Menu
A+ A A-

Humanitarna izložba za osobe sa invaliditetom iz Udruženja "Vratite nam osmijeh"

slike vratite nam osmijehU susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, Omladinski savjet Istočna Ilidža u saradnji sa Omladinskom organizacijom "Natura" i Udruženjem za djecu i roditelje sa invaliditetom "Vratite nam osmijeh“ organizuje humanitarnu izložbu slika pod nazivom "MOJ SVIJET-MOJA MAŠTA".

Slike su nastale u sklopu projekta "Druženje- Diskriminacija= JEDNAKOST". Projekat su implementirali Omladinski savjet Istočna Ilidža i Omladinska organizacija "Natura", saopšteno je za naš portal iz Omladinskog savjeta Istočna Ilidža.

Cilj projekta bio je suzbijanje diskriminacije osoba sa poteškoćama u razvoju i razvoj inkluzije u školama. Mladi iz Udruženja za djecu i roditelje sa invaliditetom "Vratite nam osmijeh" kroz četiri kreativne inkluzivne radionice su naprivili slike enkaustika tehnikom.

"U cilju pomoći udruženju za nastavak rada sa ovim mladim ljudima sa poteškoćama u razvoju, odlučili smo da slike koje su nastale kroz projekat prodamo i sav prihod poklonimo udruženju. Ovi mladi ljudi zaslužuju da njihova umjetnička djela budu javno prikazana našim sugrađanima i na taj način podignemo svijest građana o osobama sa invaliditetom, koje su još uvijek u velikoj mjeri diskriminisane", istakli su iz Omladinskog savjeta Istočna Ilidža.

Slike će biti izložene u kafiću "Mr.Elephant" od 30. novembra do 30. decembra. Cijena slike je 20KM.

Izložba je zakazana u četvrtak 30.novembra u 19:00 časova u pomenutom lokalu.

 

 

 

Izložba karikatura Bojana Jokanovića u Istočnom Sarajevu

bojan jokanovic naslovnaIzložba "Sizif u borbi protiv pravopisnih grešaka" autora Bojana Jokanovića održaće se u subotu, 25. novembra 2017. godine u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sa početkom u 19:00 časova.

Bojan karikaturuma, koje objavljuje na "Facebook" stranici, želi da ukaže na osnovne greške koje mnogi koriste u pravopisu u srpskom jeziku. 

 

 

 

 

 

Monah i slikari ukrašavaju kapelu u Vardištu

vardiste ukrasavanje kapeleObnova Spomen-kosturnice, koja je podignuta u znak sjećanja na 440 poginulih srpskih vojnika ili umrlih od tifusa u Prvom svjetskom ratu u borbama oko sela Vardišta kod Višegrada, privodi se kraju.

Slikari Branislav Kovačević i Drago Vučić, uz pomoć monaha Serafima iz manastira Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci, ovih dana freskopišu unutrašnjost kosturnice.

Monah Serafim kaže da je ova kapela, podignuta još 1932. godine, koju je osveštao mitropolit Petar Dabrobosanski, bila zapuštena i prepuštena zubu vremena i nemaru.

Prema zapisima iz tog vremena, dok je mitropolit Petar služio Svetu liturgiju, nebom iznad Vardišta su kružila dva aviona tadašnje Jugoslovenske armije iz kojih su bačena dva vijenca cvijeća koja su pala u blizinu spomenika.

„Prije tri godine Vlada Srbije osmislila je projekat obnove ovog spomen-obilježja, nakon čega je kosturnica sanirana i vraćen joj je prvobitni izgled. Uređen je i prostor oko kosturnice, asfaltiran prilazni put od magistrale Vardište-Užice do nje, tako da je sad dostupna vjernicima, a i turistima“, rekao je monah Serafim.

Kosturnica je posvećena Svetom Đorđu, pa su se slikari potrudili da urade freske iz njegovog žitija. Kovačević kaže da gornjom zonom objekta dominira lik Isusa Hrista.

„Oko tog lika spuštamo se niže sa scenama Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija. Imamo šest scena iz njegovog žitija. Kad to završimo planiramo u donjim zonama da freskopišemo svete ratnike“, dodao je Kovačević.

Vlada Srbije

Rekonstrukciju spomen-obilježja, koje se nalazilo neposredno pored kasarne bivše JNA, i bilo zapušteno i ruinirano, finansirala je Vlada Srbije uz pomoć opštine Višegrad, preduzeća „Romanijaputevi“, Srpskog sokolskog društva „Soko“ i drugih dobročinitelja.

Kapelu je podigao Josip Matković iz Beograda želeći da ovjekovječi uspomenu na dvojicu njegovih sinova i njihove ratne drugove poginule na ratištima oko Višegrada.

 

 

Pale: Izložba slika renomiranih slikara

uljup izlozba sarsU okviru Gospojinskih svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine Pale sinoć je u foajeu Kulturnog centra Pale održana izložba 25 slika likovnih umjetnika iz Srbije, Republike Srpske i Slovačke.

Predsjednik Udruženja građana likovne umjetnosti Pale (UljUP) dr Goran Šinik rekao je novinarima da su djela nastala na Četvrtom likovnom saboru, na kojem je učestvovalo 15 slikara u organizaciji UljUP-a.

„Izložba je prodajnog karaktera, a slike su rađene tehnikama akvarel, ulje na platnu i akrilik“, naveo je Šinik.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da će građani Pala imati priliku da posjete izložbu ovih slika tokom trajanja Gospojinskih svečanosti, te da se radi o djelima renomiranih slikara iz okruženja.

Član UljUP-a prof.dr Biljana Samardžić rekla je da ovo Udruženje je postalo prepoznatljivo na Palama, te da ljudi, prema njenim riječima, često se interesuju o novim aktivnostima UljUP-a.

„Radimo na tome da organizujemo različite pozorišne predstave, večeri muzike i poezije“, navela je Samardžićeva.

 

 

 

Izložba slika ULjUP-a u okviru Gospojinskih svečanosti

slikar uljupU organizaciji Udruženja građana likovne umjetnosti Pale (ULjUP) nastala su 23 djela akademskih slikara iz Srbije, Slovačke i Republike Srpske.

Ta djela biće izložena u okviru Gospojinskih svečanosti povodom Dana i krsne slave opštine Pale u ponedjeljak, 21. avgusta, u Kulturnom centru Pale.

Otvaranje izložbe zakazano je u 18:00 časova u foajeu Centra.

 

 

 

 

 


Promocija umjetničkih mozaika i ikona od mozaika

kuca knezevic pozivnicaPromocija umjetničkih mozaika i ikona od mozaika autora Dragana Kneževića održaće se u četvrtak, 17. avgusta 2017. godine.

U želji za decentralizacijom kulturnih sadržaja i organizovanjem manifestacija u različitim ambijentima, ova izložba će biti održana u naselju Tilava, u dvorištu kuće autora, gdje su radovi i nastali.

Svečano otvaranje izložbe predviđeno je u 19:00 časova, a zbog detaljnijih informacija o tačnoj lokaciji i detaljima u vezi sa izložbom pozovite na broj 066 768 620.

 

 

 

 

 

Svečano otvoren 15. saziv "Art simpozijum Jahorina 2017"

jahorina art simpozijum jugovic otvaranjeNačelnik opštine Pale Boško Jugović večeras je na Jahorini otvorio 15. jubilarni saziv Međunarodne likovne kolonije "Art simpozijum Jahorina 2017" koji je okupio 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Koreje, Bugarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Federacije BiH i Republike Srpske.

Jugović je organizatorima poželio još mnogo uspješnih saziva i obilje likonih djela, te dodao da pored teških vremena, umjetnost polako i stidljivo ulazi u Pale, a da je ova likovna kolonija jedan od ozbiljnijih kreatora nove kulturne politike.

On je istakao da će podržati ovaj projekat u budućnosti i pomoći finansijski koliko god je u mogućnosti.

Osnivač i umjetnički rukovodilac Likovne kolonije Lazo Savić novinarima je rekao da je ovogodišnji saziv nešto obimniji u odnosu na prethodne godine, te da učestvuje 20 slikara iz zemalja okruženja i svijeta.

Ističe da će i ove godine slijediti programsku zamisao da u fokusu rada osnovna tema bude "Figura u savremenoj umjetnosti - veliki format", ali s obzirom na različite senzibilitete i podneblja iz kojih slikari dolaze, biće otvorena i mogućnost da umjetnici po svom nahođenju eksperimentišu i sa slobodnim temama, koristeći razne materijale i tehnike.

Savić je istakao da će umjetnici tokom trajanja likovne kolonije iskoristiti priliku da posjete Andrićgrad i galeriju Petra Lubarde, kao i pećinu Orlovaču i Sarajevo.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović rekao je da je Lazo Savić, čovjek koji je pokazao neviđenu snagu i likovnu viziju ovih prostora.

"On je sve blagodati Jahorine smjestio u jednu žižu i napravio od nje jedan likovni laboratorij i uspio sa svih svjetskih meridijana dovede likovne umjetnike, da stvaraju i da Jahorinu pretvaraju u, ne samo što je Bog dao, nego da se dodaja jedna umjetnička rezonanca", rekao je Vujanović.

On kaže da je Savić obogatio i oblagorodio pejsaže i motive i Pala i Jahorine, te umjetnicima raznih branši ponudio iskonske umjetničke potencijale i vrijednosti.

Vujanović ističe da su Lazo Savić i njegovi prijatelji omogućili savremeni, civilizacijski dijalog između umjetnika sa svih meridijana, te je to, prema njegovim riječima, sigurno najljepša odrednica svih proteklih saziva "ART simpozijuma Jahorina".

Likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina" osnovana je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz podršku tadašnjeg i pokojnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice.

Ona se tradicionalno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, a do sada su učestvovali brojni umjetnici iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Italije, Španije, Egipta, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Makedonije i Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 70 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Otvaranje 15. saziva Art simpozijuma na Jahorini

art simpozijum slikaMeđunarodna likovna kolonija "Art simpozijum Jahorina 2017" tokom ovogodišnjeg 15. saziva, okupiće 20 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Južne Koreje, Bugarske, Srbije, Hrvatske, FBiH i Republike Srpske.

"Art simpozijum Jahorina" prvi put se održao pod pokroviteljstvom OC "Jahorina" 2003. godine i uz podršku pokojnog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Predraga Lasice, i od tada se tradicionalno održava svake godine na Jahorini.

Do sada je ugostio brojne goste iz pomenutih zemalja, ali i onih koji ove godine neće učestvovati, poput Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Meksika, Grčke, Irske, SAD, Holandije, Francuske, Turske, čija su djela predstavljena na 70 izložbi u zemlji i inostranstvu.

Cilj "Art simpozijuma Jahorina" je afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu, tako i u svijetu, te da Jahorina pored epiteta zimske olimpijske ljepotice bude prepoznatljiva na sceni kulture i umjetnosti.

Kolonija će trajati od 15. do 24. jula na Jahorini, a otvaranje je previđeno za sutra, 15. jul, u 20:00 časova u hotelu "Rajska dolina".

 

 

 

 

Predstavljeni radovi iz Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade

skola ikonopisanja lukavica sarsU okviru manifestacije "Principovi dani" koja je juče počela u Istočnom Novom Sarajevu, večeras je izložbom ikona Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske i koncertom kulturno-umjetničkih društava "Slavija", "Boško Vujadin" i "Bratstvo", nastavljen ovaj kulturno-sportski program.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak večeras je novinarima rekao da su rado prihvatili poziv Opštine Istočno Novo Sarajevo da budu dio manifestacije "Principovi dani", te da predstave svoj rad u okviru Škole ikonopisanja.

On je istakao da su večeras predstavljeni radovi djece koja su na njima radila u proteklih sedam mjeseci.

"Škola ikonopisanja počela je da rad u novembru prošle godine i do sada ima 60 članova, od čega njih 40 čine osnovci i srednjoškolci", kaže Drobnjak i dodaje njih 20 čini grupa starijih koji imaju ranija iskustva i pohađali su slične škole, koje to rade na ozbiljnijem nivou.

Prema njegovim riječima, krajem septembra tekuće godine, održaće se izložba ikona po uzoru na ikone koje se nalaze u muzejima Mitropolije dabrobosanske u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu i u manastiru Dobrun.

"I na Palama planiramo otvoriti Školu ikonopisanja, a u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske pokrenuta je i škola crtanog filma", istakao je Drobnjak.

On je dodao da polaznici ove škole crtanog filma će sa crtanim filmom o Svetom Savi učestvovati na Međunarodnom festivalu animiniranog filma u Nišu.

"Ekipa koja radi sa našom djecom dolazi iz niške Škole crtanog filma, a oni su i organizatori festivala", dodao je Drobnjak.

Centralna svečanost manifestacije "Principovi dani" održaće se sutra, na Vidovdan, 28. juna, kada će biti organizovana  Vidovdanska akademija i koncert tamburaškog orkestra "Fijaker" iz Novog Sada.

 

Crteži i akvareli oduševili publiku na Paviljonu BiH

izlozba akvarela venecija bihMjesec dana od zvaničnog otvaranja Paviljona BiH na 57. Venecijanskom bijenalu, izložbu “University of Disaster“ autora Radenka Milaka, obišlo je više od 7.000 posjetilaca.

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kažu da je velikoj posjećenosti najinternacionalnijeg nacionalnog paviljona, kako su neki kritičari nazvali Paviljon BiH, uveliko doprinijela i preporuka stručnog žirija 57. Venecijanskog bijenala, koji je pokazao zapaženo interesovanje za našu postavku.

"Svečanom otvaranju Paviljona BiH 12. maja prethodila su pretpremijerna predstavljanja izložbe za mnogobrojne goste i predstavnike medija kao i prezentacija specijalne edicije švedskog “Palettenn magazine”, posvećenog platformi "University of Disaster", koja je ove godine predstavljena u Paviljonu BiH radom Radenka Milaka realizovanim u saradnji sa Romanom Uranjekom i gostujućim internacionalnim umjetnicima", rekli su u MSU RS.

Ovogodišnje predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu, kako navode, okupilo je umjetnike iz BiH, Slovenije, Norveške, Švedske, Danske, Meksika, Urugvaja i Sijera Leone, i uz tim internacionalnih kustosa privuklo značajnu pažnju i kritičara i novinara “New York Times”, “Art Foruma”, “Art Review”, te brojnih internacionalnih i regionalnih medija, galerista, kritičara i šire stručne javnosti.

Projekat "Univerzitet katastrofe" u svojoj osnovnoj ideji ima razvojni element jedne šire platforme koja treba da se razvija i nakon Venecijanskog bijenala.

Njegov prijedlog da se u okviru te inicijalne ideje uspostavi saradnja sa internacionalnim kustoskim timom i razvije mreža participacije inostranih umjetnika.

"Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju od različitih vrsta radova crteža, akvarela, slika, animiranog filma, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj. Internacionalni umetnici na ovoj izložbi bave se mnogim aspektima katastrofa i želja našeg vremena, uz sučeljavanje, sporenje i bogaćenje teza Radenka Milaka i Romana Uranjeka, čime izložba dobija oblik jedne kompleksne montaže, koja poziva publiku da tačke trenja u radovima poveže novim sponama", kažu u MSU RS.

Izložba otvorena do novembra

Konačan broj posjetilaca izložbe “University of Disaster” organizovane od strane Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske znaće se 26. novembra kada će svih 86 Nacionalnih paviljona i centralna izložba francuske kustosice Kristin Masel "VivaArteViva" na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu biti zatvoreni.

 

Izložba likovnih radova "Đurđevdanske svečanosti 2017"

istocna ilidza sala radoviU sali Opštine Istočna Ilidža otvorena je izložba likovnih radova učenika osnovnih škola i Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža posvećena Svetom Đorđu, Krsnoj slavi Opštine.

Učenici su proteklih dana prijavljivali likovne i literarne radove posvećene velikom svecu, zaštitniku opštine Istočna Ilidža i proljeću.

Komisija za izbor pregledala je pristigle radove i izabrala najbolje, bez rangiranja. Učenicima čiji su radovi proglašeni najboljim uručeni su pokloni, knjige.

Sestre Lučić po deseti put izložile svoje radove

ivana dajana izlozbaTradicionalna izložba ručnih radova otvorena je večeras u galerijskom prostoru Kulturnog centra Pale na kojoj su izloženi predmeti od vune, platna, konca, drveta, kao i ručno pravljeni nakit, suveniri i ostali kreativni radovi.

Direktor Kulturno-sportskog centra ''Pale'' Marko Sikima novinarima je rekao da je ovo osma izložba ručnih radova na kojoj ove godine učestvuje 14 izlagača iz Pala, Istočnog Sarajeva, Sokoca i Čajniča.

On je istakao da zbog nedostatka prostora u Kulturnom centru večeras nisu mogli da prisustvuju svi izlagači, ali da će nastojati u narednom periodu da će se takve manifestacije održavati na drugoj lokaciji.

''Nastojaćemo da radimo na omasovljenju ove izložbe i da utičemo na svijest mladih ljudi i da im se ovo ponudi kao alternativa u cilju njegovanja i očuvanja naše tradicije i kulturnih vrijednosti'', rekao je Sikima.

Dajana Lučić, zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom Ivanom, večeras je u Kulturnom centru po deseti put izložila zajedničke radove, te istakla da su se rado odazvale pozivu Centra, s obzirom da je njihova prva izložba bila na istom mjestu prije sedam godina.

''Srećna sam što smo ponovo dio iste priče i potrudile smo se da izložimo sve predmete koje proizvodim. To su razni predmeti poput ogrlica, naušnica, narukvica i rajfova'', kaže nam Dajana.

Dajana je naglasila da sestra i ona, prilikom izrade svojih radova, uvijek koriste različite tehnike izrade predmeta.

''Sav nakit radimo po narudžbi, trudimo se da pratimo modu, ali i djevojke koje nose naš nakit su naša stalna inspiracija. To su modeli koje radimo po vlastitom nahođenju, ali i po narudžbi'', rekla je Dajana.

Milena Simić ispred Udruženja ''Aurora'' iz Sokoca rekla je da su večeras izloženi različiti proizvodi, koji su heklani, pleteni, imaju motive koji sežu do davnih vremena, a izradom ovih predmeta čuva se tradicija.

Večeras je svoje radove na Palama izložila i Ljilja Klepić iz Istočnog Sarajeva, koja se isključivo bavi proizvodnjom prirodnih sapuna, na bazi prirodnih, biljnih ulja, kao i rezbarenjem sapuna.

''Proizvodim prirodne sapune za lice i tijelo na bazi biljnih ulja, a to su kokosovo, maslinovo, palmino i druga, sa dodacima prirodnih boja i prirodnih mirisa. Radim i kreme za njegu lica, sunčanje i ublažavanje bolova'', rekla je Klepićeva.

Ona je poručila da joj je drago biti dio ovakvih izložbi radova, te ih rado se svake godine odaziva učešću.

Izložba ručnih radova trajaće do petka, 21. aprila, a večerašnji program svojim nastupom upotpunila je magistar etno-muzikologije Zorana Guja.

 

 

Pretplatite se na RSS feed

Radio Sa-RS