Menu
A+ A A-

Monah i slikari ukrašavaju kapelu u Vardištu

vardiste ukrasavanje kapeleObnova Spomen-kosturnice, koja je podignuta u znak sjećanja na 440 poginulih srpskih vojnika ili umrlih od tifusa u Prvom svjetskom ratu u borbama oko sela Vardišta kod Višegrada, privodi se kraju.

Slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić, uz pomoć monaha Serafima iz manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci, ovih dana freskopišu unutrašnjost kosturnice.

Monah Serafim kaže da je ova kapela, podignuta još 1932. godine, koju je osveštao mitropolit Petar Dabrobosanski, bila zapuštena i prepuštena zubu vremena i nemaru.

Prema zapisima iz tog vremena, dok je mitropolit Petar služio Svetu liturgiju, nebom iznad Vardišta su kružila dva aviona tadašnje Jugoslovenske armije iz kojih su bačena dva vijenca cvijeća koja su pala u blizinu spomenika.

„Prije tri godine Vlada Srbije osmislila je projekat obnove ovog spomen-obilježja, nakon čega je kosturnica sanirana i vraćen joj je prvobitni izgled. Uređen je i prostor oko kosturnice, asfaltiran prilazni put od magistrale Vardište-Užice do nje, tako da je sad dostupna vjernicima, a i turistima“, rekao je monah Serafim.

Kosturnica je posvećena Svetom Đorđu, pa su se slikari potrudili da urade freske iz njegovog žitija. Kovačević kaže da gornjom zonom objekta dominira lik Isusa Hrista.

„Oko tog lika spuštamo se niže sa scenama Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija. Imamo šest scena iz njegovog žitija. Kad to završimo planiramo u donjim zonama da freskopišemo svete ratnike“, dodao je Kovačević.

Vlada Srbije

Rekonstrukciju spomen-obilježja, koje se nalazilo neposredno pored kasarne bivše JNA, i bilo zapušteno i ruinirano, finansirala je Vlada Srbije uz pomoć opštine Višegrad, preduzeća „Romanijaputevi“, Srpskog sokolskog društva „Soko“ i drugih dobročinitelja.

Kapelu je podigao Josip Matković iz Beograda želeći da ovjekovječi uspomenu na dvojicu njegovih sinova i njihove ratne drugove poginule na ratištima oko Višegrada.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Pale: Izložba slika renomiranih slikara

uljup izlozba sarsU okviru Gospojinskih svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale sinoć je u foajeu Kulturnog centra Pale održana izložba 25 slika likovnih umjetnika iz Srbije, Republike Srpske i Slovačke.

Predsjednik Udruženja građana likovne umjetnosti Pale (UljUP) dr Goran Šinik rekao je novinarima da su djela nastala na Četvrtom likovnom saboru, na kojem je učestvovalo 15 slikara u organizaciji UljUP-a.

„Izložba je prodajnog karaktera, a slike su rađene tehnikama akvarel, ulje na platnu i akrilik“, naveo je Šinik.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će građani Pala imati priliku da posjete izložbu ovih slika tokom trajanja Gospojinskih svečanosti, te da se radi o djelima renomiranih slikara iz okruženja.

Član UljUP-a prof.dr Biljana Samardžić rekla je da ovo Udruženje je postalo prepoznatljivo na Palama, te da ljudi, prema njenim riječima, često se interesuju o novim aktivnostima UljUP-a.

„Radimo na tome da organizujemo različite pozorišne predstave, večeri muzike i poezije“, navela je Samardžićeva.

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izložba slika ULjUP-a u okviru Gospojinskih svečanosti

slikar uljupU organizaciji Udruženja građana likovne umjetnosti Pale (ULjUP) nastala su 23 djela akademskih slikara iz Srbije, Slovačke i Republike Srpske.

Ta djela biće izložena u okviru Gospojinskih svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine Pale u ponedjeljak, 21. avgusta, u Kulturnom centru Pale.

Otvaranje izložbe zakazano je u 18:00 časova u foajeu Centra.

 

 

 

 

 


Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Promocija umjetničkih mozaika i ikona od mozaika

kuca knezevic pozivnicaPromocija umjetničkih mozaika i ikona od mozaika autora Dragana Kneževića održaće se u četvrtak, 17. avgusta 2017. godine.

U želji za decentralizacijom kulturnih sadržaja i organizovanjem manifestacija u različitim ambijentima, ova izložba će biti održana u naselju Tilava, u dvorištu kuće autora, gdje su radovi i nastali.

Svečano otvaranje izložbe predviđeno je u 19:00 časova, a zbog detaljnijih informacija o tačnoj lokaciji i detaljima u vezi sa izložbom pozovite na broj 066 768 620.

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Svečano otvoren 15. saziv "Art simpozijum Jahorina 2017"

jahorina art simpozijum jugovic otvaranjeNačelnik opštine Pale Boško Jugović večeras je na Jahorini otvorio 15. jubilarni saziv Međunarodne likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina 2017" koji je okupio 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Koreje, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske.

Jugović je organizatorima poželio još mnogo uspješnih saziva i obilje likonih djela, te dodao da pored teških vremena, umjetnost polako i stidljivo ulazi u Pale, a da je ova likovna kolonija jedan od ozbiljnijih kreatora nove kulturne politike.

On je istakao da će podržati ovaj projekat u budućnosti i pomoći finansijski koliko god je u mogućnosti.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Likovne kolonije Lazo Savić novinarima je rekao da je ovogodišnji saziv nešto obimniji u odnosu na prethodne godine, te da učestvuje 20 slikara iz zemalja okruženja i svijeta.

Ističe da će i ove godine slijediti programsku zamisao da u fokusu rada osnovna tema bude "Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format", ali s obzirom na različite senzibilitete i podneblja iz kojih slikari dolaze, biće otvorena i mogućnost da umjetnici po svom nahođenju eksperimentišu i sa slobodnim temama, koristeći razne materijale i tehnike.

Savić je istakao da će umjetnici tokom trajanja likovne kolonije iskoristiti priliku da posjete Andrićgrad i galeriju Petra Lubarde, kao i pećinu Orlovaču i Sarajevo.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović rekao je da je Lazo Savić, čovjek koji je pokazao neviđenu snagu i likovnu viziju ovih prostora.

"On je sve blagodati Jahorine smjestio u jednu žižu i napravio od nje jedan likovni laboratorij i uspio sa svih svjetskih meridijana dovede likovne umjetnike, da stvaraju i da Jahorinu pretvaraju u, ne samo što je Bog dao, nego da se dodaja jedna umjetnička rezonanca", rekao je Vujanović.

On kaže da je Savić obogatio i oblagorodio pejsaže i motive i Pala i Jahorine, te umjetnicima raznih branši ponudio iskonske umjetničke potencijale i vrijednosti.

Vujanović ističe da su Lazo Savić i njegovi prijatelji omogućili savremeni, civilizacijski dijalog između umjetnika sa svih meridijana, te je to, prema njegovim riječima, sigurno najljepša odrednica svih proteklih saziva "ART simpozijuma Jahorina".

Likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz podršku tadašnjeg i pokojnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Ona se tradicionalno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, a do sada su učestvovali brojni umjetnici iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Italije, Španije, Egipta, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Makedonije i Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 70 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvaranje 15. saziva Art simpozijuma na Jahorini

art simpozijum slikaMeđunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina 2017" tokom ovogodišnjeg 15. saziva, okupiće 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Južne Koreje, Bugarske, Srbije, Hrvatske, FBiH i Republike Srpske.

"Art simpozijum Jahorina" prvi put se održao pod pokroviteljstvom OC "Jahorina" 2003. godine i uz podršku pokojnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice, i od tada se tradicionalno održava svake godine na Jahorini.

Do sada je ugostio brojne goste iz pomenutih zemalja, ali i onih koji ove godine neće učestvovati, poput Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Meksika, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, čija su djela predstavljena na 70 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Cilj "Art simpozijuma Jahorina" je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, te da Jahorina pored epiteta zimske olimpijske ljepotice bude prepoznatljiva na sceni kulture i umjetnosti.

Kolonija će trajati od 15. do 24. jula na Jahorini, a otvaranje je previđeno za sutra, 15. jul, u 20:00 časova u hotelu "Rajska dolina".

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Predstavljeni radovi iz Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade

skola ikonopisanja lukavica sarsU okviru manifestacije "Principovi dani" koja je juče počela u Istočnom Novom Sarajevu, večeras je izložbom ikona Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske i koncertom kulturno-umjetničkih društava "Slavija", "Boško Vujadin" i "Bratstvo", nastavljen ovaj kulturno-sportski program.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak večeras je novinarima rekao da su rado prihvatili poziv Opštine Istočno Novo Sarajevo da budu dio manifestacije "Principovi dani", te da predstave svoj rad u okviru Škole ikonopisanja.

On je istakao da su večeras predstavljeni radovi djece koja su na njima radila u proteklih sedam mjeseci.

"Škola ikonopisanja počela je da rad u novembru prošle godine i do sada ima 60 članova, od čega njih 40 čine osnovci i srednjoškolci", kaže Drobnjak i dodaje njih 20 čini grupa starijih koji imaju ranija iskustva i pohađali su slične škole, koje to rade na ozbiljnijem nivou.

Prema njegovim riječima, krajem septembra tekuće godine, održaće se izložba ikona po uzoru na ikone koje se nalaze u muzejima Mitropolije dabrobosanske u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu i u manastiru Dobrun.

"I na Palama planiramo otvoriti Školu ikonopisanja, a u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske pokrenuta je i škola crtanog filma", istakao je Drobnjak.

On je dodao da polaznici ove škole crtanog filma će sa crtanim filmom o Svetom Savi učestvovati na Međunarodnom festivalu animiniranog filma u Nišu.

"Ekipa koja radi sa našom djecom dolazi iz niške Škole crtanog filma, a oni su i organizatori festivala", dodao je Drobnjak.

Centralna svečanost manifestacije "Principovi dani" održaće se sutra, na Vidovdan, 28. juna, kada će biti organizovana  Vidovdanska akademija i koncert tamburaškog orkestra "Fijaker" iz Novog Sada.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Crteži i akvareli oduševili publiku na Paviljonu BiH

izlozba akvarela venecija bihMjesec dana od zvaničnog otvaranja Paviljona BiH na 57. Venecijanskom bijenalu, izložbu “University of Disaster“ autora Radenka Milaka, obišlo je više od 7.000 posjetilaca.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kažu da je velikoj posjećenosti najinternacionalnijeg nacionalnog paviljona, kako su neki kritičari nazvali Paviljon BiH, uveliko doprinijela i preporuka stručnog žirija 57. Venecijanskog bijenala, koji je pokazao zapaženo interesovanje za našu postavku.

"Svečanom otvaranju Paviljona BiH 12. maja prethodila su pretpremijerna predstavljanja izložbe za mnogobrojne goste i predstavnike medija kao i prezentacija specijalne edicije švedskog “Palettenn magazine”, posvećenog platformi "University of Disaster", koja je ove godine predstavljena u Paviljonu BiH radom Radenka Milaka realizovanim u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima", rekli su u MSU RS.

Ovogodišnje predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu, kako navode, okupilo je umjetnike iz BiH, Slovenije, Norveške, Švedske, Danske, Meksika, Urugvaja i Sijera Leone, i uz tim internacionalnih kustosa privuklo značajnu pažnju i kritičara i novinara “New York Times”, “Art Foruma”, “Art Review”, te brojnih internacionalnih i regionalnih medija, galerista, kritičara i šire stručne javnosti.

Projekat "Univerzitet katastrofe" u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala.

Njegov prijedlog da se u okviru te inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika.

"Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj. Internacionalni umetnici na ovoj izložbi bave se mnogim aspektima katastrofa i želja našeg vremena, uz sučeljavanje, sporenje i bogaćenje teza Radenka Milaka i Romana Uranjeka, čime izložba dobija oblik jedne kompleksne montaže, koja poziva publiku da tačke trenja u radovima poveže novim sponama", kažu u MSU RS.

Izložba otvorena do novembra

Konačan broj posjetilaca izložbe “University of Disaster” organizovane od strane Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske znaće se 26. novembra kada će svih 86 Nacionalnih paviljona i centralna izložba francuske kustosice Kristin Masel "VivaArteViva" na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu biti zatvoreni.

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Izložba likovnih radova "Đurđevdanske svečanosti 2017"

istocna ilidza sala radoviU sali Opštine Istočna Ilidža otvorena je izložba likovnih radova učenika osnovnih škola i Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža posvećena Svetom Đorđu, Krsnoj slavi Opštine.

Učenici su proteklih dana prijavljivali likovne i literarne radove posvećene velikom svecu, zaštitniku opštine Istočna Ilidža i proljeću.

Komisija za izbor pregledala je pristigle radove i izabrala najbolje, bez rangiranja. Učenicima čiji su radovi proglašeni najboljim uručeni su pokloni, knjige.

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sestre Lučić po deseti put izložile svoje radove

ivana dajana izlozbaTradicionalna izložba ručnih radova otvorena je večeras u galerijskom prostoru Kulturnog centra Pale na kojoj su izloženi predmeti od vune, platna, konca, drveta, kao i ručno pravljeni nakit, suveniri i ostali kreativni radovi.

Direktor Kulturno-sportskog centra ''Pale'' Marko Sikima novinarima je rekao da je ovo osma izložba ručnih radova na kojoj ove godine učestvuje 14 izlagača iz Pala, Istočnog Sarajeva, Sokoca i Čajniča.

On je istakao da zbog nedostatka prostora u Kulturnom centru večeras nisu mogli da prisustvuju svi izlagači, ali da će nastojati u narednom periodu da će se takve manifestacije održavati na drugoj lokaciji.

''Nastojaćemo da radimo na omasovljenju ove izložbe i da utičemo na svijest mladih ljudi i da im se ovo ponudi kao alternativa u cilju njegovanja i očuvanja naše tradicije i kulturnih vrijednosti'', rekao je Sikima.

Dajana Lučić, zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom Ivanom, večeras je u Kulturnom centru po deseti put izložila zajedničke radove, te istakla da su se rado odazvale pozivu Centra, s obzirom da je njihova prva izložba bila na istom mjestu prije sedam godina.

''Srećna sam što smo ponovo dio iste priče i potrudile smo se da izložimo sve predmete koje proizvodim. To su razni predmeti poput ogrlica, naušnica, narukvica i rajfova'', kaže nam Dajana.

Dajana je naglasila da sestra i ona, prilikom izrade svojih radova, uvijek koriste različite tehnike izrade predmeta.

''Sav nakit radimo po narudžbi, trudimo se da pratimo modu, ali i djevojke koje nose naš nakit su naša stalna inspiracija. To su modeli koje radimo po vlastitom nahođenju, ali i po narudžbi'', rekla je Dajana.

Milena Simić ispred Udruženja ''Aurora'' iz Sokoca rekla je da su večeras izloženi različiti proizvodi, koji su heklani, pleteni, imaju motive koji sežu do davnih vremena, a izradom ovih predmeta čuva se tradicija.

Večeras je svoje radove na Palama izložila i Ljilja Klepić iz Istočnog Sarajeva, koja se isključivo bavi proizvodnjom prirodnih sapuna, na bazi prirodnih, biljnih ulja, kao i rezbarenjem sapuna.

''Proizvodim prirodne sapune za lice i tijelo na bazi biljnih ulja, a to su kokosovo, maslinovo, palmino i druga, sa dodacima prirodnih boja i prirodnih mirisa. Radim i kreme za njegu lica, sunčanje i ublažavanje bolova'', rekla je Klepićeva.

Ona je poručila da joj je drago biti dio ovakvih izložbi radova, te ih rado se svake godine odaziva učešću.

Izložba ručnih radova trajaće do petka, 21. aprila, a večerašnji program svojim nastupom upotpunila je magistar etno-muzikologije Zorana Guja.

 

 

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Đorđe Kovačević stihove oživljava kistom

djordje kovacevic sokolacAtletika, književnost i slikanje samo su neki od talenata koji krase učenika osmog razreda Osnovne škole ''Sokolac'' Đorđa Kovačevića, koji na takmičenjima niže samo prva mjesta.

Fizika, matematika i ruski jezik za njega nisu bauk, pa je na opštinskim takmičenjima iz ovih predmeta osvojio prva mjesta, a dobitnik je i niza nagrada na literarnim konkursima.

Ovaj svestrani dječak, za kojeg se sa sigurnošću može reći da je jedan od najtalentovanijih osnovaca u Republici Srpskoj, autor je prve samostalne knjige ''U zagrljaju života'', koja je odštampana u 300 primjeraka. Pojašnjava da u ovoj knjizi, u izdanju Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća“ iz Požarevca, najviše ima priča i pjesama o ljubavi, miru, sreći i pravim životnim vrijednostima.

''Planiram da pišem roman sa nešto drugačijim sadržajem u odnosu na knjigu. Roman bi trebalo da prikaže ljudske živote i odnose ljudi i natprirodnih sila'', rekao Đorđe Kovačević.

Njegova prva ljubav je atletika, kojom se bavi još od trećeg razreda, a najbolji je u trčanju na 600, 800 i 1.000 metara.

''Kroz atletiku sam otkrio i druge talente. Trenirajući atletiku moj pogled na svijet i na sve ono što nas okružuje postajao je zreliji, a to sam mogao samo da iskažem pisanom riječju'', rekao je Đorđe, za kojeg njegovi sugrađani kažu da je čudo od djeteta.

Talenat za slikanje otkrio je početkom šestog razreda, a u šareni svijet boja, uveo ga je nastavnik Mladen Ćajić.

''Tada sam prvi put vidio neke tehnike u slikarstvu, za koje nikad nisam čuo. Sve to me podstaklo da se okušam i u slikarstvu, što mi je dobro krenulo. Tako da sve ono što u pjesmici ne mogu da sročim, to naslikam ili nacrtam, pa kroz crtež pošaljem poruku'', istakao je ovaj đak sokolačke škole.

Dodao je da mu je na početku bilo teško da uskladi sve aktivnosti sa školskim obavezama, ali uz, kako kaže, podršku porodice, drugara i nastavnika ništa nije nemoguće.

''Sad tačno znam kad je za šta vrijeme, a da ne zapostavljam svoje drugare. Osim toga, i ja sam dijete i volim da se igram. Gotovo ne prođe veče, a da ne prošetam sa drugarima, a stalno smo u kontaktu putem društvenih mreža'', priča Đorđe.

Sebe za šest-sedam godina vidi kao studenta biologije, jer ga ta oblast posebno privlači. Svojim vršnjacima poručuje da ne odustaju od svojih snova, kao i da se okušaju u raznim vodama, jer niko ne zna za šta je rođen.

Na Đorđa je posebno ponosna njegova nastavnica srpskog jezika Nataša Cvijetić, koja kaže da je ovaj dječak u najboljem svjetlu pronio ime svoje škole i grada kroz Srpsku i šire.

''Pravo zadovoljstvo je raditi sa ovakvim učenikom. Za svoje godine veoma je zreo i ima bogat rječnik. Osim toga, uvijek nauči i više nego što treba, a svoje znanje dopunjava i informacijama sa interneta'', rekla je Cvijetićeva.

Dodala je da je Đorđe, uprkos svim obavezama, odličan učenik, a prema njenim riječima, kad dođe u deveti razred, najvjerovatnije će biti proglašen za učenika generacije.

NAGRADE

Đorđe Kovačević kaže da je za njega najznačajnija nagrada prvo mjesto na literarnom stvaralaštvu ''Prva učiteljica u BiH – Staka Skenderova'' u Banjaluci. Dva puta je nagrađivan na literarnom konkursu ''Svetosavlje'', a nagrada je stigla i sa ''Drinskih večeri poezije'' iz Goražda.

Na konkursu Crvenog krsta Srpske „Snaga humanosti“ bio je drugi, a za prozu o temi ''Život i delo Nikole Tesle'' dobio je treću nagradu na nivou Srpske. Ništa manje diploma i medalja nema ni sa sportskih takmičenja, a tu su i nagrade i za najbolje slike.

 

 

Autor teksta: Danijela Stokanić (Glas Srpske)

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Otvorena izložba slika Biljane Elčić

izlozba slika biljane elcic1Prva samostalna izložba slika Biljane Elčić otvorena je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, gdje je za posjetioce izloženo 20 radova ulja na platnu i 20 akvarela. 

Domaća autorka Biljana Elčić rekla je večeras da je izložene radove pripremala skoro pet godina, te da je do sada imala 11 izložbi, ali joj je večerašnja prva samostalna i zbog toga joj je najznačajnija.

Najviše voli da slika pejzaže, kao i sve što joj privuče pažnju i stvori inspiraciju. Prema riječima profesora Janićijevića, na Biljaninim slikama se nalazi zanimljiv spoj impresionizma, koji slikama daje logiku i zaokruženje.

Biljana Elčić rođena je 1960. godine u Sarajevu, a od 1992. do 2009. godine bavila se projektovanjem i slikanjem, a u tom periodu imala je četiri grupne izložbe.

Od 2009. do 2011. godine kao polaznik škole ikonopisa imala je tri grupne izložbe u Istočnom Sarajevu i Banjaluci, da bi 2011. godine upisala Bogoslovski fakultet u Foči, smijer Crkvena umjetnost i slikarstvo, gdje je diplomirala 2016. godine.

 

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Podijeli ovaj članak

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS