su objavili da su napravili lijek protiv gripa čija je doza dovoljna da ubije virus u jednom danu.

Japanska kompanija "Šionogi" tvrdi da lijek farmaceutskog naziva "baloksavir marboksil" (Baloxavir marboxil) djeluje snažnije i bolje od svih poznatih lijekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništi uzročnike u jednom danu.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650 000 ljudi. Pandemija gripa mogla bi odnijti milione života.

Prema navodima Akute Market Reports, tržište lijekovima za grip moglo bi sa 600 miliona u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara.

Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lijek protiv gripa "Rošeov" "tamiflu" – trebalo je 72 sati da pobijede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

"Tamiflu" skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati.

Druga prednost "baloksavir marboksila" sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se "tamiflu" uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podjednako vremena nezavisno od toga da li su bolesnici uzimali "tamiflu" ili novi lijek.

Ali, "Šionogi" ističe da bi upravo brzina djelovanja "baloksavir marboksila" mogla biti ključna za sprječavanje širenja zaraze.

Novi lijek koji su razvili "Roše i Šionogi end ko." temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lijekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i sprječavaju osjetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

"Baloksavir marboksil", koji djeluje na viruse gripa A kao i na one gripa B, nedavno je dobio zeleno svjetlo za stavljanje u promet u Japanu.

"Roše" će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi. Odluka u SAD se očekuje tokom 2019. godine.

 

Jelen oborio helikopter

Napišite komentar

jelenKanadski jelen oborio je helikopter čija je posada pokušavala da ga uhvati u planinama na istoku američke države Jute.

Vlasti okruga Vasač saopštile su da je jelen "vapiti" skočio i zakačio zadnji rotor helikoptera koji je letio svega tri metra iznad tla da bi posada mrežom uhvatila životinju.

Posada nije ozbiljno povrijeđena prilikom pada letjelice, ali je "vapiti" uginuo.

Istraživači su lovili jelena da bi mu stavili uređaj za praćenje. Helikopteri se u divljini često koriste za praćenje životinja, ali do sada nije bilo ovakvih udesa.

 

 

 

 

Pronašao 6.760 evra u doniranom kaputu

Napišite komentar

evri novcanice1Danski dobrovoljac u prodavnici za doniranu robu našao je u džepu kaputa koji je spremao za prodaju svežanj novčanica u vrijednosti od 6.761 evra.

Jens Erik Kristensen rekao je za regionalni list da je sređivao doniranu odjeću kao što radi nekoliko puta nedjeljno kao dobrovoljac crkve u mjestu Sore, 80 kilometara zapadno od Kopenhagena.

On je rekao za današnje izdanje lista Dagbladet Ringsted og Sjaelandske da je, kako se obično radi, provjeravao da li kaput ima dugmiće, da li rade rajsferšlusi i provjeravao džepove, kada je primijetio džep sa izbočinom u kome je našao svežanj novčanica, a ne maramice ili zgužvane papire, što je očekivao.

Odmah je to prijavio policiji, rekao je on i dodao da nije ni pomislio da to ne prijavi. Priznao je za list da je bio malo potresen tim što je našao.

"Počneš da razmišljaš kako je novac stigao do kaputa, da li je to neka starija gospođa štedila novac, ili je to crni novac, ili novac od droge", rekao je on.

Predstavnik policije je saopštio da žele da nađu pravog vlasnika kaputa i novca i da onaj ko misli da jeste treba da se javi policiji.

 

 

Objavljena lista "najneobrazovanijih" zemalja

Napišite komentar

atlas svijetNova studija otkriva da postoji veliki broj ljudi u određenim zemljama koji ne posjeduju zavidno znanje o nekim od najvažnijih životnih pitanja.

Studija kompanije Ipsos MORI ispitala je 29,133 osobe širom svijeta postavljajući im pitanja o nacionalnim i svjetskim problemima.

Pitanja su se ticala terorizma, stopa ubistava, tinejdžerskih trudnoća i zdravlja. Rezultati su pokazali da su ljudi iz 38 ispitanih zemalja posjedovali veliko neznanje o nekim osnovim pitanjima i svjetskim problemima.

Na primjer, čak šest od desetoro ljudi smatra da postoji veza između vakcina i autizma kod zdrave djece, a uprkos tvrdnjama da to nije tačno čak 42 odsto ljudi smatra da je i to laž.

"Najpijanijom" zemljom na svijetu mnogi i dalje smatraju Rusiju, a istina je da je Rusija na sedmom mjestu dok je prva Belgija.

Srbija je na ovoj listi zauzela 33. mjesto, a iza nje se na 34. mjestu nalazi Crna Gora.

 

 

Pogledajte kompletnu listu "najvećih neznalica" u svijetu:

 

 

*Južnoafrička Republika
*Brazil
*Filipini
*Peru
*Indija
*Indonezija
*Kolumbija
*Meksiko
*Turska
*Saudijska Arabija
*Argentina
*Italija
*Čile
*Japan
*Malezija
*Francuska
*Južna Koreja
*Mađarska
*Novi Zeland
*Holandija
*Hong Kong
*Poljska
*SAD
*Rusija
*Nemačka
*Asutralija
*Kina
*Singapur
*Izrael
*Velika Britanija
*Belgija
*Kanaa
*Srbija
*Crna Gora
*Španija
*Danska
*Norveška
*Švedska

Trka u donjem vešu na ulicama Beograda

Napišite komentar

trka u gacama bgDruga po redu trka u donjem vešu pod nazivom "Belgrejd anderpents ran" održana je danas na beogradskom Dunavskom keju u organizaciji Beogradskog trkačkog kluba.

Trka na stazi dužine 1,6 km počela je u podne ispred prostorija tog kluba. Jedna od učesnica nesvakidašnjeg događaja rekla je da je trka u donjem vešu "dobra terapija i dinamička meditacija".

"Sem toga, lijepo je druženje i fenomenalan je osjećaj tokom trke i samih priprema. Kostim sam osmišljavala nekoliko nedjelja", otkrila je takmičarka koja je trčala u bojama Brazila.

"U današnjoj trci pobijedio je svako ko je trčao u donjem vešu na temperaturi od četiri-pet stepeni", poručio je jedan od takmičara.

"Očekivali smo snijeg, ali je i ovako je bilo dobro", rekao je jedan učesnik.

Prošle godine grupa od desetak entuzijasta prvi put je organizovala ovaj jedinstveni događaj u prijestonici.

 

 

 

Pacov koji se tušira kao čovjek postao "internet zvijezda"

Napišite komentar

pacov tusiranjeInternet ima novu zvijezdu, peruanskog pacova koji se kupa kao čovjek. Snimak njegovog tuširanja za samo dva dana zaradio je 37 miliona pregleda na Youtube.

Snimak je nastao u Huarazu u Peruu, a ovaj "čistunac" je odlučio da se detaljno okupa i nasapunja i skine svu prljavštinu sa sebe.

Pacov stoji u sudoperu, a video je navodno snimio DJ Hose Korea koji je opisao ovaj događaj.

"Stajao je kao čovjek, nisam mogao da vjerujem. Tako je bilo tridesetak sekundi, a onda je pobjegao. Mislim da je samo htio dobro da se okupa. Jako mi je stalo do životinja i želio sam da zaštitim njegovu privatnost. Nikada ga ne bih povrijedio, pa sam ga snimio i pustio da ode", kaže on za svjetske medije.

Slavi koju je snimak postigao nije se nadao, za samo dva dana pogledan je 37 miliona puta.

 

 

 

 

 

Banjalučanka u šetnji sa gajbom piva po sredini ulice

Napišite komentar

zena sa gajbomPomalo bizarnan događaj desio se u strogom centru Banjaluke, a zabilježen je i okom kamere prolaznika.

Navodno je oko 14 časova sredovječna gospođa od Hotela "Bosna", sredinom ulice Kralja Petra I Karađorđevića, pored zgrade Uprave grada Banjaluka, pa sve do parka Petar Kočić hodala po sredini ulice.

Da stvar bude još nevjerovatnija, na povocu iza sebe je vukla gajbu piva.

Vozači koji su prolazili pored nje, ali i prolaznici su ostali u šoku, da kako je naveo kreator ovih fotografija, niko nijetrubio ili reagovao.

Gospođa se popela na trotoar kod parka Petar Kočić i otišla svojim putem, a iza sebe ostavila gomilu pitanja i zbunjenih pogleda.

“Fotografu” je kaže promaklo i da li je gajba "Nektara" bila ispunjena sa punim ili praznim bocama.